Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (8/12/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (8/12/2021)

Γ. Οικονόμου: Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την Κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. Δεν χωράει οτιδήποτε άλλο εκεί. 

  • Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για την στρατηγική απέναντι στην πανδημία

Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή καινούργια μέτρα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο δουλεύουμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης. Αποδίδει και η γενναία απόφαση του Πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα στους 60 και άνω. Έχουμε πάνω από 70.000 συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής ομάδας, που, μέσα σε κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα, ενώ ήταν απροστάτευτοι όλο το προηγούμενο διάστημα, έσπευσαν να αξιοποιήσουν το εμβόλιο. Πηγαίνει πάρα πολύ καλά και η αναμνηστική δόση. Πάνω από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν, ήδη, κάνει  την αναμνηστική δόση. Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται ικανοποιητικά. Έχουμε ένα πλαίσιο ελέγχου της αγοράς.

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και σε εγρήγορση. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Έχουμε συστήσει σε όλο τον πληθυσμό να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνουμε για ένα δωρεάν self-test, έτσι ώστε να ελέγχει την επιδημιολογική του κατάσταση και για να προστατευθεί και για να μη μεταδίδει άθελά του τον ιό στην κοινότητα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη στο Ε.Σ.Υ. γιατί εκεί γίνεται η μεγάλη προσπάθεια. Ακολουθούμε από το Σεπτέμβριο μια δύσκολη και εξισορροπητική στρατηγική. Όλα τα μέτρα, όλες οι ενέργειές μας από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το σκοπό: οικονομία, κοινωνία και εκπαίδευση ανοιχτές και, ταυτόχρονα, μάχη για τον περιορισμό της διασποράς και στήριξη του Ε.Σ.Υ..

Για το Ε.Σ.Υ.

Η δράση μας είναι προσηλωμένη και στη στήριξη του Ε.Σ.Υ.. Έχουμε προσθέσει κλίνες στο Σύστημα, έχουμε βάλει τον ιδιωτικό τομέα να υποστηρίζει το Ε.Σ.Υ., έχουμε προχωρήσει σε επιτάξεις γιατρών. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή. Προφανώς, εκεί γίνεται η πολύ μεγάλη μάχη. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ., αυτά τα στοιχεία πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι συμπολίτες μας που διασωληνώνονται και πηγαίνουν στα κρεβάτια των Μ.Ε.Θ.. Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη στο Σύστημα για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την Κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. Δεν χωράει οτιδήποτε άλλο εκεί.

Πολιτική δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης

Η οικονομία πάει πολύ καλά και αυτό, δεν γίνεται εν κενώ. Γίνεται γιατί εφαρμόσαμε μια σώφρονα και λελογισμένη πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα. Η οικονομία αντέχει στην πανδημία. Αντέχει γιατί η Κυβέρνηση τη στήριξε, στήριξε την αγορά. Αντέχει γιατί οι μεταρρυθμίσεις μας προσελκύουν επενδύσεις, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες. Θυμίζω ότι η καλοπροαίρετη αγωνία, αλλά και οι κακεντρεχείς προβλέψεις ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων μετά την πανδημία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο κ. Τσίπρας είχε την κακή συνήθεια ό,τι έδινε από τη μία τσέπη να το παίρνει πολλαπλάσια από την άλλη, με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, πολιτικές που λεηλατούσαν το εισόδημα των συνταξιούχων, ολόκληρης της μεσαίας τάξης.

Ακολουθούμε μια πολιτική δυναμικής ανάπτυξης, η οποία δίνει μέρισμα στους πολίτες που δεν τους τα παίρνει από την άλλη τσέπη. Δημιουργεί στέρεες βάσεις, έτσι ώστε να έχουν όλοι μερίδιο σε αυτή την προκοπή και ευημερία.

Για την υποχρεωτικότητα

Η υποχρεωτικότητα ήρθε αφού είχαμε εξαντλήσει τη διαδικασία της πειθούς και της διευκόλυνσης στις ηλικιακές ομάδες που αποδεδειγμένα κινδυνεύουν πιο πολύ. Δηλαδή, στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να νοσήσουν πάρα πολύ βαριά, να διασωληνωθούν, να μπουν στις εντατικές και πολλοί από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους. Αυτά ήταν τα στοιχεία που είχαμε και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, βλέπαμε ότι αυτή είχε ανταποκριθεί πολύ λιγότερο στο κάλεσμα για εμβολιασμό παρά την πολύ θετική στάση που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο για εμβολιασμό από άλλες ηλικιακές ομάδες συμπολιτών μας. Αποδίδει το κάλεσμα αυτό αυτή την ώρα. Εάν χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, εδώ είμαστε να το δούμε. Παρόλα αυτά μένουμε σε αυτά που είμαστε.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή τη θεωρία της Αντιπολίτευσης περί «προαιρετικής υποχρεωτικότητας» έχει πολύ ενδιαφέρον να τη συζητήσει κανείς, όταν με το καλό περάσει η κρίση. Γιατί  η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Αντιπολίτευση, δεν έχει την πολυτέλεια ούτε ευχολόγια να διατυπώνει, ούτε διαπιστώσεις να κάνει, ούτε σουρεαλιστικές προσεγγίσεις τέτοιου τύπου να επεξεργάζεται. Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παίρνει αποφάσεις, να κάνει πράξεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να κάνει ό,τι απαιτείται, έτσι ώστε να ανασχέσουμε τη διασπορά του κορονοϊού, να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορούμε και το βασικό μας όπλο γι’ αυτό, είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Παίρνουμε γενναίες αποφάσεις που έχουν κόστος. Δεν προσεγγίζουμε την πανδημία μέσα από όρους πολιτικού κόστους, αλλά μέσα από όρους αποτελεσματικότητας για την προστασία της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος.  Αυτή είναι η διαφορά μας.

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Παρακολουθούμε με το πολιτικό ενδιαφέρον που έχει η διαδικασία αυτή, αλλά και με το σεβασμό που πρέπει να δείχνει κανείς σε κάθε διαδικασία που απευθύνεται στην κοινωνία. Είναι πολύ θετικό, τα κόμματα, για κορυφαία πολιτικά γεγονότα, όπως είναι η ανάδειξη της ηγεσίας τους, να προσφεύγουν στην κοινωνία. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής είναι τα δύο κόμματα που δεν φοβούνται να ανοιχτούν στην κοινωνία για σοβαρά ζητήματα και η εκλογή ηγεσίας για τα κόμματα είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr