Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (20/5/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (20/5/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι.

14 αεροδρόμια εθνικές «γέφυρες» για ένα καλύτερο Καλοκαίρι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες σε εκδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- για μια επένδυση συνολικού κόστους 440 εκατ. ευρώ που αλλάζει τα δεδομένα σε 11 νησιά και τρεις ηπειρωτικές περιοχές μας. Προσθέτοντας, έσοδα στα δημόσια ταμεία και 11.600 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας μεγαλύτερη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες και καλύτερο περιβάλλον στους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που είναι η τουριστική φήμη της χώρας μας.

Αποτελεί, ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών. Και βέβαια  είναι σημαντικό το γεγονός ότι βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα 13, γίνονται οι εθνικές μας «γέφυρες» για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό Καλοκαίρι. Όλα έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Μπορούμε, λοιπόν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να αισιοδοξούμε. Τηρώντας πάντα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού. Αλλά και μια πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους.

Για την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας 

Από αύριο, με την επαναλειτουργία -κάτω από συγκεκριμένους κανόνες- των θερινών κινηματογράφων γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ανάκτηση της ελευθερίας που μας στέρησε η υγειονομική καταιγίδα. Ελευθερία, όμως -όπως  τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. Διότι  -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών,  την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και  προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε.

Για την πορεία των εμβολιασμών 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται  με τον ίδιο  υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς,  η επιχείρηση «Ελευθερία». Μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου  4.615.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.974.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 1.709.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο  με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

Από αύριο Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους συμπολίτες μας ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34 ετών. Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από  2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει  η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων  και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών  σε 19 νησιά,  ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δομές -τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες  διακομιδών εάν και εφόσον  χρειαστεί. Έχει ήδη αναβαθμιστεί το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ και παρακολουθεί σε  πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση, τα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις επάλξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Παράλληλα -όπως είχε προαναγγείλει ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000  προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο. Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη.

Για τη στήριξη  επιχειρήσεων και εργαζόμενων στη μεταβατική περίοδο

Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο μετάβασης στη νέα κανονικότητα, που σταδιακά θα μας πάει σε δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Για αυτή την περίοδο, η Κυβέρνηση αναπτύσσει νέες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε κανένας να μην μείνει πίσω.

-Έχει ήδη  δρομολογηθεί  μια νέα δράση  για την ενίσχυση των επιχειρήσεων  της εστίασης και άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

-Έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης για εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού με αξιοποίηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού,  του προγράμματος «Συν-Εργασία» και του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του καθαρού μισθού με 200 ευρώ.

-Ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» που αφορά  στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για  διάστημα 8 μηνών. Αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και παρέχουν δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

-Μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή  πρόγραμμα  ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.

-Καταρτίζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού και εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα  ότι στέκεται με ευθύνη, διορατικότητα και ευαισθησία, δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με σίγουρα και στέρεα βήματα οδηγεί τη χώρα στην επόμενη μέρα. Χτίζει ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με αφορμή την ΕΜΑΚ, σχεδιάζει η Κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και για άλλες ομάδες εργαζομένων στο Δημόσιο και πότε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Να θυμίσω ότι η απόφαση αυτή για την ΕΜΑΚ, αφορά μια πολύ κρίσιμη Υπηρεσία, κρίσιμη Δομή του Κράτους, για την ασφάλεια. Είναι μια Υπηρεσία από την οποία δεν μπορεί να λείψει κανένας από καμία βάρδια, για λόγους που αντιλαμβάνεστε. Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνει η συζήτηση  και για τους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πώς σχολιάζετε τα όσα διαδραματίζονται στην Εξεταστική και τα λεγόμενα του κ. Καλογρίτσα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή είναι σοκαριστικά. Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και παραπέμπουν σε καταστάσεις παρακράτους.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την αποκάλυψη που κάνει σήμερα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», για την παρουσία τουρκικών αλιευτικών στην Κρήτη, μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, τέτοιου τύπου κινήσεις και παραβιάσεις απαντώνται -κατά πάγια πρακτική- με διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής τις ρυθμίσεις που φέρατε στη Βουλή ως Υπουργείο Εσωτερικών, για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Θέλω να ρωτήσω πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε στο συγκεκριμένο θέμα, αφ’ ης στιγμής κατ’ ουσίαν υπάρχει και αυτή η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, μπλοκάρεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μουρελάτο, πρόκειται για την κορύφωση της πολιτικής υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν αυτός που ήθελε περισσότερους περιορισμούς στο δικαίωμα αυτό το 2019 και εσχάτως επιχείρησε να δείξει ότι είναι υπέρ της άρσης των περιορισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του τη στάση, είναι σαν να βάζει βέτο στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, που διαμένουν στο εξωτερικό. Και επίσης με τη στάση του να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι σαν να χωρίζει τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους τηρεί αυτή τη στάση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, έχετε κάποιο σχόλιο, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», σε σχέση με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Τήνο με ιδιωτικό ελικόπτερο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, ο Πρωθυπουργός μετέβη με το πλοίο της γραμμής στην Τήνο για ιδιωτική επίσκεψη. Λόγω αλλαγής στο πρόγραμμά του, μίσθωσε ιδιωτικό ελικόπτερο για την επιστροφή του, επιλέγοντας να μην μετατρέψει σε ταξί, ελικόπτερο του Στρατού.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, συνολικά ή επιμέρους, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το λεγόμενο σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ+.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Καταρχάς καλοδεχούμενη η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Σας θυμίζω ότι τον περασμένο Ιούλιο στη μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η χώρα μας, ο Πρωθυπουργός, κατάφερε να εξασφαλίσει τους πόρους για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης -που μαζί με το ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα  70 δισ. ευρώ-  ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι είναι πολύ λίγα τα χρήματα και κατόπιν υποστήριζε ότι θα συνοδευτούν από  μνημόνια. Σχέδιο υπάρχει, έχει κατατεθεί και όταν έρθει στην Βουλή αναμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με ποια έργα, με ποιες δράσεις και μεταρρυθμίσεις συμφωνεί και με ποια όχι.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Το Ίδρυμα Φορολογικών Ερευνών έβγαλε μια μελέτη με την Ελλάδα να είναι τέταρτη σε φορολόγηση οικογενειών με παιδιά με 37% σε φόρους και εισφορές. Επειδή έχει συσσωρευτεί και πολύ μεγάλο χρέος αυτό το διάστημα λόγω του κορονοϊού και όλης αυτής της κατάστασης, σκέφτεται κάποια περαιτέρω ελάφρυνση η Κυβέρνηση ή κάποιο άλλο μέτρο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ελαφρύνσεις, όπως γνωρίζετε κ. Καντέλη, και σε μόνιμες ελαφρύνσεις. Πάντα κάνει ό,τι και όσα μπορεί για να στηρίξει τη μεσαία τάξη, επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μια σειρά από επιχειρήσεις-ιδιώτες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν προσφέροντας προνόμια σε εμβολιασμένους. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός θα προχωρήσει, αλλά κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν, σκέφτεται η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, για παράδειγμα αργότερα σε κλειστά θέατρα, κινηματογράφους ή εστιατόρια σε εσωτερικούς χώρους, προνόμια για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ανανιάδη, όπως έχω ξαναπεί, μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί κανονιστικά να ανοίξει αν δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών, να εμβολιαστούν.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου υπογράμμισε το γεγονός ότι η σχέση εργαζόμενου-εργοδότη είναι σχέση εξάρτησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  στην πράξη, μέσα από πιέσεις, το 8ωρο ημερησίως και το 40ωρο εβδομαδιαία θα καταστρατηγηθεί. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε πει πολλές φορές -το έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός- και θα το επαναλάβω: Το 8ωρο, το 40ωρο και το 5νθήμερο προστατεύεται με αυτό το νομοσχέδιο. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας -θα επαναλάβω- μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και εφόσον ο ίδιος το ζητήσει. Και προς τούτο, εφαρμόζονται νέες μέθοδοι που αξιοποιούν και τη σύγχρονη τεχνολογία και αναφέρομαι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Με αφορμή την πυρκαγιά  που ξέσπασε σήμερα στο Σχίνο της Κορινθίας, ένα ερώτημα που έχει ακουστεί ήδη στη δημόσια συζήτηση, είναι γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το «112». Και ήθελα να ρωτήσω, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε από την 1η Μαΐου, πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο ξεσπάσματος άλλων πυρκαγιών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το «112» είναι ένα έκτακτο εργαλείο προειδοποίησης που κρίνεται επιχειρησιακά, κατά περίπτωση, αν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Εν προκειμένω, στο Σχίνο, στα Μοναστήρια στο Αλεποχώρι, η διαδικασία εκκένωσης έγινε χθες το βράδυ, με φυσική παρουσία και η διαδικασία της ενημέρωσης έγινε με άψογο και άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τους διαφωνούντες βουλευτές του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια; Θα υπάρξουν διαφωνούντες; Τι πιστεύετε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η συζήτηση, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα που μιλάμε. Σας είπα την Δευτέρα ότι η Κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να ακούσει τους βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις τους, γι’ αυτό γίνεται διαβούλευση στις Επιτροπές, στην Ολομέλεια. Γι’ αυτό γίνονται συζητήσεις, γι’ αυτό γίνονται διορθώσεις όπου κρίνεται. Σε κάθε περίπτωση, σε ζητήματα όπως αυτό που είναι ένα πολύ ειδικό ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr