Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Alpha» (25/1/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «Alpha» (25/1/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Εκφράζουμε μια πολύ ειλικρινή συγνώμη απέναντι στον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε, που ήταν εγκλωβισμένος  για πολλές ώρες και που ακόμη και τώρα κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους. Η προτεραιότητα τώρα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης με πολύ γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να αντιμετωπίσουμε όλες τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία αυτή. Είχαμε ένα φαινόμενο, το οποίο ήταν πάρα πολύ έντονο -δεν το λέω για δικαιολογία- και υπήρχαν πράγματα που έγιναν σωστά και πράγματα που δεν έγιναν σωστά. Παρατηρήθηκαν αρρυθμίες και βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Οι αρρυθμίες αυτές θα αξιολογηθούν και θα δοθούν στην κοινωνία οι εξηγήσεις που πρέπει.

Για τις αποζημιώσεις από «Αττική Οδό» και «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»

Σε ό,τι αφορά την «Αττική Οδό», με παρέμβαση του Πρωθυπουργού θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως αντίστοιχα και από την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που ενεργοποίησε ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Καραμανλής, έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι ευθύνες και να επιβληθούν και οι κυρώσεις στην «Αττική Οδό». Και αυτό  είναι επίσης κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που χειρίζονται υποδομές θα εξηγήσουν τι δεν δούλεψε σωστά και δεν ανταπεξήλθαν με τον τρόπο που θα έπρεπε σε αυτή τη συγκυρία. Το ίδιο ισχύει και για την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Η διαδικασία των αποζημιώσεων θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, αξιοποιώντας και ό,τι η τεχνολογία μπορεί να μας δώσει προς την κατεύθυνση αυτή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ταλαιπωρία αυτή που πέρασε ο κόσμος να μείνει έτσι και σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή μας κάθε φορά να βελτιωνόμαστε.

Για την «Αττική Οδό»

Το θέμα της λειτουργίας της «Αττικής Οδού» το έχουμε απαντήσει και το έχουμε αναλύσει σε όλες του τις διαστάσεις. Κατέρρευσε το σύστημα διαχείρισης και σχεδίου από τον παραχωρησιούχο χωρίς να ισχύουν τίποτε από όλα αυτά για τα οποία μας είχε πει ότι θα ισχύουν και ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα και τα προβλήματα που ακολούθησαν. Γίνονταν από την πρώτη στιγμή προσπάθειες απεγκλωβισμού, όπου ήταν δυνατόν να φθάσουν εκχιονιστικά ή δυνάμεις. Από ένα σημείο και μετά αρχίσαμε να καταστρώνουμε καινούργιο σχέδιο, πάρα πολύ δύσκολο στην υλοποίηση του, δεδομένης της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να φθάσουν στους ανθρώπους οι δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής. Ήταν μια επιχείρηση παρά πολύ δύσκολη απέναντι σε πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν για πάρα πολλές ώρες και που υπήρχε και θέμα και ασφαλείας και υγείας τους.

Για την απόδοση ευθυνών

Μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για συγκεκριμένες αδυναμίες συντονισμού, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Αδυναμίες, τις οποίες είναι ευθύνη μας απέναντι στον κόσμο που και αυτή τη φορά ταλαιπωρήθηκε, αλλά και απέναντι στους πολίτες που αξιώνουν -και με το δίκιο τους- έναν κρατικό μηχανισμό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του μηχανισμού. Όταν έχεις τόσους ανθρώπους εγκλωβισμένους -παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία- προφανώς και δεν δούλεψε όλο αυτό το σύστημα που είχε προετοιμαστεί, όπως θα έπρεπε, για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.

Υπήρξαν πράγματα που στη συνέχεια έγιναν σωστά: Η  ταχύτατη αποκατάσταση του ρεύματος. Η προηγούμενη εμπειρία με την «Μήδεια» πήρε 4 και 5 μέρες για να αποκατασταθούν οι βλάβες. Μέχρι αύριο το πρωί, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών θα ξαναέχει ρεύμα. Ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων, σε πολύ δύσκολες συνθήκες το βράδυ από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, και το Στρατό. Η δυνατότητα σήμερα να αποζημιωθούν οι συμπολίτες μας. Η απομάκρυνση κορμών από υλοτόμους που έφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας. Τα σχολεία που έκλεισαν από την πρώτη στιγμή για να μην επιδεινωθεί πολύ περισσότερο το πρόβλημα. Υπήρχαν, όμως, και πράγματα που δεν έγιναν σωστά, με τους καθαρισμούς συγκεκριμένων δρόμων. Κάθε δρόμος έχει υπεύθυνο, είτε είναι οδικό δίκτυο, είτε είναι κεντρική αρτηρία, είτε είναι ένα στενό σε Δήμους. Οφείλουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι να εξηγήσουν τι δεν δούλεψε σωστά και δεν ανταποκρίθηκαν με την επάρκεια που έπρεπε και που απαιτούν οι πολίτες. Οι δρόμοι στους οποίους το Κράτος είχε την ευθύνη είναι αυτοί στους οποίους δεν παρουσιάστηκαν τέτοιου είδους προβλήματα.

Πάντοτε οι προτεραιότητες μας είναι συγκεκριμένες. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι κάτι που δεν είναι αυτονόητο με την ένταση των φαινομένων που έχουμε. Προφανώς η προσπάθεια καλύτερου συντονισμού και οικοδόμησης ενός μηχανισμού που θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις δυσκολίες συνεχίζεται. Η οριστική αντιμετώπιση της απειλής διακοπής του ρεύματος προϋποθέτει την υπογειοποίηση των καλωδίων. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια 2,5 χρόνια, να γίνουν άλματα στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Άλλες φορές με μεγαλύτερες επιτυχίες, τις οποίες και προφανώς δεν θυμόμαστε γιατί τα πράγματα πήγαν καλά, άλλες φορές με αστοχίες και αποτυχίες. Κάθε φορά προσπαθούμε να διορθώσουμε πράγματα. Προφανώς δεν είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία σε τέτοιας έντασης φαινόμενα. Στόχος είναι, κάθε φορά να εντοπίζουμε τα λάθη, να αξιοποιούμε την εμπειρία, και να κάνουμε πράγματα που θα μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr