Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,
Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα μετάσχει στην Σύνοδο Ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στο Ψηφιακό τέλος συναλλαγών.
Με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Τέλος Χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
- επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
- αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
- επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
- ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια, όπως:
- το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης
- τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου
- τον βαρυνόμενο με τον φόρο
- περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους,
- καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου,
- θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για τη Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων.
Με την εφαρμογή αυτής της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας θα οριστούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, ώστε να διασφαλίζονται η επάρκεια μοσχευμάτων και η ασφάλεια των πολιτών, καθώς θα απομονώνονται και θα φυλάσσονται ιστοί και κύτταρα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε για μεταμόσχευση, είτε για ανοσοθεραπεία αν πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του προϋπολογισμού που προορίζεται για την αγορά των φαρμάκων που χορηγούνται για συντηρητική αντιμετώπιση και κάλυψη της περιόδου νοσηλείας των ασθενών και, παράλληλα, να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης του πληθυσμού που διαγιγνώσκεται με οποιαδήποτε εκφυλιστική νόσο.
Έτσι, εισάγονται νέες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη απέναντι στον καρκίνο, μπορούν να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης και η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Παρασκευή θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε καταθέσει η Ελλάδα.
Το αίτημα εκταμίευσης είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου. Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων για την μέχρι τώρα επιτυχή πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προ απαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την Τετάρτη 19 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Πέμπτη 20 Ιουνίου το Υπουργείο Εσωτερικών.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί ο Απόστολος Λύτρας, γνωστός δικηγόρος, ενώ συνελήφθη κατευθείαν ως κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα και με τους νόμους και τις καινούργιες διατάξεις του νόμου Φλωρίδη, τελικά αφέθηκε ελεύθερος; Δεν είναι μια άλλη πραγματικότητα, τελικά, να αφεθεί ελεύθερος από αυτό που αρμόζουν οι διατάξεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι άλλη μια τραγική ιστορία, γιατί πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να σκεφτόμαστε το θύμα, το κάθε θύμα. Να υπολογίσουμε ότι κάθε μέρα έχουμε κατά μέσο όρο 50 συλλήψεις για τέτοιες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, βέβαια, έχει και μια άλλη ανάγνωση, ότι λειτουργούν οι Αρχές, τα θύματα μιλάνε. Ο στόχος είναι να μιλάνε όσο πιο νωρίς για να μην φτάνουν σ’ αυτό το σημείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι αυτό που μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση, αυτό που μπορεί να κάνει η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, να ψηφίζει δηλαδή νόμους, που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη Δικαιοσύνη, αποδίδει. Εδώ, αναφέρομαι στο άρθρο 130 του ν. 5090/2024, είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε. Στο άρθρο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα- σε ανθρώπους οι οποίοι εξετάζουν πιθανά θύματα τέτοιων πράξεων, είτε ανήλικα θύματα με συγκεκριμένες ειδικότητες παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού να μεταφέρουν με βάση την εξέταση που κάνουν ή σε περίπτωση γιατρών όταν τα θύματα είναι ενήλικα, να μεταφέρουν αμελλητί αυτό το οποίο με την εμπειρία τους αντιλαμβάνονται χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε επίπτωση, τον οποιοδήποτε κίνδυνο να διωχθούν. Αυτό ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς έπρεπε να είχε ψηφιστεί πολλά χρόνια νωρίτερα και φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση δίνει ένα σημαντικό όπλο στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Από τη στιγμή που αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη ούτε η Κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει, ούτε κάποιο κόμμα μπορεί να μιλήσει, ούτε μπορούμε να σχολιάσουμε μια απόφαση. Η προφυλάκιση ή μη προφυλάκιση ενός κατηγορούμενου είναι μια απόφαση του ανακριτή ή της ανακρίτριας, που έχει την υπόθεση και του ή της εισαγγελέως, που μαζί αποφασίζουν. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν την απόφαση και εν πάση περιπτώσει οι αποφάσεις των δικαστών, της Δικαιοσύνης ελέγχονται μόνο από τη Δικαιοσύνη και όχι από την Κυβέρνηση.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Βλέπουμε πολλά στελέχη και της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετούνται για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού; Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο/Η Πρόεδρος -εν προκειμένω η Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είναι θεσμός. Ένας πολύ σοβαρός θεσμός για τη Δημοκρατία μας και θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις –ειδικά όταν είναι τόσο πρόωρες – δεν βοηθούν στη διαφύλαξη αυτού του θεσμού. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό αρχικά και στη συνέχεια από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, όπως ορίζουν οι νόμοι. Αλλά, νομίζω ότι τέτοιες δημόσιες συζητήσεις δεν βοηθούν σε κάτι, ειδικά όταν μιλάμε για τον θεσμό της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έχει για πολλοστή φορά ζητήσει μια επιστροφή στην λαϊκή Δεξιά. Δεν είναι ο μόνος που θεωρεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ότι η Κυβέρνηση και η παράταξη απομακρύνεται από παραδοσιακές αρχές. Πώς το σχολιάζετε; Και, επίσης, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και πότε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα και, πιο συγκεκριμένα, την επόμενη Τετάρτη. Θα βγει σχετική ανακοίνωση από την Ν.Δ. γιατί δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης να ανακοινώσει κάτι τέτοιο, αλλά σας λέω ότι θα λάβει χώρα την επόμενη Τετάρτη, το πιθανότερο το πρωί. Τώρα, κοιτάξτε να δείτε, και ξεκινάω από το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο το αναλύσαμε και την προηγούμενη βδομάδα. Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, τα μέλη μας μας είπαν «τρέξτε πιο γρήγορα», όχι «γυρίστε πίσω». Η διεύρυνση της Ν.Δ., η διεύρυνση των τελευταίων ετών, η οποία έγινε επί τη βάσει του σεβασμού των αρχών και των θέσεων της Ν.Δ., έφτασε την παράταξη σε νίκες που είχε να τις δει σχεδόν μια 20ετία. Και, μάλιστα, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πολλών, αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων. Άνθρωποι που δεν ήταν, ενδεχομένως και ποτέ, στη Ν.Δ. συστρατεύθηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συστρατεύθηκαν με τη Ν.Δ., ήρθαν σε εμάς και φτάσαμε στο σημείο, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να ισχυροποιηθεί και η παράταξη και, στη συνέχεια, με την ετυμηγορία των πολιτών, σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, να έχουμε μία ισχυρή Κυβέρνηση. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει αξία είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, όπως αποφασίζουν οι πολίτες. Γιατί αυτό το επιλέγουν οι πολίτες κάθε φορά για να μπορέσει αυτή η σταθερή κυβέρνηση να λύνει προβλήματα των πολιτών. Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της διεύρυνσης, αυτής της ισχυροποίησης της Ν.Δ., της επιστροφής της σε μεγάλα ποσοστά, τα οποία τα επέλεξαν οι πολίτες και τα αξιολογούν συνεχώς, είναι να έχουμε μια χώρα η οποία άφησε πίσω της τα μαύρα χρόνια της κρίσης, μια χώρα στην οποία συζητάμε, με τα πολλά προβλήματα που παραμένουν, για το πώς θα βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους και όχι πώς θα βρουν οι πολίτες δουλειά. Για τη δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας, το ότι έχουμε αρχίσει και αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Αυτό, λοιπόν, που μας είπαν οι πολίτες και στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προβλήματά τους. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο μας ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αυτό ήταν το μήνυμα των ευρωεκλογών και αυτό το μήνυμα το έχει λάβει ο Πρωθυπουργός, το έχει λάβει η Κυβέρνηση, το έχει λάβει η Ν.Δ. και θα προσπαθήσει να το μετουσιώσει σε ακόμη περισσότερες πράξεις το συντομότερο δυνατό. Οδηγός αυτών που λέω, είναι όσα έχει πει διαχρονικά ο ιδρυτής της Ν.Δ., ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και η ίδια μας η ιστορία με αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν η Ν.Δ. ήταν όλο και πιο μεγάλη με βάση την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σχολιάσετε, κ. Εκπρόσωπε, το δημοσίευμα το σημερινό του BBC: ότι το Λιμενικό Σώμα ευθύνεται φέτος για 40 θανάτους παράτυπων μεταναστών, προσφύγων κλπ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, κάθε υπόθεση που ανακύπτει, κάθε καταγγελία, όπως έχει υποχρέωση η καθ΄ ύλην αρμόδια Αρχή, είτε είναι η Αρχή Διαφάνειας είτε η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Μετανάστευσης, ερευνάται, βέβαια και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Και, μάλιστα, αξίζει να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο, χάριν στην καλή συνεργασία μεταξύ και των ελληνικών και των τουρκικών Αρχών, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός από διακινητές, ώστε να καταπολεμάται στη ρίζα της η παράνομη μετανάστευση. Το ελληνικό Λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα, ως έχει καθήκον. Και πολλές φορές, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος ξεπερνούν και τα όρια του καθήκοντος, και των αρμοδιοτήτων τους και τις υποχρεώσεις τους. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν και μέρες που είναι πάνω από δεκάδες. Δύσκολες μέρες. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, αυτό που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι. Και, μάλιστα, είναι λάθος να τους στοχοποιούμε. Από εκεί και πέρα, εμείς παρακολουθούμε κάθε δημοσίευμα, κάθε έρευνα, αλλά επαναλαμβάνω: τα όσα αναφέρονται, δεν αποδεικνύονται σε καμία περίπτωση.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μας ανακοινώσετε, όμως, κάποια έρευνα επάνω; Γιατί διαβάζουμε στο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε μαρτυρίες, λένε ότι έχουν επιβεβαιώσει κάποιους από αυτούς τους θανάτους, λένε ότι έχουν στο μικρόφωνο σχεδόν ομολογία ενός λιμενικού. Είναι πολύ σοβαρές αυτές οι καταγγελίες και είναι από το BBC, δεν είναι κάποιο περιθωριακό Μέσο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω κάποιο φοβερό λάθος, αν και αυτό αφορά ένα φυσικό πρόσωπο, υπάρχει και προσφυγή από κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται κατά αυτών των φερόμενων ως ομολογιών. Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην προηγούμενή μου απάντηση ότι κάθε καταγγελία, είτε είναι μέσω ενός δημοσιεύματος, είτε είναι από κάποιον πολίτη, είτε από οποιονδήποτε -εν πάση περιπτώσει- καταγγέλλει κάτι, ερευνάται εξονυχιστικά. Δεν σημαίνει από πριν ότι μια καταγγελία αρχειοθετείται. Η Ελλάδα είναι ένα συντεταγμένο κράτος, που έχει θεσμούς, έχει Δικαιοσύνη και δεν απορρίπτει μία καταγγελία, ειδικά όταν αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αλλά η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει, έχει διαψεύσει διαχρονικά για πάρα πολλά χρόνια αυτούς τους ισχυρισμούς. Και, μάλιστα, πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει ανθρώπους μέσα από τη χώρα, δηλαδή Έλληνες, να είναι επισπεύδοντες της απόπειρας συκοφάντησης της χώρας. Εδώ μιλάμε, ενδεχομένως, για κάτι διαφορετικό. Όμως, σας το ξαναλέω ότι οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι αυτά τα οποία αναφέρονται, δεν αποδεικνύονται. Ελέγχονται, όμως, ελέγχεται κάθε καταγγελία και στο τέλος βγαίνουν τα ανάλογα πορίσματα.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν την ύπαρξη δικογραφίας, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και στην οποία αναφέρονται αθέμιτες πρακτικές του κ. Θεοδωρικάκου που υπουργοποιήθηκε και πάλι. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για παρεμβάσεις του κ. Θεοδωρικάκου την περίοδο που ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να γίνουν τα «χατίρια» επίορκων αστυνομικών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και συγκεκριμένα με τη λεγομένη «Greek Mafia». Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση αυτά τα πολύ σοβαρά δημοσιεύματα, που αφορούν έναν Υπουργό πλέον της Κυβέρνησης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος. Αναφερόμαστε πλήρως στην απάντηση του νέου Υπουργού Ανάπτυξης. Έχει προσφύγει και νομικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Νομίζω, τα λέει όλα η ανακοίνωσή του. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχουμε ένα δημοσίευμα το οποίο βασίζεται σε κάτι για το οποίο ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης έχει προσφύγει νομικά. Όπως είπε και ο ίδιος, και μένω σε αυτό το πολιτικό σκέλος της απάντησής του, θα επικεντρωθεί και ο ίδιος και συνολικά όλη η πολιτική ηγεσία, αλλά και όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη μάχη κατά της ακρίβειας, στον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη μείωση όλο και περισσότερο των συνεπειών της πρωτοφανούς πληθωριστικής κρίσης. Φαίνεται ότι οι ενέργειές μας αρχίζουν και αποδίδουν. Χρειάζονται πάρα πολλές κινήσεις ακόμα. Όπως σας είπα, η πρώτη επίσκεψη, μετά και την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, του Πρωθυπουργού θα είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό, νομίζω, δείχνει το αυτονόητο, ότι όταν έχεις να κάνεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα κάθε νοικοκυριού, κάθε πολίτη, οφείλεις να το βάλεις και πρώτο στις προτεραιότητές σου.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν αλλάξει ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, ποιο είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού; Τι έχει να περιμένει ο μέσος πολίτης; Είναι κι αυτό ένα ερώτημα, μία μομφή πιο σωστά, που αποδίδει η Αντιπολίτευση προς τον κ. Μητσοτάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα πρόσωπα έχουν πολύ μεγάλη αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν οι πολιτικές. Είχαμε σημαντικές αλλαγές στην Κυβέρνηση. Αυτό δεν ακυρώνει το έργο των Υπουργών που αποχώρησαν από τη θέση τους. Δίνεται μία έμφαση σε κάποια συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Αυτό το οποίο θεωρούμε εμείς ότι μας είπε ο κόσμος – κυρίως διά της αποχής του και όχι μέσω κάποιας άλλης προτίμησης, απόδειξη ότι είχαν πολύ μεγάλη πτώση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ή, εν πάση περιπτώσει, δεν πέτυχαν τους στόχους τους- είναι να τρέξουμε πιο γρήγορα, κυρίως σε ζητήματα καθημερινότητας. Να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και να τρέξουμε πιο γρήγορα το πρόγραμμά μας για την αύξηση των εισοδημάτων, να πάμε ακόμα πιο γρήγορα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να λύσουμε όλο και περισσότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Όλα όσα ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται, αλλά υπάρχουν μπροστά τρία χρόνια που πρέπει να αποτυπωθούν ακόμα πιο έντονα. Και, βέβαια, να διορθωθούν και λάθη. Έκανε μία, νομίζω, συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Πρωθυπουργός. Απάντησε σε επιμέρους περιπτώσεις. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αντέξει και, μάλιστα, ανανέωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί δεν είναι δογματική. Δεν θεωρεί ότι τα κάνει όλα καλά. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η παραδοχή των λαθών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε και να συνεχίσει να υφίσταται η σχέση εμπιστοσύνης που προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει οικοδομήσει με τους πολίτες.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οκτώ στελέχη του κόμματός σας, οκτώ βουλευτές που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη βρίσκονται σήμερα σε υπουργικό θώκο. Η Εξεταστική έχει καταγγελθεί για συγκάλυψη και ο κ. Γεωργιάδης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, μίλησε ξεκάθαρα για επιβράβευσή τους. Τι είδους επιβράβευση επιφυλάσσεται για ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν, εργάστηκαν στις εργασίες της Επιτροπής και γιατί το κάνετε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η παρουσία ενός βουλευτή ή η μη παρουσία ενός βουλευτή σε μια Εξεταστική δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του για μια κυβερνητική θέση. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω. Από εκεί και πέρα, αυτό το αφήγημα της συγκάλυψης, από τη στιγμή που δεν αποδεικνύεται και δεδομένου του γεγονότος ότι στην τραγική υπόθεση των Τεμπών, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι τρέχει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα -και μακάρι αυτό να συνέβαινε και στο παρελθόν και ας ελπίσουμε να συμβαίνει από εδώ και στο εξής- δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Άρα, με δεδομένο αυτό, το να ταυτίζουμε με ένα δείγμα, το οποίο ουδέποτε έχει αποδειχθεί, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και να λέμε κάτι το οποίο δεν έχει καμία λογική, δηλαδή επειδή ο α΄ ή ο β΄ βουλευτής συμμετείχε σε μια Εξεταστική Επιτροπή -και, εν πάση περιπτώσει, μετείχαν, επειδή αυτό όριζε, επέτασσε το καθήκον τους- και οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για συγκάλυψη, νομίζω ότι είναι ένας λαϊκισμός που δεν βοηθά σε τίποτα και δεν οδηγεί πουθενά. Άρα, στο τέλος της ημέρας, ας αξιολογήσουμε τα μέλη του Κοινοβουλίου με βάση την απόδοσή τους, τις ικανότητές τους, τις παρεμβάσεις τους για τις Περιφέρειές τους. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ως προς την συγκάλυψη, ας έρθουν να μας το πουν. Εγώ αυτό που βλέπω στην τραγική υπόθεση των Τεμπών είναι δύο πράγματα. Το ενθαρρυντικό, ότι προχωρά γρήγορα η Δικαιοσύνη, όπου θέλουμε να αποδοθεί χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις από τη μια πλευρά και αυτό νομίζω θέλει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Να μην υπάρχει καμία σκιά, να δούμε ποιοι και γιατί ευθύνονται, αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και μόνο η Δικαιοσύνη. Και από την άλλη πλευρά, βλέπω μια σταθερή υποκρισία της Αντιπολίτευσης. Μια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί αυτή η υπόθεση που στο τέλος της ημέρας δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς θα επιλέξουμε τον πρώτο δρόμο. Θα περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη. Και εν πάση περιπτώσει, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι εδώ είμαστε. Οτιδήποτε θεωρεί η Αντιπολίτευση ότι πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Βουλής, αφού κάνει όσα προβλέπει ο νόμος, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δηλαδή το ότι τόσα πολλά μέλη από την Εξεταστική συμμετέχουν σήμερα στην Κυβέρνηση, το αποδίδετε απλώς, όπως ο κ. Μαρκόπουλος, ότι ήταν κάπως γουρλίδικη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η αναπαραγωγή θεωριών λαϊκισμού και η κοπτοραπτική δηλώσεων κάποιων βουλευτών προσβάλει και τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Να σας το πω ανάποδα. Δηλαδή, πρέπει να τιμωρηθούν βουλευτές και να αποκλειστούν από μια ενδεχόμενη αξιοποίησή τους, επειδή έκαναν αυτό που όριζε το καθήκον τους; Εάν υπάρχει κάποιος, ο οποίος θεωρεί ότι ένας βουλευτής απέκρυψε ένα στοιχείο, δεν ρώτησε κάτι που έπρεπε να ρωτηθεί και οδήγησε την υπόθεση σε μια συγκάλυψη, να έρθει να μας το πει. Το να στοχοποιούμε εκπροσώπους των Ελλήνων πολιτών -γιατί οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο Κοινοβούλιο επειδή κάποιοι τους ψήφισαν, βρέθηκαν σε μια Εξεταστική επειδή έτσι πρέπει να γίνεται στις Εξεταστικές, συμμετέχουν βουλευτές στις Εξεταστικές και μάλιστα, στη συγκεκριμένη Εξεταστική εξετάστηκαν και οι περισσότεροι μάρτυρες από οποιαδήποτε άλλη υπόθεση- το να τους βάζουμε απέναντι, να τους στοχοποιούμε και να λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποκλειστούν από οποιαδήποτε αξιοποίηση, δεν καταλαβαίνω σε τι βοηθά ως προς τη διαλεύκανση συνολικά στην υπόθεση των Τεμπών. Και νομίζω ότι έχω απαντήσει αναλυτικά πάρα πολλές φορές για τα Τέμπη. Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε ήσυχη τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Βλέπουμε ότι εξετάζει μάρτυρες, ότι παίρνει πραγματογνωμοσύνες όταν χρειάζεται, κάνει περαιτέρω έρευνες και πραγματογνωμοσύνες. Να μην βιαζόμαστε και, απευθυνόμενος όχι στους δημοσιογράφους προφανώς, απευθυνόμενος στα κόμματα, ας πάρουμε συνολικά τα μηνύματα των εκλογών που μας λένε να ασχοληθούμε με αυτά τα οποία πρέπει να λύσουμε για τους πολίτες και να αφήσουμε στην άκρη λογικές τυμβωρυχίας και εργαλειοποίησης, ακόμα και των πιο τραγικών στιγμών των τελευταίων ετών.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφερθήκατε εισαγωγικά στο γεγονός ότι γίνονται ζυμώσεις στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα ευθύνης της νέας περιόδου που ξεκινά μετά τις ευρωεκλογές στην Ε.Ε.. Μάλιστα, γράφεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον κ. Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, είναι οι βασικοί διαπραγματευτές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Ελλάδα με ποιο χαρτοφυλάκιο ή ποια θέση ευθύνης, τέλος πάντων, θα είναι ικανοποιημένη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Όταν έχουμε κάτι, θα το ανακοινώσουμε και εδώ είμαστε να το σχολιάσουμε.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Σας ασκείται μια κριτική, από ό,τι καταλαβαίνω, από τα δεξιά σας, πως δεν επιτρέψατε να γίνει μια συγκέντρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αντίστοιχα αυτοί που σας κατηγορούν με αυτή την απαγόρευση λένε ότι έγινε κανονικά το Athens Pride το περασμένο Σάββατο. Τι απαντάτε σε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και ας το καταλάβουν κάποιοι έμποροι πατριωτισμού, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το θυμικό των πολιτών. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την επικινδυνότητα κάποιων εκδηλώσεων, τα πραγματικά περιστατικά και χωρίς να χρωματίζει πολιτικά μια διαδήλωσή, μια εκδήλωση. Δηλαδή, όταν πριν από λίγες εβδομάδες ελήφθησαν κάποια μέτρα για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι τα έλαβαν ήταν οπαδοί της μίας ή της άλλης ομάδας; Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αντίστοιχες αποφάσεις της Αστυνομίας για πορείες ή διαδηλώσεις είτε περιορισμού αυτών, άλλων ιδεολογικών χώρων, τότε τις αποφάσεις αυτές τις έλαβαν με άλλα ιδεολογικά κίνητρα; Νομίζω ότι η προσπάθεια να εργαλειοποιήσουμε, να δώσουμε πολιτικά κίνητρα σε αποφάσεις Αρχών, όπως, εν προκειμένω, αποφάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει κουράσει και τον κόσμο. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια καθαρά επιχειρησιακή απόφαση της Αστυνομίας. Και δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ή δημιουργίας εντυπώσεων που, στο τέλος της ημέρας, φανατίζουν το κοινό, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα, ανέβασε μια φωτογραφία από την Ελβετία, στην οποία ανταλλάσσει χειραψία με τον κ. Μητσοτάκη και στην ανάρτησή της στο facebook κάνει λόγο για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι΄ αυτή τη συνάντηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορούμε να πούμε. Εμείς έχουμε επαναλάβει, πάρα πολλές φορές, τις θέσεις μας και την ανάγκη και η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί όσα έχουν ψηφιστεί και έχουν κυρωθεί, παρά τις διατυπωμένες αντιρρήσεις μας όταν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, πριν την ψήφισή της, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε να δούμε απτές κινήσεις και εδώ είμαστε να τις σχολιάσουμε και αυτές.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν θα παραβρεθεί πάντως κάποια στιγμή, ίσως αύριο, στο Συνέδριο που οργανώνει το Ίδρυμα Τσίπρα. Ένα ερώτημα. Και με αφορμή αυτό, εντάξει, είστε άλλο κόμμα, εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση, αλλά οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, σας ενδιαφέρουν; Θα θέλατε να τις σχολιάσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς παρακολουθούμε την επικαιρότητα, ειδικά όταν αφορά το δεύτερο ή και το τρίτο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα. Δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς να σχολιάσουμε τις εξελίξεις αυτές. Είναι εξελίξεις που αφορούν άλλα κόμματα και το εσωτερικό τους. Ο Πρωθυπουργός δεν θα παραβρεθεί στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Σας ευχαριστώ πολύ.