Τρέχων Άρθρο
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (4-3-2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (4-3-2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

A. Για την ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας

Από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τα αρνητικά για την Τουρκία γεγονότα στο Ιντλίμπ, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Πρόκειται για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Κυβέρνηση και τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Πιστοποιούν την αλήθεια αυτή:
– Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα.
– Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
– Οι μαρτυρίες μεταναστών – όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα – ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές.
– Τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα.
– Η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
– Η χρήση, από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
Σημειώνεται ακόμη ότι στην προσπάθεια αυτή, η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά.
Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.
Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αυστηροποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φύλαξη των συνόρων μας στη ξηρά και τη θάλασσα.
Την Κυριακή το απόγευμα συνήλθε, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών προς τα ελληνικά σύνορα -λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα τους- δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Διαπιστώθηκε ταυτόχρονα ότι τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης και ότι η κατάσταση στα σύνορα συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε:
1. Την αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας.
2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
3. Την σύλληψη, τη μεταφορά σε κέντρα κράτησης και την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Την άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Andrej Plenković, επισκέφθηκαν τη χώρα μας και μαζί με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ πάνω από την συνοριογραμμή και είδαν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός, ανάμεσα στ’ άλλα:
Κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία, ότι – παραβιάζοντας τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση – αντί να εμποδίζει τις παράνομες εισόδους προς την Ελλάδα, ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι -όπως αποδεικνύουν αδιάσειστα στοιχεία- η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.
Επισήμανε ότι «δεν πρόκειται πλέον για ένα προσφυγικό πρόβλημα», αλλά για «μία απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία».
Τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Επανέλαβε ότι κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας».
Διακήρυξε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μία αποτελεσματική, ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισαν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα».
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η Frontex ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφύλακες, πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και το στρατιωτικό φυλάκιο των Κήπων του Έβρου. Συνομίλησε με κατοίκους, χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για το έργο τους και τόνισε ότι «ο Έβρος είναι πάντα όρθιος».
Σήμερα, Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει εκπροσώπους των κομμάτων του Κοινοβουλίου για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το προσφυγικό. Τη χώρα μας εκπροσωπούν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Β. Όσον αφορά την ανακούφιση των νησιών

Όπως ξέρετε στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παρουσίασε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου, που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.
Προβλέπεται, επίσης, η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς.
Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους.
Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα -και κάθε μήνα- το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.
Από τα στοιχεία του πρώτου αυτού δελτίου, επισημαίνονται τα εξής:
Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.
Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, γεγονός που σημαίνει καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά. Συγκεκριμένα, 6.174 άτομα έφυγαν, είτε μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είτε λόγω χορήγησης ασύλου από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
Οι επιστροφές αυτές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τέλος, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης επί αίτησης χορήγησης ασύλου περιορίζεται, πλέον, στις 27 ημέρες για το 2020, έναντι 183 ημερών το 2019.

Γ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. Καταρτίστηκε έγκαιρα, σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού και εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για όποια βήματα χρειαστούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Το σχέδιο μπαίνει ήδη σε σταδιακή εφαρμογή, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Καθημερινά η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» του Υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους εκτιμά τα δεδομένα και εισηγείται αναλόγως. Για το συντονισμό των ενεργειών των κρατών-μελών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα, ανιχνεύτηκαν στη χώρα μας 8 κρούσματα, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 270 επαφές στο περιβάλλον τους, και έχουν γίνει περισσότεροι από 570 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Δ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Συλλούρη, Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Αύριο, θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Τη Δευτέρα, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να παραστεί στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ» με έμφαση στα ενεργειακά και την πράσινη ενέργεια, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Σ. Κούρτς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές Αρχές.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επί του τελευταίου θέλω να σας ρωτήσω. Μιλάτε και μιλάμε, για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα κατά της χώρας μας, κατά της ακεραιότητας της χώρας μας. Είναι πεπεισμένη η διεθνής κοινή γνώμη, όπως εμφανίζεται και μέσα από την εικόνα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, ότι μιλάμε ακριβώς για το ίδιο πράγμα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στην εποχή της τεχνολογίας, και όταν απέναντι υπάρχει ένα κράτος που πραγματικά μετατρέπεται, όχι μόνο σε διακινητή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε διακινητή ψευδών ειδήσεων, είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συνομιλητές μας, είτε επίσημους, είτε ανεπίσημους, είτε τα Μέσα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Όσον αφορά τις επίσημες πηγές, έχει υπάρξει, τις προηγούμενες ημέρες, σειρά επικοινωνιών, τόσο του κ. Δένδια, όσο και του αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Κουμουτσάκου, που είναι αρμόδιος Μετανάστευσης και Ασύλου, με ομολόγους τους, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση. Έχει υπάρξει επίσης κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό (Προξενεία και Πρεσβείες), ενώ σήμερα το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, θα υπάρξει ενημέρωση σε Έλληνες, και κυρίως σε ανταποκριτές ξένων Μέσων, από τους τρεις Υπουργούς που βρίσκονται εκεί, τον κ. Γεραπετρίτη, τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Κουμουτσάκο. Στην ενημέρωση αυτή θα προβληθεί και σχετικό video, το οποίο δείχνει την ιστορική εξέλιξη των τελευταίων ημερών και παρουσιάζει ανάγλυφα, πως η Τουρκία πραγματικά γίνεται διακινητής, τόσο ανθρώπων, όσο και ψευδών ειδήσεων. Ελπίζουμε, με τη συνεχή αυτή προσπάθεια, να μπει ένα φρένο και σε αυτή τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, όσον αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που στην ουσία εκμεταλλεύεται την απελπισία ανθρώπων και τους συσσωρεύει στα σύνορα, ενώ είναι βέβαιον -όπως έχουμε διαμηνύσει- ότι δεν θα περάσουν στην Ελλάδα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, βάσει της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εάν υπάρχει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, πού θα είναι τα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα και πώς θα γίνουν οι απελάσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Βασική προτεραιότητα, τις τελευταίες ημέρες, είναι να μπει ένα φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας. Άρα, όλες μας οι δυνάμεις, σ’ αυτή τη φάση, κατευθύνονται προς τα εκεί. Αυτό το οποίο, όμως, έχει άμεση συνάφεια με τη μέγιστη δυνατή αποτροπή είναι το γεγονός, ότι -όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ- τα άτομα που θα εισέρχονται από την Κυριακή και μετά στην Ελλάδα -όσα καταφέρνουν, αυτά τα λίγα που καταφέρνουν, να περάσουν- θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης και άμεσης επιστροφής, που δεν θα είναι στα νησιά. Εξετάζουμε δύο περιοχές, τις οποίες θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες, με στόχο να είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει αυτή η μεταφορά, από τα νησιά κυρίως όπου υπάρχει τέτοιο θέμα, σε αυτούς τους χώρους, και ταυτόχρονα να κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους. Άρα, είναι μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, που δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δεν θα καταγράφονται -σύμφωνα με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ- για αίτηση χορήγησης ασύλου, και θα κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή τους. Τα υπόλοιπα αφορούν τον σχεδιασμό που έχουμε ήδη κάνει, τον οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Στον σχεδιασμό που ήδη έχετε κάνει περιλαμβάνεται και η δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο λέει «κλειστές δομές». Έχουμε εξαγγείλει πέντε περιοχές για κλειστές δομές. Είδαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε περιοχές όπως η Κως, η Λέρος και η Σάμος, αλλά υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές Αρχές στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Στη συνάντηση που είχαμε με τους Δημάρχους των περιοχών, τους ζητήσαμε να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτές τις δομές. Γιατί όλοι πλέον αντιλαμβάνονται- και υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων ακόμη περισσότερο- ότι δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι σημερινές άναρχες, ανοιχτές δομές και δεν θα υπάρξει κάτι στη θέση τους. Άρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κλειστών δομών. Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Έχουμε αυτή την αναμονή αυτές τις ημέρες λόγω και των εξελίξεων που είχαμε τα τελευταία 24ωρα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε από τις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι- αφού μου δίνετε αυτήν την ευκαιρία να απαντήσω- ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ.

ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα επικεντρώσω την ερώτηση στις ΜΚΟ. Στην Κρήτη εμείς δεν δεχτήκαμε τις ΜΚΟ και ανέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης όλη την επεξεργασία για τους πρόσφυγες. Και έτσι έχουμε κέντρα φιλοξενίας χωρίς να έχουμε προβλήματα. Γιατί να μη γίνει το ίδιο στη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο, να αναλάβουν οι Περιφερειάρχες όλες τις δομές και να πάρει την ευθύνη η τοπική κοινωνία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για τις ΜΚΟ επαναλαμβάνουμε συνεχώς, ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος των περισσοτέρων εξ αυτών στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα το 2015, το ’16 και τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες από αυτές που λειτουργούν παρασιτικά και προβληματικά και οι οποίες ελέγχονται. Θα μείνουμε σε αυτό το στάδιο σε αυτή τη δήλωση.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μιλήσατε για τα fake news που μεταφέρονται από την άλλη πλευρά, την Τουρκία. Αλλά αυτά γίνονται και στο ανώτερο επίπεδο με τον κ. Ερντογάν ο οποίος -με σημερινές του δηλώσεις- καλεί την Ελλάδα «να σταματήσει να πνίγει και να σκοτώνει πρόσφυγες». Και πως μια μέρα οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ότι οι ίδιοι μπορεί να πέσουν στην ίδια κατάσταση. Πώς απαντάμε ευθέως στον κ. Ερντογάν σε όλα αυτά τα οποία λέει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ευθεία απάντηση έχει δοθεί και επισήμως με δικές μου αναρτήσεις, γιατί -όπως καταλαβαίνετε- σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Διαψεύδουμε συνεχώς κατηγορηματικά όλα αυτά τα ψέματα. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι μπορούν πλέον να αντιληφθούν όλοι -και οι Ευρωπαίοι και τα διεθνή Μέσα- πόσα άλλα ψέματα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες. Ακούγατε και εσείς τις προηγούμενες ημέρες για μετακινήσεις 100.000 ανθρώπων, που δήθεν πέρασαν τα σύνορα. Όλοι, φαντάζομαι, έχουν καταλάβει τώρα -και στην Ελλάδα, αλλά και στα διεθνή Μέσα- ότι τέτοια πράγματα δεν ισχύουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε όλες αυτές τις ψευδείς ειδήσεις και καλούμε την άλλη πλευρά να σταματήσει αυτήν την προπαγάνδα.  

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αναφέρατε κάποια στοιχεία για επιστροφές και μετακινήσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Θα ήθελα να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες, γιατί είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός τον οποίο έχετε αναφέρει και δεν μας βγαίνει η αριθμητική. Μήπως έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, τις οποίες δεν έχουμε μάθει, πρώτον. Και δεύτερον, όσοι πλέον συλλαμβάνονται με τη διαδικασία της αναστολής του ασύλου -θα κρατούνται στα συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία θα ανακοινώσετε- έχετε εξασφαλίσει τις διαδικασίες της απέλασής τους; Γιατί πάντα υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν συνεργάζονται οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, δηλαδή το Αφγανιστάν, το Πακιστάν κοκ.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, είχα ρωτηθεί και σε προηγούμενα briefings και την προηγούμενη φορά από τον κ. Μπασκάκη συγκεκριμένα. Σκοπίμως το προηγούμενο διάστημα δεν θέλαμε να δίνουμε νούμερα, που έχουν να κάνουν με την αποσυμφόρηση, ανακούφιση, εκτόνωση της πίεσης στα νησιά. Κι αυτό γιατί -όπως ξέρετε- μέχρι πρότινος όσοι μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία, σε συνέχεια της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Ήταν, δηλαδή, ένας παράγοντας ο οποίος προσέλκυε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ήταν ένας pull factor, όπως ονομάζεται. Μετά, όμως, την απόφαση του ΚΥΣΕΑ έχει πάψει να υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, γιατί έχουμε πει ότι δεν θα περνά κανείς στην Ελλάδα. Επομένως, μπορούμε σιγά – σιγά να μεταφέρουμε περισσότερο κόσμο στην ενδοχώρα, χωρίς να προσελκύουμε περισσότερους στα ελληνικά νησιά. Επομένως, οι 6.174 άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από τα νησιά στην ενδοχώρα, συνέβαλλαν καθοριστικά, ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των παραμενόντων στα νησιά, παρά το γεγονός ότι είχαμε αφίξεις και αυτό το δίμηνο και μάλιστα αυξημένες, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019. Θα συνεχιστεί η ανακούφιση των νησιών πιο οργανωμένα στο επόμενο διάστημα, αφού αντιμετωπίσουμε το άλλο σκέλος του ερωτήματός σας, που είναι να μπορέσουν με ασφάλεια και σε συνθήκες ευπρέπειας να μεταφερθούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται να καταθέσουν αίτηση ασύλου μετά την Κυριακή, προκειμένου να επιστραφούν. Πώς θα επιστραφούν; Ένα από τα σημεία της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ε.Ε.. Σήμερα θα συζητηθεί το πλαίσιο αυτό στις Βρυξέλλες. Το πρώτο που ζητούμε μέσα στις ενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνει η αλληλεγγύη της Ε.Ε., είναι η διπλωματική στήριξη, ώστε να μπορούμε να επιστρέφουμε πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες ανθρώπους που δεν θα καταγράφονται και θα πρέπει να επιστραφούν. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι άλλο να ρίχνει το βάρος της συνολικά η Ε.Ε., παρά μόνη η Ελλάδα, για να έχει γρήγορες απελάσεις, όπως είπατε.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Κι ένα δεύτερο ερώτημα, μετά την χθεσινή επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, αν είμαστε κοντά σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα πριν, ο κ. Δένδιας ενημερώνει τους επικεφαλής των τομέων Εξωτερικών των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων και διατηρούμε την πρωτοβουλία, όποτε κριθεί σκόπιμο, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς. Αλλά δεν εξετάζουμε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Όσον αφορά το θέμα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη σύγκληση Έκτακτου Συμβουλίου, δεν είναι στις προθέσεις μας να ζητήσουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε περάσει, από τη φάση των διακηρύξεων, στη φάση των έργων. Περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση αυτών που εξαγγέλθηκαν χθες. Και μην ξεχνάτε ότι το επόμενο Συμβούλιο είναι στις 26 και 27 Μαρτίου, δηλαδή σχετικά κοντά, και θα δούμε ως τότε πώς θα έχουν εξελιχθεί αυτές οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Από ό,τι μας είπατε, πριν και μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα υπάρξουν κάποια ή κάποιες κλειστές δομές στις οποίες θα οδηγούνται αυτοί που συλλαμβάνονται μετά την τελευταία απόφαση για να γυρίσουν πίσω. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία που είχατε και τη συνεννόηση για τις άλλες κλειστές δομές, έχετε συνεννοηθεί με τους φορείς και τους δημάρχους, εν πάση περιπτώσει, των περιοχών εκείνων που έχουν επιλεγεί -γιατί είπατε ότι τις επόμενες ώρες θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αυτό- ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, άλλα να μην αιφνιδιαστεί κόσμος και να μην επιχειρείτε μετά να τους εξηγήσετε τη δυσκολία της κατάστασης που υπάρχει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει ξεκινήσει αυτή η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, θα έλεγα από χθες, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι όλοι βλέπουμε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πραγματικά ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης και μια ομοψυχία, που δεν βλέπουμε γιατί να διαρραγεί για κάτι το οποίο είναι προσωρινό και το οποίο αποσκοπεί ακριβώς στην υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, η οποία καταλαβαίνουμε ότι ομόθυμα στηρίζεται από τους Έλληνες.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε περίπτωση μαζικών αφίξεων στα νησιά, θα κάνει συλλήψεις η Αστυνομία; Ποιο σχέδιο είναι το προβλεπόμενο; Και δεν είναι ένα υποθετικό ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχετε αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα γίνουν μαζικές αφίξεις στα νησιά.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες για ομάδες πολιτών που έχουν δημιουργήσει μέχρι και ένοπλα αποσπάσματα στα σύνορα και αναζητούν μετανάστες; Αν η Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τη νομιμότητα ή αν θα αφήσει κάποιους να δημιουργούν ουσιαστικά τάγματα ασφαλείας.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είναι αρκετά προωθημένο αυτό που λέτε. Αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι στα σύνορά μας, είτε είναι στον Έβρο, είτε είναι στα νησιά, υπάρχουν εθνοφύλακες. Αυτό νομίζω το γνωρίζουν όλοι. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όλοι καταλαβαινόμαστε. Από εκεί και πέρα, οι εθνοφύλακες έχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Συμμετέχουν στον σχεδιασμό, όπως αυτός αναπτύσσεται. Έχουν εντολές. Δεν βλέπω κανέναν τέτοιο κίνδυνο. Αλλά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι μόνο να συνεχίσει η Τουρκία αυτή την προβοκατόρικη συμπεριφορά. Εμείς έχουμε διαμηνύσει παντού ότι θα φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχει η Κυβέρνηση πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να μονιμοποιήσει την κατάσταση στον Έβρο μέσω της δημιουργίας καταυλισμών, μεταναστών κοντά στα ελληνικά σύνορα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό τότε θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας.

ΓΙΑΝ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Παρότι αρχικά υπήρχε μια κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις ενέργειες της Κυβέρνησης, χθες ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι καλώς τελικά έκλεισε η Κυβέρνηση τα σύνορα. Το δικό σας σχόλιο για τη στάση γενικότερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να σχολιάσω ιδιαίτερα αυτή την αναφορά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι είδαμε. Δηλαδή, η ομοθυμία των Ελλήνων απέναντι σε μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Είναι καλό που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι, ναι, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας. Περιμένουμε, πέρα από τα λόγια, να δούμε και τις πράξεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη θέση, όταν διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις, να λέμε κάτι σε μια τηλεοπτική εκπομπή, σε ένα κανάλι -που κλείσαμε και τώρα το ξανάνοιξε ένας άλλος Πρωθυπουργός-, αλλά να το δούμε στην πράξη.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Μέχρι τώρα, το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στηριζόταν στις επιστροφές προς την Τουρκία και με αυτό τον σχεδιασμό είπαμε ότι θα γίνονταν και τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Μετά από όλα αυτά, δεν ξέρουμε πλέον εάν θα ισχύει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Τι αλλάζει στον σχεδιασμό σας; Το λαμβάνετε υπόψη σας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως όλοι αντιλαμβάνονται -και από τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και από τις ενέργειες της Τουρκίας και από τις δηλώσεις, ακόμη και του Προέδρου Ερντογάν- η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την Κοινή Δήλωση. Οι επιστροφές είναι ένα τμήμα αυτής της Κοινής Δήλωσης. Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τις επιστροφές. Είναι σε χαμηλό αριθμό. Γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες. Θα δούμε πώς θα πάει και την Παρασκευή, γιατί κάθε Παρασκευή είχαμε επιστροφές. Θα δούμε πώς θα πάει αυτές τις μέρες. Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται καθόλου επιστροφές. Θα το δούμε και θα πράξουμε αναλόγως. Αλλά αυτό που έχει αυτή τη στιγμή, άμεση προτεραιότητα, είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, να μπορέσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες και με ταχεία διαδικασία να επιστρέψουμε στις χώρες προέλευσης αυτούς που μπαίνουν παράνομα από την Κυριακή. Και από εκεί και μετά, να συμφωνήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες ότι είναι προς το όφελός τους τελικά και να το επιληφθούν όλοι, η δημιουργία των κλειστών δομών.

Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr