Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (13/12/2021)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (13/12/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλή σας ημέρα.

Για την πανδημία

H επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει σαφή προϊούσα ύφεση, η οποία συνδέεται με τη σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, ωστόσο, υψηλό και η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται, με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν σκληρή  μάχη για τη σωτηρία ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενόψει των εορτών, στις οποίες αυξάνεται η κινητικότητα του πληθυσμού στο δημόσιο χώρο και συνηθίζονται οι οικογενειακές συνάξεις, επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και συχνός έλεγχος με αυτοδιαγνωστικά ή όποια άλλα τεστ. Να επισημάνω ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Πάνω απ’ όλα και σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός, καθώς και η τρίτη δόση για όσους έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας εδώ και τρεις μήνες. Όπως έχω επισημάνει, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σημαντικότατη για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Με μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, αποδίδουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς που δίνουν σκληρή μάχη για μήνες και διασφαλίζουμε το εισόδημα των επαγγελματιών που στηρίζουν μέγα μέρος του τζίρου τους στην δουλειά που θα κάνουν αυτές τις ημέρες.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι πρόσφατα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο σε άτομο που νόσησε με κορονοϊό τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ  έδειξαν ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%, ενώ σε όλες τις ηλικίες μειώνει 12 έως 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο να προστατευτούμε και η ανθρωπότητα οφείλει να περιβάλλει τους επιστήμονες με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Κάθε άλλη συμπεριφορά απάδει απ’ αυτή τη λογική, απάδει απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Χάνουν δηλαδή τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς  που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες. Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα  αποδίδεται μόνο κατόπιν ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση τόσο για την τρίτη όσο και για την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα στους συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας μέχρι σήμερα, υπάρχουν 100 χιλιάδες εμβολιασμοί ή ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης.

Στο μεταξύ, άνοιξε από την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 28 χιλιάδες ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει, αύριο, Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των γονέων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Η ισότητα των φύλων αποτελεί δείκτη πολιτισμού και εκσυγχρονισμού μιας κοινωνίας. Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, εφαρμόζει πολιτικές για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων και την υπέρβαση χρόνιων υστερήσεων στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας. Είμαστε ανυποχώρητα στρατευμένοι στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάμεσα στ’ άλλα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση μας έχει προωθήσει:

-Ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

-Την  επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και για τους δύο γονείς.

-Την  επιδότηση από τον ΟΑΕΔ από τους 2 στους 4 μήνες της γονικής άδειας.

-Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιών 2 μηνών έως 2,5 ετών.

-Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα σχέδιο με προοδευτικές πολιτικές που θα παραμερίσουν διακρίσεις, και στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα.

Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια θεματική ενότητα:

  1. Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
  2. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.
  3. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και
  4. Ενσωμάτωση της διάστασης των πολιτικών για τα φύλα σε τομεακές πολιτικές γενικώς.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και πραγματώνει ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, αλλά και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Προϋπολογισμός 2022

Ξεκινά αύριο στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022. Ο Προϋπολογισμός αποτελεί κομβικό μέρος του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλή έξοδο από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων και την ταχεία μετάβαση στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ώστε να προαχθεί το δημόσιο αγαθό και να γίνει κοινωνικό κεκτημένο η ευημερία για όλους μέσω της ανάπτυξης.

Για μια ακόμη φορά θα αναδειχθεί η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της  κυβερνητικής πολιτικής.  Είναι, άλλωστε, προφανές ότι ο Προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις βασικές μας προτεραιότητες, στις βασικές μας στοχεύσεις:

-Για δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα που αποδίδει καρπούς σε όλους τους Έλληνες. Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στόχος μας είναι -και αυτό γίνεται- να μετατρέπεται άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο και σε ευημερία για όλους.

-Είναι μια κυβερνητική πολιτική που υποστηρίζει ο Προϋπολογισμός για ένα οικονομικό μοντέλο  φιλικό προς την ανάπτυξη, που  φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες με  έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη. Με στόχο χιλιάδες άνεργοι να βρουν μια καλή εργασία και τον επόμενο χρόνο, όπως ήδη κάναμε και  μέσα στο 2021.

-Στοχεύουμε σε ένα Κράτος που κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό -ο πολίτης το βλέπει, το παρατηρεί- που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και που βρίσκεται κοντά του, δίπλα του.

-Απλώνει ένα προστατευτικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, με ουσιαστικές πολιτικές υποστήριξης υπέρ των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως άλλωστε και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα. Για παράδειγμα Περιλαμβάνει:

-Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι  θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.

-Περιλαμβάνει την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον  50.000 νέες θέσεις.

-Περιλαμβάνει την κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου  για  γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

-Περιλαμβάνει τη μείωση του τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και την πλήρη κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.

-Περιλαμβάνει την επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

-Περιλαμβάνει, επίσης, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.

-Περιλαμβάνει τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

-Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Περιλαμβάνει γενναία και πολύ σημαντικά κίνητρα  για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης του φόρου.

-Περιλαμβάνει, επίσης, τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Για το «Εξοικονομώ 2021»

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και θα παραμείνει ανοιχτή για 50 ημέρες. Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Εντάσσεται στο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας και θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν πόροι που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση, με πολιτική της αρχή τον πραγματισμό, τον ρεαλισμό, προσφέρει έμπρακτα αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στον πολίτη τόσο με τη διάχυση πλούτου όσο και με την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Δεδομένου ότι πλησιάζουμε στις γιορτές και η διασπορά του ιού παραμένει, υπάρχει στη σκέψη της Κυβέρνησης να αποφασιστούν σημειακές παρεμβάσεις και σε ποιο επίπεδο; Και αν μελετάται το να κατέβει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τους άνω των 50 ετών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα δεν μελετούμε καινούργια μέτρα, είτε αυτά αφορούν την υποχρεωτικότητα, είτε αφορούν άλλου τύπου περιορισμούς. Είναι πολύ σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς. Η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων από όλους μας, η συνέχιση της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε για το συχνό testing, είτε είμαστε εμβολιασμένοι, είτε είμαστε ανεμβολίαστοι, είναι οι βασικοί παράμετροι. Είναι τα εφόδια που έχουμε στα χέρια μας για να κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος και να περάσουμε τα Χριστούγεννα όπως πρέπει και προς όφελος των πολιτών και για τη σωστή λειτουργία της οικονομίας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Επομένως, ο Πρωθυπουργός, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, δεν θα ανακοινώσει τη λήψη κάποιων νέων μέτρων σε ό,τι αφορά την Εκκλησία; Θα περιοριστεί σε παρακλήσεις, πάλι, προς την Ιεραρχία; Δεδομένου ότι υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί ιεράρχες που, είτε δεν θέλουν την τήρηση των μέτρων, είτε ακόμη έχουμε και περιπτώσεις αντεμβολιαστών. Τι θα τους ζητήσει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην ατζέντα της συζήτησης του Πρωθυπουργού υπάρχει το ζήτημα της πανδημίας, όπως και άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Θυμίζω ότι και για την Εκκλησία υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που αφορά το καθεστώς προσέλευσης των πιστών στις θρησκευτικές Λειτουργίες.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τον Προϋπολογισμό. Τι απαντάτε στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης ότι μειώνονται τα κονδύλια για το Ε.Σ.Υ.;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι τελείως αβάσιμες. Προφανώς, είτε δεν έχουν διαβάσει σωστά τον Προϋπολογισμό, είτε συνειδητά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Τα κονδύλια για το Ε.Σ.Υ. είναι περισσότερα. Εκείνο που διαφοροποιείται είναι η έκτακτη επιχορήγηση του Προϋπολογισμού, η οποία -και γι’ αυτό και λέγεται «έκτακτη»- δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Ανά πάσα στιγμή, η ελληνική Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το Ε.Σ.Υ. με παραπάνω χρήματα, εάν χρειαστεί, για να στηρίξει τις ανάγκες και τη δράση του.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Αισθάνεται η Κυβέρνηση πως λαμβάνει μήνυμα από τη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χθεσινή διαδικασία αφορούσε το ΚΙΝΑΛ. Είναι μια διαδικασία που, η δημοκρατική της νομιμοποίηση, μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας, είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός, το οποίο είχαμε σημειώσει και χαιρετίζουμε από την αρχή. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Ανδρουλάκη, χθες, και τον συνεχάρη. Από την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ, προσδοκούμε μια Αντιπολίτευση δημιουργική, με προτάσεις, στο ρόλο της. Η Κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει τη δουλειά της. Συνεχίζει να αξιοποιεί την κάθε μέρα, μέχρι τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να παράγει έργο που θα προάγει το δημόσιο συμφέρον. Να παράγει έργο που θα κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη σε όλα τα επίπεδα και που θα συνεχίζει να δυναμώνει τη χώρα, επίσης, σε όλα τα επίπεδα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θέλω να ρωτήσω: Με ποιες θέσεις και ποιες επιδιώξεις προσέρχεται η ελληνική πλευρά σε αυτή τη συνεδρίαση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας, είναι θέσεις γνωστές, είναι πάγιες, εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο στο οποίο η χώρα μας βασίζει την πολιτική της. Και απέναντι στα ζητήματα αυτά είναι σαφής και η ενιαία τοποθέτηση της Ευρώπης,  σε ό,τι αφορά τη στάση όποιου παρεκκλίνει από το Διεθνές Δίκαιο και προκαλεί με τη συμπεριφορά του, είτε στην περιοχή μας, είτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στη χθεσινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Ανδρουλάκη. Κατά ορισμένες πληροφορίες, του είπε να τα πουν και από κοντά. Υπάρχει κάποιο ραντεβού; Έχει κανονιστεί κάποιο ραντεβού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν έχει κανονιστεί κάποιο ραντεβού. Αλλά νομίζω ότι είναι απολύτως φυσικό ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο νέος Πρόεδρος του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη πολιτικού κόμματος να προγραμματίσουν να έχουν μία επικοινωνία. Νομίζω θα κανονιστεί αυτό το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα.

Ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr