Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

 

Καλό μεσημέρι,

Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των παγκόσμιων κρίσεων, τις δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο αλλά και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και του πόσο ανοιχτή είναι, κάτι που αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας ώστε μια μικρή ανοιχτή οικονομία να ευημερήσει μέσα σε μια νομισματική ένωση.

Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, από περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης σε περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ σήμερα, επίπεδο παραπλήσιο με αυτό των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της ευρωζώνης. Και η βάση των εξαγωγών μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία, καθώς κατανέμεται ισομερώς μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών αγαθών», ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και οδήγησαν στην βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην χώρα μας και κατ’ επέκταση στην βελτίωση των οικονομικών της.

Παράλληλα, τόνισε πως η υψηλή αναμενόμενη κερδοφορία που εμφανίζει η Ελλάδα ως οικονομία, ο υψηλός βαθμός πολιτικής σταθερότητας καθιστούν την οικονομία μας έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και πως το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σημαντικούς πόρους που λαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του κύριου στόχου της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού: να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών, που προέρχονται από την ανάπτυξη. «Η κυβέρνησή μου», ανέφερε, «έχει αναλάβει να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτή την ιστορική ευκαιρία. Και οπωσδήποτε θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή αυτή».

Σε συνέχεια μιας σειράς θετικών ειδήσεων και ανακοινώσεων για την ελληνική οικονομία όσα ειπώθηκαν και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και από την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει και από το απόλυτο αδιέξοδο έχουμε περάσει σε μια περίοδο ανάκαμψης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Μια επιτυχία που πριν και πάνω απ’ όλα ανήκει στους Έλληνες πολίτες.

Όπως τόνισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, «παρά τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων, η ανθεκτικότητα της χώρας ήταν αξιοσημείωτη. Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική. Είναι και ο ελληνικός λαός».

Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027) -ζήτημα το οποίο είχε θέσει ήδη ο Πρωθυπουργός από τις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα-, η συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Μεταναστευτικό είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές και να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, την διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Παλαιστινιακού λαού αλλά και την ανάγκη για την προστασία των αμάχων και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο  Πρωθυπουργός θα μετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός με το πρόγραμμα πλέον να απευθύνεται στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται μέχρι σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Ήδη πάνω από 300.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας και έχουν εντοπιστεί 15.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα περισσότερα σε πρώιμο στάδιο με πολύ καλές προοπτικές για την ίασή τους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους της διευρυμένης πλέον ηλικιακής ομάδας 45 έως 74 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος, αλλά η πρόληψη είναι το κλειδί στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η ενίσχυση ανέρχεται σε 25€ ανά μεγαβατώρα για αυτό το μήνα σε σχέση με τα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€ ανά μεγαβατώρα, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Οι ενισχύσεις αφορούν όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πάνω από 9,3 δις ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ανακούφιση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον ειδικό λόγο από την Κυβέρνηση.

Η χώρα μας ήταν η πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη που φορολόγησε με 90% τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών κατά το πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έως τον Ιούνιο 2022 εισπράττοντας πάνω από 370 εκατομμύρια €. Ενώ απ’ τον Ιούλιο 2022 έως και σήμερα λειτουργεί ο μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει αποδώσει πάνω από 3,4 δις ευρώ μειώνοντας ισόποσα τους λογαριασμούς των καταναλωτών, διατηρώντας τους με αυτό τον τρόπο σε προσιτό επίπεδο.

Μάλιστα από αυτά, 800 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικούς καταναλωτές μέσω σχήματος κρατικής ενίσχυσης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο σχεδιασμού ενίσχυσης των πολιτών για τους επόμενους μήνες στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λεπτομερώς μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα απ’ τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σδούκου.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν απ’ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που από τη νέα χρονιά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ξεφύγουν τότε θα επανεξεταστεί άμεσα νέο σχήμα στοχευμένης επιδότησης για τους καταναλωτές. Η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πολίτες συνεχίζεται, με ξεχωριστή μέριμνα ειδικά για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες απέναντι και στις συνέπειες της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και την ακρίβεια, λαμβάνοντας μέτρα που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η «μόνιμη μείωση τιμής» και εντατικούς ελέγχους για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, εικονικών εκπτώσεων και παραβάσεων που αφορούν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Μόνιμη μείωση τιμής», έχουν ήδη ενταχθεί 233 προϊόντα, από 21 βασικές κατηγορίες. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από 5% και φτάνουν και το 23%, αναλόγως με τον κωδικό. Στόχος του προγράμματος είναι οι κωδικοί που θα συμμετάσχουν να φτάσουν τους 500.

«Με την πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» επιδιώκουμε τη σταθερή μείωση των τιμών στο ράφι, σε είδη βασικής ανάγκης για τα νοικοκυριά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην ακρίβεια, υλοποιώντας μέτρα πρωτοποριακά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Ο αγώνας μας απέναντι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης συνεχίζεται καθημερινά.

Συζητείται σήμερα στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων Δημοσίου. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους. Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων ώστε αν επιτυγχάνουν τους στόχους να μπορούν να αμείβονται περισσότερο και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Προσλήψεις 2.763 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για το διδακτικό έτος 2023-2024 ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσλαμβάνονται 1002 και στην δευτεροβάθμια 1748 προσωρινοί αναπληρωτές. 13 επιπλέον διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας εγκρίθηκε η διαδικασία πρόσληψης 150 νέων οδηγών στον  Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η απόφαση αφορά σε άτομα ειδικότητας ΔΕ Οδηγών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως οκτώ μήνες. Οι νέες προσλήψεις έρχονται σε συνέχεια σειράς μέτρων που έχουν ήδη  δρομολογηθεί, με σκοπό τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών που προσφέρει ο Ο.Α.Σ.Θ., ενόψει και της διαχείρισης των νέων κυκλοφοριακών συνθηκών, που θα προκύψουν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Flyover). Υπενθυμίζεται, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει υπηρεσία 20 επιπλέον οδηγοί, μέσω εσωτερικών μετακινήσεων στον Οργανισμό.

Από τις 11 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Από το 2020 έχουν αυξηθεί, κατά 39% ο προϋπολογισμός του προγράμματος, κατά 35,34% ο αριθμός των σχολικών μονάδων και κατά 17,5% ο αριθμός γευμάτων. Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ σε 1.658 σχολικές μονάδες, σε 134 Δήμους της Χώρας και αφορά την σίτιση έως και 217.267 μαθητών σε καθημερινή βάση ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την τρέχουσα σχολική χρονιά ανέρχεται σε 102.000.000 ευρώ.

Ο πρώην Επίτροπος και Βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταβαίνει στη Δερβιτσάνη Αλβανίας, για την Τελετή Αποκαλυπτηρίων της Προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της πόλεως στο  όνομά του, ως τιμή και αναγνώριση στον αείμνηστο Πρωθυπουργό, που άνοιξε το δρόμο των σχέσεων Ελλάδος-Αλβανίας, με την πρώτη ιστορικά επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το αίτημα άρσης ασυλίας 11 βουλευτών των Σπαρτιατών; Τι θα γίνει με την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος; Και τι θα γίνει και με τις έδρες, εφόσον αποδειχθεί και δικαστικά ότι πραγματικός αρχηγός είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το διαδικαστικό σκέλος και το σκέλος της Δικαιοσύνης, προφανώς θα κινηθεί η Δικαιοσύνη με τον ανεξάρτητο ρόλο της. Θα ακολουθηθούν όλες οι δέουσες και οι προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή. Επειδή αυτό αφορά τυπικά μια απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., εγώ δεν μπορώ να σας ανακοινώσω κάτι επίσημα, αλλά αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο αίτημα αυτό, αφού, προφανώς, τυπικά δούμε και το σύνολο των κειμένων. Έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, με αφορμή την ερώτηση που μου κάνετε, να σταθούμε στο νομικό πλαίσιο, που αποτελεί και τον πυρήνα και αυτής της διαδικασίας της Δικαιοσύνης. Που ξεκίνησε, προφανώς, από τα όσα είπε ο Αρχηγός του εν λόγω κόμματος, αλλά πυρήνας του είναι ο νόμος, που ψήφισε η Βουλή την προηγούμενη τετραετία με εισήγηση της Κυβέρνησης, νόμο πάνω στον οποίο βασίστηκε ο Άρειος Πάγος και απέκλεισε το κόμμα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση. Και πάνω σε αυτή τη λογική, πάνω σε αυτή τη νομοθεσία βασίζεται και η συγκεκριμένη υπόθεση. Να θυμίσουμε, λοιπόν, ποιοι ψήφισαν αυτό το νόμο, ποιοι δεν ψήφισαν αυτό το νόμο και αναφέρομαι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και ποιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να υπερασπιστούν τις βασικές αυτές διατάξεις, έστω και με ένα υπόμνημα. Μένει να δούμε, μόλις ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ποια θα είναι η κατάληξη και ποιες θα είναι οι επιμέρους ενέργειες οι οποίες θα γίνουν.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σας, κ. Εκπρόσωπε. Σήμερα, ένα ακόμη δημοσίευμα του «Inside Story» αυτή τη φορά, επιβεβαιώνει το “Documento” πως μεταξύ των τουλάχιστον 88 προσώπων, που εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να παρακολουθούνται από το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator ήταν και η Εισαγγελέας που υπέγραφε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. Επιμένει σήμερα η Κυβέρνηση πως πρόκειται για ζήτημα ιδιωτών; Πώς εξηγείτε την ταύτιση προσώπων, που παρακολουθούσε το Predator με της ΕΥΠ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι συνολικά μια υπόθεση η οποία απασχολεί την Δικαιοσύνη. Εμείς δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο για τις υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη. Έχει τον ανεξάρτητο ρόλο της, τον επιτελεί και από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει κάποιο πόρισμα για οτιδήποτε και κάτι επίσημο, εμείς το σχολιάζουμε.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ διά του Δημήτρη Μάντζου, χθες στη Βουλή, κάλεσε τόσο εσάς τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτό που χαρακτήρισε ο βουλευτής του κόμματος «ψηφιακό παρακράτος» που δολοφονεί χαρακτήρες με διακίνηση fake news. Στην όλη υπόθεση παρενέβη και ο κ. Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει «στρατό από trolls», όπως είναι η ομάδα αλήθειας. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όπως σας έχω πει πάρα πολλές φορές, στον εσωκομματικό διάλογο, στις διενέξεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οτιδήποτε άλλο συμβαίνει εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά να παρεμβαίνουμε. Όμως, μέσα στο πλαίσιο της ανταλλαγής, τέλος πάντων, «πυρών» εσωκομματικών και των κατηγοριών, αναδείχθηκε κάτι το οποίο είναι νομίζω πάρα πολύ σοβαρό, ένα μείζον ζήτημα, το οποίο βέβαια πολλοί από εμάς και όχι μόνο στο δικό μας κόμμα και όχι μόνο πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πολίτες, ιδιώτες, το αντιμετωπίσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τον «βούρκο» του διαδικτύου, που πολλές φορές είχε χαρακτηριστεί ότι προέρχεται από τα «υπόγεια της Κουμουνδούρου». Όλοι καταλαβαίναμε τι συνέβαινε, όλοι το βλέπαμε, μαζικές επιθέσεις, απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων, επιθέσεις σε πολιτικούς, αλλά και τις οικογένειές τους, τις συζύγους ή τους συζύγους τους, τα παιδιά τους, προσωπικές επιθέσεις από ανώνυμα trolls, ταύτιση ολόκληρων κομμάτων με τα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Χυδαία hashtags, ακόμα και κατά του Πρωθυπουργού, πολλών άλλων πολιτικών. Τα έχουμε δει αυτά, τα έχουμε ζήσει. Έρχεται, όμως, ένας διατελέσας Γραμματέας του κόμματος αυτού, του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης – δεν ξέρω γιατί το έκανε κατόπιν εορτής, αλλά το είπε– και είπε κάτι πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο εμπλέκει, σύμφωνα με αυτά που είπε, ακόμα και τον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλο αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καταλάβουμε, να μάθουμε τι σημαίνει και ποιοι είναι αυτοί που κατηγορούνται, ποιοι δημοσιογράφοι μπορεί να εμπλέκονται με ανώνυμα προφίλ που αγγίζουν μέχρι και έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να πάρει θέση και όλα τα αρμόδια θεσμικά Όργανα. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να προσπεράσουμε. Είναι κάτι που το βιώσαμε. Είναι προφανές ότι είναι επιβεβλημένη η κριτική, ακόμα και ένας πιο έντονος πολιτικός διάλογος, υπό την προϋπόθεση να γίνεται επώνυμα, να γίνεται με στοιχεία και χωρίς το πέταγμα λάσπης. Και όταν αυτό αρμόδια χείλη ανθρώπου ο οποίος έχει διατελέσει σε μία από τις κορυφαίες κομματικές θέσεις διατυπώνεται, τότε είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που ξεφεύγει από τα εσωκομματικά.

Τώρα, η επιχειρούμενη προσπάθεια συμψηφισμού ή ίσων αποστάσεων ή οτιδήποτε άλλο με ένα εντελώς άσχετο, με μια σειρά από άσχετα επιχειρήματα χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, κάποια ταύτιση κατηγοριών ή ταύτιση υπογείων γεμάτων λάσπη ανώνυμων trolls με μία σελίδα η οποία μπορεί να κάνει κριτική και να αναπαράγει κάποια πράγματα, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να αναπαραχθούν, νομίζω ότι είναι άστοχη και δεν έχει καμία σχέση. Εδώ έχουμε από τη μια πλευρά συγκεκριμένες διατυπώσεις ενός κορυφαίου στελέχους ενός κόμματος, που έχει διατελέσει Γραμματέας του κόμματος αυτού, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ασχέτως αν αυτό έγινε καθυστερημένα και όντως προκαλεί πολλά ερωτήματα και στην άλλη πλευρά έχουμε αόριστες κατηγορίες. Και σε κάθε περίπτωση, νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, όλα αυτά τα οποία αναφέρει, δεν νομίζω ότι εμπεριέχουν ούτε αναπαραγωγή χυδαίας ρητορικής, ούτε όλα αυτά τα συνθήματα τα οποία τα ακούγαμε και τα βλέπαμε να γράφονται συνεχώς και ούτε έχουν και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.  

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην εισαγωγή σας αναφερθήκατε στον νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους φορείς, στα νοσοκομεία. Ο κ. Κασσελάκης, με ανάρτησή του, ειρωνεύεται από τη μία τον Πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «Κολοκοτρώνη του Ε.Σ.Υ.», όσον αφορά στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μιλάει για κομματικά παιχνίδια και διορισμούς. Πώς απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας μας απαντήσει ο κ. Κασσελάκης τι θέλει. Του απάντησε, νομίζω, πολύ εύστοχα και η Υπουργός Εσωτερικών, η κυρία Κεραμέως. Να μας πει αν θέλει, για παράδειγμα, ένας ο οποίος – με όλο τον σεβασμό στο επάγγελμα – έχει βουλκανιζατέρ, αν πρέπει να μπαίνει ξανά διοικητής σε ένα νοσοκομείο. Αν διαφωνεί ο κ. Κασσελάκης με το να είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια, βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να κάνει έστω και αίτηση και να είναι παραδεκτή για μία αντίστοιχη θέση. Να μας πει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την αξιολόγηση, τη συνεχή αξιολόγηση των διοικητών. Αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το να υπάρχει συμμετοχή του ΑΣΕΠ σε αυτή τη διαδικασία. Αν πρέπει  να υπάρχουν τεστ αξιολόγησης. Πράγματα τα οποία θεωρώ εγώ ότι είναι αυτονόητα και η Κυβέρνηση τα θεωρεί αυτονόητα. Και θα έπρεπε η συζήτηση να είναι, εδώ και πολλά χρόνια, για το πώς αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τώρα, ως προς τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο κ. Κασσελάκης, νομίζω ότι είναι πλήρως άστοχος και δεν έχει καμία λογική και καμία βάση. Είναι μια καλή ευκαιρία, όμως, να θυμηθούμε και ο ίδιος τι έχει προτείνει, ακόμη και στην έτερη υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος, την κυρία Αχτσιόγλου. Να θυμηθεί και ο ίδιος, δηλαδή,  τι υποστήριζε. Και ξέρετε, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Υπάρχουν άνθρωποι με άξια βιογραφικά, τα οποία να έχουν και μία συνάφεια με το αντικείμενο με το οποίο θα κληθούν να καταπιαστούν, είτε  να διοικήσουν τον οποιονδήποτε Οργανισμό, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, είτε, εν προκειμένω, όπως είπατε ένα νοσοκομείο. Είναι κάτι, νομίζω, που είναι ένα κοινό αίτημα και πολύ σωστά νομοθετείται. Και πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες, ακούσαμε τον πρώην Υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ., κ. Νικήτα Κακλαμάνη, να λέει, μεταξύ άλλων, το ότι να παραληφθεί κάποιος στην Κυβέρνηση ή σε κυβερνητική θέση, του λένε, όταν υποβάλλει το βιογραφικό του, να βάλει ότι έχει θητεύσει λίγο στο ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό στα κριτήρια των προσλήψεων και γενικά της επιλογής προσώπων από την Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο ομιλών είναι από πολύ μικρός στη Ν.Δ. και είμαι περήφανος γι΄ αυτό. Και παράλληλα με την εργασία μου από νεαρή ηλικία, πάντοτε και εγώ είμαι εκεί και είμαι συνεπής στο κόμμα που ανήκω, το οποίο, όμως, έχει καταφέρει και είναι το μοναδικό κόμμα εξουσίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, γιατί βασίζεται στις αρχές και στις αξίες του, στις διαχρονικές ιδέες, τις οποίες υπηρετεί, στις δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει, βάζοντας το συμφέρον των πολιτών πάνω από όλους και απ΄ όλα. Αλλά, ταυτόχρονα, και σε πολύ σημαντικές διευρύνσεις και εισόδους ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι συμμερίζονται και συντάσσονται με το όραμα του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή η διεύρυνση έχει φέρει αποτελέσματα. Σίγουρα πάντοτε με σεβασμό -το ξαναλέω- στη βάση μας, στους ανθρώπους οι οποίοι διαχρονικά υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.. Τα είδαμε τα αποτελέσματα αυτά σε μια πολύ δύσκολη παγκόσμια συγκυρία πολλών εισαγόμενων κρίσεων και πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες. Είχαμε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και τον Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το αποτέλεσμα έσβησε τα προβλήματα, για να μην παρεξηγηθώ. Ένα αποτέλεσμα που δεν το έχουμε συναντήσει, ούτε το συναντάμε πολύ εύκολα, να αυξάνει τη δυναμική του το κυβερνών κόμμα, να διευρύνει κατά πολύ τη διαφορά του από την Αντιπολίτευση. Αυτή, λοιπόν, η σύνθεση, αυτή η διεύρυνση, πάντοτε σε γερές βάσεις και γερά θεμέλια, νομίζω ότι έχει πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε, κυρίως αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτός είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με τα νέα μέτρα για το ρεύμα που είπατε ότι θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πέραν αυτού του νέου επιδόματος θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ρεύμα, θα υπάρξουν και κάποιες ειδικές πρόνοιες, όπως μαθαίνουμε για τα ενεργοβόρα νοικοκυριά σε περιοχές, δηλαδή, που οι χαμηλές θερμοκρασίες κρατούν περισσότερο; Και ένα δεύτερο ερώτημα σχετικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα. Είχε πει ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, είχε στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές και μας είχε προϊδεάσει για κάποιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Πότε να τις περιμένουμε αυτές και σε ποια κατεύθυνση θα είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι είναι καλύτερο να ακούσουμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου. Βγήκε μια πρώτη σειρά από ανακοινώσεις για τα νοικοκυριά και τα κοινωνικά τιμολόγια για τους αγρότες που ξεπερνούν τα 32,2 εκατομμύρια ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο. Μια σημαντική κίνηση αυτονόητης στήριξης των πολιτών, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν το αυξημένο κόστος. Θα έχουμε και μια σειρά από άλλες ανακοινώσεις. Το καλύτερο είναι να τις ακούσουμε από τους αρμόδιους της πολιτικής ηγεσίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως προς το θέμα των τροφίμων, είναι μια καθημερινή μάχη και όποιος λέει ότι πατώντας ένα κουμπί ή παίρνοντας μια πρωτοβουλία, που η Αντιπολίτευση ούτε την τεκμηριώνει, ούτε την περιγράφει συγκεκριμένα, θα λύσει το πρόβλημα εξαπατά τους πολίτες. Κάθε μέρα προστίθενται οι περισσότεροι κωδικοί, για παράδειγμα, σε μια νέα πρωτοβουλία, όπως είναι η μόνιμη μείωση τιμής. Σχεδόν κάθε μήνα προστίθεται ένα νέο «όπλο» στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες. Και ναι, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η συνέχιση και η εντατικοποίηση των ελέγχων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνονται πολλοί έλεγχοι. Ανακοινώνονται και θα έχουμε θεωρώ ανακοινώσεις όταν και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, να το θεωρείτε δεδομένο. Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ είναι τα πρόστιμα μόνο για το τρέχον έτος και είναι ένας αριθμός που ανεβαίνει, γιατί οφείλουν όλοι να σέβονται τους καταναλωτές, το σύνολο των πολιτών, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο εισαγόμενης ακρίβειας. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε τη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, που είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Ήδη, έχει ψηφιστεί το 50% του οικονομικού μας προγράμματος. Λαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υλοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια. Αλλά, το υπογραμμίζω, το τονίζω, όπως ακριβώς το διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, δεν θα ξεφύγει κανένας από τη διαδικασία του ελέγχου. Θα υπάρχει η τήρηση, θα επιβληθεί η νομιμότητα και τα πρόστιμα, όπως συνέβη σε πολλές άλλες περιπτώσεις, είτε εξαπάτησης των καταναλωτών με εικονικές εκπτώσεις, είτε παράβασης του νόμου για το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους, είτε φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, τα πρόστιμα θα είναι πολλαπλάσια των κερδών που προέκυψαν από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, αν και εφόσον και όταν διαπιστωθεί.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στη χθεσινή παρέμβασή της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την αθώωση των «Σπαρτιατών» που λέγαμε νωρίτερα, υπάρχει μια ξεχωριστή αναφορά στη χρηματοδότηση αυτού του κόμματος. Σκέφτεται η Κυβέρνηση μήπως να ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο, καθώς έχει υπάρξει και μια, αν δεν κάνω λάθος, τροπολογία στον σχετικό νόμο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προεκλογικά, η οποία δεν έγινε δεκτή τότε από την Κυβέρνηση, ακριβώς για τη χρηματοδότηση τέτοιων κομμάτων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι, εφόσον προχωρήσει η υπόθεση και ακολουθηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται και στη συνέχεια όλες οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης, όλα τα επιμέρους ζητήματα θα εξεταστούν στην κατεύθυνση αυτή. Βήμα-βήμα θα τα δούμε όλα τα επιμέρους. Αλλά επειδή είναι και μια διαδικασία που το μεγαλύτερο σκέλος της αφορά τη Δικαιοσύνη, η οποία αποφασίζει, είναι καλό να το δούμε κατά περίπτωση. Τώρα, ως προς τη διάθεση της Κυβέρνησης, εφόσον αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι πράξεις το έχουν αποδείξει. Γιατί ξέρετε, το δια ταύτα είναι, όταν έχεις τη δυνατότητα να νομοθετήσεις, να κινηθείς και αυτό να το κάνεις αποτελεσματικά με σεβασμό, προφανώς, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη αποφασίζει και όλα τα επιμέρους όργανα και οι επιμέρους αρχές θα κάνουν το δέον. Σε κάθε βήμα, λοιπόν, θα έχουμε και την αντίστοιχη τοποθέτηση και ενημέρωση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σε μια πρόσφατη ηχηρή τοποθέτησή του ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το παλαιστινιακό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διακοπή των ισραηλινών εποικισμών και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Η παρέμβασή του, δε, ερμηνεύτηκε από ορισμένους ότι είναι σε άλλο μήκος κύματος από την κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα και στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, προφανώς με απόλυτο σεβασμό και στον πρώην Πρωθυπουργό. Τώρα, η θέση της Ελλάδας, η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι σταθερή και στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν αλλάζει. Ως προς το Ισραήλ είμαστε αλληλέγγυοι στο λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Πρέπει να διαχωρίσουμε πλήρως τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και βέβαια, πρέπει να υπάρχει προστασία των αμάχων. Πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών, όπως ακριβώς την έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός, κάτι το οποίο είναι και διαχρονικά θέση της χώρα μας και την οποία υποστηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δύο ερωτήματα. Ένα συμπληρωματικό για τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο κ. Κώστας Καραμανλής έβαλε ξανά στο τραπέζι και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Είναι αυτό ένα ζήτημα ανοιχτό για την ελληνική Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω ή διαφορετικό από αυτά που έχουν ειπωθεί, ούτε κάποια διαφορετική νεότερη ενημέρωση. Οπότε θα μείνουμε σ’ αυτά που έχουν ειπωθεί από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης μέχρι τώρα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είδαμε πριν από λίγες ημέρες έναν νέο δείκτη αποτελεσματικότητας του κράτους δικαίου, το World Justice Project, να απεικονίζει τη χώρα μας σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις, στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.  Σημειώνεται μεγάλη αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών. Σας απασχολεί ο διεθνής αντίκτυπος από αυτή την ιστορία για τη χώρα και για την Κυβέρνηση; Το λέω και γιατί αυτή την ώρα που μιλάμε τυχαίνει και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ. Ράμμος, να καταθέτει στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής για τις υποκλοπές και για τα όσα έγιναν στην Α.Δ.Α.Ε..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε, γιατί την διάβασα και εγώ την Έκθεση, ότι μολονότι για πέμπτη συνεχή χρονιά ο συγκεκριμένος δείκτης σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην μειοψηφία των χωρών, που είδαν πέρσι τη συνολική βαθμολογία τους να αυξάνεται, έστω και κατά 1%.

Να πούμε, επίσης, ότι προφανώς όλες τις επιμέρους παρατηρήσεις όλων των αντίστοιχων Εκθέσεων, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν όλες τις χώρες -γίνονται επιμέρους παρατηρήσει- τις λαμβάνουμε και τις επεξεργαζόμαστε.

Και να πούμε ότι όλες οι αντίστοιχες Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαρτυρούν, λένε – τα τελευταία χρόνια περισσότερο – ότι υπάρχει βελτίωση σ’ αυτούς τους δείκτες λόγω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Και γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις και για το κράτος δικαίου και για τη λειτουργία του Κράτους και για το νομοσχέδιο που αναφέραμε του Υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των οργανισμών και όλες οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν υποτιμούμε καμία Έκθεση και καμία μελέτη για τη χώρα μας. Τις διαβάζουμε προσεκτικά και κινούμαστε στη κατεύθυνση βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας. Και νομίζω ότι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, αλλά για να είμαστε δίκαιοι νομίζω ότι η εικόνα της Ελλάδας συνολικά τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό το επίπεδο και σε όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε αναφέρει είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και αυτό αποτυπώνεται και σε όλες τις αντίστοιχες μεγάλες συναντήσεις σε κάθε συγκυρία στην οποία εκπροσωπείται η χώρα μας στο εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr