Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου

Ο Στ. Πέτσας για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου

80 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου _ ΕΔΙΠΤ
Χαιρετισμός Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Ο εορτασμός των 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου συνιστά ένα χρονικό ορόσημο που αναδεικνύει τη μακρά διαδρομή, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του περιοδικού και περιφερειακού Τύπου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Τα περιοδικά και εφημερίδες που εκπροσωπεί η Ένωσή σας είναι άρρηκτα δεμένα με την ανάπτυξη της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.
Για αυτό ακριβώς, έχουμε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.
Και το κάνουμε αυτό για δύο πολύ βασικούς λόγους:
Πρώτον, επειδή γνωρίζουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι θέμα Δημοκρατίας και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε σύγχρονης, πλουραλιστικής και ευνομούμενης χώρας.

Δεύτερον, επειδή θεωρούμε ότι ο ευρύτερος χώρος των ΜΜΕ μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη υλοποιήσει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
Ενσωματώσαμε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» διατάξεις που αφορούν τις επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ, που επλήγησαν δυσανάλογα από την κρίση, τόσο ως προς τον τζίρο όσο, κυρίως, ως προς την απασχόληση.
Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό και την επικαιροποίηση αναχρονιστικών και παρωχημένων διατάξεων που εμπόδιζαν τον εκσυγχρονισμό του κλάδου. Όπως, για παράδειγμα, τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Καταργήσαμε τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις στον χώρο των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αφορούν τους παρόχους ιδιωτικής τηλεόρασης, τους παρόχους περιεχομένου ψηφιακής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης, τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, αλλά και τις εφημερίδες, τα περιοδικά, καθώς και τις επιχειρήσεις εκτύπωσης και διανομής Τύπου.
Θέσαμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιδότησης εφημερίδων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Έχω ήδη υπογράψει την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά την ενίσχυση των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφεί και η δεύτερη ΚΥΑ που αφορά τις περιφερειακές εφημερίδες. Και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης του κλάδου. 
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, που αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού μας σχεδιασμού, έχουν ως πρόσθετο στόχο να αντιμετωπίσουν μια σειρά από παθογένειες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Και όχι μόνο των ιδιωτικών, αλλά και των δημόσιων.
Για να τις αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, σχεδιάζουμε:
1ον. Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Ήδη έχουμε ξεκινήσει την επεξεργασία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε έναν νέο τρόπο οργάνωσης της δουλειάς της ΓΓΕΕ που τελικά θα αποτυπωθεί σε έναν νέο Οργανισμό.
2ον. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της. Την Τετάρτη η νέα διοίκηση της ΕΡΤ θα παραθέσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρουσιάσει, τι παρέλαβε και τι σχεδιάζει για τη δημόσια τηλεόραση που αξίζουμε.
3ον. Επαναπροσδιορισμό του brand «Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» ώστε να καταστεί συνώνυμο της αντικειμενικής, άμεσης, πλήρους και έγκυρης ενημέρωσης, μέσα από συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
4ον. Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας 2018/1808 για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και χάραξη εθνικής οπτικοακουστικής πολιτικής μέσω της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας σε όλες τις αρμόδιες ομάδες εργασίας οπτικοακουστικών θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από τρείς εβδομάδες συμμετείχα, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων. Και θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι η ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας – μαζί με τις Οδηγίες 789/2019 για τις «Επιγραμμικές μεταδόσεις και Αναμεταδόσεις» και 790/2019 για τα «Πνευματικά Δικαιώματα» – είναι πράγματι μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας. Γιατί μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και την απασχόληση στη βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων, αλλά και τα έσοδα εφημερίδων και δημοσιογράφων για τη χρήση του περιεχομένου τους.
5ον. Σχεδιάζουμε, αμέσως μετά την έκδοση του νέου «Ψηφιακού Χάρτη Συχνοτήτων» να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών και των περιφερειακών ραδιοφώνων στο χρονικό διάστημα των επόμενων 18 μηνών.
Είναι πεποίθησή μου ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, ως τμήμα του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ένα «τριπλό μέρισμα»:
να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων και των μέσων ενημέρωσης,
να αυξήσουμε την απασχόληση στον κλάδο, και
να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.
Πάντα με διαφάνεια, όπως επιβάλλεται σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,
γνωρίζουμε όλοι, όπως είπα πριν, ότι ο χώρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πολυετή οικονομική κρίση.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η νέα ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει τον τρόπο που όλοι ενημερωνόμαστε.
Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών επηρεάζει σε καθοριστικό βαθμό το περιεχόμενο, τη μορφή, αλλά και την ποιότητα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές δεν δημιουργούν μόνο προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες.
Ο περιοδικός και περιφερειακός Τύπος δεν πρέπει να μείνει έξω από το «παιχνίδι» της νέας εποχής.
Δεν πρέπει να περιχαρακωθεί σε παρωχημένες πρακτικές.
Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να στηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την εξωστρέφειά του. Αλλά και, στο μέτρο του εφικτού, να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα των μελών του.
Θέλουμε έναν Τύπο ανεξάρτητο, αξιόπιστο και βιώσιμο.
Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, δεν αρκεί μόνο η δική μας βούληση.
Θα πρέπει και οι εκπρόσωποι και τα μέλη του κλάδου να εμφορούνται από διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Και σίγουρα θα πρέπει να απέχουν από επιζήμιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις και «προσωπικές πολιτικές».
Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις.
Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση και τα μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου για την 80ή επέτειο από την ίδρυσή της.
Εύχομαι, η σημερινή εκδήλωση να συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της Ένωσής σας στην Ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr