Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Κάνουμε έκκληση σε όλους: Είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε τη διασπορά του ιού αυτό το χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε στο σπίτι. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα γυμναστήρια και να συνωστιζόμαστε στις παραλίες ή στις ουρές των supermarkets. Πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο το σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στα περιστατικά, τα οποία θα χρειαστεί πραγματικά να νοσηλευτούν. Και αυτά είναι οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Γι΄ αυτό μένουμε τώρα στο σπίτι για να προλάβουμε τη διασπορά.

Για την στήριξη της οικονομίας

Θα πάρουμε μέτρα σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, θα συνεχίσουμε να κλείνουμε τομείς της οικονομίας εφόσον αυτό χρειαστεί και μάλιστα, ίσως πολλές φορές νωρίτερα από όσο θα χρειαστεί. Χθες, για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός πήρε απόφαση να κλείσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Κάθε μέρα αξιολογούμε την κατάσταση. Δεύτερον θα πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Υπάρχει μια κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Eurogroup και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Δηλαδή, να ρίξουν αρκετά χρήματα για να ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας που πλήττεται λόγω χαμηλής ζήτησης και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Ελπίζω ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και την Τρίτη θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε πιο εξειδικευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ε.Ε. θα είναι δισεκατομμύρια. Δεν μιλάμε για εκατομμύρια. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα, αυτή τη στιγμή, να έχουμε ένα ταμειακό απόθεμα το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Ζητούμε από την Ε.Ε. τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους και αν η διαταραχή στην οικονομία είναι μεγάλη, να πέσουν και οι στόχοι. Είναι διττός, λοιπόν, ο στόχος μας. 

Για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας 

Όπως είπαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός κ. Παπαθανάσης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε την κατάσταση στην αγορά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Και αυτή θα γίνει μέχρι αύριο. Συζητούμε καθημερινά όλη την εξέλιξη στην αγορά και περιμένουμε την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα κάνουμε όποια παρέμβαση χρειαστεί.

Μένουμε σπίτι

Η σύζυγός μου συνεχίζει να έχει πολύ ήπια συμπτώματα, ευτυχώς. Οι επόμενες μία με δύο ημέρες είναι και αυτές σημαντικές. Ελπίζουμε να παραμείνει με ήπια συμπτώματα. Εγώ και τα παιδιά δεν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Ακούμε τις οδηγίες των ειδικών. Μένουμε σπίτι και όλα θα πάνε καλά.

Η τεχνολογία επιτρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και εξ αποστάσεως, όταν χρειάζεται σε περιστάσεις, όπως αυτή. Χθες, είχα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα στελέχη της Κυβέρνησης. Σήμερα, επίσης, το ίδιο. Αύριο, κανονικά τηλεδιάσκεψη. Η τεχνολογία επιτρέπει στην Κυβέρνηση -όπως επιτρέπει σε πάρα πολύ κόσμο- να δουλεύει εξ αποστάσεως. Έχουμε πάρα πολύ προηγμένα εργαλεία, αυτή τη στιγμή, στη διάθεσή μας για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr