Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και  τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή

Γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτικότητα 

Η απόφαση της Κυβέρνησης δεν ελήφθη εν κενώ, αλλά  επειδή έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, που μας οδήγησαν στο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Τα δεδομένα είναι, αυτά που έρχονται από το Σύστημα Υγείας, που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που διασωληνώνονται, εκείνων που νοσούν βαριά και, δυστυχώς, εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, ανήκουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και πιο ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των 60 και πάνω. Ένας δεύτερος λόγος είναι η παρουσία της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία εν πολλοίς παραμένει αχαρτογράφητη και αναγκάζει ολόκληρο τον κόσμο να παίρνει μέτρα, που θα αναχαιτίσουν τη διασπορά και θα θωρακίσουν καλύτερα τον πληθυσμό. Και το τρίτο είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα και τα εργαλεία πειθούς που είχαμε στα χέρια μας, προκειμένου να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Η μικρότερη συμμετοχή σ’ αυτή την προσπάθεια αφορούσε την ηλικιακή κατηγορία, που θα έπρεπε να σπεύσει πρώτη. Ήταν κι αυτό, λοιπόν, ένα δείγμα, που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στη δύσκολη, αλλά γενναία και υπεύθυνη απόφαση να πιέσει περισσότερο εκείνο το ποσοστό των ηλικιωμένων που παραμένει ανεμβολίαστο.

Είχαμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο Νοέμβριο, που με την πίεση των έμμεσων μέτρων έσπευσαν να εμβολιαστούν. Στην ομάδα των ηλικιωμένων υπήρξε πολύ μικρή συμμετοχή.

Για τους ηλικιωμένους, που ενδεχομένως δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα κάνουμε ό,τι κάναμε το προηγούμενο διάστημα, που στείλαμε συνεργεία εμβολιασμού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, που συνεργαστήκαμε με την ΚΕΔΕ, με τους Δημάρχους. Αν το πρόβλημα είναι για ορισμένους ηλικιωμένους ότι δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, ότι  δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους, το εμβόλιο θα πάει στην πόρτα τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέχρι στιγμής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά κυρίως από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή, εξαιτίας και της παρουσίας της καινούργιας αχαρτογράφητης μέχρι τώρα μετάλλαξης «Όμικρον» και καταφεύγουμε σε αυτό το μέτρο για εκείνη τη μερίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι προκειμένου να λειτουργήσει αυτό ως μια πιεστική προτροπή για να πάνε να εμβολιαστούν. Ο καθένας μπορεί να κάνει το εμβόλιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια για να προστατεύει τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο.

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής με βάση, όχι αυτά που λέει η Κυβέρνηση, αλλά με βάση τα πρωτόκολλα, τις απόψεις των ειδικών, αυτά που μαθαίνουμε από τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο. Εάν υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που ίσχυαν και στην περίπτωση της υποχρέωσης των υγειονομικών, που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες, το ίδιο θα ακολουθηθεί και τώρα. Θέμα ασφάλειας του εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό  δεν μπαίνει.

Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είχαμε τριπλασιασμό των ραντεβού στην ηλικιακή αυτή ομάδα των 60 και άνω. Χθες είχαμε 10.000 ραντεβού από εκεί που είχαμε 2,5 χιλιάδες.

Για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Τον Ιούνιο που πήραμε την πρωτοβουλία για το μπόνους επιβράβευσης των 150 ευρώ για τους νέους που εμβολιάζονταν, ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε χαρακτηρίσει απόπειρα εξαγοράς. Τότε, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς άνοιγε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους νέους. Απέδωσε εκείνο το κίνητρο. Σήμερα, έχουμε μια μειοψηφία, περίπου 16 -17%, η οποία, όμως, σε απόλυτα νούμερα είναι πολύ μεγάλη 520.000 ανθρώπων, που δεν έχει εμβολιαστεί. Δηλαδή στο υπόλοιπο 80% αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που πήγε και εμβολιάστηκε, θα έπρεπε να δώσουμε κι εκεί μπόνους επιβράβευσης;

Η λογική της επιβολής προστίμου δεν είναι ούτε ταξική, ούτε εισοδηματική. Δεν έχει να κάνει με  προσπάθεια να πάρουμε λεφτά από τον κόσμο. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει συνέπεια. Δεν υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα». Όταν μιλάς για υποχρεωτικότητα, πρέπει να έχει και μία συνέπεια, έτσι ώστε, όντως, να πιάσει τόπο αυτό που λες υποχρεωτικό. Αλλά πριν πάμε εκεί και στις συνέπειες, να πάμε στο αυτονόητο. Οφείλουν οι συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν για τη δική τους προστασία και την προστασία της κοινότητας.

Για τη συνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας

Το γεγονός ότι κάποιος που αδιαφορεί για τη ζωή του μη πηγαίνοντας να κάνει το εμβόλιο, που, κατά τεκμήριο, του εξασφαλίζει μια θωράκιση για να μη διασωληνωθεί και για να μην χάσει τη ζωή του, δημιουργεί και ευρύτερα προβλήματα. Και αυτό γιατί στερεί από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο τη δυνατότητα να έχει την περίθαλψη, τη θεραπεία, την αντιμετώπιση από το Ε.Σ.Υ. που δικαιούνται να έχουν όλοι οι Έλληνες όταν το χρειάζονται. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα των ορίων της προσωπικής ελευθερίας και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σ’ αυτό.

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και οι νόμοι που φέρνει στη Βουλή, έχουν λάβει υπόψη τους τις πρόνοιες και τους περιορισμούς του Συντάγματος. Είναι απολύτως σύμφωνη και με το γράμμα και με το πνεύμα του Συντάγματος και προφανώς δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr