Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου (27/7/2020)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου (27/7/2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Τουρκικές προκλήσεις

Τα όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η παράσταση που στήθηκε εκεί, συνιστούν πρόκληση, όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού Χριστιανούς, αλλά και για ολόκληρο το Δυτικό και τον πολιτισμένο κόσμο. Όπως τόνισε όμως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας. Και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Και γι’ αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί  σε οικουμενικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, ενώ η Άγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη Navtex για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Β. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας. Που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Που προβλέπει από συγκεκριμένα, αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους. Είμαστε – και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η στρατηγική που χαράξαμε όταν προχωρούσαμε στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και ανοίγαμε τις πύλες της χώρας στους επισκέπτες της. Από την αρχή καταστήσαμε σαφές ότι θα παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ανάλογα θα αναπροσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας. Στο διάστημα που πέρασε αναγκαστήκαμε -εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στις βαλκανικές χώρες- να αυστηροποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας.

Επιπλέον, από αύριο το πρωί, Τρίτη 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Και αν από το εξωτερικό, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα των αφίξεων, μπορέσαμε μέχρι σήμερα να έχουμε ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό. Λέγεται εφησυχασμός. Φαίνεται στη χαλάρωση όλων μας. Και αποτυπώνεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού, εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για  να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή. Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Εν τω μεταξύ, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά.

Γ. Οικονομία

Η Κυβέρνηση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή σε δύο επίπεδα, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες  της πανδημίας του κορονοϊού: Το κοινοτικό και το εθνικό.  Στο κοινοτικό επίπεδο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων. Απαλλάχθηκε από τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2020. Και καλύπτεται, όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την απόφαση για ενεργοποίηση της γενικής «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ήδη πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προετοίμαζε μεθοδικά την διαδρομή προς την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-21 Ιουλίου. Υπογράφοντας την κοινή επιστολή μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες, στις 25 Μαρτίου, διεκδίκησε μία μορφή κοινού δανεισμού ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των εξαιρετικών συνθηκών που πλήττουν όλες τις χώρες, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της.

Καθώς η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μία πολύ φιλόδοξη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία, συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ. Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα, καταφέραμε μία ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελεί ταυτόχρονα μία μεγάλη εθνική επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεσμοθετείται για πρώτη φορά τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου τα κράτη μέλη να λάβουν τις επιχορηγήσεις. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027. Τα δάνεια για την Ελλάδα, σχεδόν 13 δισ., αφενός δημιουργούν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας και αφετέρου μπορούν να εγκριθούν με διαδικασίες πολύ πιο απλές από τις κλασικές που αφορούν τον δανεισμό, για παράδειγμα, μέσω του ESM.

Αναφορικά με το εθνικό επίπεδο, η χώρα μας αξιοποιεί την μεγάλη αυτή ευκαιρία, προκειμένου να χτίσει πάνω στο δικό της Σχέδιο που υλοποίησε από την πρώτη στιγμή για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ.  Γιατί; Γιατί η ύφεση φέτος εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, θα είναι βαθιά. Και, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, αποτυπώνεται σε αύξηση της ανεργίας και σε μείωση των εισοδημάτων.

Γι’ αυτό, πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζουμε, φροντίσαμε να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους. Έτσι το πακέτο μέτρων μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη δυναμική της οικονομίας, με βάση πάντα τον διαθέσιμο δημοσιονομικό και ταμειακό χώρο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό. Στην προσπάθεια αυτή οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας. Τα σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα τα σπαταλήσουμε, αλλά θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Η πετυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ενίσχυσε τόσο την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στη χώρα μας όσο και την εμπιστοσύνη του πολίτη στο Κράτος και την πολιτική. Απέδειξε ότι οι Έλληνες μπορούμε. Αναβάπτισε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.  Και το άυλο αυτό κεκτημένο θα είναι σύμμαχός μας στην κοινή πορεία. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όσον αφορά το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε κάθε νοικοκυριό. Επομένως, μείωση προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα από κάποιο άλλο μέτρο. Επίσης, ενδιαφερόμαστε για τη χρηματοδότηση των υποδομών και του κοινωνικού Κράτους. Τέλος, υλοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Και όλα αυτά ενσωματώνονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο ώστε να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Δ. Σε ό,τι αφορά  το νομοθετικό έργο

Έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να εισαχθούν στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, μέσα στην εβδομάδα, τέσσερα νομοσχέδια. Η αρχή γίνεται σήμερα με  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά ανάμεσα στα άλλα την  αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, τα πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία παραποιημένων προϊόντων, τη ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αύριο Τρίτη 28 Ιουλίου -σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής- εισάγεται στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι να περάσει η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στη δημιουργική εποπτεία, και από την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη.

Για την Τετάρτη 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις-γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία.

Ε. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva. Αυτή την ώρα, συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη, όπου θα γίνει παρουσίαση των υπηρεσιών που θα προσφέρει το ψηφιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία, που αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών από υπαλλήλους των Κ.Ε.Π.. Με τη νέα υπηρεσία, συνήθεις διαδικασίες υψηλής ζήτησης που διεκπεραιώνονται από τα Κ.Ε.Π., μπορούν να γίνονται ψηφιακά, ενώ παράλληλα παραμένει ζωντανή η επικοινωνία με τους πολίτες και αναβαθμίζεται η εξυπηρέτησή τους.

Την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, στις 15:00, ο Πρωθυπουργός, θα παραστεί στη Βουλή, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, όπου στο πλαίσιο κοινής, ειδικής, συνεδρίασης Επιτροπών και Υποεπιτροπών της Βουλής, θα απευθύνει ομιλία στο Σώμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τέλος, την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις: Αρχικά για τα ελληνοτουρκικά. Είδαμε το Σαββατοκύριακο νέες δηλώσεις Ερντογάν, στο γνωστό ύφος που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων είπε: «Βγείτε στο πεδίο ή κάντε διαπραγματεύσεις». Θέλω να ρωτήσω, τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Πόσο εύκολο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας; Το άλλο θέμα σχετικά με τον κορονοϊό, Σας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα; Είπατε κι εσείς ότι η Κυβέρνηση το παρακολουθεί. Τι είδους μέτρα ενδεχομένως ν’ αναμένουμε, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η συγκράτηση της διασποράς στα μεγάλα κέντρα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα: Πάντα επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Πάντα επιδιώκουμε τον διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Και αυτό γιατί θέλουμε να επιλύσουμε μία χρόνια διαφορά, -τη μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα- που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Άρα, οτιδήποτε σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, παρά μόνο η διευθέτηση της μίας διαφοράς που έχουμε.

Όσον αφορά τον κορονοϊό. Πράγματι μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στο εσωτερικό, ιδίως στα αστικά κέντρα όπου μπορεί να έχει μεγάλη επικινδυνότητα η διασπορά στην κοινότητα. Γι’ αυτό, όπως είπα και πριν, εξετάζεται μετά από εισήγηση των ειδικών, η περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε διάφορους κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων και εμπορικά καταστήματα, ακόμα και το ενδεχόμενο χρήσης στις εκκλησίες μας, όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός. Επομένως, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στείλουμε το μήνυμα ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Αυτόν πρέπει να καταπολεμήσουμε.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πότε θα ενεργοποιήσετε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες και στα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα; Θα υπάρχει κάποιο διάστημα που θα δείτε αν μπορεί να αποτραπεί ή είναι ζήτημα ωρών να γίνει αυτή η ανακοίνωση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι κάτι που το εξετάζουμε. Είναι κάτι που το συζητούν οι ειδικοί μεταξύ τους. Όταν θα έχουμε την απόφαση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επέκταση των χώρων όπου θα γίνεται υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Είναι θέμα, που συζητείται τις τελευταίες ημέρες, υπό το πρίσμα των αυξημένων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν πληροφορίες -σύμφωνα με δημοσίευμα στο DOCUMENTO- ότι ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στην Πάρο και στην Αντίπαρο με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα και από εκεί μετέβη στα Μέγαρα πάλι με στρατιωτικό ελικόπτερο. Ισχύει; Χρησιμοποίησε πράγματι δύο στρατιωτικά ελικόπτερα ή κάποια ιδιωτικά ελικόπτερα ο Πρωθυπουργός;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είδαμε και τα δημοσιεύματα, είδα και πριν από λίγο την ανακοίνωση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς, προς ενημέρωση των πολιτών: Στον Πρωθυπουργό διατίθενται από την Πολιτεία τα μέσα που χρειάζονται, για να επιτελεί τα καθήκοντά του και να μετακινείται όπου χρειάζεται. Η χρήση των μέσων αυτών αφορά την εκπροσώπηση του θεσμού. Εκείνο που έχει σημασία είναι  ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιεί κάθε φορά ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου με βάση την ψήφο των πολιτών.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός μετακινήθηκε στην Πάρο με την πτήση της γραμμής, με μία εμπορική πτήση. Μετακινήθηκε την Κυριακή το απόγευμα από την Αντίπαρο προς την Επίδαυρο, προκειμένου να παραστεί στην παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου, ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που μεταδόθηκε με live streaming σε όλο τον κόσμο. Η εκεί παρουσία του δείχνει και τη σημασία που οφείλουν να δίνουν οι πολιτειακοί άρχοντες να εκφράζουν τη σπουδαιότητα που έχει για τον κάθε Έλληνα η ταύτιση με το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της χώρας και τελικά με ένα προϊόν που βρίσκεται στο DNA τους.

Όσον αφορά την ανακοίνωση  του ΣΥΡΙΖΑ, θα περίμενε κανείς περισσότερη ειλικρίνεια και λιγότερη υποκρισία. Είναι άλλο πράγμα να χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός για τα καθήκοντά του τα μέσα τα οποία του διατίθενται και άλλο για ιδιωτικές του επισκέψεις. Επομένως, θα μπορεί κανείς να κρίνει, με βάση το παρελθόν, ποιος το χρησιμοποιούσε για ιδιωτικές επισκέψεις και ποιος το χρησιμοποιεί για να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν μας είπατε από Αντίπαρο για Μέγαρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από Αντίπαρο για Επίδαυρο.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για την Πάρο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είπα ότι πήγε στην Πάρο με την πτήση της γραμμής, με μια εμπορική πτήση από την Αθήνα. Και την Κυριακή το απόγευμα μετακινήθηκε από την Αντίπαρο για την Επίδαυρο με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας, κύριε Εκπρόσωπε. Δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών κρίνουν ανεφάρμοστες και αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζικών στελεχών. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται για διπλό χαστούκι προς την Κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε διατάξεις-δώρο στους τραπεζίτες, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος. Ποια είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης συνολικά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σεβόμαστε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σεβόμαστε πάντα όλες τις αποφάσεις των Δικαστηρίων μας, ιδίως όταν αυτές είναι των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Για το θέμα αυτό υπάρχει ακόμα δρόμος και θα περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr