Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (10/10/2020)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (10/10/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

 

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής 

Έχει σημασία για τη μνήμη σε αυτόν τον τόπο.  Υπάρχουν ηγέτες κατά καιρούς στην Πατρίδα μας που κοιτούν κατάματα φασιστικά μορφώματα, παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και τα βάζουν εκεί που πρέπει, γιατί δεν έχουν καμία θέση στην Ελλάδα. Τέτοιοι ηγέτες ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά Μεταπολίτευση, ο Αντώνης Σαμαράς που με δικές του πρωτοβουλίες, με τη δική του Κυβέρνηση, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για να πάει στη Δικαιοσύνη το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Τώρα βλέπουμε πάλι επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάζεται αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να μην βάζουν αστερίσκους και υποσημειώσεις και να έχουν μια σαφέστατη καταδίκη τέτοιων μορφωμάτων. Από εκεί και πέρα, αυτό που έγραψε η ιστορία είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένοχη. Καταδικάστηκαν τα ηγετικά της στελέχη ως οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση και αυτό είναι που κρατάμε. Οι ποινές είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχει ευθύνη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και αυτό διότι προχώρησε σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έφεραν μείωση στις ποινές και κατήργησαν τον περιορισμό στα πολιτικά δικαιώματα που υπήρχε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Η προσπάθεια συμψηφισμού που επιχείρησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν πιάνει τόπο για τον απλούστατο λόγο ότι οι Έλληνες έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιοι ήταν στις ίδιες πλατείες εκμεταλλευόμενοι την αγωνία του κόσμου για την οικονομική κρίση. Ποιοι έριξαν την Κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή. Ποιοι θεωρούσαν ευπρόσδεκτες τις ψήφους από τη Χρυσή Αυγή και θυμίζω τη δήλωση του τότε Προέδρου της Βουλής κ. Βρούτση. Ποιοι πήγαιναν μαζί σε επικοινωνιακά σόου στο Καστελόριζο. Όλα αυτά τα θυμούνται οι Έλληνες. Και επίσης θυμούνται τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα το 2019 προκειμένου να πέσει στα μαλακά ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής. Άρα δεν έχει κανένα περιθώριο αυτή η προσπάθεια συμψηφισμού που έκανε χθες ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία έχει γράψει ποιοι ήταν απέναντι, ποιοι παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή και ποιοι την καταδίκασαν.

Για τα ελληνοτουρκικά 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα στο σημείο 18  λέει ακριβώς στον κ. Ερντογάν να μην κάνει αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο. Μνημονεύει ακριβώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 550 και την 789. Και έρχεται ο κ. Ερντογάν και κάνει ακριβώς το ανάποδο. Επομένως, θα βρει εδώ -στις 15-16 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- απέναντί του όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη γιατί είναι πραγματικά σαν να κοροϊδεύει τη Γερμανία, τη Γαλλία, και όλες τις υπόλοιπες χώρες που έφτασαν σε αυτήν την ομόφωνη απόφαση.

Όσον αφορά το θέμα των προκλήσεων στη θάλασσα ευτυχώς το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το ζήτημα που έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Τουρκία βλέπουμε μια σταθερή αποκλιμάκωση. Θα είναι ευχής έργο να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές για να λύσουμε αυτήν την πηγή έντασης. Πιθανότατα αυτό να γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Να προχωρήσουμε στο πραγματικό πρόβλημα, που είναι το μεν νομικό στη διμερή μας σχέση με την Τουρκία η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το δε πολιτικό και ευρύτερο ζήτημα της εισβολής και κατοχής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Ερντογάν θα βρεί απέναντι την Ευρώπη αν δεν κάνει ένα βήμα πίσω.

Για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι στη σκέψη μας είναι πάντα οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να φύγει ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες τους. Προχωράμε μεθοδικά και σταδιακά, σε μία χρονιά που η πανδημία έχει ανατρέψει πάρα πολλούς από τους σχεδιασμούς παντού στον κόσμο. Σταθερά προσανατολιζόμαστε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση ή για μεγάλη  μείωση του συμπληρωματικού είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Όλα τα σενάρια ελάφρυνσης των Ελλήνων εξετάζονται.

Έχουμε κάνει μειώσεις στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, προχωρήσαμε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, στον ιδιωτικό τομέα και αργότερα θα γίνει κατάργηση και για τους μισθωτούς του Δημοσίου. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι.

Ταυτόχρονα, έχουμε προχωρήσει και στην  ενίσχυση του εισοδήματος των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, που είναι οι πιο ευάλωτοι. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ενισχύουμε με 300 εκατομμύρια ευρώ τον ΟΠΕΚΑ που δίνει τα κοινωνικά επιδόματα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης. Αφορούν πολλές χιλιάδες νοικοκυριά. Διακόσιες είκοσι χιλιάδες νοικοκυριά λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 270.000το επίδομα στέγασης, περίπου 900.000 το επίδομα τέκνων που αφορά ενάμισι εκατομμύριο παιδιά. Είμαι χρήματα που στηρίζουν το νοικοκυριό σε μια δύσκολη συγκυρία. Άρα, μειώνουμε φόρους και εισφορές μέχρι εκεί που  μπορούμε, χωρίς να θίγεται η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η ελληνική οικονομία από τις, αγορές και τους επενδυτές  και ταυτόχρονα στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλος της κρίσης, αλλά και στη συνέχεια.

Η βασική πυξίδα που διέπει την πολιτική μας, είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών, είναι περισσότερες δουλειές για τους Έλληνες, είναι η ασφάλεια για όλους. Γι’ αυτά εξέλεξαν οι Έλληνες τη Νέα Δημοκρατία και έδωσαν αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτά θα κάνει.

Έχουμε αποδείξει, ότι είμαστε δίπλα  σ’ όσους βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης. Νοιαζόμαστε γι’ αυτούς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους στηρίζουμε.

Όταν έχει χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των τουριστικών εισπράξεων που ήταν εισόδημα για πάρα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται αυτός ο κόσμος στήριξη. Γι’ αυτό έχουμε ανακοινώσει όλα αυτά τα μέτρα, από τη Θεσσαλονίκη ήδη, 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Μέχρι να επανέλθει το εισόδημα στην κανονικότητά του, όπως ήταν μέχρι πέρσι, θα κάνουμε διαρκώς παρεμβάσεις, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί νοιαζόμαστε για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεύτερον γιατί μπορούμε. Γιατί μπορούμε; Γιατί έχουμε βγει πάρα πολλές φορές στις αγορές με χαμηλά, ιστορικά, επιτόκια, δείγμα ότι οι αγορές μας εμπιστεύονται, ότι η πολιτική μας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό είναι μια κατάκτηση όχι της Κυβέρνησης, αλλά της Ελλάδας και μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το θέσουμε σε διακινδύνευση. Και δεν θα το κάνουμε.

Δίνουμε συνολικά με τις τέσσερις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής 4,1 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα και ένα μέρος αυτής δεν θα επιστραφεί προκειμένου να στηρίξει μόνιμα αυτούς τους ανθρώπους. Το ποσό που θα επιστραφεί θα είναι με πολύ χαμηλό επιτόκιο και με περίοδο χάριτος, όλα αυτά δηλαδή τα οποία χρειάζεται σήμερα ο κόσμος των επιχειρήσεων για να σταθεί στα πόδια του σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή δίνουμε έμφαση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα έκανε ένα άλμα απορροφητικότητας τους προηγούμενους δύο τρεις μήνες. Είναι από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. και αυτό σημαίνει χρήμα στην αγορά. Σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχεται, οι πόροι αυτοί ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, και πρόκειται  να επενδυθούν, ώστε να «γεννήσουν» λεφτά και όχι να σπαταληθούν.

Για την στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό»

Έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για την καταβολή των αποζημιώσεων των 5.000 και 8.000 ευρώ. Κάνουν τις αιτήσεις τους όσοι έχουν πληγεί και ι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει και η καταβολή. Ταυτόχρονα προχωράμε και όλο το υπόλοιπο πλέγμα που έχει πει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές. Προχωρούμε γρήγορα και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, διότι έχει μεγάλη σημασία πέραν από τις συνηθισμένες επιχορηγήσεις -ιδίως σε αυτούς που πλήττονται από φυσικές καταστροφές-  το Κράτος να είναι δίπλα τους. Επιταχύνουμε σημαντικά διαδικασίες μηνών, οι οποίες γίνονται πλέον μέσα σε εβδομάδες.

Για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

Εκλογές θα γίνουν το 2023. Δεν υπάρχει σκέψη για εκλογές. Σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς που γίνονται θυμάστε πριν από μερικές εβδομάδες τις ανακοινώσεις του κ. Κικίλια και τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το εμβόλιο. Πάμε για κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο για τις πρώτες παρτίδες εμβολίων από την πρώτη εταιρεία, με την οποία έχει συμβόλαιο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σιγά-σιγά θα έρχονται και τα άλλα, των άλλων τριών εταιρειών, που φαίνονται να πηγαίνουν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. Θα υπάρχει ένα εμβόλιο και σιγά-σιγά οι ευάλωτοι θα μπορέσουν να έχουν αυτή την ασπίδα που χρειάζονται απέναντι στον κορονοϊό και οι ζωές μας θα ξαναγυρίσουν εκεί που ήταν πριν τον Φεβρουάριο. Δεν συνδέονται με εκλογές. Συνδέονται με την επιστροφή σε αυτή τη νέα κανονικότητα, την οποία όλοι επιθυμούμε.

Δεν υπάρχουν «κουρασμένα παλικάρια» στην Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει, κάθε φορά, ποιο είναι το καλύτερο κυβερνητικό σχήμα και κάνει τις παρεμβάσεις όποτε εκείνος κρίνει.

Ο Πρωθυπουργός, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, μελετά πάντα τις κινήσεις του, πηγαίνει πάντα προετοιμασμένος, ακούει πάντα τις συμβουλές συνεργατών και ειδικών και παίρνει τις αποφάσεις, τις οποίες ο ίδιος κρίνει ως πιο εύλογες και κάθε πεδίο πολιτικής που τον απασχολεί.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr