Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Για τα σχόλια της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Η απάντηση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Οι Έλληνες πολίτες  πρέπει να ξέρουν  ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα. Το πρώτο βασικό αποτέλεσμα των συναντήσεων -και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την υπόλοιπη αμερικανική διοίκηση, αλλά και με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, με τους κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων και του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού- είναι: Πρώτον επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των δύο χωρών που είναι στο καλύτερο επίπεδο -όπως είπαν όλοι και από τις δύο πλευρές-  των τελευταίων δεκαετιών. Δεύτερον: Υπήρξε κάθετη τοποθέτηση ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και ένα προσκλητήριο του ίδιου του Προέδρου Τραμπ  στους Αμερικανούς επενδυτές  να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτον: Πλέον και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει την ίδια εικόνα που έχει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες δεν ευνοούν την σταθερότητα στην περιοχή.

Για τα εθνικά μας ζητήματα

Από τη πολιτική των ισορροπιών η αμερικανική Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει γείρει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως προκλητικό. Επομένως, όταν λέει δημόσια ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι «ξέρουν όλοι που βρισκόμαστε», επιβεβαιώνει την στάση της αμερικανικής πλευράς.

Όποιος άκουσε χθες τον Μάικ Πομπέο και τον Μάικ Πενς, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α., όσοι ήταν μπροστά στις συναντήσεις είχαμε με την κυρία Πελόζι, με εκπροσώπους των δύο κομμάτων και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν μία φωνή. Ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται, ότι θέλουν να βοηθήσουν για να γίνουν ακόμα καλύτερες οι σχέσεις. Άρα είχαμε μία επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων που έχουμε αυτή την περίοδο. Σημειώνω ότι είναι πολύ δύσκολο να μαζέψεις 2-3 βασικά στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Η.Π.Α.. Και εμείς είχαμε έντεκα από τους δώδεκα, μεταξύ των οποίων τρεις είχαν προσπαθήσει να κερδίσουν το χρίσμα, κάποιου πολιτικού κόμματος ή να προχωρήσουν για την προεδρία των Η.Π.Α. και ένας είχε διεκδικήσει την προεδρία. Επομένως μιλάμε για κορυφαίες προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής.

Για την προμήθεια F-35

Τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι τρέιλερ ταινίας για να τα βλέπουμε από πριν. Είναι κάτι το οποίο αναπτύσσεται πολύ αργότερα. Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα F-35. Αυτό θα προχωρήσει. Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις  με τις αμερικανικές Αρχές και θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου σε ενάμιση χρόνο. Στο μεταξύ, μέχρι το 2024, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα . Επομένως μετά το 2024-2025 που θα έχει και τη δυνατότητα το εργοστάσιο να παράξει τα F-35, θα προμηθευτούμε μία μοίρα αεροσκαφών F-35 που θα συμβάλει πάρα πολύ αυτό στην αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Για αμερικανικές επενδύσεις

Είχε, χθες, ο Πρωθυπουργός συνάντηση με εκπροσώπους 22 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως, με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Όχι μόνο για ζητήματα γενικά -ποιο είναι το κλίμα στην ελληνική οικονομία και ποιες οι προοπτικές- αλλά για συγκεκριμένα projects: Από την ενέργεια μέχρι τα λιμάνια και από τις μαρίνες μέχρι τα συστήματα τεχνολογιών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επομένως μιλάμε για πολύ συγκεκριμένους επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ταχύτητα στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να συζητήσει, στις αυριανές συναντήσεις, θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να θέσουν όποιο θέμα θέλουν. Αλλά η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να συζητήσει για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα εθνικά μας θέματα, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά για τον εκλογικό νόμο ο οποίος έρχεται άμεσα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Πλέον είναι κοντά η συνταγματική προθεσμία. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα έχει εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

Για το μεταναστευτικό 

Μπορούμε να πούμε δύο ξεκάθαρα πράγματα: Θα προχωρήσουμε το σχέδιό μας, δεν αλλάζει το σχέδιό μας, προχωράει και υλοποιείται. Και επειδή  άκουσα να λέγεται ότι θα παραμείνει η Μόρια ανοικτή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κέντρο, σας λέω ότι δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κέντρο. Ένα θα είναι το κέντρο. Πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει σε πλήρη λειτουργία κάθε τι. Το κέντρο στη Μόρια όμως θα κλείσει, δεν το συζητάμε αυτό. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών.  Και αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr