Τρέχων Άρθρο
Πεκίνο – Διάλογος των πολιτισμών
Οι συντελεστές της εκπομπής "Dialogue of Civilizations"

Πεκίνο – Διάλογος των πολιτισμών

Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Πεκίνου, συνεργείο της ΕΡΤ με επικεφαλής το δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου επισκέφθηκε την κινεζική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια και τη μαγνητοσκόπηση της σειράς «Dialogue of Civilizations». Η σειρά αποτελεί συμπαραγωγή του κινεζικού δορυφορικού δικτύου CGTN με την ΕΡΤ, τον αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό NILE TV και τον ινδικό NDTV και στην Ελλάδα θα μεταδοθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00, από την ΕΡΤ 1. Στην τελετή έναρξης της εκπομπής συμμετείχαν, ως συμπαρουσιαστές, οι δημοσιογράφοι Mohamed Abdel Rahim Ismail Shalaby Mostafa (NILE TV), Vishnudeep Som (NDTV) και Yang Rui (CGTN).

Τα εγκαίνια της τηλεοπτικής εκπομπής-συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 2018 στο Πεκίνο ενώ την επόμενη ημέρα έγινε η μαγνητοσκόπηση της εκπομπής. Εκτός των προαναφερθέντων δημοσιογράφων, κάθε χώρα εκπροσωπήθηκε από έναν προσκεκλημένο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Λεωνίδας Ροκανάς, την Κίνα ο Huang Jing, κοσμήτορας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου, την Αίγυπτο ο Abdul-Monem Al-Mashat, κοσμήτορας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Future της Αιγύπτου, και την Ινδία ο καθηγητής M.D. Nalapat, αντιπρόεδρος της Ομάδας Προωθημένων Ερευνών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Manipal της Ινδίας. Στο κοινό της εκπομπής στα στούντιο του CGTN περιλαμβάνονταν πολλοί Έλληνες που ζουν στο Πεκίνο.

Αναφερόμενος στη σημασία της διαχρονικής αλληλεπίδρασης των πολιτισμών και της άντλησης πολύτιμων διδαγμάτων από τη συνύπαρξη και συν-ανάπτυξή τους, ο Πρέσβης της Ελλάδος υπογράμμισε τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη μετάβαση από τον ανιμισμό και τη μαγεία και από τη μεταφυσική και θεολογική ερμηνεία της φύσης στην ορθολογική, επιστημονική και φιλοσοφική ερμηνεία του κόσμου, τονίζοντας ότι η συμβολή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού.

Όπως σημείωσε ο κ. Ροκανάς, η εμπειρία του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσει αφετηρία νέου τρόπου σκέψης για τον πολιτισμό και την Ιστορία και να δώσει απαντήσεις στα νέα ερωτήματα, που αφορούν την πορεία της ανθρωπότητας σε νέες κατευθύνσεις (παγκοσμιοποίηση, επανάσταση της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή). Παράλληλα, εξήρε τη σημασία του τηλεοπτικού φόρουμ ως εξαιρετικής πρωτοβουλίας σε μία εποχή κατά την οποία γίνονται πολλές συζητήσεις για την πολιτική και την οικονομία, αλλά λίγες για τον πολιτισμό.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο μερίμνησε για τη στήριξη της ελληνικής συμμετοχής στην εκπομπή «Dialogue of Civilizations» και για την προώθηση της σύμπραξης ΕΡΤ και CCTV/CGTN με την εκπομπή «Dialogue», σύμπραξη που δρομολογήθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στο πεδίο αυτό, κατά την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, τον Ιούλιο του 2016.

Τα εγκαίνια της συνεργασίας, ο χαιρετισμός του έλληνα Πρέσβη κ. Ροκανά και συνέντευξή του προβλήθηκαν ευρύτατα στον ιστότοπο του CGTN, με έξι διακριτές αναρτήσεις και σχετικά κείμενα και βίντεο, ενώ άλλα δημοφιλή ΜΜΕ, όπως η ιστοσελίδα CCTV+ και η εφημερίδα Peoples Daily, πρόβαλαν την καινοτόμο συνεργασία των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

Η μαγνητοσκόπηση της επόμενης εκπομπής για την τηλεοπτική σειρά «Dialogue of Civilizations» αναμένεται να γίνει το 2019 στην Αίγυπτο.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr