Τρέχων Άρθρο
Ημερίδα Progress – Γυναίκες στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων

Ημερίδα Progress – Γυναίκες στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2015

Η κρίση μεγάλωσε το χάσμα ανδρών και γυναικών στην εργασία

Απαραίτητη η αλλαγή προτύπων που προβάλλονται σε ΜΜΕ για την ένταξη και την ανέλιξη στην αγορά εργασίας

Την ανάγκη να δρομολογηθούν δραστικές αλλαγές στην αντίληψη και τους όρους και συνθήκες έμπρακτης συμμετοχής και ανάδειξης γυναικών στην πολιτική και οικονομική ζωή ανέδειξε η ημερίδα «Progress – Γυναίκες στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας Έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WorldEconomic Forum/WEF) για τον Παγκόσμιο Δείκτη του Χάσματος μεταξύ των Φύλων για το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση μεταξύ 142 χωρών που αξιολογήθηκαν, ενώ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χώρα διευρύνεται. Ωστόσο, ανισότητες παρατηρούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου σύμφωνα με έρευνες της Eurostat, τα 2/3 των διευθυντικών στελεχών σε επιχειρήσεις είναι άντρες και η πλειονότητα των υπαλλήλων γυναίκες.

«Η διακριτική μεταχείριση σε βάρος των γυναικών, ακόμα κι αυτών που ανήκουν στο δυτικό κόσμο και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με ομόφυλές τους σε άλλες χώρες, ξεκινά από την ανατροφή και τα πρότυπα που προβάλλονται στα ΜΜΕ, τη συμμετοχή στα κοινά, την ένταξη και την ανέλιξη στην αγορά εργασίας, και φθάνει μέχρι σεφαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, σωματεμπορίας και σύγχρονης δουλείας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Ελευθέριος Κρέτσος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση να φιλοξενήσει η ΓΓΕΕ ημερίδα για ζητήματα, όπως η απασχόληση των γυναικών στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Από την πλευρά της η Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στα κέντρα λήψης των οικονομικών αποφάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο παραμένει πολύ χαμηλό, και η πρόταση Οδηγίας της Ε.Ε για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών συναντά σοβαρά εμπόδια να εφαρμοστεί, ταυτόχρονα, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως οι γυναίκες επιχειρηματίες, συνήθως, έχουν πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις από ότι οι άντρες συνάδελφοι τους. «Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία συνείδησης της εναρμόνισης της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής από τον κόσμο της εργοδοσίας, υιοθετώντας παραδείγματα καλών πρακτικών ή δημιουργώντας νέα μοντέλα εντός των εντός των επιχειρήσεών τους, που να διασφαλίζουν την ισότιμη ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας των φύλων», ανέφερε η κ. Κούβελα, προτείνοντας την ενθάρρυνση της συμμετοχής γυναικών σε όλη την διοικητική ιεραρχία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr