Σημεία συνέντευξης στoν τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» (13/11/2020)
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στoν τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου
Στόχος η μείωση της κινητικότητας
Δεν μπορεί να βρει κανείς κάποιο συγκεκριμένο λάθος που θα έλεγε έκανα αυτό, ενώ θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο. Είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός που επικράτησε σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και σε όλους μας, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς που θα έπρεπε να ασχοληθούν με το θέμα. Επομένως, είναι πολλά προσθετικά μικρά πράγματα, όπως τα περιέγραψε και χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή, δηλαδή αν θα έπρεπε να κλείσει λίγο νωρίτερα η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, αν θα έπρεπε να φοράμε λίγο νωρίτερα όλοι μάσκα ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Μικρά πράγματα που προστίθενται τα οποία οδήγησαν σε μια αύξηση κρουσμάτων, ευτυχώς σε μια καλύτερη επιδημιολογική καμπύλη στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και σήμερα. Πρέπει, λοιπόν, να πολεμήσουμε τον βασικό εχθρό, που είναι ο εφησυχασμός. Πήραμε τα μέτρα για το lockdown κι αυτό που προέχει τώρα είναι να περιορίσουμε κι άλλο την κινητικότητα. Γιατί τα πρώτα δείγματα από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του lockdown, δείχνουν μεν μια πτώση της κινητικότητας, αλλά όχι μέχρι εκεί που θα θέλαμε για να φέρουν γρήγορα προς τα κάτω τα κρούσματα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Εξετάζεται περαιτέρω μείωση της κινητικότητας
Δεν είναι πολλά πράγματα διαφορετικά που μπορεί να κάνει κανείς για να φτάσει πλήρως στο καθεστώς Μαρτίου. Είναι ενδεχομένως τα Δημοτικά Σχολεία, ενδεχομένως τα ξενοδοχεία, όση κίνηση έχουν αυτά, είναι και το Αεροδρόμιο. Μιλάμε για πτώση κίνησης στο Αεροδρόμιο της τάξης του 85%-90%, μην έχουμε την αίσθηση ότι είναι κάποια μεγάλη αλλαγή. Αυτές είναι οι διαφορές σε σχέση με τον Μάρτιο. Υπάρχει όμως μια κόπωση σε όλους μας. Μετά από δέκα μήνες εφαρμογής των μέτρων, δεν είναι η ίδια η τήρησή τους σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλη. Γι’ αυτό, χρειάζεται να φέρουμε πιο σκληρά μέτρα απ’ ό,τι ενδεχομένως θα ήταν απαραίτητο για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Κι αυτό εξετάζουμε.
Εξετάζουμε, λοιπόν, τη μείωση της κινητικότητας ακόμη περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, τα σχολεία μας ξέρουμε όλοι ότι δεν έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, δεν υπάρχει ισχυρή μετάδοση, ούτε είναι εστίες υπερμετάδοσης. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των ειδικών. Όμως, επειδή έχουμε 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι περίπου άλλοι τόσοι οι λόγοι μετακίνησης για τους γονείς, τους παππούδες, τις γιαγιάδες που πηγαίνουν ή παίρνουν τα παιδιά από τα σχολεία. Υπάρχει μια κινητικότητα, λοιπόν, και λόγω των σχολείων. Και επειδή ο εχθρός μας είναι η κινητικότητα, θέλουμε να την περιορίσουμε. Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι μια παρέμβαση στα σχολεία αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κινητικότητα έχει μειωθεί, αλλά όχι τόσο όσο θα θέλαμε. Γι’ αυτό, εξετάζουμε τέτοιου είδους μέτρα, όπως αυτό για τα σχολεία. Θέλω όμως, να είναι ξεκάθαρο ιδίως στους γονείς και τα παιδιά, ότι δεν εξετάζεται για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με την ασφάλεια μέσα στην τάξη. Δεν είναι θέμα υπερμετάδοσης. Αυτό δεν υπάρχει. Η κινητικότητα μας ενδιαφέρει και αυτή θέλουμε να περιορίσουμε. Μια πηγή κινητικότητας που μπορεί να περιοριστεί, αυτή τη στιγμή είναι, τα σχολεία.
Σημασία έχει, όμως, και όλοι μας, να αντιλαμβανόμαστε ότι για τους έξι λόγους μετακίνησης δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Αυτό είναι κάτι βασικό, προκειμένου όλοι να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και συνολικά την κοινότητα.
Όσο πιο πιστά τηρούμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το lockdown
Πήραμε τα μέτρα και αποφασίσαμε το lockdown νωρίς, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα, ν’ ανοίξουμε σταδιακά μέσα στον Δεκέμβριο, για να είμαστε σε θέση να έχουμε κάποιας μορφής κανονικότητα στις γιορτές.
Έχει αποδειχθεί, τους προηγούμενους μήνες, ότι όσο μπορούσαμε να τηρούμε τα μέτρα και να έχουμε ένα ποσοστό κρουσμάτων, ανεκτό για την προστασία του Συστήματος Υγείας, μπορούσαμε να προχωρήσουμε χωρίς ανάγκη lockdown. Κάνουμε έκκληση σε όλους, ας τηρούμε τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα. Είναι ικανά να φέρουν γρήγορα τον αριθμό των κρουσμάτων σε πτώση, να προφυλάξουν το Σύστημα Υγείας, που θα πιεστεί αναπόφευκτα, τις επόμενες 7 με 10 ημέρες.
Για την πίεση στο Σύστημα Υγείας και τις Μ.Ε.Θ.
Κανείς δεν μπορεί να πει, ποια είναι η χρονική στιγμή που θα έχουμε φτάσει σ’ ένα επίπεδο που δεν θα προκαλεί μεγάλη πίεση το Σύστημα Υγείας. Είναι στο χέρι μας, όμως, να τα φέρουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα κάτω. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η εβδομάδα της κορύφωσης των κρουσμάτων. Την επόμενη εβδομάδα, όταν θ’ αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων, το θέμα είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στην αποκλιμάκωση, σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου να έχουμε -με συνθήκες ασφάλειας- τη δυνατότητα να ανοίξουμε σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα.
Πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι είμαστε σε μια κατάσταση πολέμου. Έχουμε τη μεγαλύτερη πανδημία παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια. Περιμένουμε πίεση στο Σύστημα Υγείας και από τον Μάρτιο υπάρχει σχέδιο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς και περιλαμβάνει φυσικά πρώτα την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυτό που κάνουμε συνεχώς ανοίγοντας νέες κλίνες. Από 557 που ήταν, όταν παραλάβαμε, τώρα είναι πάνω από 1.100 στο Ε.Σ.Υ.. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι κλίνες οι ιδιωτικές. Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Παράδειγμα το Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη από χθες συμμετέχει κανονικά στις εφημερίες. Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε συνεργασία, κι ενδεχομένως και για όλες τις κλίνες, από τον ιδιωτικό τομέα, εάν αυτό χρειαστεί. Έχουμε κι έκτακτες συνεισφορές από το Στρατό, εάν χρειαστεί, ή κι οτιδήποτε ad hoc μπορεί να κατασκευαστεί μετά. Άρα, υπάρχει ένα σχέδιο τεσσάρων πυλώνων, που αναπτύσσεται, αν χρειαστεί -μακάρι να μη χρειάζεται- σ’ αυτή την έκταση. Αλλά όσες κλίνες Μ.Ε.Θ. και να υπάρχουν, εάν δεν περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα, τότε δεν μπορεί να περιοριστεί η πίεση. Είναι βασικό στοιχείο αυτό. Ξέρουμε όλοι ότι όταν δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, κάποιος που θα πάει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει μεγάλες πιθανότητες να μην μπορέσει να τα καταφέρει. Δεν θέλουμε να γεμίσουμε νεκρούς. Σημασία έχει να περιορίσουμε τα κρούσματα.
Για την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων και την αναστολή των πλειστηριασμών
Είναι βέβαιο ότι οι οικονομικά ευάλωτοι θα λάβουν την ενίσχυση μέχρι τα Χριστούγεννα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί ποιους θα αφορά, πότε ακριβώς θα καταβληθεί και ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης. Έχουμε πει ότι κάθε φορά θα είμαστε δίπλα για να στηρίζουμε αυτούς που πλήττονται από την πανδημία. Οποιοδήποτε μέτρο πάρουμε για οποιαδήποτε κατηγορία που πλήττεται, αυτό συνδυάζεται με την οικονομική στήριξη και με την διευκόλυνση για εργασία.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς έχουμε προχωρήσει σε μία παράταση μέχρι και τον Νοέμβριο και προτίθεται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε μία ακόμη παράταση για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε συνθήκες πανδημίας το τελευταίο που θέλουμε είναι να έχουμε και μια διαδικασία πλειστηριασμών σε εξέλιξη. Επομένως θα ανασταλούν για λίγους μήνες ακόμη. Θα υπάρξουν και γι’ αυτό τις οριστικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά θα ενσωματωθούν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Όπου υπάρχουν αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και όπου υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές, επίσης επεκτείνονται. Για ρυθμισμένες οφειλές υπάρχουν αναστολές.
Όσο χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, τόσο θα έρχεται και η στήριξη από το Κράτος, γι’ αυτούς που χάνουν το εισόδημα. Αυτό είναι βέβαιον.
Για τον Παύλο Πολάκη
Αντίπαλος δεν είναι ο κ. Πολάκης. Είναι ο «Πολακισμός». Είναι αυτή η νοοτροπία, που εμφανίζει ως αλήθεια ένα ψέμα. Και πάνω σε αυτό το ψέμα, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αλήθεια, οικοδομεί ένα ολόκληρο αφήγημα. Το οποίο, όμως, καταρρέει από την πραγματικότητα. Πήγε χθες στο «Σωτηρία». Είδε πενήντα κλίνες ΜΕΘ που έγιναν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, να είναι λειτουργικές. Και αντί να χαρεί που δεν είναι γεμάτες, απογοητεύτηκε. Και τι μας είπε; Ότι έχει μέσα κάποιους ασθενείς. Ε, φυσικά! Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μακάρι να μην έχουν ασθενείς, για να είναι ανοιχτές. Αλλά είναι λειτουργικές και μπορεί οποιοσδήποτε χρειαστεί να πάει. Αντί να χαρεί, λοιπόν, που δεν ήταν γεμάτες, απογοητεύτηκε, γιατί του χάλασε το αφήγημα. Και αντί ο ίδιος να ζητήσει συγγνώμη, ζητάει από κάποιον άλλον να ζητήσει συγγνώμη. Αυτό δεν είναι σοβαρή Αντιπολίτευση. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης είναι αυτή η νοοτροπία, που είναι καταστροφική. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύεται το Σύστημα Υγείας.