Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (6/12/2021)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Καλό μεσημέρι.
Για την επιδημία και τους εμβολιασμούς
Παρά το ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης για τον καθένα μας. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα άμυνας που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές. Και τα όπλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι συγκεκριμένα:
Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας: Να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Διαπιστώνεται άλλωστε, τόσο από τα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία όσο και από τον επιδημιολογικό χάρτη των Περιφερειών ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης με τη διασπορά του ιού. Επίσης, οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές που έχουν τη χαμηλότερη -κάτω του 55%- εμβολιαστική κάλυψη. Και αυτό είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους μας.
Δεύτερον: Κάνουμε όλοι -εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, να προστατευτούμε, αλλά να μη συμβάλλουμε άθελά μας στη διασπορά της λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Για το σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου θα δίνεται δωρεάν σε όλους -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test για να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αν κάποιοι από μας νοσούν, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς.
Και τρίτον: Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική όσο και σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερα εκεί που παρατηρείται συνωστισμός.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς κινούμαστε παράλληλα σε δύο στόχους:
Πρώτος στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για όλους και πρωτίστως σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Είναι μάλιστα πολύ θετικό το γεγονός ότι από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας -από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι και σήμερα- 59.864 συμπολίτες μας της ηλικιακής αυτής ομάδας έχουν κλείσει το ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση. Πάνω, δηλαδή, από το 1/10 της συγκεκριμένης ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν για 11 μήνες απροστάτευτοι, έσπευσαν, σε μόλις πέντε ημέρες, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή που τους δίνει η επιστήμη. Συνολικά τις τελευταίες 10 μέρες 151.489 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική.
Με την ευκαιρία θέλουμε να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι η επιβολή του προστίμου είναι ένα μέσο για την καθολικότητα του εμβολιασμού, δεν είναι αυτοσκοπός. Η ίδια η έννοια της καθολικότητας επιβάλλει την θέσπιση κυρώσεων σε όσους δεν φροντίσουν να κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία, μέχρι τις χρονικές προθεσμίες που αποφασίστηκαν. Από την πλευρά μας όμως θα καταβάλλουμε ότι περνάει από το χέρι μας, κάθε δυνατή προσπάθεια, με όλα τα μέσα πειθούς και διευκόλυνσης που διαθέτουμε, έτσι ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από 60 ετών και πάνω και να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της οποιαδήποτε κύρωσης.
Δεύτερος στόχος είναι η επιτάχυνση της τρίτης, της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης, που κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» και του χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου αφενός μεν βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους και αφετέρου δε ο ιός είναι ανθεκτικότερος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η πανδημία είναι δυναμική και όταν χρειάζεται να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε νέα εξέλιξη.
Με αυτό το σκεπτικό, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είχε συστήσει και έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης από τους 6 στους 3 μήνες. Ήδη, από το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου. Από το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου μέχρι και πριν από λίγο έχουν κλειστεί 535.662 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε και το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των παιδιών από 5 έως 11 ετών. Η πλατφόρμα ωστόσο για τα ραντεβού των παιδιών αυτών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα εμβόλια που χορηγούνται στο γενικό πληθυσμό.
Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας
Παρά τις ποικίλες και εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίζουμε η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσει τις δράσεις που οδηγούν με στέρεα βήματα τη χώρα στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενισχύει την ελκυστικότητα και την εξωστρέφειά της και γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, με επενδύσεις που δημιουργούν πολλές αναβαθμισμένες θέσεις εργασίας απαντάμε στις κρίσεις. Με τον τρόπο αυτό φέρνουμε άμεσα και έμμεσα, πλούτο στη χώρα και στηρίζουμε έμπρακτα τη νέα γενιά με ποιοτικές θέσεις εργασίας και θελκτικό εισόδημα. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένους και έμπειρους επιστήμονες, στους οποίους στα χρόνια της κρίσης δεν δόθηκε η δυνατότητα να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους.
Η Κυβέρνηση μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτή η γενιά να βρει καλές δουλειές, διεθνούς βεληνεκούς, στον τόπο μας, κοντά στις οικογένειές της. Έμπρακτα με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία του ανθρώπινου δυναμικού και να ανανεώσουμε τη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά την Pfizer, την Microsoft, την Volkswagen, την CISCO, ο παγκόσμιος κολοσσός της τεχνολογίας και του online εμπορίου Amazon Web Services επέλεξε την Ελλάδα για να εγκαταστήσει μια από τις 11 Τοπικές Ζώνες, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ευρώπη. Η επιλογή αυτή αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική και μεταρρυθμιστική μας πολιτική. Με τις αποφάσεις αυτές -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με στελέχη της εταιρείας- η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Έχει αποκτήσει ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον από startups και αναπτυξιακά κεφάλαια στον τομέα της τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services -που μετείχε στη συζήτηση διαδικτυακά, από τις Η.Π.Α.- τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση, αλλά και η αλλαγή που υπάρχει στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και τις προσπάθειες για ψηφιοποίηση, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος γι’ αυτά που έχει πετύχει η Κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Κυβέρνηση μας βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με διεθνείς επενδυτές ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινώσουμε και άλλες επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής προστιθέμενης αξίας για την Πατρίδα και την οικονομία. Παρά τις πολύ ταραγμένες εποχές που ζούμε, η πολιτική σταθερότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η αναπτυξιακή μας στρατηγική δημιουργούν ουσιαστικές προοπτικές ευημερίας και προκοπής για την Πατρίδα, για όλους τους Έλληνες και κυρίως για τη νέα γενιά.
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη Ρωσία
Αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη φίλη χώρα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο Πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ.
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με την συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε συναντήσει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο, όπως είπατε κι εσείς, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, ότι η πανδημία είναι εδώ και έχουμε και αρκετές μολύνσεις. Σκέφτεστε κάποιες σημειακές παρεμβάσεις ενόψει των εορτών; Ή η στρατηγική είναι αυτή που προαναφέρατε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η στρατηγική είναι αυτή που έχουμε αναλύσει, που παρουσίασα και σήμερα, με όπλο την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, με το πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου χώρου, έτσι όπως πολλαπλώς έχει ανακοινωθεί, με τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων και, βέβαια, με τη συνεχή προσπάθεια στήριξης του Ε.Σ.Υ.. Έτσι προχωράμε προς την εορταστική περίοδο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά την μείωση του διαστήματος από τη δεύτερη δόση στην αναμνηστική στους τρεις από τους έξι μήνες, ποιος την εισηγήθηκε; Ο Πρωθυπουργός ή η Επιτροπή; Διότι το γεγονός ότι είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή πως εκείνος πρότεινε στην Επιτροπή να έρθει πιο σύντομα η τρίτη δόση, έχει δημιουργήσει διάφορες εντυπώσεις. Τελικά ποιος έκανε την εισήγηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ουσιαστικό είναι πως η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, γρήγορα και έγκαιρα, εξαιτίας και της παραλλαγής της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και του ότι βρισκόμαστε, όπως σας είπα, στον χειμώνα, όπου μαζευόμαστε οι πιο πολλοί σε κλειστούς χώρους και ο ιός είναι πιο ανθεκτικός, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, μετά τη συμπλήρωση τριών μηνών να κάνουν την αναμνηστική δόση. Ο Πρωθυπουργός παρακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα και τη συζήτηση που γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει και να αναλύσει το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πλατφόρμα άνοιξε και ο κόσμος ανταποκρίνεται πάρα πολύ γρήγορα και έγκαιρα, όπως δείχνουν και τα μεγέθη μέχρι τώρα. Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει να κάνουν την τρίτη δόση πολύ νωρίτερα.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάγια θέση σας είναι ότι δεν σχολιάζετε εσωκομματικές διαδικασίες, ωστόσο ήθελα να σας ρωτήσω: Από τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και από πλευράς συμμετοχής, αλλά και επιλογής του κ. Ανδρουλάκη, που αν μη τι άλλο, δείχνει ότι οι πολίτες θέλουν ανανέωση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως έχω ξαναπεί κι εγώ, η εκλογή αρχηγού στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο παρακολουθούσαμε με τη σημασία και με το σεβασμό που αρμόζει σε γεγονότα τέτοια, σε δημοκρατικές διαδικασίες, όταν τα κόμματα απευθύνονται στην κοινωνία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Η Δημοκρατία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, θα έλεγα, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και όχι με την αποστασιοποίησή τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί οργανισμοί, να μη μένουν περίκλειστα, αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία για κορυφαία ζητήματα, όπως είναι αυτό της ανάδειξης της ηγεσίας τους, κάτι που μέχρι στιγμής στην ελληνική πολιτική ζωή κάνει η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα επιστρέψω στο θέμα της πανδημίας. Από ποιους παράγοντες και από ποιες συνθήκες θα εξαρτηθεί τελικά το κατά πόσο θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ακολουθούμε. Εστιάζουμε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, όπως σας είπα και στην τοποθέτησή μου, κυρίως σε ό,τι αφορά στους ευάλωτους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω, έχοντας θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες και πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται και αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνει η επιστήμη. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται με πολύ γρήγορους και ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, αλλά και η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση, όσων συμπολιτών μας από 60 ετών και κάτω ήταν ανεμβολίαστοι. Εδώ είμαστε τώρα, με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Παρακολουθούμε τα μεγέθη και δίνουμε έμφαση, με όλους τους δυνατούς τρόπους, με την πειθώ, με τη διευκόλυνση στην πρόσβαση, με την υποχρεωτικότητα εκεί που τα πράγματα είναι πιο απαιτητικά και χρήζουν πιο δραστικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σκέφτεται η Κυβέρνηση τη λήψη κάποιου μέτρου, κάποιου μικρού πέναλτι, ας πούμε, σε κάποιες ομάδες ανεμβολίαστων, για παράδειγμα, αστυνομικών, στρατιωτικών;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά στην πολιτική για την εμβολιαστική κάλυψη από αυτά που ήδη έχουμε ανακοινώσει και που ήδη ισχύουν.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Επειδή βαθαίνει καθημερινώς η κρίση στην Τουρκία, ανησυχεί η ελληνική Κυβέρνηση για κάποια εξαγωγή αυτής της κρίσης; Και γενικώς, πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αν μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ισορροπία στην περιοχή;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε παρατηρούμε με ενδιαφέρον τι συμβαίνει στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας. Τα αντανακλαστικά μας είναι ενεργοποιημένα πάντοτε, για να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τη χώρα, για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας, σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουμε κάποιους καινούργιους λόγους να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την ανάλυση ότι μετά την πολύ αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και του γεγονότος ότι φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα ο κ. Ανδρουλάκης, ότι ενδεχομένως αυτό να ενεργοποιήσει σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την Άνοιξη. Τι έχετε να μας πείτε επ’ αυτού;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μέχρι τότε, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αξιοποιούμε, κάθε μέρα που περνά, για να παράγουμε έργο για τους πολίτες. Είτε αυτό έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής κατάστασης που έχουμε αυτό τον καιρό με την πανδημία, έτσι ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, είτε έχει να κάνει με το πώς θα καθιστούμε τη χώρα μας όλο και πιο ελκυστική σε επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας για τον κόσμο και που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στην προκοπή των πολιτών όταν η σκιά της πανδημίας αποχωρήσει, είτε έχουν να κάνουν με σπουδαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρούς τομείς, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αξιοποιούμε κάθε μέρα, με έργο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κατατεθεί απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες, για να το αξιολογήσουν και για να διαλέξουν.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πριν από λίγο, βγήκαν τα προσωρινά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία και είναι αλματώδης η ανάπτυξη, 13,4% στο τρίτο τρίμηνο, 9,3% στο εννεάμηνο. Τι σημαίνει αυτό για τις αντοχές του Προϋπολογισμού, αλλά και για τα περιθώρια νέων φοροελαφρύνσεων, κυρίως στη μεσαία τάξη;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτ’ απ’ όλα, αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σώφρονος και λελογισμένης οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που στήριξε την κοινωνία την περίοδο της κρίσης, που έδωσε τη δυνατότητα στην αγορά να επανεκκινήσει, που έχει διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες στο να έχουμε τους λιγότερους άνεργους από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι μια πολιτική που επιβεβαιώνει αυτό που λέμε, ότι η χώρα έχει όλες τις προοπτικές να διαγράψει μια πορεία ευημερίας και προκοπής, στην οποία θα έχουν συμμετοχή και μέρισμα όλοι, όταν υποχωρήσει και η σκιά της πανδημίας, όπως είπα και πριν από λίγο.
Από εκεί και πέρα, είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και για να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στον χώρο της ενέργειας και για να σταθούμε στο πλευρό των οικονομικά πιο ευάλωτων ομάδων. Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκαν στη Βουλή και τα σχετικά μέτρα ενίσχυσης που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Και εδώ είμαστε, παρακολουθούμε δυναμικά την κατάσταση, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας, πώς θα εξελιχθεί. Ήδη, ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Η πολιτική μας στρατηγική έχει ως στόχο, ό,τι δημιουργείται ως οικονομικό και αναπτυξιακό πλεονέκτημα, να γίνεται κοινωνικό κεκτημένο. Να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, να βοηθά τους ανθρώπους να ευημερούν και να προοδεύουν.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 ετών και πάνω. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχετε υπόψη σας; Και αν υπάρχει και κάποια συγκεκριμένη -θα έλεγα- επικοινωνιακή πολιτική, προκειμένου να πειστούν οι γονείς για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το χρονοδιάγραμμα έχει να κάνει με το πότε θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, τα οποία, όπως σας είπα, είναι διαφορετικά γιατί είναι διαφορετική η δοσολογία σε σχέση με αυτή που χορηγείται στον γενικό πληθυσμό. Νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε πάρα πολύ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή στις αρχές του έτους θα τα έχουμε στη διάθεσή μας. Σε κάθε περίπτωση, όπως και για κάθε κατηγορία και ηλικία πληθυσμού, σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, η Κυβέρνηση θα φροντίζει να ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες για το πόσο ασφαλές, χρήσιμο και απαραίτητο είναι το εμβόλιο. Και προς την κατεύθυνση αυτή, προφανώς, η επιστημονική κοινότητα και κυρίως οι παιδίατροι θα διαδραματίσουν τον δικό τους ξεχωριστό και καθοριστικό ρόλο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επιστρέψω λίγο στο θέμα του ΚΙΝΑΛ. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι, είτε στον δεύτερο γύρο κερδίσει ο κ. Ανδρουλάκης, είτε κερδίσει ο κ. Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να ξεμένει από πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, εάν χρειαστεί να σχηματίσει Κυβέρνηση συνεργασίας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του ΚΙΝΑΛ και όπως γνωρίζετε πολύ καλά η Κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά δεν παρεμβαίνει ούτε εν είδει σχολιασμού. Από εκεί και πέρα, μέχρι το τέλος της τετραετίας, η κάθε πολιτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταθέσει στην ελληνική κοινωνία τις προτάσεις της για το πώς βλέπει, πώς φαντάζεται τη χώρα, τι έχει να συνδράμει ουσιαστικά στους πολίτες. Ταυτόχρονα, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε στους πολίτες το έργο της τετραετίας. Ένα έργο που κατά γενική ομολογία έχει μεταμορφώσει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει και θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στην επόμενη περίοδο.
Σας ευχαριστώ.