ΡΩΜΗ – Απονομή βραβείου «Δημήτριος Τσάτσος» στον πρώην Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano
Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2017, πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη εκδήλωση απονομής του βραβείου «Δημήτρης Τσάτσος» στον πρώην Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano. Το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος», που έχει θεσμοθετηθεί από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου–Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το γερμανικό Ινστιτούτο για τις Ευρωπαϊκές Συνταγματικές Επιστήμες “Δ. Τσάτσος” του Πανεπιστημίου Hagen στη Γερμανία, απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων, μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ρώμης, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών, αλλά και μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Δημήτριου Τσάτσου. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος τόνισε ότι το κύρος και h διαδρομή του κ. Napolitano προσδίδουν τιμή στον ίδιο το θεσμό του βραβείου. Στην προσωπικότητα του κ. Napolitano και στη συμβολή του τόσο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο και στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος αναφέρθηκαν εκτενώς στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων Καθηγητές κκ. Ξεν. Κοντιάδης και Peter Schiffauer, καθώς και ο Καθηγητής Paolo Ridola, ο οποίος εκφώνησε το εγκώμιο (laudatio) του τιμηθέντος.
Στην ομιλία του μετά την παραλαβή του βραβείου ο κ. Napolitano αναφέρθηκε στην πορεία και την προσωπικότητα του Δημήτρη Τσάτσου, αλλά και στη μεταξύ τους συνεργασία στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Napolitano έκανε αναφορές και στην ελληνική ιστορία, σημειώνοντας: «Κανείς δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά – και κάποιοι το έχουν ξεχάσει αντιμετωπίζοντας τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων – ποιες τραγωδίες πέρασε η σύγχρονη Ελλάδα και τους λόγους για το βαθύ σεβασμό που οφείλουμε βλέποντας τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του Άξονα, αλλά και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ακόμη, υπογράμμισε, ότι η συνεργασία μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ιδρύματος είναι ένα παράδειγμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, που είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
Για την προβολή της εκδήλωσης, τόσο πριν όσο και μετά την πραγματοποίησή της, το ΓΤΕ Ρώμης μερίμνησε για την ενημέρωση εκπροσώπων των ιταλικών και διεθνών ΜΜΕ τηλεφωνικώς και μέσω αποστολής σχετικού υλικού. Με πρωτοβουλία του Γραφείου προσκλήθηκαν στην εκδήλωση δημοσιογράφοι των βασικών ειδησεογραφικών πρακτορείων ώστε να εξασφαλισθεί η άμεση προβολή της. Ρεπορτάζ και άρθρα για την εκδήλωση δημοσιεύθηκαν στα σημαντικότερα ιταλικά ΜΜΕ (πρακτορεία ειδήσεων, έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας κλπ) και αναπαράχθηκαν ευρέως σε πολλά διαδικτυακά μέσα. Ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση αναρτήθηκε με επιμέλεια του Γραφείου και στους λογαριασμούς social media της ελληνικής Πρεσβείας. Τέλος, με διαμεσολάβηση του Γραφείου δόθηκε συνέντευξη από τον Καθηγητή κ. Κοντιάδη σε εκπομπή ευρωπαϊκών θεμάτων του ραδιοφώνου Radio Uno της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI.