Τρέχων Άρθρο
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023

 Ομιλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023 αυτομάτως αποκτά μια διπλή διάσταση: μια απολογιστική και μια προεξαγγελτική. Για να κατανοήσουμε που βρισκόμαστε και που θα πάμε, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι, χρειάζεται να αναλογιστούμε την αφετηρία μας, το 2019.

Τότε που παραλάβαμε μια χώρα καθημαγμένη από την κρίση των μνημονίων, την οποία επέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις καταστροφικές επιλογές του και κυρίως με την απόφαση να εφαρμόσει, ως μέσο διαχείρισης της αποτυχίας του, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Παραλάβαμε ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο είχε αφεθεί στη μοίρα του, σχολεία που δεν είχαν γίνει προσλήψεις για πολλά χρόνια και Πανεπιστήμια παρατημένα στη βία και την ανομία. Επίσης, παραλάβαμε μια ανεκδιήγητη κατάσταση στο Μεταναστευτικό, ως αποτέλεσμα της σχετικοποίησης των συνόρων, ένα Δημόσιο αποσαρθρωμένο, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, διαλύοντας το κράτος δικαίου. Τέλος, παραλάβαμε μια Ελλάδα με καταρρακωμένο το διεθνές της κύρος, με μια ανερμάτιστη, ασυνάρτητη διπλωματία και με τραγικές ελλείψεις στην αμυντική της ικανότητα. Αυτή η τελευταία πραγματικότητα ουσιαστικά εκμηδένιζε κάθε προσπάθεια της Πατρίδας μας για ανάκαμψη, κάθε πιθανότητα ανάκαμψης, αφού κανείς στο εξωτερικό δεν θα μας εμπιστευόταν και δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ξεκινήσαμε τη δουλειά: με σχέδιο,  με επαγγελματική διαχείριση των πραγμάτων, με αποφασιστικότητα, με όραμα για το μέλλον,  με γνώση της διεθνούς εμπειρίας, προφανώς με κοινωνική ενσυναίσθηση και κυρίως με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μας.

Ο δρόμος μας δεν ήταν ομαλός. Βρεθήκαμε, από τις αρχές του 2020, να διαχειριζόμαστε όχι μόνο τις υστερήσεις που παρήγαγε η περίοδος των μνημονίων, αλλά και μια σειρά από τεράστιες κρίσεις.

Φυσικά η διαχείριση των κρίσεων δεν θα μπορούσε να ήταν δίχως επιπτώσεις για την κοινωνία και τη χώρα.

Αλλά, σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη, καθώς δεν διερράγη ο κοινωνικός ιστός και δεν διασαλεύτηκε η σταθερότητα της κοινωνίας, αλλά και η ακεραιότητα της Πατρίδας.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειριστήκαμε -και αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες- ήταν ικανές να δημιουργήσουν συνθήκες εθνικής τραγωδίας για μια χώρα, για ένα Κράτος με τη δυναμική και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Σταχυολογώντας στα πλέον ενδεικτικά, η πολιτική μας κράτησε την κοινωνία όρθια και την Πατρίδα όρθια στην περίοδο της πανδημίας. Με 44 δισ. ευρώ, που κάλυψαν τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων∙ που πλήρωσαν τα ενοίκια των καταστημάτων∙ που έδωσαν ρευστότητα σε όλους. Οι πολίτες το ξέρουν αυτό, το κατανοούν, το ένιωσαν. Για αυτό και σας κοιτάζουν με μια θυμηδία όταν προσπαθείτε, με ξεπερασμένα κλισέ, να τους πείσετε ότι τάχα ο Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος πρίγκιπας που δεν αντιλαμβάνεται ότι το Κράτος πρέπει να παρεμβαίνει, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Ταυτόχρονα, η πολιτική μας μείωσε δραστικά την ανεργία. Η εχθρική απέναντι στο επιχειρείν, εγχώριο και διεθνές, Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λιγότερα από 3 χρόνια έγινε πρωταθλήτρια στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, έγινε πρωταθλήτρια στις επενδύσεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι να έχουν βρει δουλειά και έχουν ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, οι πολιτικές μας δίνουν τη δυνατότητα στην κοινωνία να αντέχει την πίεση της ακρίβειας που προκαλούν οι εισαγόμενες κρίσεις. Με δυσκολίες για την ελληνική οικονομία, αλλά με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από αυτή που επιδεικνύουν οικονομίες ισχυρότερες από την ελληνική. Η συζήτηση για τους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχει σχεδόν φύγει από το προσκήνιο. Σε λίγες μέρες πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας θα λάβουν μια ουσιαστικά ενίσχυση 250 ευρώ. Η καθημερινότητα του πολίτη στηρίζεται από την Κυβέρνηση σε όλες τις πτυχές του οικονομικού του βίου.

Οι πολίτες συνεχίζουν να δυσκολεύονται, γνωρίζουν όμως και καταλαβαίνουν, βλέπουν τους διψήφιους πληθωρισμούς σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, για αυτό και αντιλαμβάνονται την υποκρισία σας όταν τους μιλάτε για ακρίβεια Μητσοτάκη.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα, η Πατρίδα μας, διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα το Μεταναστευτικό. Η Πατρίδα μας μπορεί πλέον να μην εκφοβίζεται, να μην τρομοκρατείται και να μην πανικοβάλλεται. Με αποφασιστικότητα, με απόλυτη ετοιμότητα, με επάρκεια, υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι Έλληνες ξέρουν ότι το μπορούμε αυτό γιατί η Κυβέρνηση προέταξε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας την ώρα που εσείς αναμασάτε έναν θολοκουλτουριάρικο μηδενισμό, καλά καλά δεν έχετε αποφασίσει αν είστε υπέρ ή κατά της ενίσχυσης των σωμάτων ασφαλείας με 600 ευρώ. Γιατί η Κυβέρνηση οικοδόμησε σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη, την ώρα που εσείς αναζητείτε αφελείς περιπλανήσεις στον τρίτο κόσμο.

Τα έργα μας -όσα ανέφερα και πολλά ακόμα-  είναι πολιτικές πράξεις που βασίζονται στις αξίες και στις αρχές που διαχρονικά ακολουθούμε: τον ανθρωπισμό, τη γνήσια και άδολη λαϊκότητα, τον αγνό πατριωτισμό, τον πραγματισμό, το σεβασμό στην ελληνικότητα και τη μέριμνα για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.

Η πολιτική μας απαντά στην προσδοκία των πολιτών να ζουν με ποιότητα, να ζουν καλά σε μια ασφαλή και ευημερούσα χώρα. Αυτό κάνει η πολιτική μας.

Και επειδή στην μακρά διαδρομή της Παράταξής μας της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς πορευόμαστε πάντοτε με πυξίδα τις πολιτικές μας αρχές, τις αξίες μας και την προσήλωση στην Πατρίδα, κάθε ζήτημα που ανακύπτει δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί, ούτε όμως και το κρεμάμε στα μανταλάκια του λαϊκισμού και του «τραμπισμού» γιατί και οι δύο αυτές επιλογές είναι καταστροφικές για την Πατρίδα και την κοινωνία. Όλα τα μεγάλα θέματα, ό,τι χρειάζεται να διερευνηθεί, γίνεται αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη και αντικείμενο επιμερισμού ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέχρι εδώ η Κυβέρνησή μας απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Στη νέα τετραετία, θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Ξέρουμε το πώς και μπορούμε να το πράξουμε. Ο ελληνικός λαός έχει εχέγγυο το έργο μας και γνωρίζει ότι μπορούμε να πάμε την Πατρίδα ψηλότερα και την κοινωνία καλύτερα. Η προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και η οριστική αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν στην ελληνική κοινωνία μετά το 2010 αποτελεί την συνισταμένη των επιδιώξεων μας τη νέα τετραετία.

Η χώρα, η κοινωνία έχει ανοίξει βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Όσοι βάζουν το κομματικό πάνω από το συλλογικό και το πατριωτικό, όσοι μένουν εγκλωβισμένοι σε ερμηνευτικά σχήματα του περασμένου αιώνα, όσοι επιμένουν σε ιδέες που κατέρρευσαν με κρότο προσπαθούν να μας κρατήσουν πίσω, προσπαθούν να ανακόψουν αυτήν την πορεία. Η πορεία όμως αυτή δεν μπορεί να ανακοπεί.

Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες και φυσικά θα διεξαχθεί μέσα σε έναν ταραγμένο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και μεταλασσόμενο κόσμο. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών, το Μεταναστευτικό, η κρίση της Δημοκρατίας, ο  αναδυόμενος ευρωσκεπτικισμός είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου που ζούμε.  Σε ένα κόσμο που στροβιλίζεται επικίνδυνα εμείς με την αξιοπιστία που μας δίνει η προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία και την Πατρίδα όρθια σε δύσκολες περιόδους, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ματιά και η γνώση μας στον κόσμο που έρχεται θα διεκδικήσουμε νέα εντολή προκοπής και δημιουργίας για τον κάθε Έλληνα. Θα διεκδικήσουμε νέα εντολή για αυτοδύναμη Ελλάδα. Και αυτό σηματοδοτεί ο Προϋπολογισμός.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr