Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM»  (8/2/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM»  (8/2/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο

Για την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού

Οδηγήθηκε σε παραίτηση ο κ. Λιβανός διότι η αντίδρασή του, σε μια τοποθέτηση η οποία ήταν καθ’ όλα απαράδεκτη, του Δημάρχου Σπάρτης του κ. Δούκα, δεν ήταν η αντίδραση που θα ταίριαζε σ’ έναν Υπουργό της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Δούκας έκανε μια αναφορά σε σχέση με ό,τι έγινε στις φονικές πυρκαγιές του 2007, μια αναφορά η οποία ήταν, εκτός από απαράδεκτη, 100% αναληθής. Τελείως έξω από την πραγματικότητα, από την αρχή έως το τέλος. Ούτε λεφτά σε τσάντες δινόντουσαν, ούτε λεφτά σε όποιον έλεγε.

Ήταν μία απαράδεκτη αναφορά του κ. Δούκα, τελείως έξω από την πραγματικότητα, και στον τρόπο διαχείρισης εκείνης της πρωτοφανούς, εκείνη την εποχή, τραγωδίας. Προφανώς, ήταν τελείως έξω από την αισθητική και την αξιακή συγκρότηση του χώρου μας. Απολύτως ασεβής σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Δεν είχε καμία σχέση με  τον τρόπο, με τον οποίο ενισχύθηκαν και αποζημιώθηκαν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη, εκείνη την περίοδο. Όλα έγιναν με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνουν, μέσα από τις τράπεζες. Πάρθηκαν λεφτά πίσω από ανθρώπους που δεν τα δικαιούνταν. 

Η άμεση αποδοχή της παραίτησης του κ. Λιβανού, συνιστά την πιο ουσιαστική απάντηση στο πώς η Κυβέρνηση τοποθετείται απέναντι σ’ αυτού του είδους τα ζητήματα. Τα ζητήματα της συμπεριφοράς και της τοποθέτησης απέναντι σε γεγονότα, που έχουν σημαδέψει τη μνήμη μας, δεν μετριούνται με τη μεζούρα του χρόνου, ούτε των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Εδώ είναι ένα θέμα αρχής. Και στα θέματα αρχών δεν μετρούν ούτε εκλογικοί συσχετισμοί, ούτε στο πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από άλλες πολιτικές εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει αποδείξει αυτό πάρα πολλές φορές. Ήταν μία ατυχής αντίδραση. Έπρεπε ν’ αποδοκιμαστεί με πολύ εμφατικό τρόπο, απέναντι σε μία προσέγγιση η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια των γεγονότων, όπως είχαν διαδραματιστεί και που είναι και τελείως έξω από το αξιακό, αισθητικό και ηθικό μας πλαίσιο, ως Παράταξη διαχρονικά.

Το μείζον και το σημαντικό για εμάς είναι ότι τα όσα είπε ο κ. Δούκας είναι προσβλητικά για τους ανθρώπους που πέρασαν αυτή την τραγωδία, αλλά είναι προσβλητικά και για την Κυβέρνησή μας σήμερα και για την Κυβέρνησή μας το 2007 και για το αξιακό υπόβαθρο της Παράταξής μας. Και τότε η Κυβέρνηση Καραμανλή και, πάντοτε, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας με πολύ σεβασμό και με πολύ μέτρο στέκονται πάντοτε στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Δούκας μόνο στη φαντασία του συνέβαιναν ή έγιναν σε μία διάσταση να τονίσει ένα ρόλο που ο ίδιος φανταζόταν ότι είχε τότε, ενώ δεν είχε. Καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ μετρημένοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι  η κοινωνία, προφανώς, είναι κουρασμένη από τις αλλεπάλληλες και τις διαρκείς κρίσεις. Προφανώς, βρίσκεται σε αγωνία για το πώς θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά που συμβαίνουν. Και πρέπει, όσοι είμαστε στο δημόσιο βίο, με πολύ σεβασμό και συναίσθηση του ότι η κάθε λέξη που λέμε, που διατυπώνουμε, μετράει. Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά μας. Να αντιμετωπίζουμε τις επάλληλες κρίσεις με πράξεις που έχουν αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών. Να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο. Να μην αφήσουμε τον φόβο, που είναι λογικό να κυριαρχεί σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής  κρίσης, να οδηγήσει τον κόσμο σε απόγνωση ή να κάνει κάποιον να αισθανθεί ότι είναι μόνος του ή ότι δεν υπάρχει σχέδιο και διέξοδος. Η Κυβέρνηση έχει σχέδιο. Η χώρα, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, βαδίζει με σταθερότητα και σιγουριά.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε μια τοποθέτηση σε μία κομματική εκδήλωση το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αδιέξοδα και τη σύγχυση που έχει σε όλα τα ζητήματα, είναι πολύ φυσικό να προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς από δηλώσεις στελεχών του που μιλούν για την εγκατάσταση κομματικών στρατών στον κρατικό μηχανισμό, που μιλούν για την ανάγκη αλλοίωσης των Θεσμών, υπονόμευσης της Δικαιοσύνης -θυμάστε πολλές φορές τοποθετήσεις και του κ. Πολάκη και της κυρίας Χριστοδουλοπούλου.

Εκείνο που νομίζω ότι έχει μπερδέψει ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχουν συνηθίσει ούτε οι ίδιοι, ούτε την ελληνική κοινωνία, σε συμπεριφορές άμεσης αποδοκιμασίας και αναγνώρισης άστοχων συμπεριφορών από στελέχη τους, όπως πολύ άμεσα έκανε ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή απόφασή του. Είμαστε διαφορετικοί στον τρόπο με  τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες κρίσεις. Είμαστε διαφορετικοί με την ειλικρίνεια και με τον πραγματισμό, με τον οποίο πολιτευόμαστε. Είμαστε και διαφορετικοί στην αντιμετώπιση περιστατικών που δεν χωράει δεύτερη εξήγηση σε ό,τι αφορά μεγάλα ζητήματα που έχουν συμβεί, είτε κατά το παρελθόν, είτε τώρα, και αφορούν το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, το σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους που πέρασαν τραγωδίες, το σεβασμό απέναντι στους Θεσμούς και τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, που συμπεριλαμβάνει και αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι σειρά τα παράλογα που συμβαίνουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Για την ενεργειακή κρίση

Είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο να σταθούμε στο πλευρό του για να μην μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Η Κυβέρνηση δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Το καταλαβαίνει ο καθένας αυτό. Δόθηκαν 1,3 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου, δόθηκαν  400 εκατ. τον Ιανουάριο και θα δοθούν  άλλα τόσα -θα ανακοινωθούν αύριο- το Φεβρουάριο για τη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Προφανώς και είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που είναι πρωτόγνωρο και η έντασή του είναι μεγάλη. Η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό των πολιτών, πάντοτε, όμως, έχοντας κατά νου ότι δεν πρέπει να βάλουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας.  Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σύνθετο διεθνές περιβάλλον.

Έχουμε μια πολιτική που έχει δυναμώσει το εισόδημα. Σ’ αυτή τη φάση, οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν την ενίσχυση του εισοδήματος που έχουμε κάνει. Όμως, στην ενίσχυση που είναι μόνιμη, προστέθηκε και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που είναι η ανεργία. Ήδη η Δ.Ε.Η. έχει μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα διευκόλυνσης πληρωμών. Υπάρχει ένας αριθμός, με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και κατά περίπτωση εξετάζεται ο τρόπος στήριξης. Προφανώς και δεν θα αφήσουμε τον κόσμο μόνο του και εκείνους κυρίως που έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο δυνατοτήτων που έχουμε από τον Προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον και στη χώρα και στο εξωτερικό.

Όλοι παρακολουθούμε τις αναλύσεις και τις προβλέψεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από μεγάλους Οργανισμούς. Η Κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει, είναι πάντοτε να σταθμίζει τα γεγονότα, να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτού του παγκόσμιου φαινομένου στο εσωτερικό, στις τσέπες των νοικοκυριών, αξιοποιώντας διάφορα εργαλεία που έχει και δημιουργώντας με την οικονομική και αναπτυξιακή της πολιτική χώρο, για να μπορεί να ενισχύεται το εισόδημα των ανθρώπων.

Για τον εκλογικό νόμο

Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Οι  επόμενες εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με τον εκλογικό νόμο που ισχύει. Και με αυτό τον εκλογικό νόμο  η Νέα Δημοκρατία θα ξανακερδίσει τις εκλογές και οι πολίτες θα αναθέσουν εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ώρα των εκλογών θα έχουμε παρουσιάσει στον κόσμο όλο το πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόσαμε και ταυτόχρονα ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχιστεί και δεν θα γυρίσει πίσω αυτή η πορεία μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, προκοπής για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας, παντού, όπου και να κοιτάξει κανείς, παρά τις δυσκολίες, παρά την κόπωση που υπάρχει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουμε περάσει, δεν βλέπει  τριγύρω του κανένα αίτημα πολιτικής αλλαγής. Εκείνο που βλέπει είναι η αγωνία και η θέληση των ανθρώπων να εξακολουθήσουν να έχουν σταθερότητα, αποτελέσματα και μια Κυβέρνηση σοβαρή, που με σχέδιο θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχουμε, αλλά ταυτόχρονα θα κρατά τη χώρα σε έναν ορίζοντα ανάπτυξης και  προκοπής και για επόμενα χρόνια. Ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχει σοβαρότητα, ότι υπάρχει ένας Πρωθυπουργός που έχει ενισχύσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, ότι υπάρχει σχέδιο, που με ψύχραιμο τρόπο προχωρά τη χώρα μπροστά. Ένας κόσμος που ξέρει ότι το κάθε μέρισμα της ανάπτυξης γίνεται κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι η επιτάχυνση της παραγωγής του κυβερνητικού έργου, σε μια σειρά από ζητήματα, που απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όσο και με θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας της χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση  της γραφειοκρατίας.

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Μήνες τώρα, η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση. Να πετύχει και την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λειτουργία της χώρας σε επίπεδο οικονομίας, εκπαίδευσης, κοινωνίας, για να μην είναι περίκλειστη. Κατά καιρούς, γίνονται διάφορες προσαρμογές. Ήδη, κάποια από τα μέτρα -τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, στο τέλος δηλαδή της προηγούμενης χρονιάς- έχουν αρθεί. Σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την εισήγηση της  Επιτροπής που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πολύ καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας. Το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού στη χώρα έχει φτάσει πλέον τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό, όμως, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Συνεχώς θα πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιάζονται. Και αυτό που είναι πάρα πολύ καθαρό είναι ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένα προνόμια σε αυτούς που έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε σχέση με τους συμπολίτες μας που επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Για την οπαδική βία

Πολλές από τις αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα δούλεψαν, εφαρμόστηκαν και έφεραν αποτελέσματα. Είχαμε αυτή την αποτρόπαια δολοφονία που συγκλόνισε όλη τη χώρα. Εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου, που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, μπόρεσε η Ελληνική Αστυνομία πολύ γρήγορα να φτάσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας αυτής και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους εννιά από τους έντεκα, υπόπτους της αποτρόπαιης αυτής πράξης. Η δουλειά που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Αθλητισμού, πρωτίστως, με αλλαγές που έχει κάνει στην αθλητική νομοθεσία, βοήθησε στο να περιοριστούν πάρα πολύ τα περιστατικά βίας που ήταν συχνότερα και πυκνότερα στο παρελθόν. Μιλώ για τα περιβόητα ραντεβού ή τις επιθέσεις από Σύνδεσμο σε Σύνδεσμο, που είχαμε συνηθίσει πολύ πιο συχνά να παρουσιάζονται και τα επεισόδια έξω από τα γήπεδα που είχαμε συνηθίσει πολύ πιο συχνά να παρουσιάζονται στο παρελθόν. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που κάναμε, έφεραν τα αποτελέσματά τους -δυστυχώς, όπως επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό από τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη- δεν κατάφεραν να την εξαλείψουν. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυστηροποιώντας πολύ περισσότερο το πλαίσιο. Αξιοποιώντας την εμπειρία της μέχρι τώρα δουλειάς που έχει γίνει. Εμβαθύνοντας στο πλαίσιο λειτουργίας σε ό,τι αφορά τις Λέσχες Φιλάθλων και τα παραρτήματά τους. Κάνοντας παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, για τις ευθύνες και τις σχέσεις που πρέπει να έχουν με αυτούς τους Συνδέσμους. Εντατικοποιώντας και τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι μια δουλειά συλλογική, στην οποία οφείλουν να συνδράμουν όλοι. Είναι κάτι το οποίο είναι χρέος μας. Είναι χρέος μας απέναντι σε ένα παιδί -και στην οικογένειά του- που έφυγε. Χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στη νέα γενιά. Χρέος μας, απέναντι στον φίλαθλο κόσμο, στα εκατομμύρια των υγιών φιλάθλων, που στερούνται μια κανονικότητα που θέλει ο καθένας για να πάρει το παιδί του και να πάει στο γήπεδο, χωρίς να αισθάνεται ότι πηγαίνει σε ζούγκλα ή σε μια μάχη. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς να συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τα περιστατικά οπαδικής ή και νεανικής βίας. Όταν γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, έχεις αποτελέσματα. Προφανώς, έχεις και κενά και τρύπες στο σύστημα που πρέπει να συμπληρώσεις, γι’ αυτό θα πάμε και ακόμα παραπέρα. Γι’ αυτό και θα κάνουμε επιπλέον πράγματα άμεσα, γρήγορα, γιατί οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν και όχι τα πολλά λόγια. Ελπίζω ότι θα έχουμε τη στήριξη όλων σε αυτό και των παραγόντων του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού συνολικότερα και του πολιτικού κόσμου γενικά.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr