Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» 17/3/22)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Για τα μέτρα ενίσχυσης απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις 

Είναι πολύ καθαρό ότι πρόκειται για ένα ισχυρό πακέτο στήριξης προκειμένου να περιορίσουμε τις συνεπείς, τις σφοδρές επιπτώσεις που ζούμε όλοι, επικεντρωμένο  στους ευάλωτους συμπολίτες μας και όχι όμως μόνο σε αυτούς. Αλλά και στον κόσμο των επιχειρήσεων, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης που βοηθάει την κοινωνία να αντέξει, να ανακουφίσει με κάποιο τρόπο τα νοικοκυριά, να στηρίξει τις επιχειρήσεις από αυτές τις εξωγενείς κρίσεις που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, χωρίς να διαλύει τα δημόσια οικονομικά. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η επιδίωξη είναι διπλή. Αφενός να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας και αφετέρου να διαφυλάξουμε την πορεία ανάπτυξης και κυρίως να μην κινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω στα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Η στήριξη για τον επόμενο μήνα, σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, περίπου διπλασιάζεται. Είναι μιάμιση φορά επάνω από αυτά που δόθηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Μιλάμε για 636 εκατομμύρια ευρώ, και για μια κάλυψη τουλάχιστον του 80% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά μέχρι τις 310 κιλοβατώρες και παραπάνω για τους ευάλωτους. Διπλασιάζουμε, φτάνουμε στο 50% σε ό,τι αφορά στη στήριξη στις επιχειρήσεις. Δίνουμε μια στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα σε αυτές που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, όπως για παράδειγμα οι φούρνοι,  με 110 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουμε τις ανατιμήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο. Είναι μια γενναία αύξηση, διότι είναι τεράστιο το ζήτημα. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις, δημιουργούν κόστη που μετακυλίονται στους καταναλωτές. Είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, ως οικονομία, σε όλες τις κατηγορίες και για αυτό η ενίσχυση είναι πολύ μεγάλη. Συνολικά με το πακέτο της ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα, περίπου 1,1 δισ., προσεγγίζουμε τα 4 δισ..

Οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, διότι  έχουμε έναν πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε παρακολουθήσει ένα ντόμινο επάλληλων κρίσεων, που η μία έρχεται να συμπληρώνει την άλλη και να επιδεινώνει την κατάσταση στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Παρακολουθούμε πολύ στενά τα δεδομένα και με σώφρονες και συνετές πολιτικές ερχόμαστε να παρεμβαίνουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτές. Στηρίζουμε αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, τους ανθρώπους της παραγωγής, της δημιουργίας, των επιχειρήσεων για να μείνουν όρθιες  και να μην μετακυλίσουν παραπάνω κόστος στους καταναλωτές. Ερχόμαστε και στηρίζουμε τις οικογένειες.

Υπάρχουν ισχυρές αβεβαιότητες. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Τα πράγματα είναι δύσκολα και οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας.  Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να προχωράμε με σύνεση, με υπευθυνότητα, και κυρίως ό,τι μέτρο παίρνουμε, να το έχουμε ζυγίσει, να το έχουμε μετρήσει σωστά, να ξέρουμε τι κοστίζει, από πού προέρχονται οι πόροι και ότι αυτό δεν τινάζει την οικονομία στον αέρα. Οφείλουμε να το σχεδιάζουμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Δεν μιλάμε για επιδόματα, τα οποία δίνονται σε συνηθισμένες συνθήκες. Εδώ είμαστε αντιμέτωποι με πράγματα πρωτόγνωρα, σε ό,τι αφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στις ανατιμήσεις σε μία σειρά από αγαθά. Είναι πασιφανέστατο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και κυρίως αυτοί που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Συνεπώς είναι υποχρέωση της Πολιτείας -θα έλεγα ότι είναι ο ορισμός της υποχρέωσης της κοινωνικής ευαισθησίας- να σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων. Αυτό που μπορεί και αντέχει η οικονομία ερχόμαστε ακριβώς και δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μία πολιτική επιλογή αυτή να μην πάμε οριζόντια και σε κάποιους που μπορεί να έχουν μεγαλύτερες αντοχές, όχι ότι αυτοί δεν έχουν απώλειες.

Δεν είναι μία επιδοματική, ψηφοθηρική λογική, είναι η υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να βλέπουμε τους ανθρώπους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Και για αυτό ακριβώς κάνουμε αυτό που κάναμε. Έχουμε την παρέμβαση στο πετρέλαιο που δίνει μία ισχυρή ανάσα στην οικονομία, έχουμε την ενίσχυση στις οικογένειες με παιδιά και επίσης την ενίσχυση που δίνεται στην βενζίνη. Δεν είναι η περίμετρος της αμελητέα. Τα 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Τα 22 λεπτά ανά λίτρο για 60 λίτρα,  είναι κάτι από το οποίο θα επωφεληθεί αρκετός κόσμος και μετριάζει τις συνέπειες και στην παραγωγική και στην ατομική του δραστηριότητα.