Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1»
GGEE

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1» και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

Για τις εκλογές

Όταν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει τις εκλογές θα το πει με σαφήνεια και απολύτως συγκεκριμένα, όπως πάντοτε κάνει για τα θεσμικά ζητήματα. Μια εβδομάδα μπροστά ή δεκαπέντε μέρες πίσω, δεν αλλάζουν αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι εκλογές θα κάνουμε στο τέλος της τετραετίας και θα εξαντλήσουμε τον χρόνο. Οτιδήποτε από την Άνοιξη και μετά, δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι θα έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση δύο γύρων, προκειμένου να φτάσουμε σε μία σταθερή, συμπαγή και αποτελεσματική Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να παράγει έργο, να εκτελεί το πρόγραμμά της. Το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργεί κανονικά, η Βουλή ψηφίζει νόμους. Ήδη, αυτή την εβδομάδα κατατέθηκε σε Επιτροπή ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνά, αξιοποιείται ο πολιτικός χρόνος.

Οι εκλογές εμπεριέχουν συγκεκριμένα ερωτήματα. Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, ούτε κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο κόσμος να έχει στο μυαλό του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κυβέρνηση που θα μπορεί  να παίρνει αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Πατρίδας, της καθεμιάς και του καθένα. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση με πραγματισμό, με γνώση, με σαφή κατεύθυνση για να συνεχίσει την πορεία της χώρας μπροστά. Η  επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας το 2019 να εγκαταστήσει ένα σύστημα -επειδή έβλεπε ότι δεν θα μπορεί να κυβερνήσει ο ίδιος, να μείνει ακυβέρνητη η χώρα- είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας, που με ένα μόνο τρόπο απενεργοποιείται.

Σήμερα που μιλάμε, αναλύοντας τα δεδομένα που έχουμε υπόψη μας, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, αυτός είναι ο στόχος μας. Θα ζητήσουμε από τον κόσμο μια ισχυρή εντολή για μια αποτελεσματική Κυβέρνηση, ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που δεν θα αποκλείει, όμως, δυνάμεις, ανθρώπους, αντιλήψεις που θα σπρώξουν τη χώρα μπροστά.

Για τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και τον προσανατολισμό όλων των θεσμών της Πολιτείας και παραπέμπει στους νόμους, για την εφαρμογή αυτών των ενεργειών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι νόμοι που ψήφισε η ελληνική Πολιτεία ορίζουν ποιος είναι ο τρόπος. Αυτό λέμε από την πρώτη στιγμή. Το Σύνταγμα λέει με σαφήνεια «όπως νόμος ορίζει». Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της Δημοκρατίας είναι οι νόμοι. Σε μία Δημοκρατία δεν έχει νόημα μόνο τι θέλει κανείς, τι επιδιώκει ή ποιο κίνητρο έχει, αλλά και ο τρόπος. Και ο τρόπος καθορίζεται από τους νόμους. Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και δεν τοποθετείται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν την υποστηρίζουμε αλά καρτ. Είμαστε με τη Δικαιοσύνη και με τους θεσμούς. Κάποιοι άλλοι αναζητούν ταυτότητα μέσα από την τοξικότητα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υιοθετούμε διαδόσεις, ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συκοφαντίες ρυπαρών δικτύων. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αμφισβητούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή το ρόλο της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Δεν είμαστε αυτοί εμείς που τη Δικαιοσύνη την υποστηρίζουν όταν οι αποφάσεις συμφέρουν μια επιδίωξη και όταν είναι αντίθετη προς την επιδίωξη βγαίνουν να την καταγγέλλουν. Ρυπαρά δίκτυα είναι αυτά που αντί οι πληροφορίες, οι ενδείξεις, τα στοιχεία να βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, τα διακινούν -άγνωστο από πού τα παίρνουν, άγνωστο με ποιες συνεννοήσεις, άγνωστο ποια είναι η πραγματική τους διάσταση, ποια η φανταστική- και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εκθέτοντας πρόσωπα, διαδικασίες, απευθύνοντας κατηγορίες.

Δεν κρύψαμε από την πρώτη στιγμή ότι οποιαδήποτε διάσταση του θέματος αυτού θα πρέπει να φτάσει στην πλήρη αποσαφήνισή του. Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να παραμείνει καμία σκιά. Κανείς δεν απαγορεύει στην Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τη δουλειά της. Η προστασία και η ανεξαρτησία των Αρχών είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Κανείς δεν αμφισβητεί στην ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τη δουλειά της.

Η παρότρυνση σε ανυπακοή στους νόμους, οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και σε φορείς της Δικαιοσύνης, οι θεατρινισμοί και οι μεγαλοστομίες, στην ουσία αμφισβητούν τον ίδιο τον πυρήνα της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Στρώνουν το χαλί σε ακραίες τάσεις, για να δουν και να εκδηλώσουν συμπεριφορές σαν και αυτές που όλοι μας καταδικάζουμε όταν τις βλέπουμε σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι αυτός ο «τραμπισμός αλά γκρέκα» που πολλές φορές προσδιορίζουμε και που είμαι βέβαιος ότι δεν θέλουμε να δούμε και στη  χώρα μας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr