Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ3» (18/2/22)

Σημεία συνέντευξης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ3» (18/2/22)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ3»και την δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα

Για την τουρκική προκλητικότητα

Παρακολουθούμε με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα την εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο καθένας καταλαβαίνει πως αντανακλά τη νευρικότητά της για την μεγάλη ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας το τελευταίο διάστημα. Βλέπει κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα άλματα σε ό,τι αφορά το διπλωματικό πεδίο, την εξωτερική της πολιτική, τις συμφωνίες της με μεγάλες δυνάμεις. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο Διεθνές Δίκαιο με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία. Έχουμε τη συμφωνία με τις Η.Π.Α. και την ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης. Έχουμε την ενίσχυση μας στα εξοπλιστικά με τα Raffale και τις φρεγάτες Belharra.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της χώρας είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, που δικαιώνεται από τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον, από τις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας. Η άμυνα της χώρας είναι και προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.  Και πρέπει να είναι έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις που για πρώτη φορά ούτε τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψήφισαν, ούτε μεγάλες και κεφαλαιώδους σημασίας για την ασφάλεια της χώρας συμφωνίες.  Η χώρα μας πάντοτε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας και τα διπλωματικά της όπλα και βασισμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας, στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που αναγνωρίζει ως τρόπους διευθέτησης των διαφόρων όλος ο πολιτισμένος κόσμος και από την άλλη ενισχύοντας και την αποτροπή της στο πεδίο αντιμετωπίζει όλες αυτές τις προκλήσεις.

Για την Ουκρανία

Η χώρα μας προφανώς και ταυτίζεται στην αντιμετώπιση του ζητήματος με τους συμμάχους και τους εταίρους της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής με τη Ρωσία, όπως αυτό έχει αναδειχθεί. Το γεγονός μέσα σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα καυτή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται εκεί με τον κ. Λαβρόφ. Η Ρωσία αναγνωρίζει αυτό το ρόλο στη χώρα μας, το ρόλο του εντίμου συνομιλητή, χωρίς να παραβλέπει φυσικά πως είμαστε μέλος και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είμαστε εστιασμένοι στην προσπάθεια να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή. Είναι σαφής η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς ότι η σύγκρουση δεν θα ωφελήσει κανέναν. Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος και της ασφάλειας των ανθρώπων που είναι εκεί όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας 

Έχει επεξεργαστεί η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕ, η ΔΕΠΑ, σενάρια, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είτε αυτό έχει να κάνει με τον εφοδιασμό με LNG, είτε έχει να κάνει με την αλλαγή του μείγματος παραγωγής ρεύματος από εναλλακτικούς πόρους. Δεν φαίνεται ότι η χώρα μας είναι σε αυτές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, γιατί  ο αγωγός που την εφοδιάζει διαφαίνεται ότι θα εξακολουθήσει τη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε, να επεξεργαζόμαστε σενάρια. Η άσκηση αυτή έχει γίνει και σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυνατή απειλή ή κίνδυνο που θα προκύψει από μια δυσάρεστη εξέλιξη στην Ουκρανία, την οποία όλοι απευχόμαστε.

Για τις ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης

Πρώτα απ’ όλα, να προσδιορίσουμε το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια του ρεύματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ζούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο, οικογένειες, αγρότες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, όλοι είμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και την πραγματικότητα αυτή, δυστυχώς, καμία πολιτική σε καμία χώρα δεν μπορεί να μηδενίσει.

Είναι πάνω και πέρα και έξω από τις δυνατότητες κάθε χώρας να μηδενίσει την επιρροή αυτών των αυξήσεων. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη. Προφανώς και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Εξαιτίας και της πολιτικής της Δ.Ε.Η., αλλά και της ενίσχυσης που έχει δώσει η Κυβέρνηση, η χώρα μας έχει την έβδομη φθηνότερη  λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η Δ.Ε.Η. με την πολιτική της ενισχύει τους καταναλωτές και η Κυβέρνηση έχει διαθέσει, μέχρι σήμερα, δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να  καλύψει μέρος των αυξήσεων του λογαριασμού ρεύματος και στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί οριζόντια. Όσο διαρκεί, δηλαδή, αυτό το ράλι ανατιμήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα συνεχίσει η Κυβέρνηση και η Δ.Ε.Η. να ενισχύουν τους καταναλωτές για να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα η ενεργειακή ανατίμηση στις τσέπες όλων μας. Από εκεί και πέρα, προφανώς υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν ευάλωτοι συμπολίτες μας που χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, -όταν αυτές αξιολογηθούν όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν- θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να βοηθηθούν πιο πολύ αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Αυτό όμως  είναι μόνο ένα κομμάτι της ενίσχυσης για τη θωράκιση απέναντι στην ακρίβεια. Διότι έχει προηγηθεί και συνεχίζεται μια πολιτική που αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών, με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, με επιδόματα που δόθηκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, με τη μείωση  του ΕΝΦΙΑ, με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται τον Μάιο.

Τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις στηρίζουμε την κοινωνία

Τις εκλογές να τις περιμένετε το 2023, στην ώρα τους. Όσοι επεξεργάζονται αυτά τα σενάρια διαβάζουν τη δική μας διακυβέρνηση με όρους του παρελθόντος. Εμείς με την πολιτική μας κάνουμε δύο πράγματα: Πρώτον, υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που  ήταν πάρα πολύ καθαρές σε ό,τι αφορά τη μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών που είχε φορτώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας. Και δεύτερον, όταν δοκιμάζεται ο πλανήτης ολόκληρος από αυτές τις ενεργειακές ανατιμήσεις, από αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις, προφανώς και η Κυβέρνησή μας δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Με τις δυνατότητες που δημιουργεί η οικονομία μας και η ανάπτυξη, μπορούμε να δίνουμε μέρισμα στον κόσμο για να τον θωρακίζουμε και απέναντι στις ανατιμήσεις. Η πολιτική μας παράγει αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα απαντούν και σε κάποιες από τις ανάγκες και τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και κρατούν θωρακισμένη την ελληνική οικονομία, τηρώντας την αξιοπιστία της με βάση την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και μη θέτοντας σε κίνδυνο την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική μας στρατηγική.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ότι η πολιτική ενδυνάμωσης του εισοδήματος και μια πολιτική που προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και την ατομική προκοπή, έχει μια σειρά από δράσεις. Δεν είναι μόνο επιδοματική, δεν είναι μόνο φοροελάφρυνση. Είναι μια πολιτική που τα συμπεριλαμβάνει όλα και κυρίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της πολιτικής μας είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κοντά στους 200.000, που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν ούτε ένα ευρώ εισόδημα και τώρα έχουν κανονικό μισθό. Έχουν ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας. Αυτό γίνεται γιατί δουλεύει σωστά η οικονομία, γιατί υπάρχουν επενδύσεις, γιατί αποδίδουν οι πολιτικές μας που έβγαλαν φόρους, που μείωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές, που κατάργησαν την Εισφορά Αλληλεγγύης.

Για την διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου 

Ο κ. Κύρτσος δεν διαγράφηκε επειδή μιλούσε έντονα εναντίον της Κυβέρνησης. Διαγράφηκε, διότι, υιοθετώντας μια ρητορική και επιχειρήματα που είναι τελείως ξένα προς την πραγματικότητα, δυσφημούσε την Πατρίδα μας στο εξωτερικό. Εάν κάποιος θέλει να ισχυρίζεται στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη ή ότι η χώρα λειτουργεί στα πρότυπα και τα μοντέλα άλλων χωρών που δεν έχουν διαγράψει και τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά το σεβασμό της Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας των Θεσμών και της Δικαιοσύνης, μπορεί να το κάνει χωρίς τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας δεν τον ψήφισε για να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Η Κυβέρνηση αυτή πολιτικά είναι ανεκτική και στη διαφορετική άποψη και στην κριτική. Γι’ αυτό, άλλωστε, λειτουργούν και εσωτερικά όλα τα αρμόδια όργανα, για να μπορεί ο καθένας να διατυπώνει τις ενστάσεις, τις απόψεις, τις διαφοροποιήσεις του, οτιδήποτε θεωρεί ότι πρέπει να πει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Δεν μπορεί όμως κανένας να  δυσφημεί τη χώρα μας στο εξωτερικό ως μέλος της πολύ μεγάλης αυτής Παράταξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε σήμερα σε αυτή την απόφαση διαγραφής του κ. Κύρτσου.

Μία φορά τον μήνα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνεται από τη Θεσσαλονίκη

Μία φορά τον μήνα θα προσθέσουμε μία ακόμη ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες. Θα γίνεται την από τη συμπρωτεύουσα της χώρας, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Είναι μία ακόμη κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις πολλές πρωτοβουλίες -ουσιαστικές και συμβολικές- αυτής της Κυβέρνησης, που αναδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον, την προτεραιότητα, τη σημασία που δίνουμε στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουμε.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr