Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας στον ρ/σ “ΘΕΜΑ” για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Στ. Πέτσας στον ρ/σ “ΘΕΜΑ” για την τουρκική προκλητικότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 104,6» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καλή σας ημέρα κ. Πρετεντέρη. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να είστε καλά. Δυο λόγια, έναν απολογισμό για την επίσκεψη Πομπέο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήταν μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη. Μια επίσκεψη που είχε και απτά αποτελέσματα, όπως η υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αλλά και συμβολικά και όχι μόνο αποτελέσματα, όπως η πολύ ξεκάθαρη δήλωση του κ. Πομπέο, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως, συμβαίνει ένα παράδοξο. Όλοι τους καταδικάζουν τους Τούρκους. Ο Μακρόν πριν από λίγο, τώρα ο Πομπέο. Και αυτοί κάνουν σαν να μην ακούν. Είναι απίστευτο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ναι, αυτή τη στιγμή, οι γείτονές μας έχουν αναπτύξει μια προκλητικότητα και στην Κύπρο, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα αντικείμενο προβληματισμού. Εμείς θέλουμε απτά αποτελέσματα από τη δική τους μεριά. Να σταματήσουν, δηλαδή, τις προκλήσεις στην Κύπρο, αφενός τις συζητήσεις μεταξύ των δύο Κοινοτήτων να τις αφήσουν να γίνονται ανεπηρέαστα και αφετέρου να σταματήσουν τις προκλήσεις στην ΑΟΖ και στη θάλασσα της Κύπρου και αναφορικά με τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, να ελέγξουν τα δίχτυα των διακινητών στην ενδοχώρα, στις ακτές τους, αλλά και στα δικά τους χωρικά ύδατα. Περιμένουμε να δούμε κάτι χειροπιαστό από μέρους τους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά γιατί να τα κάνουν όλα αυτά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Γιατί νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους τελικά μια καλή σχέση με τους γείτονές τους προς τα δυτικά τους, ας το πούμε έτσι, γιατί είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματά τους προς τα ανατολικά. Αλλά και γενικά η σχέση τους με την Ευρώπη πρέπει να βελτιωθεί όταν προσδοκούν οικονομική στήριξη από την Ευρώπη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας τους, αλλά και τους άλλους στρατηγικούς τους στόχους που έχουν προς τα ανατολικά και νότια. Βλέπετε, τώρα, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για το θέμα της Συρίας και τις επαφές τους με τις ΗΠΑ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε λίγο στα δικά μας. Δύο γεγονότα σημειώνω μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρώτον, αυτό που όλους μας εξόργισε, η συμπεριφορά των διαδηλωτών εναντίον των αστυνομικών στις διαδηλώσεις Πομπέο –είναι εξοργιστικές οι φωτογραφίες, είδα και καινούργιες τώρα- και ελπίζω να δράσει η Αστυνομία. Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο γι’ αυτό.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ναι, το σχόλιο είναι ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και η βία, από πλευράς όσων διαδηλώνουν, δεν είναι ανεκτή. Ο καθένας μπορεί να διαδηλώσει, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, να διεκδικήσει οτιδήποτε νομίζει, αλλά με κόσμιο τρόπο. Η βία δεν είναι ανεκτή. Και νομίζω ότι δεν θα είναι καλό μήνυμα το να έχουμε μια κλιμάκωση βίας, γιατί είναι δεύτερη φορά που έγινε από το ζήτημα με το ΠΑΜΕ. Δεν ψέγω κανέναν, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και για το θέμα του συμβολαιογραφείου και για το θέμα των διαδηλώσεων με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο. Ελπίζω αυτό να σταματήσει κάπου εδώ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το θέσει και στον κ. Κουτσούμπα ο Πρωθυπουργός; Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, Πέμπτη-Παρασκευή βλέπει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Υποθέτω θα του το θέσει και αυτό, δηλαδή, τι θέλετε να κάνετε; Θα δέρνουν όλο τον κόσμο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σήμερα θα γίνει επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να κανονιστούν τα ραντεβού με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή την Παρασκευή, εκτός αν κάποιος αρχηγός έχει κάποιο ζήτημα και ενδεχομένως θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάποιες συναντήσεις και την Πέμπτη. Με τον οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό, φυσικά η ατζέντα η δικιά μας θα είναι η ψήφος των Ελλήνων εκτός Επικρατείας το βασικό θέμα. Αλλά αν κάποιος αρχηγός θέλει να θέσει άλλο ζήτημα, μπορεί να το θέσει. Αυτό το ζήτημα της πιο ομαλής, ας το πούμε έτσι, διεκδίκησης δικαιωμάτων, είναι ένα βασικό στοιχείο Δημοκρατίας. Και φαντάζομαι ότι θα συζητηθεί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Πάμε λίγο στο θέμα το Ασφαλιστικό, το οποίο ήταν η άλλη εξέλιξη του Σαββατοκύριακου. Ουσιαστικά κατεδάφισε το ΣτΕ τον Νόμο Κατρούγκαλου. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς είχαμε ασκήσει κριτική στον Νόμο Κατρούγκαλου …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το θυμάμαι, αλλά τώρα έχουμε δικαστικές αποφάσεις.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τα δύο αυτά σημεία, που ήταν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, από τη μία μεριά και η χαμηλή ανταποδοτικότητα για όσους έχουν συνεισφέρει περισσότερο στο σύστημα, αφετέρου, φαίνεται να είναι τα δύο βασικά σημεία που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά στον Νόμο Κατρούγκαλου. Εμείς θα έρθουμε να τα διορθώσουμε και τα δύο. Περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας τις οριστικές αποφάσεις και όχι μόνο τις περιλήψεις, όπως έχουμε τώρα και να δούμε μετά πώς θα αντιδράσουμε. Ένα είναι σίγουρο, ότι και τα δύο αυτά τα σημεία θα βελτιωθούν ακριβώς κατά γράμμα, τηρώντας τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το ζήτημα που προκύπτει εδώ έχει και μία δημοσιονομική πτυχή. Για ποιο χρονικό διάστημα, και αν υπάρχει τέτοιο χρονικό διάστημα, υπάρχουν αναδρομικές αποδοχές – είναι λίγο συγκεχυμένο αν αφορά 10 μήνες το διάστημα ή αν είναι μεγαλύτερο. Αν είναι 10 μήνες, φυσικά μία Κυβέρνηση θα προσπαθήσει, σταδιακά έστω, να ικανοποιήσει αυτές τις αναδρομικές αποδοχές. Και ένα άλλο ζήτημα είναι: Με το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο θα προσαρμόζεται και στις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα υπάρξει νέο Ασφαλιστικό; Γιατί εγώ θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη που έλεγε στη Βουλή: «θα καταργηθεί ο Νόμος Κατρούγκαλου».
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα υπάρξει. Και μέσα στο νέο Ασφαλιστικό θα πρέπει να δούμε λίγο πώς βελτιώνουμε την ανταποδοτικότητα, γιατί –ξέρετε- από μόνη της η βελτίωση της ανταποδοτικότητας, σημαίνει μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις. Και είναι και αυτό μία δημοσιονομική πτυχή και θα πρέπει κανείς να το δει ενσωματωμένο σε ένα νέο Ασφαλιστικό, με βάση τις αρχές που έχουμε πει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Πότε βλέπετε να παρουσιάζεται αυτό το νέο Ασφαλιστικό; Αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η πρόθεσή μας θα είναι να το κάνουμε σχετικά γρήγορα. Δηλαδή, αν έχουμε μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες τις αποφάσεις του ΣτΕ, σκοπός μας είναι μέσα στο επόμενο τρίμηνο να κινηθούμε για να διαμορφώσουμε την οριστική μας πρόταση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα μια τελευταία ερώτηση, που είναι στα δικά σας «χωράφια». Με την ΕΡΤ τι γίνεται; Πότε θα παρουσιάσει το νέο της πρόσωπο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ΕΡΤ έχει τη νέα διοίκηση. Η νέα διοίκηση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα, με βάση τα χρήματα τα οποία αποδεσμεύονται, νομίζω από χθες ίσως να έχουν αποδεσμευτεί ήδη, από τα συμβόλαια των ομάδων που αποδέσμευσε η ΕΡΤ και από την εξοικονόμηση που πέτυχε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Διευθετήθηκε αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήταν σημαντικό αυτό, γιατί -ξέρετε- δεν είχε χρήματα η ΕΡΤ για να διαμορφώσει πρόγραμμα. Είχε μόνο 88.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν, σε έναν προϋπολογισμό ύψους 196 εκατομμυρίων, από τα οποία τα 181 προέρχονται από το τέλος που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είχε μόνο 88.000 ευρώ να διαμορφώσει πρόγραμμα. Αποδεσμεύουμε χρήματα για να διαμορφώσει πρόγραμμα και μαζί με το πρόγραμμα –ξέρετε- είναι όλο το πλάνο αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με σκοπό να γίνει αυτό που θέλουν οι Έλληνες. Δηλαδή, πλουραλιστική, αντικειμενική και αξιόπιστη.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή, πότε πιστεύετε ότι μπορείτε; Την 1η Ιανουαρίου, την 1η Δεκεμβρίου; Πότε πιστεύετε ότι θα μπορείτε να δείξετε το δικό σας πρόσωπο της ΕΡΤ; Γι’ αυτό θέλει έναν χρόνο. Εγώ ξέρω από τηλεοράσεις, θέλει έναν χρόνο για να στηθεί μια τηλεόραση. Πότε θα μπορέσετε να το δείξετε αυτό το πρόσωπο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα περιμένω την εισήγηση της διοίκησης. Δεν θέλω να είμαι εγώ αυτός, ο οποίος θα πει πώς πρέπει να είναι το πρόγραμμα, ούτε ποιοι θα πρέπει να το παρουσιάσουν.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι το πώς θα είναι, για το πότε ρώτησα εγώ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πιστεύω σύντομα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ήταν ο κ. Στέλιος Πέτσας. Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Καλημέρα σας, κύριε Πέτσα, καλή εβδομάδα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, καλή σας ημέρα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr