Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και τους δημοσιογράφους Μαρία Νικόλτσιου, Πέτρο Καρσιώτη και Χρύσανθο Κοσελόγλου

 Για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ήταν μια πάρα πάρα δύσκολη νύχτα και βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπεράνθρωπη προσπάθεια απεγκλωβισμού από την Αττική Οδό. Η Αστυνομία, ο Στρατός, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία όλο το βράδυ με μια συνεχή προσπάθεια κατάφεραν να απεγκλωβίσουν περίπου 1.800 οχήματα. Άλλα 1.200 οχήματα εξακολουθούν να είναι εκεί. Μεταφέρθηκαν 3.000-3.500 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πεζοπόρα τμήματα ήταν εκεί για να μοιράσουν στους ανθρώπους κουβέρτες, νερά, τρόφιμα. Ο Προαστιακός συνεχώς έπαιρνε κόσμο από τα σημεία εξόδου για να τους μεταφέρει προς το αεροδρόμιο.

Προφανώς, πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά. Βρισκόμαστε ακόμη στην εξέλιξη της διαχείρισης της κατάστασης και το μείζον αυτή την ώρα είναι να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους και με ασφάλεια όλοι να πάνε στα σπίτια τους. Από εκεί και πέρα, προφανώς και υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ευθυνών που θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ταλαιπωρία που έζησαν σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο στην Αθήνα εν έτει 2022, οι συμπολίτες μας, που είναι εκεί ώρες, να μείνει έτσι και να μη δοθούν πάρα πολύ καθαρές εξηγήσεις σε όλα τα επίπεδα, από όλους, για το τι έφταιξε και τι έγινε.

Προφανώς, είχαμε ένα πάρα πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, που μπήκε αιφνιδιαστικά και νωρίτερα στην Αθήνα με βάση τις προβλέψεις που υπήρχαν. Αυτό επιδείνωσε πολύ την κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, σχέδια, υποχρεώσεις, κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον παραχωρησιούχο, δεν έγιναν με αποτέλεσμα η κατάσταση σταδιακά να δυσκολεύεται και να εγκλωβιστούν οχήματα. Από ένα σημείο και μετά, με τον εγκλωβισμό των οχημάτων, με το φαινόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού από τον παραχωρησιούχο, τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο δύσκολα μέχρι να φτάσουμε στη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Όλα αυτά, όμως, και πολλά άλλα, ενδεχομένως, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάθεση ούτε στρογγυλέματος, ούτε της οποιαδήποτε δικαιολογίας, αλλά υποχρέωση εξήγησης στον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε -και που εξακολουθεί να ταλαιπωρείτε- θα αποδοθούν.

Τώρα, βρισκόμαστε ακόμα σε μια πολύ δύσκολη φάση, δεδομένου ότι και οι προγνώσεις αναφέρουν ότι θα ξαναέχουμε δυσκολίες σε λίγο. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να καθαρίσει η Αττική Οδός με εκχιονιστικά μηχανήματα, που φέρνουμε από όπου υπάρχουν διαθέσιμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι και το χιόνι είναι πολύ και οχήματα είναι εγκαταλελειμμένα γιατί ο κόσμος, ορθώς, έφυγε για να προστατευθεί. Έχει ανοίξει η Μεσογείων. Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξουν και να είναι ασφαλείς και οι υπόλοιποι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Είναι γνωστό σε ποιους δρόμους, τίνος ήταν η ευθύνη, αλλού δούλεψε σχετικά καλύτερα, αλλού δεν δούλεψε καθόλου. Υπάρχει κόσμος που ταλαιπωρήθηκε και που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Θα φτάσουμε και σε αυτό χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι είχαμε μία χιονόπτωση, ο όγκος και το μέγεθος της οποίας ήταν πάρα πάρα πολύ μεγάλος σε μια πόλη που δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί εν λειτουργία. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγανάκτηση και την οργή όλων των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε εξηγήσεις. Προφανώς, οφείλουμε και συγγνώμη. Οφείλουμε, όμως, πρώτιστα να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για να μεταφερθούν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Και όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους, χωρίς ούτε να κρύψουμε τίποτε, ούτε να στρογγυλέψουμε τίποτε.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr