Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην «ΕΡΤ 1»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην «ΕΡΤ 1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ 1» και τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Για το νέο τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι πρέπει όλοι μας να μην εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα πήρε νωρίτερα από άλλες χώρες πολύ αυστηρά μέτρα και κατάφερε αυτή τη στιγμή να είναι σε μια καλύτερη κατάσταση, από ό,τι είναι άλλες χώρες, ιδίως γειτονικές μας. Αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε. Άρα, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και να τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και προστασίας. Το δεύτερο που ανακοίνωσε είναι ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, τα οποία δεν ήμασταν σε θέση να  ανακοινώσουμε χθες. γιατί δεν είχαμε το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Η Ελλάδα κατάφερε, έχοντας αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, με την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού, να μπει στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και να έχει ένα μεγάλο ποσό, περίπου 12 δις ευρώ, για να ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα περίπου 10 δις ευρώ, τα οποία θα στηρίξουν όλους τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι μας που δεν έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, θα τύχουν της ενίσχυσης και των ευεργετημάτων, που ανακοινώθηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο.

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά του ιού

Εξετάζουμε μέτρα περιορισμού στην δυναμικότητα των πλοίων σε ό,τι αφορά την τη μεταφορά προς τα νησιά μας. Ενδεχομένως και για τα αεροσκάφη μας ιδίως στις πτήσεις του εξωτερικού. Αυτά όμως είναι θέματα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες. Ακολουθούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα που εξελίσσεται, που αξιολογείται καθημερινά στις συσκέψεις που κάνει ο Πρωθυπουργός με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, τα άλλα συναρμόδια υπουργεία και φυσικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εξετάζονται όλα τα δεδομένα και παίρνουμε αποφάσεις, για να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αυτοπεριορισμό, που είναι, αυτή τη στιγμή, απ’ όσο λένε οι ειδικοί, η βασική μας άμυνα, το βασικό μας όπλο, απέναντι στη διασπορά του ιού.

Για το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Αν δείξουμε όλοι την υπευθυνότητα η οποία χρειάζεται αυτή τη στιγμή, δεν θα χρειαστούν τέτοια περιοριστικά μέτρα. Δυστυχώς, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε δει εικόνες οι οποίες δεν ήταν αυτές που θέλαμε. Ελπίζουμε αυτό το Σαββατοκύριακο να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες. Αν όλοι επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, περιορισμό στο σπίτι μας τότε δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται -και το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- είναι να στηρίξουμε αυτούς που δίνουν καθημερινά τον αγώνα, τους ήρωες, όπως είπε, με τις πράσινες και λευκές μπλούζες και τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Δηλαδή νοσηλευτές, γιατρούς και  προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που νυχθημερόν εργάζονται για να είμαστε οι υπόλοιποι υγιείς και ασφαλείς. Ας μείνουμε και εμείς στο σπίτι για να τους βοηθήσουμε.

Για επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων

Το πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σε συνδυασμό και με την καταβολή του επιδόματος Πάσχα στο χρόνο, που θα αναγγείλει αύριο το οικονομικό μας επιτελείο, είναι κάτι το οποίο αίρει την αβεβαιότητα και λέει σε όλους τους συμπολίτες μας, ότι το Κράτος είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Είναι μια παροδική κρίση, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μια μόνιμη ουλή στην οικονομία μας. Άρα, εμπιστευτείτε μας. Θα στηρίξουμε την οικονομία και θα βγούμε από αυτή την κρίση, όλοι μαζί πιο ενωμένοι.

Για τις επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ

Αν ρωτήσετε σήμερα οποιονδήποτε συμπολίτη μας στον δρόμο, θα σας πει ότι ευτυχώς που κρατά το τιμόνι της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή της φουρτούνας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε μικροπολιτικούς ανεύθυνους ισχυρισμούς. Κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια συνεννόησης με όλα τα πολιτικά κόμματα. Ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτηση που είχε γίνει στις τηλεδιασκέψεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ελπίζουμε τα τελευταία φάλτσα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι παροδικά. Γιατί δεν έχουν καμία ανταπόκριση στον κόσμο και υπονομεύουν τον εθνικό μας στόχο, όταν αφήνουν υπόνοιες για ανθρώπους οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων.

Για το ενδεχόμενο επιτάξεων και αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων

Αυτό που έχουμε συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή και έχει περιληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τη δυναμικότητα που έχει το ιδιωτικό σύστημα υγείας στη χώρα. Μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, γιατί έχουμε μια άριστη συνεργασία μέχρι αυτή τη στιγμή. Αλλά θα δούμε πώς εξελίσσεται ο ιός. 
Τα ξενοδοχεία κλείνουν γιατί δεν θέλουμε να έχουμε συνωστισμό. Γίνεται επίσης ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο του περιορισμού όσων έρχονται από το εξωτερικό, κατά 14 ημέρες. Άρα, αποθαρρύνεται, η επισκεψιμότητα της χώρας αυτό το διάστημα από το εξωτερικό.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr