Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «OPEN»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «OPEN»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη

Για αντικοινωνική συμπεριφορά

Ο Πρωθυπουργός έχει απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και ζητά, πάνω απ’ όλα, να μην υπάρχει εφησυχασμός, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια καλύτερη πορεία, απ’ ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που κατακτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν πρέπει να το χάσουμε τώρα. Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αφήνουν στην άκρη όλες τις εκκλήσεις, όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών, που τονίζουν ότι δεν είμαστε σε διακοπές και ζητούν να μείνουμε στο σπίτι. Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό. Θέλουμε να το καταλάβουν όλοι. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα.

Για τη λήψη νέων μέτρων 

Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε.
Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε. Και μαζί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνουμε και το κόστος στην οικονομία που προκαλείται από τέτοιου είδους μέτρα.

Για όσους έρχονται από το εξωτερικό και τις συναθροίσεις στα σπίτια

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωσή τους στα μέτρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και  αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. 
Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων. Παρακαλούμε όλους να το λάβουν κι αυτό σοβαρά υπόψη τους. Δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί δημόσιοι χώροι, είναι και οι ιδιωτικοί χώροι. Δεν πρέπει να γίνονται συναθροίσεις.

Για  ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα. Τα κρούσματα καταγράφονται, επιβεβαιώνονται, έρχονται στον ΕΟΔΥ και ανακοινώνονται από τον κ. Τσιόδρα κάθε απόγευμα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε αδιαφανή τακτική. Ίσα- ίσα, πολλές χώρες θεωρούν την τακτική που εφαρμόζουμε ως βέλτιστη και πολλές άλλες μας ζητούν συμβουλές γι’ αυτό που κάνουμε. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αδιαφάνειας. Θέλουμε να έχουμε την εικόνα της διασποράς στην επικράτεια, για να μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας συλλέγουν όλες τις πληροφορίες και στις 18:00 το απόγευμα υπάρχει  ενημέρωση.

Για το σύστημα υγείας 

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σύστημα υγείας ήταν οι προμήθειες σε υλικά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Προχωρήσαμε γρήγορα και στις δύο κατευθύνσεις. Σήμερα έχουμε μία μεγάλη παραλαβή υλικών και αυτό θα συνεχιστεί  τις επόμενες ημέρες. Προχωράμε παράλληλα και σε νέες προσλήψεις. Πάνω από πεντακόσιοι είναι ήδη στις θέσεις τους και μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι και οι υπόλοιποι. Ενδεχομένως, μάλιστα, να ξεπεράσουμε και τις δύο χιλιάδες, για να υπάρχει αντικατάσταση αυτών που μπορεί να νοσήσουν. 
Προληπτικά, έχουμε μετατρέψει το ΝΙΜΙΤΣ σε νοσοκομείο για τον κορονοϊό και έχουμε εντάξει στο σύστημα υγείας και ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο το ΑΤΤΙΚΑ στο Θριάσιο. 

Για τον σεισμό στην Πρέβεζα 

Ο σεισμός έχει επηρεάσει αρκετά το χωριό Καναλλάκι. Αυτή τη στιγμή γίνεται συντονιστικό με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Θα καταγραφούν οι ζημιές και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπάρξει η αντιμετώπιση που πρέπει από την Πολιτεία. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ό,τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα είμαστε δίπλα στους πληγέντες.
 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr