Τρέχων Άρθρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Εκδήλωση για τον Αριστοτέλη στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Εκδήλωση για τον Αριστοτέλη στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών

Το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή 28/4 με θέμα «Ο Αριστοτέλης στα Αρχαία Στάγειρα». Βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, δημοσιογράφος (Δ/ντης προγράμματος στον Ρ/Φ Hellas FM, ανταποκριτής του “E” και του κυπριακού “Sigma”) και Ύπατος Αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών κ. Μιχάλης Στρατής ενώ σε εισαγωγικά της σχόλια η Διευθύντρια του ΓΤΕ Νέας Υόρκης Αθανασία Παπατριανταφύλλου αναφέρθηκε στην έμπνευση που δημιουργούν θετικά παραδείγματα και επιτυχίες των Ελλήνων και στη σταθερή υποστήριξη του ΓΤΕ Νέας Υόρκης στις προσπάθειες ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού και ευρύτερα του Ελληνισμού, λειτουργώντας παράλληλα ως δίαυλος επικοινωνίας της Ομογένειας με την Γενέτειρα. Τονίζοντας ότι έννοιες όπως αυτή της «δημοκρατίας» και της «διαλεκτικής», οι οποίες αναπτύχθηκαν στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους, βρίσκονται στην βάση της σύγχρονης πολιτικής σκέψης της Δύσης, η κα Παπατριανταφύλλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του διαλόγου και της ισορροπημένης ενημέρωσης ως παράγοντες ισχυροποίησης της δημοκρατίας, μνημονεύοντας το έργο που επιτελεί ο κ. Φιλιππίδης.

Προκειμένου να παρουσιάσει τόσο τη διαχρονική όσο και την οικουμενική διάσταση της επιρροής του Αριστοτέλη, ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης στην ομιλία του εστίασε σε διάφορες πτυχές της ζωής του φιλοσόφου, γύρω από τις εξής ενότητες:

– Το Γενεαλογικό δέντρο και το πως επηρεάστηκε από τους γονείς αλλά και τους προγόνους του
– Τα χρόνια της φοίτησης στην Ακαδημία του Πλάτωνα
– Η σταδιακή αποστασιοποίηση του Αριστοτέλη από τον Πλάτωνα
– Η διαδοχή μετά τον θάνατο του Πλάτωνα και η περιπλάνηση του στις ακτές της Μικράς Ασίας
– Η μεταφορά του στη Μακεδονία και η επί έξι έτη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου ουσιαστικά ο Αριστοτέλης ενέπνευσε την αρχή του Πανελληνισμού στον μαθητή του
– Η επιστροφή στην Αθήνα και η ίδρυση του Λυκείου, η Βιβλιοθήκη και η Περιπατητική σχολή, το συνολικό έργο του Αριστοτέλη και η επιρροή του στη σύγχρονη Δυτική Φιλοσοφία
– Ο θάνατος και η πλούσια παρακαταθήκη που άφησε στις επόμενες γενιές.

Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε σε παραδείγματα εφαρμογής των θεωριών του Αριστοτέλη αλλά και την ανάπτυξη αυτών στο Μεσαίωνα, την Αναγέννηση αλλά και τις μέρες μας, υπογραμμίζοντας ότι «αν υπάρχει ένας φιλόσοφος που κυριάρχησε στη σκέψη του δυτικού κόσμου σε όλες τις περιόδους της μετέπειτα ιστορίας του, αυτός είναι αναμφίβολα ο Αριστοτέλης. Το σύστημά του που εξηγούσε τον φυσικό κόσμο συνέχισε να λειτουργεί στο περιθώριο του χριστιανικού Μεσαίωνα, καθώς οι πρακτικές ανάγκες καλούσαν σε μεθοδικές λύσεις, τις οποίες ο αρχαίος έλληνας σοφός παρείχε απλόχερα. Η δύναμη του αριστοτελικού σύμπαντος θα μπόλιαζε μάλιστα και την εκκλησιαστική σκέψη, μέσω της επίδρασης που άσκησε σε θεολόγους όπως ο Θωμάς ο Ακινάτης και ο Αλβέρτος ο Μέγας. Ταυτόχρονα, ο Αριστοτέλης θεμελίωσε θεματολογικά και μεθοδολογικά πολλούς κλάδους του επιστητού, ενώ από την κριτική στάση που θα αντιμετώπιζαν το έργο του οι πρωτεργάτες της νεότερης φιλοσοφίας και φυσικής επιστήμης, όπως ο Γαλιλαίος, ο Καρτέσιος κ.λπ., καθώς αργότερα και ο Καντ, θα γεννιόταν η σύγχρονη επιστήμη και η φιλοσοφική πειθαρχία».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr