Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» (27/8/2021)

Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» (27/8/2021)

 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τον δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη

Για τα μέτρα προστασίας

Όποιος πίσω από τα μέτρα βλέπει, ή «εύχεται» εντός εισαγωγικών, διχασμούς και διαχωρισμούς πολιτών, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που έχουμε έξαρση της πανδημίας των ανεμβολίαστων. Κινδυνεύει και η υγεία τους, αλλά κινδυνεύουν να γίνουν και πολλαπλασιαστές επέκτασης της νόσου. Τα μέτρα, λοιπόν, δεν έχουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους, ούτε διαχωρισμούς, ούτε να βάλουν απέναντι κανέναν. Απέναντι έχουμε την πανδημία. Τα μέτρα έχουν ως σκοπό να θωρακίσουν τη ζωή στη δημόσια σφαίρα, να προστατεύσουν εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν, να ψυχαγωγηθούν, να εργαστούν, χωρίς να βάλουν τη ζωή τους σε δύσκολη θέση. Και είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσουν πιο κανονικά τα πράγματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία των μέτρων. Τα εμβόλια είναι  διαθέσιμα για όλους και μπορούν να τα κάνουν έτσι ώστε να ζουν με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο κίνδυνο. Και προς την κατεύθυνση αυτή πηγαίνουμε σε όλες τις κατηγορίες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε μιας. Για παράδειγμα, όταν πας σ’ ένα εστιατόριο να φας, ή σ’ ένα μπαρ να πιεις ένα ποτό, δεν μπορεί να φοράς μάσκα, είναι αυτονόητο. Οπότε, εκεί, είπαμε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος, μόνο στους εμβολιασμένους και  τους  νοσήσαντες. Όταν πας να δεις ένα έργο στον κινηματογράφο ή μια θεατρική παράσταση, που μπορείς να έχεις την προστατευτική σου μάσκα, εκεί θα μπορείς να προσέρχεσαι με τα διαγνωστικά τεστ που θα δείχνουν ότι δεν είσαι φορέας της νόσου τις τελευταίες 48 ώρες. Όταν είσαι νοσηλευτής και βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή και καλείσαι να παράσχεις τις πρώτες βοήθειες ή να περιθάλψεις κάποιον που για οποιονδήποτε λόγο έχει ανάγκη το Σύστημα Υγείας, δεν μπορεί να μην είναι 100% σίγουρος και εσύ, αλλά και ο  ασθενής και οι συγγενείς του, ότι δεν θα κινδυνεύσει να νοσήσει από covid. Και γι’ αυτό επεκτείναμε την υποχρεωτικότητα. Συνεπώς, τα μέτρα έχουν στη βάση τους την κοινή λογική, την αίσθηση της ευθύνης και της υποχρέωσης, απέναντι στην εθνική υπόθεση, να επεκτείνουμε το τείχος ανοσίας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν στη βάση της φιλοσοφίας τους, ούτε τους διχασμούς, ούτε τον στιγματισμό των πολιτών.

Η Κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη των μέτρων προστασίας

Η Κυβέρνηση -ενώ συνεχίζει την προσπάθεια να πείσει τον οποιοδήποτε να εμβολιαστεί, με όλους τους τρόπους- παίρνει και την ευθύνη των συγκεκριμένων μέτρων. Είμαστε Κυβέρνηση, δεν είμαστε Forum, απλώς να συζητάμε, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, για το αν είναι καλό ή κακό το εμβόλιo. Τώρα που εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί, επιστήμονες από όλο τον κόσμο και πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, κάπου η συζήτηση αυτή πρέπει να τελειώνει. Διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο το οποίο θέτει τους κανόνες. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να πείσουμε τους πάντες να εμβολιαστούν. Ορισμένοι έχουν τις απόψεις τους. Οι απόψεις, όμως, αυτές δεν είναι αποδεκτές, ούτε από την Επιστήμη ούτε από την πλειοψηφία της κοινωνίας και βεβαίως, δεν είναι αποδεκτές και από την Κυβέρνηση. 

Χρειαζόμαστε επιπλέον ένα εκατ. εμβολιασμούς για το τείχος ανοσίας

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να  αυξήσουμε  τους ρυθμούς εμβολιασμού και να γίνουν επιπλέον  περίπου 1 εκατομμύριο εμβολιασμών, που μας λείπει ακόμη, για να πούμε ότι, μαζί και με αυτούς που έχουν νοσήσει, έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό στάδιο για να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Από τις 16 Αυγούστου και μετά, περίπου 170.000 ραντεβού έχουν κλειστεί. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ραντεβού. Επτά χιλιάδες υγειονομικοί έχουν σπεύσει να κλείσουν τα ραντεβού τους. Κάτι δείχνει αυτό. Δείχνει κατ’ αρχήν ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν που είναι τα πράγματα. Δείχνει ότι έχει πιάσει τόπο η παράθεση ορθολογικών επιχειρημάτων, καθώς και τα παραδείγματα που ο καθένας προφανώς παίρνει από τον περίγυρό του, από ανθρώπους που νόσησαν και δεν είχαν εμβολιαστεί. Δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης η οποία έχει παίξει τον ρόλο της. Μπορεί κάποιοι να νόμιζαν ότι μπλοφάραμε το προηγούμενο διάστημα ή ότι λέμε πράγματα που δεν τα εννοούμε. Η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν αποφασίζει τη λήψη κάποιων μέτρων, μετά από πολύ καλό ζύγισμα των ιατρικών εισηγήσεων και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού, αυτά τα μέτρα τα εφαρμόζουμε. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε και η επέκταση της υποχρεωτικότητας, ενδεχομένως, και σε άλλες κατηγορίες, είναι μια επιλογή που πάντα υπάρχει και δεν είναι μόνο ελληνική.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και το Σύστημα Υγείας

Κατά την διάρκεια της μεγάλης  έξαρσης της πανδημίας, όντως το Σύστημα Υγείας πιέστηκε πάρα πολύ. Καταφέραμε, όμως, να μη μείνει κανείς άνθρωπος που είχε ανάγκη εκτός εντατικής. Παραλάβαμε ένα Σύστημα Υγείας με 250 κρεβάτια εντατικής και σήμερα έχει πάνω από 1.200. Στο Ε.Σ.Υ. συντελέστηκαν κοσμογονικές αλλαγές. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει. Να το πω απλά: Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το Σύστημα Υγείας να κλατάρει ακόμη και αν επιμένουν κάποιοι από το υγειονομικό προσωπικό, για λόγους αδιανόητους, να μην κάνουν χρήση αυτού του προνομίου που μας δίνει η Επιστήμη, του εμβολίου. Υπάρχει πλήρης εικόνα για το ποιοι είναι οι αριθμοί των ανεμβολίαστων, που, ενδεχομένως, αν επιμείνουν, θα τεθούν εκτός της υπηρεσίας. Υπάρχει μία πλήρης καταγραφή ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Στους γιατρούς, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια με διάφορες επιλογές σε περίπτωση που χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι θα καταλάβουν ότι ο εμβολιασμός πρώτον είναι για το συμφέρον τους και δεύτερον αφορά στο καθήκον που έχουν απέναντι στους ασθενείς και στους Έλληνες. Εάν έχουμε απώλειες εξαιτίας της ανάγκης εφαρμογής του μέτρου, υπάρχουν επιλογές, που έχουν να κάνουν και με την είσοδο νέου κόσμου στο Σύστημα και με την αναδιάταξη του δυναμικού και, ενδεχομένως, με την εκχώρηση κάποιων υπηρεσιών, -διοικητικών κυρίως- σε άλλους φορείς που θα πληρούν τους όρους, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η λειτουργία του Συστήματος Υγείας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr