Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο «OPEN»  (2/11/2021)

Σημεία συνέντευξης στο «OPEN»  (2/11/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη

Το εμβόλιο ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να περάσουμε την καταιγίδα 

Η πανδημία βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Η Κυβέρνηση και σ’ αυτήν τη φάση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να αντεπεξέλθουμε και σ’ αυτήν την πίεση. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ευαισθητοποίησης να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή η φάση της πανδημίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό προκύπτει από παντού. Προκύπτει από τα κρούσματα, το πλήθος των οποίων είναι απολύτως ανάλογο με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Προκύπτει από το γεγονός ότι οι 9 στους 10, που είναι διασωληνωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Προκύπτει από στοιχεία ερευνών  που λένε ότι όποιος εμβολιαστεί είναι απολύτως προστατευμένος από τη βαριά νόσηση, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 90% και του 91%.

Συνεπώς, η προσπάθειά μας ν’ αυξήσουμε το ποσοστό του εμβολιασμού, να πείσουμε όλο και περισσότερους να εμβολιαστούν, βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα «Ελευθερία», με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνουν για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα που θα υπενθυμίζουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με επικοινωνιακή καμπάνια, με παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, με έγκριτους ανθρώπους που βγαίνουν και υποστηρίζουν, με βάση τα στοιχεία, πως το εμβόλιο είναι μονόδρομος, με προγράμματα επισκέψεων έξω από εκκλησίες, σε πλατείες, στην επαρχία, παντού. Με όλον τον κόσμο να λέει, και να πείθει, και να προσπαθεί να δείξει ότι το πιο σημαντικό «όπλο» που έχουμε στα χέρια μας είναι το εμβόλιο. Με μια συνολική προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου. Η απάντηση είναι ότι το εμβόλιο αυτήν την ώρα είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να περάσουμε αυτήν την καταιγίδα.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ραντεβού της 3ης δόσης για όλους.

Κινούμαστε σε τρεις άξονες με την ίδια ένταση και στους τρεις. Ο πρώτος άξονας είναι οι εμβολιασμοί και η προσπάθεια ενίσχυσής τους. Ο δεύτερος άξονας -που είναι και ο πιο άμεσος- είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας,  για να αντέξει αυτή την πίεση. Περάσαμε ισχυρές πιέσεις και αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Δυστυχώς, με απώλειες τραγικές συνανθρώπων μας, αλλά το Σύστημα Υγείας άντεξε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και με καλύτερη διαχείριση του δυναμικού που είναι στο Ε.Σ.Υ.. Και ο τρίτος άξονας είναι η προσαρμογή του πλαισίου των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Δεν θα ξαναγίνει η κοινωνία και  η ζωή περίκλειστη, δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να μην στερηθούν προνόμια της κανονικότητάς τους.

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

Το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι. Σήμερα υπάρχει ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, 6,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί. Το 72% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θ’ αφορούν τους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα,  με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ’ αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με «όπλο» το εμβόλιο.

Xρειάζεται μία προσαρμογή του πλαισίου, ανάλογα με την ένταση και την πίεση που έχουμε. Αυτή δεν μπορεί, παρά να αφορά τους ανεμβολίαστους. Είτε σε ό,τι αφορά τους συχνότερους ελέγχους, κυρίως για εργαζόμενους, την καλύτερη οριοθέτηση κάποιων χώρων, έτσι ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιους χώρους επιτρέπεται να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι τώρα που κρυώνει και ο καιρός.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ γρήγορα. Είναι πιθανόν να έχουμε μια σταδιακή εφαρμογή στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά πιο πολύ επιβαρυμένες.

Για το Σύστημα Υγείας 

Ενισχύουμε  το Σύστημα  Υγείας, συνεχώς. Παραλάβαμε ένα Σύστημα Υγείας με 557 κλίνες Εντατικών. Και σήμερα έχουμε περίπου 1.100. Έχουμε βάλει στο Σύστημα Υγείας, είτε ως μόνιμο προσωπικό, είτε ως επικουρικό, με εγκρίσεις προσλήψεων, περίπου 17.500 ανθρώπους. Έχουμε σήμερα, που έχουμε τεράστια πίεση της πανδημίας, 300 κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, τα περισσότερα για Covid και κάποια no Covid και διαθέσιμες εντατικές.

Ψηφίζεται τροπολογία, για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς, να ενισχύσουν το Σύστημα και σε γιατρούς του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι αν και αυτό δεν αποδώσει, και εξακολουθεί η πίεση να είναι μεγάλη, θα χρησιμοποιήσουμε και θ’ αξιοποιήσουμε κι άλλους τρόπους για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς.

Ενδεχομένως, μέσα στο πλαίσιο που το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτρέπουν, να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών γιατρών, εάν τα κίνητρα που δίνουμε, δεν συναντήσουν την ανταπόκριση που περιμενουμε.

Για την υποχρεωτικότητα

Εφαρμόσαμε την υποχρεωτικότητα με σθένος και με αποφασιστικότητα στους υγειονομικούς, για λόγους που είναι προφανείς. Σε κανένα κράτος στον κόσμο, με εξαίρεση της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ούτε για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ούτε καν για το δημόσιο τομέα. Πρώτον, διότι η υποχρεωτικότητα πρέπει πάντοτε να συνδέεται με μία ποινή, με μία επιβολή, με στέρηση μισθού, με στέρηση θέσης εργασίας, διότι  διαφορετικά υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα», που μόνο ένα κόμμα εφηύρε τον όρο αυτόν. Και δεύτερον, διότι και στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιασμού στις διάφορες ομάδες που συζητείται περί υποχρεωτικότητας, δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά, για να πει κανείς ότι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα. Ούτε στα Σώματα Ασφαλείας, ούτε στους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα, ούτε σε άλλες κατηγορίες που ακούω, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά που να δικαιολογούν την επέκταση.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής

Τι σημαίνει επιστήμονας κοινής αποδοχής; Και πώς θα τον κρίνουμε ως κοινής αποδοχής; Το πρόβλημα της είναι ότι έχουμε επιστήμονες που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, επιστημονικά, δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, ότι παραπλάνησαν την κοινωνία, την κοινή γνώμη, την Κυβέρνηση, ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, ότι τα επιστημονικά τους δεδομένα δεν είναι αποδεκτά από από τους παγκόσμιους οργανισμούς, να βγουν και να το πουν. Δύο χρόνια μετά την πανδημία, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν θα βγει και ότι πουλάμε ελπίδα, στη συνέχεια «έκλεινε το μάτι» στους αντιεμβολιαστές. Ό,τι πιο κοντά στο επιστημονικό είχε να δείξει, ήταν ο κ. Πολάκης με τα γνωστά και διάφορα που είχε πει κατά καιρούς.

Δύο χρόνια μετά η πρόταση που βρήκε να πει είναι να αλλάξουμε τους επιδημιολόγους και να πάμε σε επιτροπή κοινής αποδοχής; Λες και πρόκειται για διακομματική που θα διοργανώσει debate πολιτικών προσώπων και θα μοιράσει τον χρόνο στα κανάλια για τα σποτάκια των πολιτικών κομμάτων; Χρειάζεται μία μεγαλύτερη αίσθηση σοβαρότητας και εμπιστοσύνη στην ιδιότητα εκείνου που βγαίνει στην πρώτη γραμμή και προσπαθεί να αντιμετωπίσει δίπλα με την Πολιτεία, προς όφελος της κοινωνίας την πανδημία. Στην ιδιότητα, όχι στην πολιτική του καταβολή, την οποία δεν την ξέρουμε κιόλας, κανένας. Ούτε ψάξαμε, ούτε ανοίξαμε μητρώα και συρτάρια στη Νέα Δημοκρατία για να δούμε τι ψήφιζε κανείς στα νιάτα του ή αν είχε καμιά κομματική διαδρομή, για να μπει στην οποιαδήποτε επιτροπή.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο, με συγκεκριμένες πράξεις. Δυστυχώς για πάρα πολύ καιρό η Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν σε απόσταση, επιχειρώντας στις διάφορες φάσεις της πανδημίας να «κλείσει το μάτι» σε συγκεκριμένα κοινά και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που να έχουν να κάνουν με το πώς θα πείσουμε ακόμα περισσότερους για τον εμβολιασμό. Πάει κάτι άσχημα στο Πρόγραμμα «Ελευθερία»; Υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθώσουμε σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων;

Να βγει να μας πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αν πιστεύει, ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Αν πρέπει να ξαναγυρίσουν τα παιδιά πίσω από τα laptop. Αν πρέπει να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Αν πρέπει να έχουμε μία υποτυπώδη λειτουργία στην οικονομία. Αν πρέπει να ξαναστέλνουμε sms για να βγαίνουμε έξω μία ώρα. Αυτή είναι η εναλλακτική, αυτή είναι η πρόταση που υπάρχει; Αυτή είναι η προοπτική που δίνουν όσοι κριτικάρουν την Κυβέρνηση ότι έχει ρίξει «λευκή πετσέτα»;

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας: Η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα. Να έχει ενεργοποιημένα τα αντανακλαστικά της, να είναι έτοιμη να αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό και αποτρεπτικό. Η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, έχει αποδώσει σε απόλυτο βαθμό. Έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική πράγματα, που δεν έγιναν τα τελευταία σαράντα. Οριοθετήσαμε Α.Ο.Ζ. με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο. Υπογράψαμε τεράστιας σημασίας αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α.. Προχωρήσαμε σε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο.

Η χώρα ενισχύει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της «αποτύπωμα». Αυτή η αποφασιστική και καλά οργανωμένη εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει καρπούς και μία από τις αποδείξεις αυτών των καρπών είναι και η συμπεριφορά της απέναντι πλευράς. Οι χώρες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε επικίνδυνα διλήμματα, απροετοιμαστες. Πρέπει να έχουν μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που θα πείθει τον κόσμο ότι είσαι δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας και θα σου εξασφαλίζει και τα μέσα έτσι ώστε και στο πεδίο, αν και όποτε χρειαστεί, να μπορείς να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα και την κυριαρχία σου. Και, ταυτόχρονα, να είσαι αξιόπιστος σύμμαχος της διεθνούς κοινότητας και των δυνατών και σημαντικών παικτών της περιοχής προς την κατεύθυνση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας που είναι ζητούμενο από όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr