Τρέχων Άρθρο
ΡΩΜΗ- Επιστημονική Ημερίδα για τις Ελληνικές Εβραϊκές Κοινότητες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΡΩΜΗ- Επιστημονική Ημερίδα για τις Ελληνικές Εβραϊκές Κοινότητες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την Παρασκευή 2/12/2016 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ημερίδα με θέμα «Ιταλία και ο εκτοπισμός των Εβραίων στα κατεχόμενα ελληνικά εδάφη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», στην οποία συμμετείχαν Ιταλοί και Έλληνες ερευνητές.

Η ημερίδα αποτελεί μέρος ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με την ονομασία REMSHOA,που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη για τους πολίτες»/«Europe for Citizens». Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ενός ενδελεχούς προβληματισμού σχετικά με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που έπληξαν την Ευρώπη μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και η διερεύνηση των φυλετικών νόμων της εποχής, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας των πολιτών των χωρών στις οποίες αφορά το πρόγραμμα [περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα REMSHOA στο σύνδεσμο http://www.remshoa.org/]. Η πρώτη συνάντηση της σειράς, με τίτλο «Paths to surival? Yugoslav Jews and Italian Occupation Zone: 1941-1943» έλαβε χώρα στο Βελιγράδι τον προηγούμενο Μάρτιο, η δε δεύτερη συνάντηση εστίασε στις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

Για την πραγματοποίηση της ημερίδας, οι διοργανωτές ήρθαν σε επαφή με το ΓΤΕ Ρώμης προκειμένου να ενημερωθούν ελληνικοί φορείς και Έλληνες ακαδημαϊκοί που ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν να συμβάλουν με στοιχεία και υλικό ή και ως ομιλητές στην επιτυχία της εκδήλωσης. Με τη μεσολάβηση του Γραφείου, και κατόπιν συνεννοήσεων με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες ο Καθηγητής Γ. Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητή στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση σχετικά με τις τοπικές διαστάσεις του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, και η Δρ. Christina Burbeck–Meri, εκ μέρους του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, η οποία αναφέρθηκε στην εισήγησή της σε προσωπικές ιστορίες του ελληνο-ιταλικού πολέμου, όπως αυτές αναδεικνύονται από εκθέματα της συλλογής του Μουσείου. Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Eugenio Gaudio, η Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας Raffaela Messinetti και ο Διευθυντής Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Εβραϊκής Κοινότητας Ρώμης, Claudio Procaccia.

Στα ειδικότερα θέματα των λοιπών εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου, η ιταλική κατοχή στην Ελλάδα κ.α. [το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας στο σύνδεσμο: file:///C:/Documents%20and%20Settings/admin/My%20Documents/Downloads/Locandina%20A3.pdf]

Η συνάντηση μεταξύ Ιταλών και Ελλήνων ειδικών παρείχε έδαφος για γόνιμη συνεργασία και ήδη οδηγεί στη διοργάνωση εργαστηρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, πιθανόν παράλληλα με έκθεση. Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος θα υπάρξει ειδική έκδοση με όλα τα ευρήματα συναντήσεων, ημερίδων και εργαστηρίων που θα έχουν λάβει χώρα στο πλαίσιό του, η οποία θα παρουσιασθεί σε μεγάλη έκθεση στη Ρώμη που αναμένεται το Μάιο του 2017.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr