Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της κυβερνητικής ενημέρωσης για την προεκλογική περίοδο από τον προκάτοχο μου, Γιάννη Οικονόμου, θα ήθελα επισημάνω και δημόσια το ύφος, τη σοβαρότητα και τη μετριοπάθεια με την οποία υπηρέτησε αυτό το ρόλο επί ενάμιση  και πλέον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας πλέον επαφή και επικοινωνία, στόχος μου είναι μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες να έχουμε τακτικές ενημερώσεις εδώ στη Γ.Γ. Τύπου, ώστε να απαντώ στις ερωτήσεις σας και ταυτόχρονα να σας παρουσιάζω: Πρώτον το προεκλογικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μαζί με τα θέματα της επικαιρότητας και δεύτερον μια θεματική ανασκόπηση των πεπραγμένων της Κυβέρνησης στους πλέον κρίσιμους τομείς πολιτικής που αφορούν τους πολίτες. Στόχος μας όπως επανειλημμένα έχει πει ο Πρωθυπουργός είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου χωρίς τοξικότητα αλλά με εστίαση στα αποτελέσματα των πολιτικών μας που έκαναν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο φοβάμαι πως δεν θα αποφύγετε τους περίφημους πίνακες που κατά καιρούς χρησιμοποιώ και την παρουσίαση έγκυρων δεικτών που είναι κατά τη γνώμη μου και ο μόνος τρόπος να ελέγξουμε όσα λέγονται δημόσια από τα κόμματα και τα στελέχη τους. Η επιμονή στην τεκμηρίωση δεν είναι κάποια τεχνοκρατική εμμονή. Αντιθέτως αποτελεί δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου. Διότι πολύ απλά ό,τι δεν μετριέται δεν μπορεί να αξιολογηθεί στην πραγματική του βάση. Αυτό βρίσκεται στην πυρήνα αυτού που αποκαλούμε «πολιτική με απτά αποτελέσματα» αλλά και πολιτικός διάλογος ουσίας.

Θα βάλω τα δυνατά μου λοιπόν να είμαι διαθέσιμος και ειλικρινής στις ερωτήσεις σας κατά το briefing αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Προσβλέπω και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία μέχρι τις κάλπες.

Να έρθω τώρα αναλυτικά στην επικαιρότητα ξεκινώντας με την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν.

Με εντολή του πρωθυπουργού εστάλησαν χθες 2 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συγκεκριμένα με τη Γαλλία και την Ιταλία ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν ήδη με ασφάλεια 12 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες ομογενείς μας. Επιπλέον μία ομάδα των 11 πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος έφτασε  στο Τζιμπουτί αργά τα μεσάνυχτα. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στο Σουδάν θα τεθεί σήμερα ως πρώτο θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με δική μας παρέμβαση. Ευχαριστούμε τους εταίρους και τις σύμμαχες χώρες της περιοχής για την βοήθεια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και εξυπακούεται ότι η κυβέρνησή μας συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση με ασφάλεια όλων των ομογενών από τη φλεγόμενη χώρα.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή, το 2022  -μια πολύ δύσκολη χρονιά όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης – η χώρα μας πέτυχε όχι μόνο να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα +0,1% παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της διπλάσιας του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας που έφερε πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη μετά την πανδημία.

Τι έχουν να πουν άραγε όλοι εκείνοι που προέβλεπαν δημοσιονομικό  εκτροχιασμό και υιοθετούν ακόμη ένα καταστροφικό αφήγημα για την οικονομία. Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρω ότι  η Γερμανία σημείωσε έλλειμμα  -1,9%, η Γαλλία -2,8% και η  Ιταλία -3,6%.

Επί θητείας μας, το Α.Ε.Π. της χώρας αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ. και  το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 35 μονάδες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, οδήγησε τον οίκο  S&P να αναβαθμίσει την Παρασκευή σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος -για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα εκλογής μας  – και σημαίνει φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά μας.

Χρειάζεται πολύ θράσος ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ -που θα βαρούσε τα νταούλια και δήθεν θα χόρευαν οι αγορές- να μας εγκαλεί για την επενδυτική βαθμίδα. Το ποιος εργάζεται για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και ποιος εγκλώβισε τη χώρα στην ύφεση και την υπερφορολόγηση την περίοδο 2015-2019 ιδίως της μεσαίας τάξης είναι γνωστό. Πάντως, ξανακλείνοντας τις τράπεζες με την προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη (όπως ήδη απειλεί ο εκ νέου δυνάμει κυβερνητικός τους εταίρος) το τελευταίο πράγμα που πρέπει να περιμένουμε είναι η επενδυτική βαθμίδα.

Την εβδομάδα που πέρασε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά εγκαινίασε το πρόγραμμα «Κάλυψη» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Πρόκειται για μια νεαρή μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά  που εγκαταστάθηκε δωρεάν σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι , έναν από τους πρώτους Δήμους στους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. Και είμαστε μόλις στην αρχή, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή 46 Δήμοι από όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη βασική δράση του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή δηλαδή φθηνών άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Θυμίζω, νέοι έως 39 ετών και ευάλωτοι, 137.000 πολίτες συνολικά, είναι οι ωφελούμενοι από την  επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους για την οποία εξασφαλίσαμε 1,8 δις. ευρώ από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους.

Πάλι έπεσαν έξω όσοι μιλούσαν για πρόγραμμα φιάσκο. Το ενδιαφέρον είναι  πολύ μεγάλο: Έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα σε τρεις εβδομάδες σχεδόν 19.000 αιτήσεις -18.895 για την ακρίβεια-   και έχουν λάβει προέγκριση οι 996  συνολικού ποσού 110.6 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ.

Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας αυτά τα 4 χρόνια μαζί με τους σημαντικούς πόρους του ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ επέτρεψαν να υλοποιήσουμε  κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είναι το πρόγραμμα δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» με πόρους 490 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, το υψηλότερο ποσό που δόθηκε ποτέ για τέτοιο σκοπό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 νέες δράσεις δωρεάν  προληπτικών εξετάσεων και φροντίδας υγείας – για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων που ευθύνονται για το 85% των συνολικών θανάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την επιτυχημένη δράση «Φώφη Γεννηματά» στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 120.000 δωρεάν μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα σε 7.697 γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο και έως το τέλος Μαΐου ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου , τα καρδιαγγειακά νοσήματα , για τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Καλύπτουν  σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού και επαναλαμβάνω είναι δωρεάν.

Να θυμίσω ότι στα τέλη Μαΐου  αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους.

Έχουμε πει  ότι στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε- να υπάρχουν «γαλατικά χωριά ανομίας». Και στη Μύκονο που δυστυχώς φαίνεται να αποτελεί εμβληματική περίπτωση πολεοδομικής αυθαιρεσίας θα εφαρμοστεί ο νόμος. Θυμίζω ότι πριν το Πάσχα προχωρήσαμε σε σχετικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία με αναπομπή αρμοδιοτήτων περί πολεοδομικών παραβάσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική κυβέρνηση και με σύντμηση προθεσμιών για την διοικητική διαδικασία αυτοψίας, κοινοποίησης και ενστάσεων επί πολεοδομικών παραβάσεων.

Έτσι, την Παρασκευή θυροκολλήθηκε στη βάση αυτόφωρης διαδικασίας για εν εξελίξει παράνομες εργασίες, πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές σε beach bar στην Ψαρού στη Μύκονο έπειτα από ελέγχους και αυτοψίες  που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος στο διάστημα από 4 έως 11 Απριλίου.  Οι επιφάνειες που κατά τους επιθεωρητές είναι άμεσα κατεδαφιστέες ξεπερνούν σε πρώτη καταμέτρηση τα 600 τετραγωνικά και ελέγχεται όλη η κατασκευή για άλλες αυθαιρεσίες. Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα προσφυγής εντός δέκα ημερών κατά της απόφασης κατεδάφισης.

Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 22,2 εκατ. ευρώ, σε beach bar στον Πάνορμο για ευρύτατες πολεοδομικές παραβάσεις συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων.  Για κάθε χρόνο που διατηρείται η αυθαίρετη κατασκευή θα επιβάλλεται πρόστιμο.  Και σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα προσφυγής εντός δέκα ημερών. Μετά την οριστικοποίησή του ο νόμος δίνει δυνατότητα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης και κατεδάφισης, εάν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει αυτοβούλως σε κατεδάφιση παράνομων/αυθαίρετων κατασκευών. Βάζουμε φραγμό σε κάθε παράνομη πράξη, σε κάθε παράνομο σχέδιο που επιχειρείται να υλοποιηθεί με εκβιασμούς και έκνομες συμπεριφορές.

Χθες υπεγράφη στο Ηράκλειο παρουσία του Πρωθυπουργού η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ.  Πριν από 4 χρόνια υποσχεθήκαμε στους Κρητικούς και τους επισκέπτες του νησιού ότι θα γίνει ο μεγάλος αυτός οδικός άξονας και αυτό κάνουμε  κάνουμε πράξη.  Αυτή είναι η διαφορά μας με ‘άλλες κυβερνήσεις που το υποσχεθήκαν χωρίς να το υλοποιήσουν. Σήμερα 2 από τα 3 τμήματα του έργου έχουν μπει σε φάση κατασκευής με χρηματοδότηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Τα οφέλη προφανή και τεράστια: Θα αναβαθμιστεί η Οδική Ασφάλεια με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά τα θανατηφόρα δυστυχήματα, θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου για τις μετακινήσεις , πιο άνετη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση ,περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του μετώπου, αύξηση της απασχόλησης στη περιοχή με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και των προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Σημαντικά όμως είναι και τα έργα υποδομής που υλοποιούμε και στην Πελοπόννησο. Στη Μεσσηνία είναι η αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, μήκους περίπου  49 χιλιομέτρων που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη  με τους κυριότερους οικισμούς και τουριστικούς πόλους της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.

Το έργο είχε ωριμάσει επί της Κυβέρνησης Σαμαρά,  βάλτωσε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το προχώρησε πάλι η Κυβέρνησή μας.

Το άλλο σημαντικό οδικό έργο στην Πελοπόννησο, είναι η  Νέα Επαρχιακή Οδός Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων που θα συνδέσει το οδικό δίκτυο του νομού Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου – Τριπόλεως).  Την Παρασκευή υπογράφηκε και αυτή η σύμβαση ΣΔΙΤ για το τελευταίο τμήμα, μήκους 7 χλμ. της επαρχιακής οδού από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας-Δερβενάκια-Μυκήνες. Άλλος ένας οδικός άξονας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη και συνολικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας παρουσιάσω τη μεγάλη εικόνα, τι κάναμε αυτά τα 4 χρόνια στον τομέα  των υποδομών και τι έγινε στην τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η χώρα μας χάρη στη συστηματική δουλειά της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Υποδομών-Μεταφορών, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών (με τα κονδύλια ύψους 80 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης») υλοποιεί σήμερα το πιο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. 2.300 έργα, οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η σύγκριση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα εργοτάξιο μετά από χρόνια στασιμότητας σε αυτό τον τομέα. Στα 4 χρόνια που προηγήθηκαν έγινε όλη η απαραίτητη δουλειά βάσης, τεχνικής και χρηματοδοτικής ωρίμανσης, δημοπράτησης και συμβασιοποίησης ώστε έως το 2027 και εντέλει το 2030 η χώρα μας να διαθέτει το πλέον σύγχρονο δίκτυο δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων σε κάθε γωνιά της από τους Τοξότες έως τα Χανιά και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο.

H Ελλάδα αλλάζει μόνο με πολιτική βούληση, επιμονή, όραμα και κυρίως σχέδιο. Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση του. Η Πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια πέρασε και ξεπέρασε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις: Τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, την παγκόσμια πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες αφού συγκρίνουν, θα κρίνουν με γνώμονα το καλύτερο για τους ίδιους και τη χώρα, δεν θα αφήσουν το πολιτικό σύστημα να ξαναγίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα παραπλανηθούν από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά.

Δεν θα ψηφίσουν έναν πρώην Πρωθυπουργό που πήγε στον Βερολίνο αναζητώντας διαπιστευτήρια «εξευρωπαϊσμού» μέσω του Γερμανού Καγκελάριου και κατέληξε να καταγγέλλει – γελώντας μάλιστα, την πατρίδα του πως δήθεν η Greek Mafia διοικεί την Ε.Υ.Π. και την Αστυνομία. Σε μια συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα δεν διστάζει να στοχοποιήσει εκ νέου κρίσιμους και ευαίσθητους για την εθνική και εσωτερική ασφάλεια κρατικούς οργανισμούς. Τον καλούμε να καταθέσει στον εισαγγελέα τις όποιες αποδείξεις τεκμηριώνουν τις σαθρές καταγγελίες του ειδάλλως οφείλει να ανασκευάσει.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να πλήξει αντιπολιτευτικά την κυβέρνηση δεν σταματάει να εκθέτει τελικά και να πλήττει και τη χώρα και τη Δημοκρατία. Αποτελεί εθνική, δημοκρατική και δυστυχώς και ηθική εξαίρεση.

Το είδαμε αυτό στον πόλεμο των fake news που ξεσήκωσε στο εξωτερικό εναντίον της Ελλάδας για τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο. Αλλά και με το φρένο που επιχείρησε να βάλει στη χρηματοδότηση του φράχτη με κοινοτικούς πόρους. Απόπειρα που ευτυχώς απέτυχε χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Το είδαμε στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του κόμματος του καταδικασμένου Κασιδιάρη. Δεν υπερψήφισε τη μόνη συνταγματικά ανεκτή λύση που είναι ικανή να βάλει φρένο στην επιστροφή μιας εγκληματικής οργάνωσης που φέρει το μανδύα πολιτικού κόμματος στη Βουλή.

Το είδαμε στην διαχείριση της υπόθεσης του ευρωβουλευτή του που κατηγορείται από τις βελγικές Αρχές για βιασμό και κακοποίηση ή στον έτερο καλλιτέχνη που ενέταξε πρόσφατα στα ψηφοδέλτια του παρά τον σεξιστικό και ομοφοβικό λόγο που επανειλημμένα έχει εκφράσει δημόσια κατά συμπολιτών μας.

Το βλέπουμε στην περιφρόνηση που δείχνει στις αμετάκλητα καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση καθήκοντος που έχουν διαπράξει επιφανή στελέχη του σύμφωνα με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τα οποία παραμένουν στις τάξεις του και στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών.

Με την ευκαιρία να πω ότι ακόμη περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αμετροεπή στελέχη του να ζητήσουν συγγνώμη από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για όσα έλεγαν περί δήθεν τσιμεντώματος της Ακρόπολης. Η έκθεση της UNESCO που χαρακτήρισε το Μνημείο πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, τους διέψευσε παταγωδώς. Και βέβαια για μας έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι χιλιάδες άτομα με αναπηρία επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια τον Ιερό Βράχο χάρη σε αυτές τις εργασίες. Η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον επιλεκτική.
Τέλος ένα σχόλιο για τις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με τις προεκλογικές τηλεμαχίες και την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Το ίδιος έκανε και το 2019 και έπεσε εντελώς έξω. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Η Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε βέβαια τραμπικά δριμύτερη. Είχε δηλώσει πως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει η «προπαγάνδα» της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα μας αναλύει, επίσης με παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι η «προπαγάνδα» αυτή είναι: Ο αριθμός τηλεμαχιών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

Την ενημερώνουμε ότι:

1.Υπάρχει ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο για να ελέγχει το χρόνο προβολής των κομμάτων όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές.

2.Ότι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα.

3. Όσο για την πρόταση περί υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων χωρίς στάθμιση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τι να πει κανείς; Η στατιστική γελάει και η λογική κλαίει.

Για να το πω απλά με μια εικόνα ώστε να αντιληφθούν όλοι τι είναι αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα. Και σε κάθε περίπτωση ας προσέχουν τι ζητούν διότι είναι πολύ πιθανό τα αστάθμητα δεδομένα να επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για τον ίδιο. Μόνη εξήγηση για αυτό τον θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τις εκλογές αλλά ασχολείται με το μετεκλογικό αφήγημα της καρέκλας του κ. Τσίπρα που άρχισε ήδη να τρίζει.

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις σας να σας ανακοινώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

O Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λιβαδειά και τη Θήβα.

Την Τετάρτη το απόγευμα θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον Ελληνικό Κόσμο.

Την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τους Δελφούς όπου στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ θα έχει μια συζήτηση με τον διευθυντή ειδήσεων Βόρειας και Νότιας Αμερικής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Το Σάββατο 29 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιτέα, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλημέρα και καλή αρχή. Να ρωτήσω αν η Νέα Δημοκρατία συζητά ή επιδιώκει συνεργασία με βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Όχι. Έχει διαψευστεί αυτό επίσημα πολλές φορές. Έχουμε πει ότι η Νέα Δημοκρατία  δεν θα συνεργαστεί ούτε με την Ελληνική Λύση, ούτε φυσικά παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κομμάτων.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα και καλορίζικος. Αντιλαμβάνομαι σωστά ότι η  επενδυτική βαθμίδα μπορεί να κερδηθεί μετά τις εκλογές; Και ποιες εκλογές; Τις πρώτες ή τις δεύτερες;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα θέμα, το οποίο αφορά ουσιαστικά τη μετεκλογική περίοδο, και έχει άμεση συνάρτηση με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και με τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής, που μας έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την κατάκτησή της.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Άρα, μετά τις δεύτερες εκλογές;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Μετά από τις εκλογές που θα βγάλουν μια αυτοδύναμη, σταθερή Κυβέρνηση.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου Σοφίας Φασουλάκη, θα ήθελα να σας ρωτήσω: ο κ. Βελόπουλος σας κατηγόρησε σήμερα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι στήνει σχέδιο αποστασίας. Πώς απαντάτε;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτά είναι εσωτερικά προβλήματα άλλων κομμάτων και -αν θέλετε ένα πιο εξειδικευμένο σχόλιο- δείχνουν και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τυχόν κυβερνήσεις συνεργασίας με μικρότερα κόμματα, τα οποία έχουν τέτοια φαινόμενα εσωτερικής αστάθειας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να σας επιστρέψω λίγο στο ζήτημα του debate. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, και η Εκπρόσωπός του, αλλά και τα στελέχη του σας κατηγορούν ως Κυβέρνηση ότι αποφεύγετε μία τηλεμαχία των δύο αρχηγών. Τι απαντάτε σε αυτή την κατηγορία που απευθύνεται μονίμως;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι τηλεμαχίες γίνονται. Τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτής της λύσης. Θέλουμε να γίνει μια τηλεμαχία με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, διότι αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο. Πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα debate μεταξύ των δύο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες οι οποίες είναι τεράστιες.

Π. ΣΩΚΟΣ: Σε συνέχεια του ερωτήματος: O κ. Πρωθυπουργός θέτει ένα βασικό δίλημμα και λέει ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Προσωποποιεί, δηλαδή, το δίλημμα στους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων. Γιατί, λοιπόν, δεν δέχεται ένα απευθείας debate μεταξύ των δύο και παραπέμπει στη διακομματική Επιτροπή και στο debate μεταξύ των έξι αρχηγών; Δεν είναι πιο λογικό από τη στιγμή που ο ίδιος θέτει το δίλημμα μεταξύ των δύο, να γίνει κι ένα debate μεταξύ των δύο;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω: Η θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνει ένα debate το οποίο θα περιλαμβάνει τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Πρέπει να ακουστούν αυτές οι απόψεις. Αυτό αφορά ουσιαστικά την ψήφο της πρώτης κάλπης και όλα τα υπόλοιπα αφορούν την επόμενη μέρα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα και καλή αρχή, κύριε Εκπρόσωπε. Το Σαββατοκύριακο το «Documento» αποκάλυψε μια πιο ειδική υπόθεση με επιχειρηματικό όμιλο που εξασφάλισε διαγραφή προστίμων 5 εκατ. αντί 7.500 ευρώ για μεγάλο αριθμό πλαστών τιμολογίων. Πλαστά τιμολόγια είναι ο ορισμός της επιχειρηματικής απάτης. Αυτό είναι το υπόδειγμα της επιχειρηματικότητας που προτείνει η Κυβέρνησή σας στους πολίτες; Τι μήνυμα δίνετε με μια τέτοια απόφαση;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αναφέρεστε σε μια υπόθεση την οποία χειρίζεται η Ανεξάρτητη Φορολογική Διοίκηση. Έχει υπάρξει απάντηση από τη ΑΑΔΕ. Σας παραπέμπω σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία απόφαση συμμόρφωσης σε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία έχει βγει πάνω σε νόμο που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω κάποιο άλλο σχόλιο.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνατε λόγο για ένα debate, που θα ακουστούν όλες οι απόψεις. Θα γίνει μόνο ένα debate ή μπορεί να γίνει και δεύτερο;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Σίγουρα μιλάμε για ένα debate εντός αυτής της προεκλογικής περιόδου έως τις 21 Μαΐου.

Σ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Σας ανησυχεί το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα στείλει μέσα από το Αιγαίο στη Σμύρνη το νέο πολεμικό πλοίο «Ανατολού», προκειμένου, όπως λένε στη Τουρκία, να υπερασπιστεί τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εμπιστευόμαστε το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον έχουμε δει τα τελευταία 24ώρα, να επιμένει στο ενδεχόμενο του σχηματισμού μιας «Κυβέρνησης ηττημένων» από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Και διερωτώμαι αν γνωρίζετε κάτι που δεν το γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι, γιατί ακούμε και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη, σχεδόν σαν συγχορδία να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εγώ θα κρατήσω αυτό το οποίο έχει πει ο κ. Τσίπρας σε μια από τις πιο σοβαρές και έγκριτες εφημερίδες, την «Καθημερινή της Κυριακής». Είπε ότι «άλλα λέμε προεκλογικά, στο πλαίσιο των προεκλογικών τακτικισμών» -9 Απριλίου το είπε αυτό – «και άλλα γίνονται μετά τις εκλογές». Συνεπώς, δεν πιστεύουμε τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Αντιθέτως, υπάρχει στο τραπέζι ως ορατό σενάριο και εφικτό σενάριο η δημιουργία ενός μετώπου από την Αντιπολίτευση με αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν μέσα τους τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος θέλει να «ανατινάξει» τις Τράπεζες, μας μίλησε, χθες, για το σχέδιο «Δήμητρα», για ένα εναλλακτικό νόμισμα το οποίο θέλει να φέρει στο τραπέζι. Όλα αυτά είναι θέματα, που πρέπει να απασχολήσουν τους εταίρους αυτού του σχήματος.

Σ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Καλησπέρα κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός επιμένει να κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και στο φασισμό. Το να επιχειρεί να ταυτίσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση με τη Χρυσή Αυγή, δεν προσφέρει πολιτική νομιμοποίηση στους καταδικασμένους ναζιστές;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό το οποίο ξέρω, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ,  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν υπερψήφισαν τη μόνη λύση, που μπορούσε να βάλει φρένο και μπορεί να βάλει φρένο σε μια εγκληματική οργάνωση, που καμώνεται το πολιτικό κόμμα.  Δεν υπερψήφισε, παρά τους λεονταρισμούς που κάνει κατά του φασισμού. Αυτό πρέπει να μείνει, πλέον, στη κρίση των πολιτών, για το ποιος είναι απέναντι σ’ αυτά τα μορφώματα και ποιος είναι με μια συγκεχυμένη μορφή αντισυστημικής ψήφου, την οποία προσπαθεί να προσεταιριστεί.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο κ. Κανελλόπουλος ανακοίνωσε ότι πλέον θα κατέβει με το ΕΑΝ και όχι ως αρχηγός του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη. Μήπως, λοιπόν, η ρύθμιση που ψηφίστηκε δεν καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα. Δεν μπορεί να προστατεύσει δηλαδή από αυτό που είπατε, «εγκληματικές οργανώσεις να κατέβουν με μανδύα κόμματος στις εκλογές»;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Και μόνο το γεγονός ότι τελικά αποσύρεται ή φαίνεται να αποσύρεται το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές το σχήμα υπό τον σκιώδη αρχηγό Κασιδιάρη, αποδεικνύει ότι η ρύθμιση που φέραμε έχει αποτέλεσμα και αυτό θέλαμε. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εμποδίσουμε κανένα πολιτικό κόμμα να κατέβει στις εκλογές, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε κόμμα έχει σχέση με εγκληματικές οργανώσεις, θα κριθεί στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με αυτά που είπατε πριν από λίγο, αλλά και χθες, για τις δημοσκοπήσεις. Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να σας ρωτήσω, εάν είχατε κάποια ανταπόκριση στο αίτημα που απευθύνατε προς τον ΣΕΔΕΑ, τον Σύνδεσμο των Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνών Αγοράς. Και δεύτερον, ήθελα μια παραπάνω διευκρίνιση σε όσα υπαινιχθήκατε ότι τα αστάθμητα δεδομένα δεν βολεύουν την Αντιπολίτευση. Έχετε κάτι υπόψη σας;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Στο ΣΕΔΕΑ δεν απευθύναμε κάποια σύσταση. Απλά, το εύλογο είναι, όταν αμφισβητείται η εγκυρότητα επιστημονικών εργαλείων, όπως είναι οι δημοσκοπήσεις, το αρμόδιο όργανο που εκπροσωπεί τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να τοποθετηθεί για το θέμα, που αμφισβητείται από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, επειδή βλέπουμε δημοσκοπήσεις, γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και στα αστάθμητα δεδομένα και προκαλεί μεγάλη έκπληξη το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να βγουν αυτά στη δημοσιότητα, διότι, όπως είπα, υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι αυτά είναι χειρότερα για την Αντιπολίτευση και άρα αυτή η στάθμιση είναι το αναγκαίο επιστημονικό εργαλείο, ώστε να γίνουν αναγωγές στην παλαιότερη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση, αν το σχολιάζει, τις απόψεις τους κ. Σωτήρη Ρίζου, πρώην Προέδρου του  ΣτΕ, όπως κατεγράφησαν στο άρθρο του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και αναπαράγονται σήμερα από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ». Δεν ξέρω αν θέλετε να μπω στο περιεχόμενο, νομίζω είναι γνωστό.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το διάβασα το άρθρο του κ. Ρίζου. Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Είναι ένας έγκριτος πρώην δικαστικός. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο κρίνεται -επαναλαμβάνω- είναι το να μπει εμπόδιο σε εγκληματικές οργανώσεις που καμώνονται τα πολιτικά κόμματα, να μην μπουν ξανά στη Βουλή.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Χθες, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από το Ρέθυμνο να κάνει ένα πολύ ευθύ άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα είναι μια στρατηγική που θα δούμε να εκτυλίσσεται το επόμενο διάστημα; Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία, με βάση τα στοιχεία που έχετε εσείς από τις δημοσκοπήσεις, έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τα Τέμπη και τώρα προσπαθεί να «εισβάλει» περισσότερο στο χώρο του Κέντρου και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό το οποίο πιστεύουμε είναι ότι εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι εθνικά αναγκαίο και ωφέλιμο, που αφορά όλους τους πολίτες. Το πρόγραμμά μας αντλεί πολιτικές και από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Γιατί ακριβώς ξέρουμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν μονοσήμαντες λύσεις. Συνεπώς, οι πολιτικές μας, ναι, θεωρούμε ότι έχουν αντίκρισμα και βρίσκουν ανοιχτά αυτιά και σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση τους αν θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ ή θα εμπιστευτούν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία είναι και ο μόνος τρόπος να μην έχουμε, αυτή τη στιγμή, σοβαρές ανισορροπίες και αστάθειες για τη διαχείριση της επόμενης περιόδου.

Σ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Σας ανησυχεί η έξαρση της εγκληματικότητας των ανηλίκων; Καθημερινά βλέπουμε στο αστυνομικό δελτίο να υπάρχουν μαχαιρώματα και συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ανηλίκων. Έχετε κατά νου να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχουμε λάβει μέτρα. Μας ανησυχεί το θέμα. Ισχύει ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση ως προς τη βία των ανηλίκων. Είναι διεθνές το φαινόμενο, είναι παγκόσμιο. Το παρακολουθούμε. Ένα από τα τελευταία νομοθετήματα της Κυβέρνησης που ψηφίσαμε λίγο πριν κλείσει η Βουλή, ήταν η αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία μεταξύ ανηλίκων. Έχουμε θεσπίσει μηχανισμούς και εργαλεία για να μπορούμε να εντοπίσουμε, να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα εντός, αλλά και εκτός σχολικού χώρου. Υπάρχει, επίσης, ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πλέον υπάρχουν τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε. Το παρακολουθούμε ως θέμα και μας απασχολεί σοβαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο ηχηρό όνομα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Εσείς θα είστε υποψήφιος και πού;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος, το έχω ξεκαθαρίσει. Εάν ήμουν υποψήφιος, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ. Από εκεί και πέρα, ως προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα περιμένετε λίγες μέρες ακόμα. Θα γίνουν οι ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας από τον Πρωθυπουργό.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το πόρισμα της Επιτροπής Γεραπετρίτη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Είδαμε να καταρρίπτονται κυβερνητικοί ισχυρισμοί για τη τηλεδιοίκηση, αναφορικά με την τοποθέτηση του σταθμάρχη και άλλα. Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πολιτικά η Κυβέρνηση, πώς διαβάζει το πόρισμα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το διαβάζουμε ως την επιβεβαίωση αυτού που είπαμε εξ αρχής, ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη. Η Αντιπολίτευση έλεγε προ του πορίσματος ότι η Κυβέρνηση θέλει να τα κουκουλώσει και μετά το πόρισμα ότι υπάρχει αποκάλυψη όλων των ευθυνών της. Άρα, εδώ η Αντιπολίτευση φάσκει και αντιφάσκει. Εμείς είμαστε συνεπείς. Είπαμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό δυστύχημα, μια τρομερή αστοχία, η οποία έχει συμβεί με ευθύνη της Διοίκησης. Άρα, εδώ, η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα. Οι πραγματογνωμοσύνες που έχουν γίνει από τους ειδικούς, να αξιοποιηθούν από τη Δικαιοσύνη και να έχουμε άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν έχετε τελική εικόνα αριθμού για τους ομογενείς που μπορούν να ψηφίσουν από την κατοικία τους, από το εξωτερικό; Και αν μπορείτε να μας πείτε για το διαδικαστικό, πώς θα γίνει αυτό;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Βεβαίως. Τα τελευταία στοιχεία είναι ότι έχουμε περίπου 25.000 Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί όλοι θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε περίπου εκατό εκλογικά σημεία σε όλο τον κόσμο και η ψηφοφορία θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Μαΐου.

Π. ΣΩΚΟΣ: Μια διευκρίνιση. Στην απάντησή σας για το «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπουλου, είπατε ότι από τη στιγμή που αποκλείστηκε το κόμμα του κ. Κασιδιάρη και ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, η τροπολογία πέτυχε τον στόχο της και επομένως δεν έχετε κανένα πρόβλημα και δεν θέλετε να εμποδίσετε την κάθοδο κανενός άλλου κόμματος στις εκλογές, αναφερόμενος στο «ΕΑΝ». Αυτό σημαίνει ότι έχει κλείσει το θέμα; Δηλαδή, το «ΕΑΝ» μπορεί να κατέβει, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κανελλόπουλος είχε προσφερθεί να είναι Πρόεδρος του κόμματος του κ. Κασιδιάρη, αν κατάλαβα καλά;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η διάταξη, η οποία ψηφίστηκε, καταλαμβάνει και αφορά τη σκιώδη ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που επιχειρεί να κατέβει στις εκλογές ως πολιτικό κόμμα. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν για οποιοδήποτε κόμμα, τότε δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα για το συγκεκριμένο στο οποίο αναφέρεστε.

Σ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε ελληνικές ειδικές δυνάμεις στο Σουδάν, αν παραστεί ανάγκη, προκειμένου να απεγκλωβίσουν Έλληνες μέσα στη χώρα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής. Αυτό που με ρωτάτε δεν υπάρχει προς το παρόν ως ενδεχόμενο.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πάλι για το «ΕΑΝ» μια διευκρίνιση. Εάν, για παράδειγμα, με το «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπουλου είναι υποψήφιος ο κ. Κασιδιάρης ή συνεργάτες του κ. Κασιδιάρη, πάλι δεν τίθεται θέμα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Όχι, εκεί τίθεται θέμα.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πού τίθεται θέμα; Ο κ. Κασιδιάρης έχει πει ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Θα τεθεί θέμα αν θα είναι οι συνεργάτες του; Εάν είναι οι συνεργάτες του θα τεθεί ζήτημα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Όχι, απάντησα στο ερώτημα εάν είναι ο κ. Κασιδιάρης. Αν είναι ο κ. Κασιδιάρης, τίθεται ζήτημα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Αν είναι κάποια στελέχη ή συνεργάτες του;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αν μιλάμε για καταδικασμένα στελέχη ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση τίθεται ζήτημα. Αυτό είπα.

Π. ΣΩΚΟΣ: Αν είναι αφανής ηγεσία, αν δεχτούμε ότι πίσω από τον κ. Κανελλόπουλο είναι ο κ. Κασιδιάρης, χωρίς να είναι υποψήφιος, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θα πρέπει να μπορεί να τεκμηριωθεί αυτό.

Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Αν στο σενάριο που συζητάμε είναι μέλη του κόμματος «Έλληνες» του κ. Κασιδιάρη, που δεν έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πάρουν μέρος στα ψηφοδέλτια του «ΕΑΝ», υπάρχει πρόβλημα και για την Κυβέρνηση και για το Πολίτευμα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η διάταξη καταλαμβάνει καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός στην προκήρυξη των εκλογών υποστήριξε πως εξάντλησε την τετραετία, οι εκλογές γίνονται στην ώρα τους. Παρ’ όλα αυτά επικαλέστηκε εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που συνιστά πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχει εξαντληθεί η θητεία της Κυβέρνησης. Βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν και από την τυπική εκπνοή. Όπως είπαμε η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μείζων λόγος για τη συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας. Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι θα ξεκλειδώσουν πολλά περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια που σήμερα δεν «βλέπουν» την Ελλάδα, λόγω της μη ύπαρξης επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, άρα η λήξη αυτής της αβεβαιότητας, που προκαλείται από την πολιτική αβεβαιότητα, είναι λόγος εθνικής σημασίας.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Συγγνώμη, θέλω να επιμείνω στο θέμα του «ΕΑΝ». Μία από τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση ήταν ότι όλη αυτή η συζήτηση για τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία έγινε για το κόμμα Κασιδιάρη, έκανε διαφήμιση στο κόμμα Κασιδιάρη και σε όλη αυτήν την ιστορία. Ο κ. Κανελλόπουλος ενστερνίστηκε τον Κασιδιάρη σε όλη αυτήν τη διαδικασία -«πηγαίνω στο κόμμα ‘‘Έλληνες’’, ξανακάνω το ‘‘ΕΑΝ’’». Αν τώρα, ξαφνικά, έχοντας πάρει στην ουσία και έχοντας ταυτιστεί με αυτούς τους ψηφοφόρους που έλεγαν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Κανελλόπουλος με τον Κασιδιάρη και ο Κασιδιάρης δεν είναι στα ψηφοδέλτια, άρα ο νόμος δεν μπορεί να τον αγγίξει. Επιβεβαιώνεται αυτή ίσως, εμμέσως, η κατηγορία που σας απηύθυνε η Αντιπολίτευση;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική Βουλή. Αυτό καταλαμβάνει η ρύθμιση που έχουμε ψηφίσει. Από κει και πέρα όποιος εγκολπώνεται τέτοιες συμπεριφορές ή τέτοιους ανθρώπους, έχει και την αντίστοιχη πολιτική τύχη και πολιτική αξιολόγηση.

Γ. ΣΚΙΝΤΖΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, ανησυχεί η Κυβέρνηση για την ψήφο των νέων; Και τι απαντάτε στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, που ουσιαστικά αυτό που λένε και τονίζουν είναι ότι την ημερομηνία των εκλογών θα έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα λείπουν πολλοί νέοι;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό είναι άλλο ένα εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διαχείρισης που φαίνεται να κάνει των μετεκλογικών προβλημάτων που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει. Θυμίζω ότι και το 2015 στο Δημοψήφισμα και το 2019 οι εκλογές έγιναν καλοκαιρινή περίοδο. Η ψήφος δόθηκε το Καλοκαίρι και τότε δεν δόθηκε κανένα σήμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον απασχολούσε η ψήφος των νέων. Εμάς μας απασχολεί η ψήφος, αλλά κυρίως η τύχη των νέων, όχι η ψηφοθηρική προσέγγιση των νέων και γι’ αυτό δουλεύουμε και έχουμε υιοθετήσει προγράμματα όπως είναι «Το Σπίτι μου», που αφορά την προσιτή στέγη, την απόκτηση στέγη από τους νέους, όπως είναι οι πολιτικές μας για την εκπαίδευση, για τα Πανεπιστήμια, οι περισσότερες χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά είναι πολιτικές που αφορούν τους νέους και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ενημερώσουμε καλύτερα, για το τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση, για τη δική τους γενιά.

Σας ευχαριστώ.

 *Η παρουσίαση των έργων υποδομών από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα στον εξής κόμβο:

https://www.filemail.com/d/ntjyroumczfwzof

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr