Λευκωσία – Ολοκληρώθηκε το 1ο ΑΕΙ-Cinefest 2018
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου το πλούσιο πενθήμερο πρόγραμμα προβολών (27 συνολικά ταινιών), διαλέξεων, συζητήσεων, εργαστηρίων για νέους και παιδιά και φωτογραφικής έκθεσης, του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού ΑΕΙ-CineFest 2018 στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Το σκαλί» του Δήμου Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.
Η τελευταία ταινία που προβλήθηκε στο αμφιθέατρο ήταν το έργο «Αναζητώντας την Φετινέ» της Yeliz Shukri. Στη συνέχεια, το κοινό απόλαυσε τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «Monsieur Doumani».
Στην καταληκτική βραδιά του Φεστιβάλ παρέστησαν η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Doherty, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar, ο Πρόξενος της Αυστραλίας Alan Sweetman, η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας Κατερίνα Λάμπρου, ο διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Λευκωσίας Θεόδωρος Θαλασσινός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ AegeanDocs Film Festival Κώστας Σπυρόπουλος και ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης.
Τρεις σκηνοθέτες από την Ελλάδα, η Ελένη Κωνσταντινίδου (Η Σιωπή της Μικράς Ασίας), ο Γιάννης Ξηρουχάκης (Το Μυστικό Ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου) και ο Δημήτρης Τράγγαλος (Πέντε καλά γλιάφια … τρία φράγκα) συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, συνομιλώντας με το κοινό τόσο για τη θεματική και την τεχνική που αξιοποίησαν στα έργα τους που εκπροσώπησαν στο Φεστιβάλ της σύγχρονη ελληνική δημιουργία, όσο και για ευρύτερα θέματα ιστορικής μνήμης και διαπολιτισμικού διαλόγου.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η εξειδικευμένη ημερίδα για τον κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο θεατράκι «Ανδρέας Χριστοφίδης» του ΡΙΚ, με την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τα θετικά βήματα που γίνονται για την υποστήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και ιδιαίτερα ενός μέχρι σήμερα «αδικημένου» είδους, της ταινίας δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ).
Ο Δώρος Δημητρίου, ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, παρουσίασε σύντομα την ιστορία του ντοκιμαντέρ, ενώ ο συντονιστής του Γραφείου της Δημιουργικής Ευρώπης στην Κύπρο Στέλιος Στυλιανού μίλησε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπο-προγράμματος Media του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη της ΕΕ».
Η Προϊσταμένη του ΓΤΕ Λευκωσίας Κατερίνα Λάμπρου εκπροσώπησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4487/2017 και Τροπολογία 11/9/18) για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και συμπαραγωγών στην Ελλάδα μέσω συγκεκριμένων κινήτρων, καθώς και την εν λειτουργία διαδικασία που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) για το επενδυτικό κίνητρο της επιστροφής χρημάτων σε ποσοστό 35% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.
Εξάλλου, τους στόχους και τις δράσεις του ΥΨΗΠΤΕ η κα Λάμπρου είχε την ευκαιρία να τους παρουσιάσει και στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν εκφώνησε στην τελετή των εγκαινίων του φεστιβάλ χαιρετισμό εκ μέρους του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρη Κρέτσου.
Στη συνέχεια της ημερίδας για τον κινηματογράφο ακολούθησε παρουσίαση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του AegeanDocs Film Festival και διευθυντή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης StoryDoc, Κώστα Σπυρόπουλο, των αποτελεσμάτων μιας διεθνούς πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό που υλοποιείται από το Διεθνές Ίδρυμα Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας Anna Lindh Foundation μαζί με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση StoryDoc, και σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από την Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe.
Η ημερίδα κατέληξε με συζήτηση με θέμα «Οι προοπτικές ανάπτυξης του κυπριακού ντοκιμαντέρ» και τη συμμετοχή καθηγητών, εκπροσώπων της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και ελλήνων και κυπρίων σκηνοθετών.
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας στήριξε αποφασιστικά την πενθήμερη διοργάνωση του AEI-Cinefest 2018, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Σχετικά άρθρα, τα οποία βασίστηκαν στο ενημερωτικό υλικό και τα δελτία Τύπου που έστειλε το ΓΤΕ Λευκωσίας, δημοσίευσαν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα «Πολίτης».