Τρέχων Άρθρο
Σημεία Συνέντευξης στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN

Σημεία Συνέντευξης στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και τους Δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Ευλαμπία Ρέβη

 

Για τις πυρκαγιές            

Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν εμφανίστηκε φέτος και δεν θα  σταματήσει δυστυχώς φέτος. Σίγουρα χρειάζεται και να το αξιολογούμε, να το αξιολογούν οι πολίτες τι γίνεται χρόνο με το χρόνο. Η χώρα μας φέτος ήταν πιο έγκαιρα προετοιμασμένη ως προς τα επιχειρησιακά σχέδια, με περισσότερους πυροσβέστες, συνολικά προσωπικό, από 15.500 σε 16.500, με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα. Συνολικά αυξήθηκαν και αυτά και μάλιστα τα εναέρια μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 30%, από 60 έχουν φτάσει 89. Με πολύ νωρίτερα τη χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για καθαρισμούς εκτάσεων με ένα πρόγραμμα το Αntinero II για την υλοποίηση καθαρισμού 65.000 στρεμμάτων. Πάρα πολλές κινήσεις. Προφανώς όμως ποτέ δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτές οι κινήσεις είναι αρκετές όταν έχουμε τόσο έντονη την κλιματική κρίση, καύσωνες που έχουν να έρθουν πάρα πολλές δεκαετίες, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και ξηρασία καθιστούν ένα φαινόμενο πάρα πολύ δύσκολο. Η Πυροσβεστική μόνο χθες διαχειρίστηκε πάνω από 30 κλήσεις και μέχρι μια ώρα, μπορεί μέχρι το βράδυ ήταν  και παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δικαιολογία για το κράτος. Το κράτος οφείλει και οφείλουμε κάθε χρόνο να είμαστε και πιο έτοιμοι. Είναι σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει αυτήν την ετοιμότητα να την αποτυπώνουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι ύψιστη προτεραιότητα, το 112 και συνολικά τα επιχειρησιακά σχέδια, και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων. Δευτερευόντως, οι απώλειες περιουσιών να είναι όλο και λιγότερες, συνολικά έχουν καταγραφεί δυο «κόκκινα» σπίτια και δύο «κόκκινες» επιχειρήσεις ενώ συνολικά μαζί με την κίτρινη σήμανση είναι συνολικά 157 τα κτίρια είτε σπιτιών είτε επιχειρήσεων.

Για τους καθαρισμούς από τους Δήμους

Κάναμε δύο σημαντικές κινήσεις. Τα περισσότερα χρήματα και πιο έγκαιρα καταβληθέντα στους Δήμους. Και το δεύτερο είναι αυτό που είπατε ότι άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν συνεργάζεται ο ιδιοκτήτης. Μπορεί αυτεπαγγέλτως να μπει ο Δήμος να καθαρίσει.

Είδαμε και πολλές εικόνες που έδειξαν ότι τα καθαρισμένα οικόπεδα και εκτάσεις δεν απειλήθηκαν σε αντίθεση με τα μη καθαρισμένα, αυτά που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να επιδεινώνουν τις εστίες. Άρα είναι μια από τις βασικές αιτίες. Για να είμαστε ξεκάθαροι, το κράτος έχει υποχρέωση να υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια, να χρηματοδοτεί εγκαίρως, να δίνει τις κατευθύνσεις και βέβαια να αξιολογεί δια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια στη συνέχεια, το κυριότερο- και αυτό για εμάς και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια λέξη ιερή- η λέξη λογοδοσία. Δεν θέλω να τσουβαλιάσουμε τους αυτοδιοικητικούς. Όπως οι όλοι οι βουλευτές δεν είναι ίδιοι, τα κόμματα δεν είναι ίδια, άνθρωποι στα ίδια κόμματα δεν είναι ίδια έτσι δεν θεωρώ ότι και όλοι οι Δήμαρχοι είναι ίδιοι.

Κανείς δεν είπε ότι μέσα σε έναν χρόνο, σε δύο σε τρία- γιατί χρόνο με τον χρόνο υπάρχει βελτίωση σε δομές, σε προσωπικό, σε επιχειρησιακά σχέδια, σε χρηματικές καταβολές στην Τ.Α. από το Κράτος- ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Και προφανώς υπάρχει και η ατομική ευθύνη του κάθε αυτοδιοικητικού, του κάθε εκπροσώπου της κεντρικής πολιτικής σκηνής και για αυτό υπάρχει και η λογοδοσία και η κρίση των πολιτών. Να είστε σίγουροι, ειδικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν όπως μας αξιολογούν όλους. Αλλά δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο ότι όλοι είναι ανεπαρκείς ή στο άλλο άκρο της ασυδοσίας. Δεν υπάρχει ασυδοσία. Άκουσα κάποιες συνεντεύξεις- δεν είναι η πλειοψηφία των Δημάρχων- και ανέφεραν πράγματα που δεν συνάδουν με τον πυρήνα του σκοπού αυτής της χρηματοδότησης, σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα κρίνω, υπάρχουν οι Αποκεντρωμένες Αυτοδιοικήσεις. Αυτό γίνεται ήδη. Ποιος είναι ο ρόλος της; Έστω ότι ένας Δήμος έχει πάρει μια χρηματοδότηση «Χ» για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Εν προκειμένω, καθαρισμό εκτάσεων. Και προβλέπεται μάλιστα, αν δείτε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών του Μαρτίου, η καταβολή έγινε λίγες ημέρες μετά, προβλέπει ακριβώς ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες που μπορούν να γίνουν με τα χρήματα αυτά. Και λοιπόν έρχονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και βλέπουν- ήδη γίνεται αυτό- αν τα χρήματα αυτά πήγαν για τον σκοπό που έπρεπε. Αυτό δεν γίνεται μόνο στους Δήμους. Γίνεται σε όλους τους οργανισμούς, γίνεται παντού. Δεν υπάρχει ασύδοτο ελληνικό κράτος σε καμία περίπτωση.

Δεν είναι κάτι που γίνεται φέτος και μόνο για τις πυρκαγιές. Αυτός είναι ο ρόλος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δηλαδή, αν για κάποια χρήματα που έχουν δοθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους, το ξαναλέω δεν φύτρωσαν από κάπου τα χρήματα, χρησιμοποιούνται για τους εν λόγω σκοπούς.

Για τα μέτρα για τους πληγέντες και για αντιπλημμυρικά σε Μάνδρα

Να συμπληρώσω ότι ανακοινώθηκε χθες μια σειρά σημαντικών μέτρων στήριξης, 13 συνολικά, και μια πρώτη αρωγή και μια άμεση ενίσχυση για την ανακατασκευή των σπιτιών, μάλιστα χρηματοδοτούνται κατά 100% αν συνδυάσει κανείς την επιδότηση συνολικά από το Κράτος, που είναι δωρεάν και την επιδότηση του δανείου, που είναι 20%, επιδότηση για τις οικιακές συσκευές, επιδότηση ενοικίου για τους μήνες αυτούς, απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις, αναστολή οποιουδήποτε πλειστηριασμού. Αυτό είναι μια σημαντική παρέμβαση, που και αυτή είναι μια κατάκτηση, γρήγορη αποκατάσταση, το είδαμε και στον Ιανό και σε άλλες περιπτώσεις στην Εύβοια, που έχει έρθει για να μείνει στο Κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει  να μένουν αβοήθητοι και δεν θα μείνουν. Συνεχίζεται η καταγραφή. Όπως, λοιπόν, ξεκίνησε η προετοιμασία για το καλοκαίρι από τον Ιανουάριο, οι συσκέψεις πολύ πριν- ουσιαστικά ξεκινάει από το τέλος της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου-έτσι προφανώς οφείλουμε να είμαστε και είμαστε έτοιμοι. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος και για όλα όσα μπορούν να συμβούν μέσα στον χειμώνα. Γιατί όταν μιλάμε για κλιματική κρίση δεν αναφερόμαστε μόνο στις αυξημένες θερμοκρασίες. Όλα αυτά τα φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν και πρέπει να μας βρίσκουν ακόμα πιο έτοιμους συνολικά και για αυτό οφείλουμε να δίνουμε τις οδηγίες στους πολίτες για τον καύσωνα, για να αποφεύγουν την οποιαδήποτε αμέλεια, που πλέον δεν είναι αμέλεια, είναι εγκληματική αμέλεια. Και βέβαια για τις πλημμύρες, να προχωρήσουν τα έργα τάχιστα ώστε να είμαστε το συντομότερο δυνατό όλο και πιο έτοιμοι για κάτι που μπορεί να συμβεί τον χειμώνα.

Για την ακρίβεια

Περιγράφετε το μεγαλύτερο πρόβλημα του μέσου νοικοκυριού όχι μόνο τώρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Μπορώ να πω ότι η Κυβέρνηση αυτή κάθε μέρα κάνει το μέγιστο δυνατό για να μειώσει όσο μπορεί τις συνέπειες- όχι για να απαλύνει πλήρως- ενός πολύ μεγάλου θέματος. Θα τα ακούσουμε αναλυτικά από τον Πρωθυπουργό που θα επισκεφτεί σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Η κυβερνητική πολιτική κινείται σε τρεις άξονες και αναλόγως με την περίοδο δίνεται έμφαση σε έναν εκ των τριών. Ο κυριότερος είναι τα μόνιμα μέτρα. Όπως για παράδειγμα το οικονομικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο οποίο εμπεριέχεται το 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε ένα νομοσχέδιο. Ο πρώτος άξονας είναι ο πιο σημαντικός γιατί είναι τα μόνιμα μέτρα. Κάποια στιγμή οι κρίσεις θα φύγουν, ελπίζουμε το συντομότερο, τα μέτρα αυτά θα μείνουν. Είναι πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν υπολογίσει κανείς τις ρυθμίσεις, που ήδη έγιναν για το 2023, μιλάμε για 2.000 μεικτά συνολικά, 1400 ευρώ καθαρά, είναι τουλάχιστον 70 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε για επέκταση του αφορολόγητου, ουσιαστικά μια έκπτωση φόρου 1.000 ευρώ για μια οικογένεια με παιδί, μιλάμε για την επιδότηση στους συνταξιούχους, που δεν θα δούνε αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, μιλάμε για σημαντικά επιδόματα και αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις λοιπές μειώσεις φόρων, όπως είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια για φυσικές καταστροφές. Είναι ο πρώτος άξονας και ο πιο σημαντικός γιατί αυξάνει το εισόδημα άμεσα ή έμμεσα για όλους τους πολίτες.

Ο δεύτερος άξονας είναι τα στοχευμένα μέτρα. Τα μέτρα που έρχεται το Κράτος και λέει δεν αρκούν μόνο αυτά, χρειάζονται και στοχευμένες παρεμβάσεις. Και θα συνεχιστούν προφανώς όσο υπάρχει ανάγκη. Ήδη επεκτάθηκε το market pass έως το τέλος του χρόνου. Επεκτάθηκε το καλάθι του νοικοκυριού, έχουμε το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ένα μέτρο το οποίο χρειάζεται να τρέξουμε και θα περάσω τώρα και στον τρίτο άξονα,  που είναι ο έλεγχος των αδικαιολόγητων κερδών. Όσο αυξάνονται οι τιμές υπάρχουν κάποιες αιτίες για αυτό. Και έρχεται το Κράτος να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να μην πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις. Στο ρεύμα για παράδειγμα καλύψαμε το 90% των αυξήσεων, στα κοινωνικά τιμολόγια το 100%. Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο τρίτος άξονας πολιτικής απέναντι στην ακρίβεια, που νομίζω ότι είναι πλέον και ο πιο σημαντικός ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γιατί, όπως περιμένει κανείς από το Κράτος να στηρίξει όταν υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις, περιμένει από αυτούς οι οποίοι ανέβασαν τις τιμές για κάποιες αιτίες, όταν οι αιτίες αρχίζουν να μειώνονται ή να αίρονται πλήρως – δηλαδή, το κόστος παραγωγής – αντιστοίχως να μειώνουν τις τιμές. Και να είστε σίγουροι, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι. Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως δεν υπήρχε στην πραγματικότητα οργανωμένη Πολιτική Προστασία μέχρι το 2019, ήταν μια Γενική Γραμματεία – ουσιαστικά ένα σύνολο 5-6 γραφείων – και έχει γίνει μια ισχυρή δομή, που παρεμβαίνει και προστατεύει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες – συνεχώς οφείλει να βελτιώνεται και βελτιώνεται- έτσι και σε επίπεδο ελέγχων υπήρχε μια υπηρεσία στα χαρτιά. Πλέον γίνονται έλεγχοι και να είστε βέβαιοι και απευθύνομαι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών ότι δεν θα σταματήσουν στιγμή και θα ενταθούν. Και αυτό δεν το λέμε ούτε απειλητικά, προφανώς, ότι προβλέπει ο νόμος θα γίνει… όπου οι έλεγχοι οδηγηθούν στο συμπέρασμα αδικαιολόγητων κερδών, αυτό προβλέπει ο νόμος, αυτή είναι η δουλειά τους και αυτό θα γίνει.

Για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων και τις δηλώσεις Ραγκούση

Είμαι κι εγώ ένας από τους πάρα πολλούς μιας γενιάς που πολλοί συμμαθητές μου, φίλοι μου αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Κάποιοι έχουν γυρίσει τα τελευταία χρόνια, κάποιοι θέλουν να μείνουν, όμως υπήρχε ένα κύμα φυγής. Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση να λύσει μια, θεωρώ, πολύ άδικη εκκρεμότητα, την οποία θεωρώ ότι θα έπρεπε να στηρίξει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι, δηλαδή, αν πάρουν ένα αεροπλάνο την ημέρα των εκλογών και έρθουν, μπορούν να ψηφίσουν. Δεν μιλάμε για διεύρυνση δικαιώματος. Δεν δίνουμε, δηλαδή, περαιτέρω σε κάποιους το δικαίωμα ψήφου. Οι συμπολίτες μας αυτοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να μπορούν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς περιορισμούς να ψηφίζουν. Τόσο απλό. Ενώνεται ο ελληνισμός σ’ όλο τον κόσμο.

Βεβαίως. Δεν βάζουμε κανέναν περαιτέρω. Εδώ, λοιπόν, προκύπτει το πρωτοφανές της δήλωσης του κ. Ραγκούση. Ο κ. Ραγκούσης πέραν του ότι προσέβαλε τους ανθρώπους αυτούς – Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο – είπε ότι δεν είναι Έλληνες πολίτες στην πραγματικότητα. Είπε «θα βγαίνει Πρωθυπουργός άλλος, από αυτόν που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός», μίλησε για αλλοίωση αποτελέσματος τα οποία για μένα ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας. Είναι μια βαθύτατη προσβολή στον ελληνισμό όλου του κόσμου. Και είμαστε απέναντι σ’ αυτό. Και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.  Η κυρία Ελεφάντη είπε ότι όλο αυτό ενισχύει, λέει, την άκρα δεξιά. Δηλαδή είναι ακροδεξιοί οι ομογενείς, είναι δυνατόν. Επίσης, όλο αυτό το οποίο είπε ο κ. Ραγκούσης ήταν ψευδές. Γιατί ουσιαστικά είπε ότι διευρύνεται το δικαίωμα ψήφου. Το οποίο δεν ισχύει, όπως σας είπα. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει, χθες, μια τροπολογία, η οποία πραγματικά ξεπερνά κάθε προηγούμενο προσβολής. Τι λέει; Οι Έλληνες του εξωτερικού αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα, όπως είπαμε, να ψηφίζουν κανονικά κόμματα και να προσμετράτε η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το αεροπλάνο, οι ίδιοι άνθρωποι να ψηφίζουν σ’ ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στον τόπο διαμονής τους και να μην προσμετράτε η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, και υποκριτική στάση και μια ουσιαστικά κίνηση υπεκφυγής. Εμείς ελπίζουμε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών.

Για την επιστολική ψήφο

Η επιστολική ψήφος αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, δεν είναι αυτή τη στιγμή ο χρόνος. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίζεται πλήρως όλη η διαδικασία του αποτελέσματος, γι’ αυτό και φέραμε τον ακριβώς ίδιο νόμο, το ακριβώς ίδιο νομοσχέδιο με αυτό που είχε έρθει πριν από ενάμιση χρόνο, για να ψηφισθεί από τα περισσότερα δυνατό κόμματα και να υπάρχει μία πλήρης εξασφάλιση. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι. Ούτε σε εκλογικούς καταλόγους, ούτε στην εκλογική διαδικασία.

Για τα ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα δεν συζητά οτιδήποτε θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός και την κυριαρχία της χώρας και το έχει πει σε όλες του τις τοποθετήσεις και το κυριότερο, γιατί είναι σημαντικές οι διατυπώσεις, αλλά ακόμη πιο σημαντικά είναι τα έργα και οι πράξεις. Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, με όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει, με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ισχυροποιήσει τη χώρα, διπλωματικά με όλες τις διεθνείς συμφωνίες, με την παρουσία της χώρας από το Κογκρέσο, μέχρι όλες τις διεθνείς συναντήσεις και τις επιτυχίες και σε οικονομικό επίπεδο, σε όλες τις επιμέρους πρωτοβουλίες της. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο και θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη μία φάση διαλόγου και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χώρων, ακόμα και αν υπάρχουν οξύτατες διαφωνίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μία πάγια εθνική θέση από το 1975. Ποια είναι αυτή η θέση; Η διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, να γίνει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή, πού; Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκεί δεν είμαστε τώρα, γιατί πρέπει να κάνει πολλά βήματα η Τουρκία. Εφόσον πάμε εκεί, θα υπάρχει ενδεχομένως μία απόφαση που θα συνεπάγεται αμοιβαίες υποχωρήσεις προς τις θέσεις της διαπραγμάτευσης. Σε καμία περίπτωση εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Το είπε ακριβώς έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δυστυχώς, υπάρχει ο πατριωτισμός της ευθύνης, τον οποίο εκπροσωπούμε εμείς και θεωρούμε ότι δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους τους Έλληνες η έννοια αυτή και υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν ένα θέμα, για να λαϊκίσουν. Εμείς αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να μπούμε σε μία καλύτερη φάση, από κει και πέρα θα κριθούνε όλα.

Για το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ 

Είναι στοίχημα της Κυβέρνησης η Υγεία, γι’ αυτό είναι κατά προτεραιότητα οι 10.000 προσλήψεις. Ήδη, πέραν της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΕΚΑΒ, βγήκε προκήρυξη για 250 νέο προσωπικό στην Αττική. Αντιστοίχως θα προχωρήσει το σύνολο υλοποίησης του Προγράμματος στην Υγεία, το οποίο έχει, πέραν των προσλήψεων, 10.000 υγειονομικών κατά προτεραιότητα, δηλαδή πολύ νωρίτερα από άλλους κλάδους μέσα στην τετραετία. Έχουμε εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση, ακόμα και κατασκευή 80 νοσοκομείων, πάνω από 150 Κέντρων Υγείας, με στόχο τη μείωση των χρόνων αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας, για να ενισχυθεί μία κουλτούρα Πρωτοβάθμιας Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει ο Προσωπικός Γιατρός και «τρέχει», οι προληπτικές εξετάσεις έχουν αρχίσει και αποδίδουν.

Το οριζόντιο πρόβλημα της Υγείας είναι η υποστελέχωση. Αυτό χρειάζεται, προφανώς, σταδιακά να αυξάνονται και οι απολαβές των ανθρώπων στην Υγεία, έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, αυξήθηκαν κατά 10%, μετά από πάρα πολλά χρόνια, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίσθηκε το ίδιο από τον Πρωθυπουργό, ως ύψιστη προτεραιότητα.

Υπάρχει ένα Πρόγραμμα, όπως συνέβη το ’19, στο ’23 και είπαμε πόσα έγιναν στη χώρα και πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν, έτσι θα συμβεί και σε αυτήν την τετραετία. Έχουμε ένα Πρόγραμμα, εμείς ζητάμε να κριθούμε για την εφαρμογή του Προγράμματος αυτού και ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr