Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τ/σ «ΣΚΑΪ»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τ/σ «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS» 

Ο Πρωθυπουργός, όπως και η Κυβέρνηση, είχαν πλήρη ενημέρωση από πολύ νωρίς το πρωί. Είχε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως είχα και εγώ Και φυσικά έγινε πλήρης ενημέρωση του Πρωθυπουργού, το απόγευμα, στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Με βάση τις πληροφορίες που είχαμε από τους ειδικούς που πήγαν στην περιοχή -και από τη φρεγάτα και από όλα τα μέσα που έχει ο ελληνικός στρατός- είδαμε ότι πρόκειται, μάλλον, για ένα ζήτημα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Παρακολουθούμε ψύχραιμα όλες αυτές τις εξελίξεις και αυτό που πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες, είναι ό,τι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και πάντα θα κάνει αυτό που πρέπει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.
Είναι φανερό από τον τρόπο που αντιδρούν -όχι μόνο τώρα αλλά επί χρόνια- οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ότι δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, καταλαβαίνει την ετοιμότητά μας.
Η Ελλάδα έχει στείλει το μήνυμα παντού. Ότι έχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται. Δηλαδή: Το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι.
Για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α.
Το ζήτημα του να είναι κανείς «προβλέψιμος» σε μία συμμαχία έχει την έννοια που εξήγησε και ο Πρωθυπουργός στην Βουλή προχθές. Δηλαδή ότι είναι σταθερός, ότι είναι αξιόπιστος, ότι είναι αυτός πάνω στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι σύμμαχοι, όπως και ότι εμείς μπορούμε να στηριχθούμε πάνω τους, εάν υπάρξει ανάγκη. Ο κ. Τσίπρας ταυτίζει το «δεδομένος» με το «προβλέψιμος» και λέει ότι ο ίδιος δεν είναι προβλέψιμος, είναι απρόβλεπτος. Είδαμε που μας οδήγησε αυτό στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τα απόνερα του οποίου πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια. Τέτοιου είδους επιλογές, για να χαρακτηριστεί ο κ. Τσίπρας απρόβλεπτος και να κομπάζει στην Βουλή, μας οδήγησαν στο να έχουμε δεσμευμένη όλη την ελληνική δημόσια περιουσία μέχρι το 2115, κόστισε πάνω από 100 δις ευρώ στους Έλληνες και, ταυτόχρονα, μας φόρτωσε 10 δις μέτρα, δηλαδή χρήματα που βγήκαν από τις τσέπες μας. Τέτοιου είδους λεκτικούς ακροβατισμούς που οδηγούν σε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα, δεν κάνουμε. Για αυτό λέμε ότι είμαστε σταθεροί, είμαστε αξιόπιστοι, έχουμε επιλέξει τις συμμαχίες μας. 

Για τις αποκαλύψεις Αγγελή για το παραδικαστικό κύκλωμα

Θα ήθελα να πω ότι αυτό που χαρακτηρίζετε ως «βόμβα», έρχεται να συμπληρώσει άλλες «βόμβες» που έχουν προηγηθεί. Είναι τρεις οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν κάνει παρόμοιες καταγγελίες στις καταθέσεις τους. Τρεις ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν κάνει καταγγελίες για ύπαρξη ενός παρακράτους που μεθόδευε κατηγορίες εναντίον είτε δημοσιογράφων, είτε επιχειρηματιών, είτε πολιτικών, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, και να εξοντώσει τελικά αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό περιμένουμε να το δούμε πως θα εξελιχθεί. Ο μήνας που ξεκίνησε σήμερα, είναι κρίσιμος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Μετά θα σταθμίσουμε το αποτέλεσμα και θα δούμε πως θα κινηθούμε.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόσκληση σε όλους τους ανθρώπους ανά τη Γη να έρθουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους κατατρεγμένους πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να θρέψει όλους τους παράτυπους οικονομικούς μετανάστες που θέλουν. Επομένως εμείς τι κάνουμε; Έχουμε ως ένα πρώτο βασικό άξονα της πολιτικής μας την φύλαξη των συνόρων μας. Στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων μας, εντάσσεται και η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου να αναπτύξουμε πλωτά φράγματα προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Αυτό συνδυάζεται με την προμήθεια των δέκα σκαφών με χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που είναι ταχύπλοα και ικανά να επιχειρούν με ευέλικτο τρόπο εκεί στην περιοχή. Συνδυάζεται με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης με τις θερμικές κάμερες. Συνδυάζεται και με την ενίσχυση του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα και στις ακριτικές περιοχές, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη  φύλαξη στα σύνορα μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί κανείς να έχει επί της αρχής αντίρρηση γι’ αυτό. Προσπαθούμε να δούμε πιλοτικά το λεγόμενο πλωτό φράγμα γιατί θέλουμε να συνδυάζει τρία πράγματα: Πρώτον να είναι ασφαλές για την ναυσιπλοΐα, δεύτερον να είναι ασφαλές για την αλιεία, και τρίτον να σταματάμε κάποιον που θέλουμε να ελέγξουμε με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύει. Επομένως αυτοί που δεν επιθυμούν να το δοκιμάσουμε και αυτό, για να φυλάξουμε τα σύνορα μας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν θέλουν να φυλάσσουμε τα σύνορα μας και όχι να μας κουνάνε το δάχτυλο.

Για τη νέα ρύθμιση για χρέη στην εφορία 

Έχουμε πει από την αρχή ότι το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την ελληνική οικονομία αυτά τα χρόνια, δεν είναι πλέον το δημόσιο χρέος, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το βάρος επιλογών του παρελθόντος. Πιστεύουμε -και οι Έλληνες το βλέπουν- ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται. Αλλά νιώθουν, επίσης, πολλοί συμπολίτες μας ότι αυτοί μπορούν να δουν τους άλλους να προχωρούν μπροστά και αυτοί να μένουν κολλημένοι στην αφετηρία, εξαιτίας του βάρους που έχουν από χρέη του παρελθόντος. Γι’ αυτό τι κάνουμε; Ρυθμίσαμε τις 120 δόσεις ώστε να μπουν όλοι όσοι μπορούσαν. Τώρα θα έχουμε την πάγια ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές με αρκετές δόσεις, με 24-48 δόσεις, για να επιμερίσουν το βάρος οι συμπολίτες μας. Και έχουμε και το μεγάλο σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να απελευθερωθούν οι τράπεζες από αυτό το μεγάλο βάρος και να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους, να δανειοδοτήσουν νοικοκυριά για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και  επιχειρήσεις για να πραγματοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Τέτοιου είδους ρυθμίσεις, όπως αυτές που έχουμε αναπτύξει, φέρνουν στην επιφάνεια στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν θέλουν να μπουν σε καμία από τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει. Αυτοί δεν θα μπορούν να προστατεύονται άλλο. Αντιθέτως, οι πολίτες οι οποίοι σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος, γιατί πήραν κάποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην κορύφωση της κρίσης και βρέθηκαν ξαφνικά μετέωροι, πρέπει να προστατευθούν με κάποιο τρόπο. 

Για νέες μειώσεις βαρών 

Έχει πει ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου, ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά στους Έλληνες. Και τέτοια καλά νέα έρχονται όταν επιτυγχάνουμε τους αναπτυξιακούς και δημοσιονομικούς στόχους μας. Έτσι θα υπάρχει περιθώριο η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης να είναι πιο γρήγορη και πιο έντονη. Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, να αναμένετε καλά νέα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μιας μεγάλης μείωσης όπως έχουμε πει. Θα δούμε τι περιθώριο θα υπάρχει και ανάλογα θα κινηθούμε. Θα υπάρξει και μια δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Από εκεί πέρα θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να απλώσουμε και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. 

Για την έκθεση Agrotica

H έκθεση Agrotica είναι η μεγαλύτερη έκθεση των τελευταίων ετών. Είναι αφετηρία μιας νέας εποχής για τους αγρότες μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους μειώσουμε τα βάρη, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είτε με το κόστος παραγωγής. Και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε όχι μόνο να αντισταθμίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, και να μην δουν μείωση στο διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά αντίθετα να μπορέσουν να το αυξήσουν και να ακολουθήσουν και αυτοί μία πορεία ανάπτυξης, όπως πιστεύουμε θα είναι για όλους τους Έλληνες.
Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Οι αγρότες είναι οι Ακρίτες των συνόρων μας. Θέλουμε να μείνουν στην ύπαιθρο, θέλουμε να καλλιεργούν την γη. Η απόφαση να μείνει κανείς και να ασχοληθεί με την γη, την κτηνοτροφία ή με την αλιεία, είναι μία επένδυση μακροπρόθεσμη. Απαιτεί εμπιστοσύνη και πρέπει να ξέρει ο αγρότης τους κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι να είναι τέτοιοι ώστε να του επιτρέψουν να μείνει εκεί. Θέλουμε πάντα ο αγρότης μας να είναι σημαία αναφοράς για την Ελλάδα παντού, και μέσω των τοπωνυμιών και των ονομασιών προέλευσης, αλλά και μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr