Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στην «ΕΡΤ 1»

Σημεία συνέντευξης στην «ΕΡΤ 1»

 

 

 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην «ΕΡΤ 1» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη

Για τον κορονοϊό

Από την ημέρα που ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο βλέπουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε σχετικά με επιτυχία τα εισαγόμενα κρούσματα. Έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένους ελέγχους με βάση έναν ειδικό αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η επιτροπή των ειδικών, με αποτέλεσμα να έχουμε καλό έλεγχο στην είσοδο και καλή ιχνηλάτηση μετά. Άρα, τα εισαγόμενα κρούσματα, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να είναι μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα, μεγάλο πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό. Αυτός είναι ο εχθρός. Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία μας οδήγησαν στην απόφαση να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους. Αναμένεται να επεκταθεί αυτό το μέτρο, εάν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία. Είδατε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως σε αστικά κέντρα. Και εξετάζεται και το θέμα ότι μέσα στον Αύγουστο που θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά μας, προς τα νησιά μας να υπάρξουν αυξημένα μέτρα σε χώρους συναθροίσεων, όπως τα μπαρ. Είναι κάτι το οποίο το συζητά η επιτροπή των ειδικών, δεν έχουμε εισήγησή της ακόμη. Αλλά είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και περιμένουμε νεότερες εισηγήσεις. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει τακτικά και μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, θα έχουμε και τρεις φορές την εβδομάδα συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών και  ειδικών υπό τον Πρωθυπουργό με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μια μεγάλη πηγή ανησυχίας, είναι η μη χρήση των μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γι’ αυτό τον λόγο θα προσπαθήσουμε να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Ήδη, ανακαλούνται άδειες οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και στα λεωφορεία και στου μετρό και τον ηλεκτρικό, για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο μια ολόκληρη σχολική χρονιά να πάει εκ περιτροπής. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήδη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, όχι μόνο για τα σχολεία, αλλά για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, πάντα με γνώμονα την προστασία ιδίως των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού. Γιατί είναι άλλο πράγμα να αυξηθούν τα κρούσματα και είναι άλλο πράγμα να υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η δήλωση του Εκπροσώπου του κ. Ερντογάν, του κ. Καλίν, που ντε φάκτο απέσυρε την παράνομη τουρκική NAVTEX ήταν ένα θετικό βήμα. Βλέπουμε όμως, μετά την κίνηση αυτή, να βγαίνει το Barbaros και να κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι το πρώτο βήμα μπορεί να μείνει μετέωρο. Ευχόμαστε να μη γίνει αυτό. Όταν όμως έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτό που έχει τεθεί ως βασική προϋπόθεση από όλους, -όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις ευρωπαϊκές Αρχές και από τους ηγέτες των μεγάλων χωρών- που είναι  η  έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όταν ο άλλος προκαλεί συνεχώς.

Δίαυλος επικοινωνίας φυσικά και υπάρχει. Είναι συνεχώς ανοιχτός και υπάρχουν συνεχώς επικοινωνίες, όπως είπε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας. Το αντικείμενο της συζήτησης είναι μόνο ένα. Είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Το πλαίσιο συζήτησης είναι δεδομένο και είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες υπήρξαν για πολλά χρόνια και διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο το θέμα αυτό. Αρκεί η άλλη πλευρά να έχει επιδείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, ώστε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το είχαμε αφήσει.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μιλά για αναδρομικά, για 11 μήνες για τις κύριες συντάξεις. Άρα, ερχόμαστε και εφαρμόζουμε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για όλους, είτε προσέφυγαν, είτε δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και καταβάλλουμε τα χρήματα εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πλήρης.

Μέχρι τέλος του χρόνου θα δοθούν τα αναδρομικά, όπως   αναφέρει και η τροπολογία που ψηφίστηκε. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος με την πανδημία του κορονοϊού και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να δοθούν νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

Μία Πολιτεία πρέπει να φροντίζει για όλες τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν ανάγκη -ιδίως σε μια χρονιά, όπως αυτή- αλλά οφείλει ταυτόχρονα να προσέχει και στο γεωπολιτικό επίπεδο, το τι συμβαίνει στη γειτονιά της και να λαμβάνει μέτρα για να στηριχθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τον ανασχηματισμό

Είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός και δεν μπορώ να μεταφέρω καμία σκέψη του. Όταν θα αποφασίσει γι’ αυτόν, θα το μάθετε από τον ίδιον.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr