Τρέχων Άρθρο
Έρευνα για την χρήση του διαδικτύου. Επιστημονική Ημερίδα του ΕΚΚΕ σε συνεργασία με την ΓΓΕΕ

Έρευνα για την χρήση του διαδικτύου. Επιστημονική Ημερίδα του ΕΚΚΕ σε συνεργασία με την ΓΓΕΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε στις 31 Οκτωβρίου 2016, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΚΚΕ στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος World Internet Project (WIP), το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως έμπειροι χρήστες, γεγονός το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αν και το ποσοστό αυτό αποδεικνύει μια σαφέστατη βελτίωση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, η χώρα μας ακόμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλήρως αναπτυγμένη πληροφοριακή κοινωνία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Ως μείζονος σημασίας πρόβλημα αναδεικνύεται η διαφύλαξη της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου, με το 57.6% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι δεν υπάρχει ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Δεμερτζή, στόχος είναι λοιπόν, η ανάπτυξη μιας δημοκρατικής και όχι επιτηρητικής κοινωνίας της πληροφορίας μέσα από στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πολλοί ερευνητές αναφέρθηκαν επισταμένα στο ζήτημα του ψηφιακού χάσματος και της γεωγραφικής ανισοκατανομής υπέρ των αστικών κέντρων όσον αφορά στην ευρυζωνική πρόσβαση. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Επικοινωνίας, κ. Θωμάς Μαλούτας, παρόμοια απόκλιση εμφανίζεται και στο εσωτερικό των πόλεων, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση του φαινομένου. Ο διευθυντής του Center for the Digital Future και του WIP, καθηγητής Jeffrey Cole σε μια απευθείας μετάδοση από την Αυστραλία, μοιράστηκε με το κοινό την ιστορία του ερευνητικού προγράμματος, επισημαίνοντας τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην καθημερινότητα του ατόμου με τον ερχομό της λεγόμενης κινητής τεχνολογίας (Mobile technologies). Βασικό αίτημα της εποχής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι πρωτίστως η υποχρέωση όλων μας να μάθουμε τι έχουν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθούμε και να κατανοήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εξετάστηκαν, επίσης, ζητήματα και προβληματισμοί για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η όσμωση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε επίπεδο ψηφιακής πολιτικής αλλά και πώς η κρίση και η εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων επηρέασε τη διείσδυση του διαδικτύου. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο δημόσιο βίο κρίνεται να έχει ανοδική πορεία, ενώ δεν έλλειψαν προτάσεις, όπως η εφαρμογή και ενσωμάτωση πρακτικών οι οποίες είναι δανεισμένες από τα παιχνίδια (gamification), προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διοίκηση. Το ζήτημα πολιτικής βούλησης και περιρρέουσας πολιτικής κουλτούρας σε σχέση με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και τις πολιτικές στο διαδίκτυο, συζήτησαν, τέλος, καθηγητές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr