Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» (22/7/22)

Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» (22/7/22)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Για το ενδεχόμενο εμπρησμού στην Πεντέλη

Επεξεργάζονται τα στοιχεία οι αρμόδιες Αρχές. Μόλις υπάρξουν πιο συγκεκριμένα πράγματα ως προς την ταυτοποίηση, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις. Οι Αρχές θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, προκειμένου να μην επιτρέψουμε τις εγκληματικές ενέργειες σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές. Αυτό που έχει αποκλειστεί για τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη είναι ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα. Συνεπώς, όλα τα υπόλοιπα διερευνώνται. Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης η τεχνολογία και όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας αξιοποιούνται και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα σε ό,τι μπορεί να συνέβη.

Για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες

Ο γενικός κανόνας είναι ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις αποζημιώσεις, στο αρχικό επίπεδο, αλλά και στη συνέχεια, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν στο παρελθόν. Όντως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν αποζημιωθεί, ότι δεν έχουν ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρίσκεται η υπόθεσή τους. Ποια είναι από την άλλη πλευρά η απάντηση των αρμόδιων Αρχών του κρατικού μηχανισμού; Ότι πολλές φορές έχουν προβλήματα οι αιτήσεις, ότι κάποια από τα λίγα δικαιολογητικά που απαιτούνται παρουσιάζουν κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά στις ιδιοκτησίες ή τις άδειες ή τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Ο κανόνας, πάντως, είναι και αυτό το είδαμε και στην Εύβοια και στην Αττική και με τον Ιανό πριν από δύο χρόνια στην Κεντρική Ελλάδα, ότι το Κράτος ανταποκρίθηκε γρήγορα και τα χρήματα πολύ γρήγορα μπήκαν στους λογαριασμούς των ανθρώπων.

Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, αλλά και η αρχιτεκτονική της Κρατικής Αρωγής είναι ένας μηχανισμός που δεν υπήρχε και που δημιουργήσαμε ως μόνιμο εργαλείο αντίδρασης του Κράτους στην υποστήριξη των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

 

Θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και καλό είναι να επιδείξουμε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στην πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν στις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές. Βλέπουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε τις συνέπειες της σοβαρής κλιματικής κρίσης σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Δεν ξέρω εάν στην Αντιπολίτευση εκεί κάνουν αντίστοιχο λόγο για «πυρκαγιά Sánchez» ή για «καταστροφή Macron». Φαντάζομαι ότι θα επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Δεν υπάρχει παρόμοιο υπόδειγμα ΣΥΡΙΖΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας λόγος παραπάνω, όταν ο κ. Τσίπρας βάζει στην ίδια δήλωση τις λέξεις «ενσυναίσθηση» και «καμένα», νομίζω ότι οι συνειρμοί είναι αυτόματοι και όχι ευχάριστοι για τον ίδιο. Ας μας πουν, στην πυρκαγιά της Πεντέλης κακώς ή καλώς λειτούργησε το 112 και έγινε επιχείρηση εκκένωσης, που αφορούσε μια περιοχή περίπου 90.000 κατοίκων;

Ο σεβασμός της Πολιτείας, λόγω και έργω, στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς, είναι μια αυτονόητη υποχρέωση.

Να απαντήσουμε στην κριτική. Το 2018, 12.000 εποχικοί και μόνιμοι, σήμερα περίπου 16.000. Εναέρια μέσα: Το 2018, 20 από το εξωτερικό, το 2022, 45 από το εξωτερικό, γύρω στα 85 εναέρια μέσα, στο σύνολό τους. Εναέρια μέσα, τα οποία κάποια από αυτά είχαν τη δυνατότητα, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, να ρίχνουν νερό.

Έχουμε ένα πρόγραμμα καθαρισμών, που βεβαίως μπορεί να υπάρχει περιθώριο να γίνουν πολλά ακόμα, μπορεί κάποιοι να μην έχουν ενεργήσει τόσο γρήγορα και ουσιαστικά όσο θα έπρεπε, αλλά έχουν διατεθεί 72 εκατομμύρια για καθαρισμούς, για αντιπυρικές ζώνες, για διάνοιξη δρόμων. Και έχουμε ένα Υπουργείο το 2022, που δίνει τη δυνατότητα να είναι συγκεντρωμένοι όλοι στον ίδιο χώρο, να αξιοποιούν την τεχνολογία, να έχουμε καλύτερο συντονισμό.

Γίνεται μια πολύ καλή δουλειά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Μια δουλειά που εμπιστεύεται τους ανθρώπους που είναι στο πεδίο, που είναι απολύτως καθαρό ποιος έχει την ευθύνη για τι. Έγινε ένας σχεδιασμός πολύ μελετημένα και προσεκτικά το προηγούμενο διάστημα και στην πρόληψη και στο συντονισμό και στη διασπορά των δυνάμεων και στην προμήθεια των μέσων. Όλα αυτά συμβαίνουν και έχουμε τη δυνατότητα της πολύ γρηγορότερης ανταπόκρισης σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Κάναμε την κριτική μας, είδαμε και τις αδυναμίες μας.

Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και στο κομμάτι της πρόληψης και της φύλαξης. Να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερους χρόνους απόκρισης. Δεν είναι ούτε για κομπασμούς, ούτε για πανηγυρισμούς. Το γεγονός ότι επισημαίνουμε ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα, ότι σβήστηκε μια φωτιά, η οποία είχε χαρακτηριστικά πολύ επικίνδυνης πυρκαγιάς, σε λιγότερο από 24 ώρες, δεν το λέμε για να αυτοθαυμαζόμαστε ή να πανηγυρίζουμε, ούτε για κομπασμό.

Για την πυρκαγιά στη Δαδιά 

Η προσοχή όλων μας είναι εστιασμένη στο να σωθεί το δάσος, να σβήσει η φωτιά. Δίνεται μεγάλη μάχη, τις τελευταίες δύο μέρες, από τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, από όλες τις κρατικές Αρχές εκεί. Ελπίζω να αποφύγουμε τα χειρότερα. Από εκεί και πέρα, όλα τα ενδεχόμενα θα διερευνηθούν. Οι αρμόδιες Αρχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, το Ειδικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διερεύνηση Εγκλημάτων θα κάνει τη δουλειά του.

Για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%

Είπαμε όχι για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, διότι εμείς το φυσικό αέριο που εισάγουμε και αξιοποιούμε, το μεγάλο του ποσοστό, το 70%, πηγαίνει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα, είναι μια ανελαστική διάσταση. Δεύτερον, είπαμε όχι, διότι θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους κίνηση, δεν θα βοηθήσει κανέναν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στον εφοδιασμό φυσικού αερίου και πολύ περισσότερα προβλήματα θα μετατοπίσει σε χώρες από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε.

Στον αντίποδα αυτής της συζήτησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά και άλλοι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, έχουν πρωταγωνιστήσει στην κατάθεση προτάσεων που θεωρούμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι θα έδιναν πιο ουσιαστική λύση και σε ό,τι αφορά στις τιμές φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην απεξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και σε ό,τι αφορά στις ενιαίες προμήθειες από εναλλακτικές, πηγές   LNG, της κοινής προσπάθειας για αποθήκευση ενέργειας, της επιτάχυνσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Για τα σενάρια κυλιόμενων διακοπών ρεύματος στην περίπτωση πλήρους διακοπής ροής ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καταθέτει μια σειρά προτάσεων για όλες τις πιθανότητες, ακόμα και για κάθε ακραίο σενάριο. Η αίσθηση που υπάρχει στην Κυβέρνηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε εκεί, απέχουμε πάρα πολύ από κει. Η χώρα είναι και θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας από φυσικό αέριο. Δεν παίρνουμε από τον αγωγό που τροφοδοτούνται οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Παράλληλα, είμαστε σε καλύτερη μοίρα και σε ό,τι αφορά στην τροφοδότηση και την εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλες πηγές. Έχουμε τη Ρεβυθούσα. Δημιουργούμε και καινούργιες εγκαταστάσεις στον Έβρο. Έχουμε κάνει βήματα, σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Έχουμε τη δυνατότητα τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος να είναι διπλής λειτουργίας και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο, ενώ υπάρχουν και μονάδες λιγνίτη. Δεν έχουμε λόγους ακραίας ανησυχίας και προφανώς προετοιμαζόμαστε για να μην φτάσουμε εκεί.

Αυτό το οποίο η Κυβέρνηση θα κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για το επόμενο διάστημα, στην ουσία να αναστείλουμε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και να πληρώνει ο κόσμος μικρότερες αυξήσεις σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και οι αγρότες.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με εντεινόμενους ρυθμούς

Είμαστε στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Έχουμε κρίσιμα θέματα μπροστά μας να διαχειριστούμε, σε ό,τι αφορά στη στήριξη της κοινωνίας, σε πολλές πλευρές του οικονομικού, αλλά και του κοινωνικού στίβου. Έχουμε ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματός μας ακόμη να υλοποιήσουμε. Πρόγραμμα που διαμορφώνει συνθήκες ευημερίας και προκοπής για τους συμπολίτες μας και είμαστε εστιασμένοι σε αυτό. Δεν διαχειρίζεται τον πολιτικό χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όρους επικοινωνιακούς. Ο Πρωθυπουργός έχει εκπέμψει σήμα δουλειάς, ενασχόλησης με την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων. Εκεί είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον μας και έτσι προχωράμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr