Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας στον ρ/σ “ALPHA” μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού ν/σ

Ο Στ. Πέτσας στον ρ/σ “ALPHA” μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού ν/σ

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 989» και το δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη

Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα»
Ψηφίστηκε το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα»  το οποίο αυξάνει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Και αυτό με δύο τρόπους: Πρώτον, απελευθερώνοντας την οικονομία από αγκυλώσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ώστε να μπορεί η επιχειρηματικότητα να ξεφύγει από τον κρατικό εναγκαλισμό και την άχρηστη γραφειοκρατία. Και δεύτερο, προσελκύοντας επενδύσεις σε τομείς οι οποίοι εκτείνονται από την αγορά ακινήτων, μέχρι τον τουρισμό και την ενέργεια. 

Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομή
Η αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομή πρόκειται να καλλιεργήσει τις προσδοκίες και να κινήσει την οικοδομική δραστηριότητα. Ίσως να καθυστέρησε η πλήρης ανακοίνωσή του μέτρου, αλλά ήταν ένα θέμα διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους θεσμούς, καθώς  το ζήτημα ρυθμίζεται πάρα πολύ λεπτομερώς από την κοινοτική νομοθεσία. Άρα, είχαμε ένα ζήτημα σοβαρής συζήτησης και τελικά είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε την αναστολή του Φ.Π.Α., από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται στην οικοδομή, για τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να δίδεται μια ώθηση στην πώληση του υφιστάμενου στοκ κατοικιών.  

Για συναινέσεις 
Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν πολιτικά κόμματα, τα οποία μπορούν κάποια στιγμή να υπερβούν μία ρητορική και να υποστηρίξουν σωστές πρωτοβουλίες. Ελπίζουμε αυτή η διάθεση από άλλα πολιτικά κόμματα να στηρίζουν ένα νομοσχέδιο να συνεχιστεί και στο μέλλον, όταν βλέπουν ότι αυτό είναι σωστό. Προσδοκούμε -μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και την σχετική προεργασία που έχει γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων- να έχουμε ως κορυφαία πράξη ωριμότητας του πολιτικού συστήματος, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες  που ζουν εκτός Επικρατείας να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Είναι καλό να δείχνουν όλα τα κόμματα, ένα βαθμό ωριμότητας στα πράγματα τα οποία θα μπορούσε να είναι κοινός στόχος, ώστε να βρίσκεται μία κοινή συνισταμένη προς όφελος όλων. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, αλλά και για την οικονομία, γιατί δείχνει προς τους έξω ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα πραγματικά.

Για Novartis
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, γίνει όμηρος μιας υπόθεσης που ξεκίνησε υποτίθεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Ελληνικού Κράτους και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία. Οπότε αναγνωρίζουμε φυσικά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης, εφόσον και αυτός και άλλα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, έχουν αντιμετωπίσει στο πετσί τους καθημερινά αυτή τη σκευωρία και τις συνέπειες που έχει για τους ίδιους, για την οικογένειά τους και για το όνομά τους, είναι ανθρώπινο να έχουν εξάρσεις. Επομένως, δεν υπάρχει κάποιο θέμα για την Κυβέρνηση με αυτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα. Από κει και πέρα είναι κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει το έργο του, με κορυφαίο το χθεσινό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, και όλη τη δραστηριότητα που έχει επιδείξει και αυτός και οι άλλοι συναρμόδιοι Υπουργοί για να ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις για τη χώρα μας, που έχουν μεγάλη σημασία και για τις νέες θέσεις εργασίας και για την αύξηση των εισοδημάτων.
Για το σχέδιο «Ηρακλής»
Ένας βασικός στόχος μας είναι να απελευθερωθούν οι τράπεζες από το βαρίδι που έχουν, αυτή τη στιγμή, από τα κόκκινα δάνεια. Και αυτό το κάνει το σχέδιο «Ηρακλής». Περίπου 30 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια θα φύγουν από τον ισολογισμό τους. Θα έχουν εγγύηση του Δημοσίου περίπου στα 9 δις ευρώ, ώστε να μπορούν  να αντλήσουν ρευστότητα μετά την τιτλοποίηση που θα γίνει. Θα απελευθερωθούν από αυτό το βαρίδι και θα μπορούν να δώσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τις τραπεζικές χρεώσεις
Στον πυρήνα της πολιτικής μας -όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός- είναι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Καθώς προωθούμε  τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης το e-banking των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τόσο το διοικητικό κόστος των τραπεζών πέφτει, με αποτέλεσμα να περιμένει κανείς να δει σταθεροποίηση και μείωση των χρεώσεων, που γίνονται από τις τράπεζες, όχι αύξηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο κατέστησε σαφές χθες ο Πρωθυπουργός. Και περιμένουμε την αντίδραση άμεσα, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς μία κατεύθυνση που θα ικανοποιεί και τις τράπεζες, αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές.
 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr