Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στo δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Σημεία συνέντευξης στo δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στo δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου

 

 Για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Συμμορφωνόμαστε πλήρως στην απόφαση του ΣτΕ, για επιστροφή αναδρομικών για 11 μήνες για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους. «Πλήρως», είναι μια κρίσιμη  λέξη. Η άλλη είναι «σε όλους», είτε προσέφυγαν είτε δεν προσέφυγαν. Και η τρίτη  είναι «εφάπαξ», δηλαδή θα τα πάρουν φέτος, το 2020.  Και αυτό  διότι πρώτον, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί «κορσέδες» να μας περιορίζουν και δεύτερον, επειδή έχουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση και πρέπει να στηρίξουμε την αγορά. Θα καταβάλλουμε το 1,4 δισ.  ευρώ στους συνταξιούχους προκειμένου να έχουμε μια κινητικότητα στην οικονομία μας τους επόμενους μήνες.

Συμμορφωνόμαστε πλήρως σ’ αυτό που λέει το ΣτΕ. Όχι σε κάτι που θα ήθελε κάποιος να δει σ’ αυτή την απόφαση. Μιλάει για κύριες συντάξεις και δίνουμε τα  αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στο σύνολό τους και σε όλους. Λέμε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός με πολύ μεγάλη ένταση. Ότι δηλαδή, υπάρχουν πεπερασμένες δημοσιονομικές δυνατότητες. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλές διαστάσεις, ιδίως σε μια χρονιά, όπως η φετινή, που η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί πολύ μειωμένα εισοδήματα σε εργαζόμενους σε όλη την οικονομία, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό. Αλλά έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και εξωτερικές προκλήσεις. Για να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία πρέπει να εφοδιάζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με όλα τα μέσα που χρειάζονται.

Για τον κορονοϊό

Εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορονοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο. Για παράδειγμα σήμερα ανακοινώθηκαν 57 νέα κρούσματα, μόνο τα 13 εξ αυτών είναι εισαγόμενα. Αυτό συμβαίνει γιατί ανοιγοκλείνουμε τη στρόφιγγα, ελέγχουμε τις ροές και με τα τεστ που έχουμε επιβάλει και με τις περιορισμένες πύλες εισόδου, έχουμε ένα καλό έλεγχο των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Στο εσωτερικό όμως ,φαινόμενα όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει.  Γι’ αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που  μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορονοϊός είναι εδώ. Το μέτρο επεκτάθηκε σε αρκετούς κλειστούς χώρους .Ενδεχομένως θα έχουμε μεγαλύτερη  υποχρεωτικότητα της χρήσης της όσο προχωράμε στην πορεία ,πάντα με βάση τη συμβουλή των ειδικών.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες μας είναι ένα ζήτημα που εξετάζουν οι ειδικοί και περιμένουμε  την απόφασή τους. Προς το παρόν υπάρχει μια ισχυρή σύσταση  και είμαστε  σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας, που έχει επιδείξει πολύ υπεύθυνη στάση. Όσο πλησιάζουμε στο Αύγουστο, που όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολλές και σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συγχρωτισμού.

Δεν πάρθηκε ακόμη καμία απόφαση από την επιτροπή των ειδικών που να μας λέει εφαρμόστε υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες μας. Περιμένουμε. Αν αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών θα την ακολουθήσουμε. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι δεν είχαμε ποτέ  πρόβλημα να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις.  Ας θυμηθούμε όλοι τι λέγαμε το Πάσχα. Ότι φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. Έτσι κι αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Ας προσέχουμε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Να μην παίζουμε με τις λέξεις. Ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις, είναι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε με μια ελευθερία όταν τις χρησιμοποιεί στο δημόσιο λόγο. Όταν όμως μιλάμε για τόσο σημαντικά θέματα όπως αυτά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Μιλάμε για τις διερευνητικές επαφές που ήταν σε εξέλιξη πολλά χρόνια. Διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016,με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Στόχος είναι να καταλήξουν στη διευθέτηση του μόνου ανοικτού ζητήματος που έχουμε με τη γείτονα, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Άρα αν μιλάμε για επανέναρξη πολύ συγκεκριμένων συζητήσεων, είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Ας περιμένουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση  από την Τουρκία και εμείς είμαστε εδώ πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονιάς  να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει το Μάρτιο του 2016.

Για ανασχηματισμό

Είναι αγαπημένο θέμα των  Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανασχηματισμός τις επόμενες ημέρες. Είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Όταν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις, όπως ό ίδιος έχει πει, θα τις κάνει.

Για πρόωρες εκλογές

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Έχουμε εντολή 4ετίας. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι να υλοποιήσουμε το έργο μας. Είχαμε ξεκινήσει πολύ δυναμικά στη διαδικασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της μείωσης των φόρων και των εισφορών, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Η πανδημία του κορονοϊού, ανέκοψε μια σειρά από δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις και τις μετέθεσε για λίγο αργότερα. Θα επιταχύνουμε από δω και πέρα, ώστε να έχουμε μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Το κλειδί είναι να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά και να κριθούμε στο τέλος της 4ετίας έχοντας κάνει τη ζωή τους καλύτερη.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr