Τρέχων Άρθρο
Μόσχα – Ημέρες του «Όχι»
Η αφίσα της φωτογραφικής έκθεσης "Ημέρες του Όχι: Ελληνική Αντίσταση 1940-45", που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Μόσχας.

Μόσχα – Ημέρες του «Όχι»

Η Ελλάδα της Αντίστασης, της Κατοχής και της Απελευθέρωσης παρουσιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018 στο ρωσικό κοινό μέσα από 200 σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Ημέρες του Όχι: Ελληνική Αντίσταση 1940-45», που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα.

«Είναι μία έκθεση που προκαλεί υπερηφάνεια, αλλά και στενοχώρια. Στενοχώρια γιατί σε πολλές φωτογραφίες αντικατοπτρίζεται ο πόνος που κυριάρχησε εκείνα τα χρόνια, θλίψη γιατί κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτού χάθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 600.000 ζωές. Ταυτόχρονα όμως υπερηφάνεια γιατί η ελληνική αντίσταση κατά του ναζισμού ήταν από τις σθεναρότερες στην Ευρώπη, υπερηφάνεια γιατί όσοι αγωνίσθηκαν το έπραξαν όχι για υλικά αγαθά, αλλά από αγάπη για την πατρίδα και αγάπη για την ελευθερία», ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο του Δήμου της Μόσχας, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, σε χώρο 800 τ.μ., και περιλαμβάνει υλικό από το πρόσφατα ψηφιοποιημένο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Απαρτίζεται από τρία μέρη, ξεκινώντας από ένα χρονολόγιο που καλύπτει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την εισβολή των Γερμανών και τη δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή.

«Η ιστορία της ελληνικής αντίστασης και η ρωσική ιστορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μοιάζουν κατά πολύ. Ο αγώνας κατά του φασισμού είναι μια πολύ σημαντική σελίδα και για τις δύο χώρες. Όμως, το πιο λαμπρό και θετικό στοιχείο για τις δύο χώρες μας είναι η φιλία που ενώνει τους λαούς μας και η οποία πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και θα παραμείνει αιώνια», σημείωσε η διευθύντρια του Μουσείου της Μόσχας, Αλίνα Σαπρίκινα.

Σε ειδικά διακοσμημένο χώρο ώστε να θυμίζει μικρά δωμάτια της εποχής, η προσέγγιση του θέματος γίνεται πιο προσωπική, με φωτογραφίες των θυμάτων της γερμανικής κατοχής. Τα θύματα του λιμού της Αθήνας, οι εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα μαρτυρικών χωριών προκαλούν έκπληξη στο ρωσικό κοινό, που ελάχιστα γνωρίζει για την ελληνική συνεισφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Γνώριζα ότι στην Αθήνα υπήρξε λιμός αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί κάτι τέτοιο. Είναι σαν τις ιστορίες που έχω ακούσει για το Λένινγκραντ. Και για το Ρίμινι δεν ήξερα. Έχω πάει εκεί και όμως αυτά τα πράγματα που έμαθα σήμερα δεν τα είχα ξανακούσει. Δεν είχα ιδέα», είπε ο δημοσιογράφος Αντρέι Γιασλάφσκι, που παρακολούθησε τα εγκαίνια.

[metaslider id=”7457″]

Η τρίτη ενότητα είναι η «Αίθουσα της Νίκης» με φωτογραφίες από την εθνική αντίσταση και την απελευθέρωση της Αθήνας. Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζουν και σοβιετικούς αξιωματικούς που βρέθηκαν στην Ελλάδα είτε στην περίοδο της Κατοχής είτε στους εορτασμούς για την Απελευθέρωση. «Αυτή η στιγμή της ιστορίας μας ενώνει Έλληνες και Ρώσους. Με την έκθεσή μας, που πάνω απ’ όλα υπογραμμίζει την ελληνορωσική φιλία, θελήσαμε να δείξουμε ότι σε μια τόσο σημαντική στιγμή της ιστορίας σταθήκαμε μαζί, δεν ήμασταν αντίπαλοι», ανέφερε στα εγκαίνια ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μόσχας, Νέστορας Τυροβούζης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την στήριξη του ΕΟΤ ενώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας. Θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.

Τα χθεσινά εγκαίνια καλύφθηκαν από το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην εκπομπή «Ντόμπρογιε Ούτρο», από το Euronews Ρωσίας, από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA Novosti και ΤΑΣΣ και από διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr