Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Καλό μεσημέρι.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη «Κάρτα αγοράς» – Διευρύνεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού» 

Από αύριο και την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην «Κάρτα αγοράς». Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και συγκεκριμένα οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορές.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, θα λάβουν το 100% του ποσού. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση στον τραπεζικό τους  λογαριασμό, θα λάβουν 20% μειωμένη επιδότηση.

Από την ερχόμενη Τετάρτη το «Καλάθι του Νοικοκυριού» διευρύνεται κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων -από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60- ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι». Παράλληλα, υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, να αλλάξουν εντός μηνός τα ταμπελάκια τιμών, ώστε να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα (λίτρο ή κιλό), έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται, όπως είναι γνωστό, και πρόστιμα όταν γίνονται παραβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εντατικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνησή μας, μια σειρά από εργαλεία:

 • ο e-katanalotis, το πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό εργαλείο, που μπορεί και «τραβά» αυτόματα τις τιμές έως και 1.400 προϊόντων σε πραγματικό χρόνο
 • τέθηκε όριο στο ποσοστό κέρδους, που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει βάλει
 • ιδρύθηκε η ΔΙΜΕΑ, μία υπηρεσία η οποία καθημερινά κάνει ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Και όλα αυτά ενώ στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, δεν είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο και δεν υπήρχε και καμία ουσιαστική δυνατότητα ελεγκτικού μηχανισμού καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία, αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε «λευκή πετσέτα», αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Κυβέρνηση, με τεχνογνωσία και διαρκή μέριμνα, προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Όπως δείχνουν τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι το πρόβλημα λύθηκε, αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα, είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Οι πολίτες έχουν δει, στην περίπτωση για παράδειγμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι με καινοτόμες και γενναίες πολιτικές μπορούμε να φέρουμε τα προβλήματα σε ένα διαχειρίσιμο και ανεκτό επίπεδο, πολύ κοντά στις τιμές -μιλώ για τους λογαριασμούς στα σπίτια- εκεί που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στο θέμα της ακρίβειας των αγαθών και πιστεύουμε ότι και εκεί θα φέρουμε τα πράγματα σε ένα λελογισμένο επίπεδο. Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο. Και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν.

Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security

Στη διάρκεια της θητείας μας, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Κατέβαλε συστηματική προσπάθεια -προωθώντας μεταρρυθμίσεις, καινοτόμες δράσεις και νέα προγράμματα- για την τόνωση της απασχόλησης και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας την ανεργία κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Προχώρησε, ταυτόχρονα, σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και προετοιμάζει άλλη μία αύξηση -θα έρθει να προστεθεί στις δύο της προηγούμενης περιόδου- η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Ταυτόχρονα, μια σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η  αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή της αδήλωτης εργασίας και στο σεβασμό του ωραρίου των εργαζόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θέσπισε και θέτει σταδιακά σε λειτουργία την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους  να δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που -πέρα από την καταπολέμηση της  υποδηλωμένης και πολύ περισσότερο της αδήλωτης εργασίας- συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους. Λειτουργεί προς όφελος των εργαζόμενων, προφανώς, αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διασφαλίζει τα έσοδα από εισφορές και δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιπλέον μείωσή τους.

Η κάρτα αυτή -η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- ξεκίνησε να εφαρμόζεται  από το περασμένο Καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Και τώρα επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους, επεκτείνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).  Άνοιξε, ήδη, από την περασμένη Πέμπτη η πλατφόρμα για την εφαρμογή της, σε αυτούς τους δύο κλάδους και έτσι 32.000 εργαζόμενοι (8.000 στις ασφαλιστικές εταιρείες και 24.000 στις εταιρείες security)  μπορούν να δηλώνουν ψηφιακά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από τη δουλειά τους. Και βέβαια θα ακολουθήσει, όπως έχουμε δεσμευτεί, σταδιακή επέκτασή της με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών, με μια σειρά από μέτρα, φοροαπαλλαγές, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας βασικός μας στόχος. Δεν είναι, όμως, ο μόνος. Πιστεύουμε ότι εξίσου σημαντική πλευρά για τον κόσμο της εργασίας είναι οι όροι που δουλεύουν οι άνθρωποι, είναι οι όροι που καθορίζουν εν γένει και την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων, αλλά και των οικογενειών τους.

ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων των καλλιτεχνών

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού, Υπουργών και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων των δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους.

Με αφορμή την έκδοση αυτής της ΚΥΑ θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση,  εξηγώντας με ειλικρίνεια και σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει -εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα, το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και το εθνικό πλαίσιο διαβάθμισης ακαδημαϊκών προσόντων- τήρησε τη δέσμευση της, τη δέσμευση που δώσαμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού:

 • ανώτατες κρατικές σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025
 • έως τότε «ακαδημαϊκή διαπερατότητα» ώστε απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών όλων των ειδικοτήτων, να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους με κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο αντίστοιχων Α.Ε.Ι. με συναφές αντικείμενο.
 • άρση των μισθολογικών αδικιών που προϋπήρχαν του ΠΔ για τις αμοιβές καλλιτεχνών για καλλιτεχνικό και συναφές εκπαιδευτικό έργο στο Δημόσιο.

Για αυτά είχαμε δεσμευτεί και σήμερα που μιλάμε:

Έρχεται  η ΚΥΑ ως εφαρμοστική του νόμου. Η υπογραφή και ενεργοποίησή της θεραπεύει  μια χρόνια αδικία. Καθιερώνεται έτσι ένας ορθολογικός και ισότιμος τρόπος αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό, ανεξαρτήτως -επαναλαμβάνω- του χρόνου αποφοίτησής τους από τις αντίστοιχες σχολές.

Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία τόσο για την ανώτατη κρατική σχολή, όσο και για την οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα των παραστατικών τεχνών προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα για το πρώτο, για τη δημιουργία δηλαδή Σχολής παραστατικών τεχνών το 2025, έχουν συγκροτηθεί ήδη τρεις Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της.

Επαναλαμβάνω ξανά η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα, που αφορούν την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος, με τη βαθμίδα ΤΕ  είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον ΕΟΠΠΕΠ, και προκαλούν αρνητικές ανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους.

Η Κυβέρνησή μας δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί και δεν αφήνει καμιά πληγή να χρονίζει.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει μια σειρά από παθογένειες και αδικίες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του δίκιου, αλλά και του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Με θάρρος, με ειλικρίνεια, με ανυπόκριτο και ειλικρινή διάλογο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες -προφανώς και τους καλλιτέχνες- για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους.

Αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Θέλω να σημειώσω ότι τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στόχο έχει την ενίσχυση και αναβάθμιση της υφιστάμενης εώς σήμερα, ομώνυμης  ογκολογικής μονάδας. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που πάσχουν, ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, μιλάμε για το 80% από τα συνολικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, αλλά και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Στόχος είναι:

-Η έγκαιρη διάγνωση.

-Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων.

-Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, των παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, αλλά και στις οικογένειές τους. Επίσης, θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά και ως απάντηση σε διάφορες ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία στο δημόσιο διάλογο, αναφορικά με  τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ, σημειώνω τα παρακάτω:

 1. Η απλή Ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο.
 1. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.
 1. Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις όσων ήδη εργάζονται.
 1. Το διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές, τα τέσσερα μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο και ο έλεγχος ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.
 1. Με το ΝΠΙΔ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος τόσο των ασθενών, ιδίως ως προς τη διοικητική λειτουργία και την προσέλκυση δωρεών και πόρων, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας.
 1. Συνεχίζει να υπάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων και να διασυνδέεται με αυτό.
 1. Ό,τι γίνεται, γίνεται στο πρότυπο άλλων επιτυχημένων ΝΠΙΔ, όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που λειτουργεί πλήρως ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ. ή το Ωνάσειο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο που συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr