Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα
Για τη συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών
Είναι δύσκολο κανείς να περιμένει κάτι, διότι έχουμε δει πολλές τέτοιες συναντήσεις. Ελπίζουμε να βγει κάτι. Όλος ο κόσμος ελπίζει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. Να υπάρξει μια πρόνοια για τους αμάχους, ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φανεί ένας καθαρός ορίζοντας για το πώς θα μπορούν να λήξουν οι εχθροπραξίες, να τελειώσει ο πόλεμος. Μακάρι να υπάρξει μία βάση συνεννόησης. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έρχονται μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των ανταποκριτών που είναι εκεί, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.
Για τη στάση της Τουρκίας
Η μετατόπιση της Τουρκίας προς το ρεαλισμό και την αντίληψη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, που είναι μία αντίληψη που κατεξοχήν κυριαρχεί στη Δύση, είναι κάτι θετικό. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απογοητεύει, να μας αποθαρρύνει. Δηλαδή, το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να κλείσει μέτωπα με συμμάχους παραδοσιακούς και με εταίρους της χώρας, αλλά και βασικούς υπερασπιστές των απόψεων, που κι εμείς διατυπώνουμε -με τους Γάλλους, τους Ισραηλινούς, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ακόμη και με τους Αρμένιους συναντήθηκαν πριν κάμποσο καιρό- είναι κάτι το οποίο προφανώς και είναι θετικό. Δηλαδή, η μετατόπιση της Τουρκίας προς θέσεις οι οποίες είναι απολύτως απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού, είναι κάτι που την Ελλάδα όχι μόνο δεν πρέπει να την τρομάζει, αλλά πρέπει να την ικανοποιεί. Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα, που στη ρητορική της πολλές φορές έχει ξεφύγει από αυτά, που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, θεωρούν αδιαπραγμάτευτα. Σε ό,τι αφορά στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, έχει πολλές φορές, έργω και λόγω, σταθεί απέναντι σε αυτή τη λογική, κι ελπίζουμε η στάση της να είναι μια συνολική αναθεώρηση της τακτικής και της πρακτικής που είχε εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα τα προηγούμενα 3-4 χρόνια. Μένει αυτό να το δούμε. Η χώρα μας σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το τι κάνει η Τουρκία, συνεχίζει σε μία οδό και διπλωματική, αλλά και ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματός της και της αποτρεπτικής της ισχύος, που νομίζω ότι της έχει προσφέρει πολλούς πόντους στο διεθνές σκηνικό.
Για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια και τα ίδια, είναι πραγματικά κρίμα, σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη για τους πολίτες, για την κοινωνία. Οι διαφορές μας με τον κ. Τσίπρα είναι γνωστές, είναι υπαρκτές, είναι πολιτικές. Είναι διαφορά αισθητικής, διαφορά αντίληψης πολιτικής. Όμως υπάρχει μια κοινωνία, η οποία περνάει δύσκολα. Κι από ό,τι φαίνεται τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Το να αρνείται ο κ. Τσίπρας το αυτονόητο για να στήσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα, δηλαδή το ότι η κρίση στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμια και εισαγόμενη στη χώρα -όχι μόνο τώρα που είναι ο πόλεμος, αλλά και πριν εξαιτίας της ασυμμετρίας που υπήρχε στην προσφορά και τη ζήτηση λόγω της πανδημίας- δεν είναι κάτι που προσφέρει σε σοβαρότητα στον πολιτικό διάλογο στη χώρα.
Η Κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει αναλογιστεί κανείς ποια είναι η στήριξη που έχει παράσχει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο που ζούμε; Η Κυβέρνηση ενισχύει οριζόντια νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Έχουν δοθεί για το λόγο αυτό 3,5 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει δώσει αναλογικά με το Α.Ε.Π. και τον πληθυσμό της μεγαλύτερο ποσοστό για τη στήριξη της κοινωνίας από ό,τι η Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μέτρα που συζητούν άλλες χώρες να αναπτύξουν από εδώ και στο εξής, η χώρα μας τα έχει πάρει πιο νωρίς. Έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά, με την έννοια ότι στην ουσία ενισχύει απευθείας τους καταναλωτές. Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση, για παράδειγμα, για αυτό που θα κάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία, ότι πέτυχαν κάποια μεγάλη εξαίρεση και νίκη οι σοσιαλιστές και η σοσιαλδημοκρατία.
Για να το πούμε, λοιπόν, με απλά λόγια τι είναι αυτό που ο κ. Σάντσεθ (Pedro Sánchez) και ο κ. Κόστα (António Costa) θέλουν να κάνουν στις χώρες τους, που έχουν μια ιδιομορφία. Έχουν τη δυνατότητα να βάλουν κάποιο πλαφόν στην τιμή εκεί, το οποίο τι σημαίνει; Ότι θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από χρήματα των Ισπανών φορολογουμένων. Θα γυρίσουν πίσω να πάρουν τα λεφτά αυτά, με κάποιον τρόπο στους φορολογούμενους τους, για να ενισχύσουν αυτό το έλλειμμα. Η χώρα τι κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα; Η χώρα επιδοτεί μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές. Ακόμη και μέσω της ΔΕΗ, που φαντασιώνεται ο κ. Τσίπρας ότι θα βγάλει υπερκέρδη και αισχροκερδεί σε βάρος των πολλών για χάρη των μετόχων της. Θα τα δούμε σε λίγο καιρό αυτά πόσο θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι. Η χώρα, λοιπόν, από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα με συνεχώς αυξανόμενα ποσά επιδοτεί μέρος των αυξήσεων απευθείας στον καταναλωτή. Φτάνει; Είναι οι αυξήσεις μεγάλες; Ο κόσμος εξακολουθεί να έχει δυσκολίες; Προφανώς. Είπαμε σε κάποια φάση όλης αυτής της πορείας ότι έχουμε τη δυνατότητα να μηδενίσουμε τις αυξήσεις; Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε -και λέμε με ειλικρίνεια στον κόσμο- είναι ότι προφανώς και ξεπερνά κάθε εθνική Κυβέρνηση αυτό που γίνεται. Γι΄ αυτό χρειάζεται και ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά μέχρι τότε το εθνικό μας σχέδιο δεν μας αφήνει να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και για το ρεύμα και ενισχύοντας τους πιο ευάλωτους, αλλά και για τα καύσιμα. Και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό από 1η Μαΐου.
Για τους ισχυρισμούς ότι δήθεν η Κυβέρνηση ανέχεται φαινόμενα αισχροκέρδειας
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι το 90% των υπερκερδών, όταν προσδιοριστούν και εντοπιστούν, θα επιστραφούν στον κρατικό Προϋπολογισμό, για να έρθει να προστεθεί και αυτό το ποσό στη στήριξη που ήδη δίνουμε. Άλλο αυτό, άλλο οι κατηγορίες ότι αφήνουμε την αισχροκέρδεια να κάνει πάρτι και ότι υπάρχουν 1,4 δισ., 1,5 δισ , 1,7 δισ. είπε ο κ. Τζανακόπουλος χθες. Αύριο θα βγει κάποιος άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα το ανεβάσει στα 2-2,5 δισ. Και αυτό όταν η ίδια η ΡΑΕ έβγαλε ανακοίνωση και λέει: Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία προσδιορισμού και της μεθοδολογίας, αλλά και του ποσού των όποιων υπερκερδών. Έχει καμία σχέση η πραγματικότητα αυτή με την πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, με τις κατηγορίες που αποδίδει στην Κυβέρνηση ότι δήθεν ανεχόμαστε την αισχροκέρδεια. Αυτό είναι ο ορισμός του λαϊκισμού. Ο ορισμός του λαϊκισμού είναι σε μια κοινωνία που περνάει δύσκολα, σε μια κοινωνία που νιώθει φόβο, που νιώθει απόγνωση, που νιώθει αγανάκτηση απέναντι στην ακρίβεια, να έρχεσαι να σπεκουλάρεις, γιατί θεωρείς ότι θα την κοροϊδέψεις.
Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θα την αξιοποιήσουμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Ότι, αθέμιτη πρακτική, ανήθικη πρακτική, εντοπιστεί και προσδιοριστεί σωστά, θα αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση για να επιστραφεί μέρισμα στον κρατικό Προϋπολογισμό και τελικά στον κόσμο.
Οι ισολογισμοί των εταιρειών, ο ένας μετά τον άλλο το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω από τις δημόσιες ανακοινώσεις της, σύντομα θα έχει καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα. Με βάση τον συνδυασμό των στοιχείων αυτών η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή, θα φορολογήσει το 90% των υπερκερδών, για να προκύψει μια πρόσθετη πηγή εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Θα πάει για την ενίσχυση των πολιτών, της κοινωνίας, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων, απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε.
Το 90% του ποσού αυτού θα πάει στον Κρατικό Προϋπολογισμό και είναι χρήματα που θα διατεθούν για την ενίσχυση της παρέμβασης.
Πού θα είναι ο κ. Τσίπρας τότε να λέει ότι η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση του ανάλγητου Πρωθυπουργού ανέχεται την αισχροκέρδεια, όταν αυτός ο Πρωθυπουργός θα φέρει νόμο στη Βουλή για να φορολογηθούν με 90% αυτά τα υπερκέρδη. Δεν λέω για τα νούμερα, θα τα δούμε μετά. Έχουμε, για μια ακόμα φορά, την επανάληψη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που ζήσαμε κι άλλες εποχές στη χώρα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Για τη σημερινή συναυλία
Η Κυβέρνηση ούτε λόγο έχει, ούτε αντιδικεί. Η Ελλάδα είναι χώρα ελευθερίας της έκφρασης. Έχει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Πολλοί σημαντικοί, αξιόλογοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στη συναυλία αυτή. Πολλοί από τους καλλιτέχνες αυτούς θα συμμετάσχουν, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, και σε άλλες ενέργειες και δράσεις το επόμενο διάστημα. Πάντοτε, η μουσική και το τραγούδι πρέπει να πλαισιώνει τη στάση που έχουμε ως χώρα, ως λαός, ως κοινωνία απέναντι σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Και το σημαντικό ιστορικό γεγονός του σήμερα, της περιόδου που ζούμε, είναι αυτή η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οφείλει η Ελλάδα για να είναι συνεπής προς το αξιακό και ιστορικό της υπόβαθρο. Και η μουσική και τα τραγούδια δημιουργούν και ένα ωραίο περιβάλλον για να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν τη στάση αυτή απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.