Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Για το ενδεχόμενο παράτασης στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η αναστολή στις συμβάσεις εργασίας, η αναστολή στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την περίοδο χάριτος στις τράπεζες δίνουν οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν τη λειτουργία τους -όταν θα ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση- και οι εργαζόμενοι να είναι στη δουλειά τους. Αν συγκρίνει κανείς το που βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα με την απαγόρευση των απολύσεων, με το γεγονός ότι στις Η.Π.Α. πριν από λίγες ημέρες, είδαμε να αυξάνονται κατά 3,2 εκατομμύρια οι αιτήσεις για ανεργία, καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε. Εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου. Βήμα-βήμα θα βλέπουμε τις εξελίξεις και θα παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Βεβαίως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Για την στήριξη επιστημόνων μέσω τηλεκατάρτισης

Προσπαθούμε να προστατεύσουμε όλους αυτούς οι οποίοι πλήττονται. Οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι μηχανικοί, οι γιατροί είναι μία ειδική κατηγορία, όπως ανακοίνωσε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών. Η απόφαση που ελήφθη δείχνει ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθειά μας από πολλά εργαλεία. Ένα από τα πολλά εργαλεία είναι και αυτό που εξαγγείλαμε χθες. Χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Και  το εργαλείο της τηλεκατάρτισης είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείται από επιστήμονες παντού στον κόσμο. Δεν βλέπουμε γιατί να μην χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. 

Για την επάρκεια στην αγορά και τις προμήθειες υγειονομικού υλικού 

Δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο αυτές τις ημέρες σε ό,τι αφορά την προμήθεια τροφίμων, νωπών προϊόντων ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με εφοδιαστική αλυσίδα  των τροφίμων. Το βασικό πρόβλημα είναι στην προμήθεια υλικού που σχετίζεται με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού, καθώς όλες οι χώρες ζητούν προμήθειες από συγκεκριμένους προμηθευτές.
Ο στρατός έχει ενεργοποιηθεί και αυτός στην παρασκευή τέτοιων υλικών και αντισηπτικών και μασκών και θα κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά η ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε ήδη παραλάβει δύο αποστολές, μία από την Κίνα, μία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολουθούν άλλες δύο από χώρες εκτός Ευρώπης. Όταν ολοκληρωθούν με επιτυχία και αυτές οι δύο αποστολές θα είμαστε καλύτερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό αναπνευστήρων. Οι αναπνευστήρες είναι ένα απαραίτητο υλικό γι’ αυτούς που θα έχουν επιπλοκές με πνευμονίες ή τέτοιου είδους ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις Μ.Ε.Θ., προσπαθούμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, ώστε εάν χρειαστεί, κάποιος ασθενής  Μ.Ε.Θ. να βρει ένα κρεβάτι, νοσηλευτή και γιατρό για να τον περιθάλψει.

Για τα μέτρα στήριξης 

Ο σχεδιασμός που γίνεται έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι το δημοσιονομικό. Ευτυχώς, η Ευρώπη έδειξε κάποια αντανακλαστικά και εξαίρεσε οποιεσδήποτε δαπάνες γίνουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από τους δημοσιονομικούς στόχους. Το δημοσιονομικό κόστος, είναι περίπου 4,7 δις μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του Α.Ε.Π. περίπου. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα εξακολουθήσει να διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων.  Το δεύτερο σκέλος αφορά στο μέγιστο δυνατό περιθώριο ευελιξίας. Πέρα από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, πρέπει να έχεις και το ρευστό για να το δώσεις. Επομένως, για να δοθεί το ρευστό αυτό πρέπει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Ευτυχώς η Ελλάδα είχε ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα με τις εκδόσεις ομολόγων που έκανε τους τελευταίους μήνες στις αγορές με πολύ καλά επιτόκια. Θα πρέπει όμως και κάτι να εισπράξει. Δεν μπορεί να μην εισπράττει τίποτα από τα περίπου 4 με 5 δις που προβλέπονται κάθε μήνα και να δίνει επιπλέον 4 με 5 δις κάθε μήνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Γι’ αυτό θέλει σύνεση στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Απρίλιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Φυσικά, άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν Φ.Π.Α., για τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τις αρχές του Μάρτη, πρέπει να τον καταβάλουν τώρα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο να δίνουμε αναστολές σε αυτούς που χρειάζονται.
Η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δείχνει, ότι η Ευρώπη, μέσα από μεγάλες κρίσεις έβγαινε πάντα πιο δυνατή. Με βάση αυτή την ιστορική διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών μπορεί  να πει κανείς ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή. Μία από τις προϋποθέσεις, όμως, για να βγει πιο δυνατή είναι η πιο στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων, όπως η έκδοση του ευρωομολόγου. Δηλαδή ένα χαμηλό επιτόκιο για όλους και μία κατανομή για χώρες που την χρειάζονται. Είτε πρόκειται για την Ιταλία, είτε την Ισπανία, είτε την  Ελλάδα, ή οποιαδήποτε χώρα του Βορρά.

Για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό, δεν έχουμε να κάνουμε με μία κλασσική άσκηση διπλωματικής προστασίας, για έναν υπήκοο που βρίσκεται εκτός των συνόρων και θέλουμε να τον φέρουμε στην Ελλάδα. Εδώ θέλουμε να κρατήσουμε εκτός των συνόρων τον κορονοϊό. Θα επιστρέφει στην Ελλάδα οποιοσδήποτε Έλληνας είναι στο εξωτερικό μέχρι και σήμερα, αλλά έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, πχ υγείας το οποίο πιστοποιείται από τους ειδικούς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να γυρίσει.  Όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός. Είναι κάτι ξεκάθαρο και πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Σε ό,τι αφορά όσα έγιναν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου είναι ξεκάθαρη και αποκλειστική ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας. Όλοι γνώριζαν ότι είχαν «κλείσει» οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία από τις 6 το πρωί της προηγούμενης μέρας και παρόλα αυτά τους μάζεψαν στο αεροδρόμιο. Σε εκβιασμούς δεν θα υποκύψουμε. Είναι ζήτημα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr