Λ. Κρέτσος στην “Αυγή”: Νομιμότητα στα κανάλια προς όφελος όλων”
Εντός του 2017 εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αυγή” και στην Αγγέλα Νταρζάνου.
* Επτά άδειες από 35 εκατ. ευρώ η κάθε μία, είπε το ΕΣΡ. Η κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη. Ταυτόχρονα, πέρασε διατάξεις που διευκολύνουν το ΕΣΡ στην αδειοδότηση. Θα υπάρξουν επτά ενδιαφερόμενοι, ώστε να συγκεντρωθούν 245 εκατ. για το δημόσιο ταμείο;
Εννοείται ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, ωστόσο εάν θα έπρεπε να κάνω μία εκτίμηση, θα σας έλεγα ότι μπορεί να βρεθούν και περισσότεροι από επτά. Στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΓΓΕΕ πέρσι εμφανίστηκαν έντεκα ενδιαφερόμενοι και εντέλει συμμετείχαν οκτώ. Γιατί να μην έχουμε περισσότερους εφέτος; Όποιος επιχειρηματίας θελήσει να πάρει μια άδεια γνωρίζει ότι είναι δεκαετής και ότι η επένδυσή του είναι ασφαλής. Μέχρι στιγμής, όπως ξέρετε, τα κανάλια βρίσκονταν σ’ ένα καθεστώς ιδιότυπο που δεν έδινε εχέγγυα για μακρόπνοες επενδύσεις. Όλα βασίζονταν στην ελληνική πρακτική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Το καθεστώς αυτό παίρνει τέλος και μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι και η, κατά κάποιον τρόπο, επιχειρηματική σταθερότητα.
* Βλέπετε να ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης εντός του έτους;
Οπωσδήποτε. Πιστεύω πως είναι για το συμφέρον όλων, του κράτους, των επιχειρηματιών, των πολιτών, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να περάσουμε σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας.
* Αν και το μιντιακό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί ώς τώρα δείχνει πλουραλιστικό, παρατηρείται ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν και μέχρι πρότινος ανταγωνιστικά, σήμερα φαίνεται να προχωρούν σε κινήσεις που θυμίζουν τραστ. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο και πώς μπορεί να αποτραπεί το μονοπώλιο στην ενημέρωση;
Εν πρώτοις, είναι λυπηρό που η υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αρκεί για να προστατεύσει το μιντιακό πεδίο από τη δημιουργία τραστ, παρ’ ότι συνεχώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σημειώνουν το γεγονός ότι η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε λίγα χέρια πλήττει τον πλουραλισμό, άρα και τη δημοκρατία. Η Ε.Ε. δεν έχει κάνει θαρραλέα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Περιορίζεται στο να εκφράζει ευχολόγια ενθαρρύνοντας «τα κράτη – μέλη να αποτρέπουν δράσεις που δημιουργούν δεσπόζουσες θέσεις σε επιχειρήσεις ή να περιορίζουν τον πλουραλισμό». Με τα ευχολόγια όμως και την «ενθάρρυνση» δεν μπορεί κανείς να χαράξει πολιτική. Μας λείπουν εργαλεία, ή μάλλον, για να το θέσω πιο σωστά, τα χέρια του εθνικού νομοθέτη είναι δεμένα. Άρα το γεγονός ότι το κεφάλαιο αυτό δεν έχει ανοίξει ακόμα στη χώρα μας δεν συνιστά «καθυστέρηση», ούτε είναι ένδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης από μέρους μας. Χρειαζόμαστε νομικά εργαλεία πριν από οποιαδήποτε κίνηση, ωστόσο παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις.
* Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τους μιντιακούς ομίλους: ο ΔΟΛ κάνει ολικό restart, η τύχη του συγκροτήματος του “Έθνους” δεν έχει αποσαφηνιστεί, στο MEGA οι εξελίξεις σπρώχνονται όλο και προς τα πίσω, το STAR προχώρησε σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων. Τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη επισφάλεια. Πώς μπορεί να προστατευθεί η εργασία στα ΜΜΕ;
Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι ένα πρώτο βήμα, το λέμε από την πρώτη κιόλας μέρα. Το μητρώο on-line media που λειτουργεί ήδη εδώ και έξι μήνες καθώς και το μητρώο περιφερειακού Τύπου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή είναι επίσης έμμεσα, αλλά αποφασιστικά βήματα για την καταγραφή και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Προχωράμε εισάγοντας νέες τεχνολογίες και βάζοντας τα θεμέλια για να αναβαθμιστεί το μιντιακό προϊόν, άρα να εξασφαλίσουμε τη, σε βάθος χρόνου, βιωσιμότητά του. Στην τηλεόραση προτείναμε την εκπομπή υψηλής ευκρίνειας, ενώ εντός του έτους η ΕΡΤ θα παρέχει υβριδικές υπηρεσίες, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στο τηλεοπτικό τοπίο. Στο ραδιόφωνο επεξεργαζόμαστε το πέρασμα στο ψηφιακό ράδιο, αναβαθμίζοντας την εμπειρία της ακρόασης και δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς σταθμούς να εκπέμψουν, ακόμα και πανελλαδικά. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Τύπο, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή εισάγαμε μέριμνες που ενισχύουν τα περιφερειακά έντυπα και διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας σε αυτά.
Από κει και πέρα, είμαστε ανοιχτοί να επεξεργαστούμε και οποιαδήποτε άλλη πρόταση μας φέρουν οι εργαζόμενοι του κλάδου των ΜΜΕ, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
* Σε πόσο διάστημα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει η Πλατφόρμα και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν στο ενδιάμεσο;
Η Πλατφόρμα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2018. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα διάστημα δοκιμών καλής λειτουργίας, εξοικείωσης των φορέων της αγοράς με το λογισμικό και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι η σύσταση του αστικού μη κερδοσκοπικού φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή της Πλατφόρμας, αλλά και ο ορισμός των βασικών παραμέτρων και ασφαλιστικών δικλίδων του συστήματος, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αφήσουμε τις «γκρίζες ζώνες» του διαφημιστικού χρήματος εκεί που ανήκουν: στο παρελθόν.
* Αντίστοιχα, πότε εκτιμάται ότι θα μπει σε λειτουργία το barcode για τον Τύπο και ποιες είναι οι απαιτούμενες ρυθμίσεις στο μεσοδιάστημα;
Το στοίχημά μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις προδιαγραφές διενέργειας και να έχουμε ολοκληρώσει και τη διαγωνιστική διαδικασία μέσα σε οκτώ μήνες. Βέβαια πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας που απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό σε όλα τα στάδια διανομής και πώλησης των εφημερίδων. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και θα πρέπει να είμαστε πλήρως έτοιμοι για τις διαδικασίες του.
* Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων ύψους 450 εκατ. ευρώ έως το 2022, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με ποιον τρόπο θα βοηθήσετε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα;
Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας είναι ο αρμόδιος φορέας. Να υπενθυμίσω ότι ιδρύθηκε με τον Ν. 4339/2015 και πως στο Δ.Σ. του συμμετέχουν εκπρόσωποι από διαφορετικά υπουργεία. Το δικό μας υπουργείο έχει την εποπτεία του, αλλά το ΕΚΟΜΕ είναι αυτό που θα προωθήσει την ανάπτυξη της ξένης και εθνικής οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας σε συνεργασία με τα film commission που θα δημιουργηθούν από άλλους φορείς. Ως υπουργείο θα συμβάλλουμε και με την επικοινωνιακή προώθηση των νέων επενδυτικών διατάξεων στο εξωτερικό μέσω των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των περιφερειών σε αυτή την προσπάθεια.
Είναι αλήθεια ότι ως χώρα έχουμε καθυστερήσει πολύ. Πραγματικά πολύ. Αν ανατρέξετε στα προηγούμενα χρόνια θα δείτε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επενδύσεων εξαγγέλθηκαν εκατό φορές, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ούτε μία. Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για εθνική πολιτική μεγάλου βεληνεκούς, η οποία θα έχει και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.