Τρέχων Άρθρο
«Poesia è solo quello che rimane»: Εκδήλωση-φόρος τιμής στον Οδυσσέα Ελύτη

«Poesia è solo quello che rimane»: Εκδήλωση-φόρος τιμής στον Οδυσσέα Ελύτη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιήθηκε στον κήπο της Πρεσβείας στη Ρώμη ειδική εκδήλωση-φόρος τιμής στον κορυφαίο έλληνα ποιητή υπό τον τίτλο “Poesia è solo quello che rimane” (μετάφραση στα ιταλικά του γνωστού στίχου του ποιητή “Ποίηση μόνο είναι κείνο που απομένει”). Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία της Πρεσβείας με την Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης και την Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιμέρους στοιχεία που συγκροτούν το ποιητικό σύμπαν του Ελύτη, στην ελληνικότητα ως συστατικό στοιχείο της ποιητικής του ταυτότητας αλλά και στο γλωσσικό κεφάλαιο που ενσωματώνεται στο ποιητικό του έργο και μας κληροδοτείται μέσα από αυτό.

Παρενέβη ο 90χρονος διαπρεπής ιταλός νεοελληνιστής και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας Mario Vitti, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για την πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Οδυσσέα Ελύτη και την ενασχόλησή του με το ποιητικό του έργο, στο οποίο έχει αφιερώσει τέσσερις κριτικές εκδόσεις-μελέτες.

Ακολούθησε παρέμβαση της γνωστής ιταλίδας νεοελληνίστριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Sapienza και μεταφράστριας της ποίησης του Ελύτη στα ιταλικά Paola Maria Minucci,η οποία επισήμανε ότι, αντίθετα με τη διάχυτη εντύπωση ότι ο Ελύτης υπήρξε ο ποιητής του φωτός και του Αιγαίου, για την ίδια και άλλους μελετητές του έργου του είναι περισσότερο ποιητής της σκιάς και της εσωτερικής αναζήτησης, προικισμένος με το σπάνιο χάρισμα να μην επαναλαμβάνεται ποτέ αλλά να μεταβάλλεται και να ανανεώνεται συνεχώς, από συλλογή σε συλλογή.

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης υπήρξε η συμμετοχή πέντε γνωστών ιταλών ποιητών και ακαδημαϊκών (Silvia Bre, Franco Buffoni, Roberto Deidier, Biancamaria Frabotta, Elio Pecora) οι οποίοι ανέλυσαν πτυχές του ποιητικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη και ανέγνωσαν επιλεγμένα ποιήματα του σε μετάφραση στην ιταλική. Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικά αποσπάσματα από ποιήματα του Ελύτη, μελοποιημένα από γνωστούς έλληνες μουσουργούς.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού της ΓΓΕΕ είχε ουσιαστική συμβολή στο σχεδιασμό και την όλη οργανωτική προπαρασκευή της εκδήλωσης, συμμετέχοντας σε συσκέψεις με εκπροσώπους των συνδιοργανωτών και συνεισφέροντας ιδέες και προτάσεις για τη διευθέτηση ποικίλων οργανωτικών θεμάτων και μεριμνώντας για τη σχετική ενημέρωση πολιτιστικών συντακτών ιταλικών ΜΜΕ καθώς και για την όλη προβολή της εκδήλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πρεσβείας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr