Παρουσίαση βιβλίου Θ. Καλλιφατίδη «Πάντα θα επιστρέφω» στη ΓΓΕΕ
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σας προσκαλεί σε παρουσίαση του βιβλίου «Πάντα θα επιστρέφω» του Θοδωρή Καλλιφατίδη, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στις 13.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΓΓΕΕ (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, 17671, Καλλιθέα). Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
Στο πάνελ συμμετέχει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης και συντονίζει ο σύμβουλος Επικοινωνίας Α’ και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
«Οι Έλληνες πάντα φεύγουν. Είτε από την χώρα τους είτε στη χώρα τους. Η παλίρροια και η άμπωτη», σημειώνει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης στο τελευταίο του έργο που μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδη, με τίτλο «Πάντα θα επιστρέφω», για το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 προς την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Από την άλλη, η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε φιλόξενο χώρο συνάντησης λαών και πολιτισμών στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου. Σήμερα, για άλλη μια φορά στη μακραίωνη πορεία της, η χώρα έχει μετατραπεί σε σημείο υποδοχής και διέλευσης ανθρώπων, κυνηγημένων από τον πόλεμο, τις διώξεις και την ανέχεια, που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους στον αγώνα για επιβίωση και με την ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής στη Δύση. Οι σημερινές, πρωτοφανείς από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εξής, μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές φέρνουν στο προσκήνιο, περισσότερο από κάθε άλλη εσωτερική κρίση στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, τις ίδιες τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον απώτερο σκοπό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, απέναντι στη βαρβαρότητα και τη βίαιη αντιπαράθεση λαών και πολιτισμών.
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο:
θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ’ αρχάς
θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη»
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ROBERT SCHUMAN, 9 Μαΐου 1950
./.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1938. Γιος δασκάλου από τον Πόντο, μετακόμισε στην Αθήνα το 1946 και αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων. Φοίτησε στη σχολή του Κάρολου Κουν και μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1964, εγκαταστάθηκε στη Σουηδία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Αργότερα δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Επί τέσσερα χρόνια διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό “Μπόνιερς Λιττερέρα Μαγκαζίν”. Άρχισε να γράφει στα σουηδικά το 1969 και από το 1976 ζει αποκλειστικά από το γράψιμο. Το 1994 ξεκίνησε να γράφει τα βιβλία του και στα ελληνικά. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα• έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια και έχει σκηνοθετήσει μια ταινία. Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του και σχεδόν όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν σε είκοσι γλώσσες.
Έργα του: “Τιμάνδρα” (Γαβριηλίδης 1994), “Μια μέρα στην Αθήνα” (Κάκτος 1995), “Το τελευταίο τριαντάφυλλο” (Γαβριηλίδης 1996), “Ποιά είναι Η Γαβριέλα Όρλοβα” (Γαβριηλίδης 1997), “Οι εφτά ώρες στον παράδεισο” (Γαβριηλίδης 1998), “Στο φως του Βορρά” (Γαβριηλίδης 2000), “Μια νέα πατρίδα έξω από το παράθυρο μου” (Γαβριηλίδης 2002), “Ο έκτος επιβάτης” (Γαβριηλίδης 2003), “Ένα απλό έγκλημα” (Γαβριηλίδης 2003), “Η Όλγα της Αγάπης” (Γαβριηλίδης 2004), “Αγάπη” (Γαβριηλίδης 2004), “Στο βλέμμα της” (Γαβριηλίδης 2006), “Μητέρες και γιοί” (Γαβριηλίδης 2007), “Φίλοι και εραστές” (Γαβριηλίδης 2009), “Ο Άγιος Ηρακλής” (Γαβριηλίδης 2011), “Τα περασμένα δεν είναι όνειρο” (Γαβριηλίδης 2012), “Γράμματα στην κόρη μου” (Γαβριηλίδης 2013).
Πρόσφατη συνέντευξη του Θοδωρή Καλλιφατίδη στην Ελευθερία Σπηλιωτακοπούλου, μέλος της συντακτικής ομάδας του αγγλόγλωσσου Δελτίου της ΓΓΕΕ Greek News Agenda (GNA) μπορείτε να διαβάσετε εδώ.