Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (1/6/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (1/6/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Είναι μια απόφαση που εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση. Πρώτα από όλα, είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και αυτό με το οποίο κάνουν όλοι στην Ευρώπη. Και δεύτερον, στέλνουμε στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε στέλνουμε, που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί, αλλά είναι πεπαλαιωμένο, αντικαθίσταται με πιο σύγχρονα όπλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη.

Πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά. Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν. Η χώρα είναι συνεπής στην απόφαση που έχει πάρει μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τα λόγια, να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας.

Η διαδικασία που γίνεται τώρα προκύπτει μετά από μια συνεννόηση των δύο Επιτελείων, δηλαδή του ελληνικού Επιτελείου της Εθνικής Άμυνας και του αντίστοιχου γερμανικού. Απασχόλησε λίγο τη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, του Πρωθυπουργού και του Καγκελάριου της Γερμανίας.

Δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα  θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας. Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί, προφανώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η χώρα εκσυγχρονίζει το στόλο της σε ό,τι αφορά αυτά στα συγκεκριμένα οχήματα, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία. Και, βεβαίως, είμαστε συνεπείς σε μια βασική αρχή που έχουμε πάρει σε ό,τι αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας από την αρχή, ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας.

Δεν μπορεί να τηρούνται ίσες αποστάσεις από εταίρους και συμμάχους

Είναι απόλυτη η θέση του Πρωθυπουργού ότι δεν  μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και βάλλει ευθέως κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απειλές, προκλήσεις, λεονταρισμούς που δεν εδράζονται σε καμία βάση δικαίου. Αυτή η θέση έχει διατυπωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, υπάρχουν αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος Macron, για παράδειγμα και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί, από μόνος του καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα. Ο Γερουσιαστής Menendez στις Η.Π.Α. ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στο «ξεπάγωμα» των εξοπλιστικών της Τουρκίας. Στον Γερμανό Καγκελάριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Γερμανία που είναι εταίρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αντιλαμβάνεται ότι εδώ έχουμε την έξαρση αυτής της τουρκικής προκλητικότητας. Του έδειξε τα στοιχεία, του έδειξε τους χάρτες. Νομίζω ότι ο Γερμανός Καγκελάριος έδειχνε να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Τουρκία και τις απειλές κατά της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι εμείς  δεν είμαστε ευχαριστημένοι με μια τακτική και με μια λογική ίσων αποστάσεων.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η χώρα μας με αυτοπεποίθηση θα αντιμετωπίσει και αυτή τη φάση της τουρκικής προκλητικότητας. Πρώτα απ’ όλα, διότι έχουμε δίκαιο. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο πλανήτης όλος επενδύει στο Διεθνές Δίκαιο με την τακτική που έχει αναλάβει απέναντι στη Ρωσία. Δεύτερον, διότι η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές Συμφωνίες, που κατοχυρώνουν και έχουν αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση. Και τρίτον, με βάση την επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχύσουμε εξοπλιστικά τη χώρα. Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ αποτελεσματικά και ουσιαστικά την αποτρεπτική μας ικανότητα. Αυτό το ξέρουν όλοι. Καταλαβαίνουν ότι μπορούμε σε όλα τα επίπεδα να είμαστε αποφασιστικοί. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπούμε σε ένα «πινγκ-πονγκ» δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν κάνει εξωτερική πολιτική έτσι η Ελλάδα. Την κάνει με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ερμηνεία των διαθέσεων του Τούρκου Προέδρου. Παρατηρούμε αυτήν την όξυνση. Παρατηρούμε, τις απαράδεκτες και παράλογες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Çavuşoğlu πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Αποδομούμε αμέσως με επιχειρήματα, με βάση τη λογική, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με βάση τις Συνθήκες, όλον αυτό τον παραλογισμό και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας και είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.

Τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας.

Για τις ανατιμήσεις και την άνοδο του πληθωρισμού

Είναι μια πάρα πολύ άσχημη και δυσάρεστη εικόνα, με την οποία είναι αντιμέτωπος ολόκληρος ο κόσμος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι εξωγενείς οι αιτίες. Φαίνεται αυτό αν κανείς διαβάσει και τους λόγους που εκτοξεύουν τον πληθωρισμό σε αυτό το επίπεδο. Το βασικό είναι το ενεργειακό και ό,τι αυτό συνεπάγεται και για άλλες κατηγορίες προϊόντων. Είναι αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης, όλη η Ευρώπη, όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες με αυτό. Απέναντι σε αυτή την επίθεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών -που δυσκολεύει χωρίς αμφιβολία τη ζωή των ανθρώπων- ακολουθούμε ένα συμπαγές και συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Από 1ης Ιουλίου θα έχουμε και την αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, όλη την περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Είχαμε φτάσει να έχουμε και αρνητικό πληθωρισμό και γι’ αυτό ο ρυθμός αύξησης φέτος  είναι κατά τι μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κόσμος δυσκολεύεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε σχεδόν μονοθεματικό το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας παντού. Αυτό ήταν το βασικότερο ζήτημα. Η Κυβέρνηση με σχέδιο το μετρίασε, το αντιμετώπισε, στέκεται αποτελεσματικά στο πλευρό των ανθρώπων. Με τα καύσιμα προφανώς και υπάρχει ένα ζήτημα σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο εδώ. Έχουμε και εκεί κάνει κάποιες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την επιδότηση της βενζίνης σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, ενώ υπάρχει η  επιδότηση στα διυλιστήρια και για το πετρέλαιο κίνησης. Παράλληλα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε και τα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών. Δεν είναι οι πόροι ατελείωτοι.  Και δεν πρέπει κανείς να μπει στο στόχαστρο των αγορών.

Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αναχαίτιση της ακρίβειας. Για παράδειγμα αυξήσαμε  τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ.  Όλοι πληρώνουμε πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό είναι παραπάνω εισόδημα στις τσέπες των πολιτών.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr