Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo 07 Ιουνίου 2016

Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo 07 Ιουνίου 2016

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Καλημέρα σας,

Σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει από αύριο η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, αναμένεται, εντός της ημέρας, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους της επένδυσης. Στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Όπως είναι γνωστό, χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2106. Συνεπώς η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν σημαίνει και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:
• Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.
• Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών.
• Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.
• Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Η δεύτερη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετίζεται με αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχει ήδη διευθετηθεί.

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.
Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε και σε έκταση και σε βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής.
Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία.

Σχετικά με τα εργασιακά.
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά κυρίως την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση. Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτό που υπάρχει στο τραπέζι, είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η παρουσία στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.
Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να υπερασπιστεί τον 13ο και 14ο μισθό, χωρίς να απειλούνται πραγματικά από κανέναν, να πάρει ανοιχτά θέση, για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να ενισχύσει, με τον τρόπο αυτό την διαπραγματευτική θέση, τόσο της χώρας, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω δύο πράγματα να ρωτήσω: Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, αν βάσει της συζήτησης θα αποτελέσει η απλή αναλογική και το δεύτερο, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, με δεδομένο ότι σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει μια κοινωνική έκρηξη εξ αιτίας των εργασιακών μέτρων τα οποία φέρνουν. Ήθελα να ρωτήσω, σε ποιους συμμάχους υπολογίζετε; Γιατί στην Ευρώπη, μάλλον δεν θα βρείτε αρκετούς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα, όπως διατύπωσε χθες και ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, ότι θα είναι στην κατεύθυνση απλής αναλογικής. Ένα σύστημα απλής αναλογικής. Η συζήτηση για την τελική πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει διαμορφωθεί. Γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις. Στη συνέχεια θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, όπως και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική πρόταση από μέρους της κυβέρνησης. Όσον αφορά δε για τους συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το οποίο λέτε, σας θυμίζω ότι η πραγματικότητα στη Γαλλία ήταν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από τη χώρα και δεν συνδέονται τα δύο αυτά ζητήματα.

ΜΑΝΗ: Εκτός από το Ελληνικό, που υπογράφεται σήμερα το MoU, ποιες άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση; Παράδειγμα: Ό,τι ξέρουμε, το ξέρουμε από πληροφορίες. Δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα κάποια πλευρά. Παράδειγμα: Το θέμα της διάταξης για την ασυλία των μελών του υπερταμείου έχει τεθεί; Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση, γιατί έχει νομοθετήσει επ’ αυτού. Να αλλάξει προς το αυστηρότερο εννοώ. Και ποιες άλλες…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει άλλο θέμα. Είναι μόνο τα δύο θέματα που σας ανέφερα, δηλαδή το ζήτημα της υπογραφής του MoU για το Ελληνικό. Δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ασυλία. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Είναι μόνο τα δύο θέματα που σας ανέφερα για την έκθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ήδη κατατέθηκε ή κατατίθεται σε λίγο και το θέμα του Ελληνικού. Καμία άλλη υποχρέωση δεν υπάρχει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Καμία άλλη, μόνο αυτές οι δύο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή αναφερόμαστε στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στο θέμα με το 5% των μετοχών του ΟΤΕ, είναι στο κλείσιμο της αξιολόγησης η εκκρεμότητα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το 5% έχει μετατεθεί για να λυθεί μέχρι την εκταμίευση. Δεν είναι για τη σημερινή συζήτηση, με δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν και κάποιες ενέργειες από πλευρά της DEUTSCHE TELECOM, οι οποίες εκκρεμούν. Δεν είναι για σήμερα. Έχει μετατεθεί για μέχρι την εκταμίευση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο; Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, υπάρχει μια εικόνα ότι θα επιχειρηθεί και μια αλλαγή στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απ’ ευθείας από το λαό. Ισχύει αυτό το πράγμα; Είναι στο διάλογο αυτό το πράγμα; Θα αλλάξει δηλαδή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε, ότι σε ένα διάλογο θα μπουν πολλά πράγματα που τελικά θα ισχύσουν και πολλά που δεν θα ισχύσουν. Αλλά, νομίζω, ότι είναι πολύ πρόωρο για να μιλήσουμε για το ποιες πραγματικά θα είναι αυτές οι αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. Όπως ξέρετε, η πρόταση από πλευράς μας θα κατατεθεί. Θα ανοίξει ο διάλογος. Η πρόθεση είναι ο διάλογος να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο, διότι όπως ξέρετε, ανοίγει η συζήτηση σε μια περίοδο κοινοβουλευτική και θα κλείσει στην επόμενη, όπως απαιτείται δηλαδή. Άρα, ο χρόνος, για να μιλήσουμε για όλα αυτά, είναι μπροστά μας και θα ακουστούν πολλά μέχρι τότε. Άλλα θα ισχύσουν, άλλα δεν θα ισχύσουν.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, αν είναι στις προθέσεις του, ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς. Είτε κατά μόνας ή αν θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ζητά να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ενόψει της πρότασής σας για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας είπα και στο εισαγωγικό σημείωμα, η πρόθεση είναι να ανοίξει και προς τα πολιτικά κόμματα και προς την κοινωνία, φορείς και πολίτες. Βεβαίως απαιτείται η συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν ξέρω με ποια μορφή θα είναι, αν θα είναι σύγκληση, αν θα είναι πρόσκληση, αν θα είναι να ζητηθεί εκπρόσωπός τους στον κατ’ αρχή διάλογο, αλλά σίγουρα θα έχει τη συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, με δεδομένο ότι απαιτούνται και ευρείες συναινέσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας που θα στοχεύει στο να εμπλακεί η κοινωνία σε αυτές τις αλλαγές; Δηλαδή, να υπάρξει ένα δημοψήφισμα, να τεθεί στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών ή του εκλογικού νόμου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ούτε αυτό έχει συζητηθεί και αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν στις προθέσεις σας, είπατε για απλή αναλογική, αν εννοείτε για απλή, ανόθευτη αναλογική ή κάποιο άλλο μοντέλο με πριμοδότηση εδρών, καθώς βλέπουμε ότι και τώρα που υπάρχει το bonus των 50 εδρών, είναι πολύ δύσκολο για μια κυβέρνηση να έχει αυτοδυναμία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συζήτηση αυτή, όπως σας είπα, υπάρχουν οι απόψεις και της απλής αναλογικής με κατάργηση του bonus, υπάρχει η άποψη να διατηρηθεί ένα μικρότερο bonus. Είναι στη συζήτηση, δεν έχει αποφασιστεί. Ωστόσο, με δεδομένο ότι συνδέεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο με τη συνταγματική αναθεώρηση θα βρεθεί ένα μείγμα, τέτοιο ώστε, με τις αλλαγές και στον εκλογικό νόμο και στη συνταγματική αναθεώρηση να λυθούν τέτοιου τύπου ζητήματα. Να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Επομένως, έχει μεγάλη σχέση του τι θα αποτυπωθεί στον εκλογικό νόμο, σε σχέση με το τι παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στη συνταγματική αναθεώρηση.

ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, θέλετε να είστε λίγο πιο συγκεκριμένη σε σχέση με την προθεσμία που έχει η κυβέρνηση για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή όταν λέτε μέχρι την ημέρα της εκταμίευσης, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -εάν αντιλαμβάνομαι σωστά- θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό, να κλείσει και αυτό το αγκάθι προκειμένου να γίνει, να ολοκληρωθεί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από πλευράς κυβέρνησης έχει γίνει ό,τι απαιτείται και γι’ αυτό δεν είναι αγκάθι. Θεωρητικά θα μπορούσε, από πλευράς μας, να κλείσει και σήμερα. Στη συζήτηση, λοιπόν, στο Euro Working Group, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα συμπεριληφθεί το θέμα του 5%, όμως παραμένει να διευθετηθεί μέχρι την εκταμίευση. Όσες μέρες είναι αυτές μέχρι την εκταμίευση, διότι εκκρεμούν κάποιες διαδικασίες εκ μέρους της Deutsche Telecom. Νομίζω ότι είναι σαφές.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε μία χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους τι νόημα έχει να απαγορεύσετε τις ομαδικές απολύσεις πέρα από το να κρατήσετε κάποια προσχήματα αριστεροσύνης. Δεδομένου ότι -δεν έχω τον κατάλογο μπροστά μου- όσες εταιρείες ζήτησαν ομαδικές απολύσεις και υπήρξε άρνηση, στο τέλος έκλεισαν. Εάν είναι να κλείσει μια εταιρεία και προκειμένου να κάνει ομαδικές απολύσεις, θα το απαγορεύσετε; Τι από τα δύο θα διαλέξετε; Να απολυθούν όλοι, αφού θα κλείσει ή να επιτρέψετε τις ομαδικές απολύσεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι το δίλημμα αυτό έχει στοιχεία τα οποία είναι τεχνητά. Δεν είναι ακριβώς έτσι το ζήτημα αυτό. Και βαθιά ιδεολογικά. Όσον αφορά όχι μόνο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Επομένως, ξέρετε ότι η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους, ως αναπτυξιακό μέτρο, δεν είναι της δικής μας αντίληψης. Δεν πιστεύουμε ότι από το εργασιακό κόστος εξαρτάται η ανάπτυξη, ακριβώς το αντίθετο. Επομένως, θα προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα εργασιακά δικαιώματα και σε αυτόν τον τομέα, τον οποίο περιγράφετε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σας εκφράζει η δήλωση του κ. Ξυδάκη, σαν κυβέρνηση εννοώ, ότι δεν είναι τραγικό να διαβάζεται το Κοράνιο στην Αγία Σοφιά όταν ήδη υπάρχει μια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μάλιστα από το υπουργείο Εξωτερικών, προς την τουρκική κυβέρνηση; Συμμερίζεστε αυτή την προσέγγιση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών;
Και χωρίς να συνδέω το ένα με το άλλο, να συμπληρώσω και κάτι άλλο: Αν ξανασυζητάτε το θέμα του ανασχηματισμού τις τελευταίες ημέρες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το δεύτερο, σας απαντώ εύκολα: Όχι. Και περνάω στο πρώτο ερώτημά σας: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης διατυπώθηκε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, χθες. Όσον αφορά τον κ. Ξυδάκη, ο ίδιος και σήμερα δήλωσε τι ακριβώς εννοούσε. Έδωσε τις εξηγήσεις –είπε ο ίδιος δηλαδή και έχω και το διάλογό του- ότι αυτό το είπε στο πλαίσιο της συζήτησης, αν μέσα σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να διαβαστεί και μια φορά κάτι από το Κοράνι. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης και στις σημερινές του δηλώσεις επαναλαμβάνει με άλλο τρόπο τη γνωστή πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία ανέπτυξε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Είπατε στην αρχή ότι σχετικά με τον εκλογικό νόμο σύντομα θα κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης. Έχετε έναν χρονικό ορίζοντα για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω ακριβώς να σας πω, να σας προσδιορίσω τον χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο, γνωρίζω ότι θα είναι σύντομα. Όταν λέμε σύντομα, δεν εννοούμε φυσικά τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω ακριβώς το πλαίσιο, αν θα είναι σε δύο μήνες, τρεις μήνες, τέσσερις μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μακριά, διότι, όπως σας είπα, θέλουμε η συζήτηση του εκλογικού νόμου να γίνει σε χρόνο ουδέτερο και απομακρυσμένο πολύ από εθνικές εκλογές.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σε σχέση με το MoU (Μνημόνιο Κατανόησης) που θα υπογραφεί σήμερα ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Κοινοπραξία στην οποία κατοχυρώθηκε το Ελληνικό, είπατε ότι δεν σημαίνει αυτό ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Εδώ έχω δύο ερωτήματα. Το πρώτο είναι: Τι ορίζοντα έχει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης; Και το δεύτερο είναι: Από αυτά που μας είπατε βλέπω ότι δεν διαπραγματεύεστε το τίμημα. Το τίμημα ήταν το πρόβλημα σε αυτή τη σύμβαση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το χρόνο, όπως ανέφερα και πριν, σήμερα θα υπογραφεί το MoU, η δε υπογραφή της συμφωνίας είναι στις 16/11/2016. Αυτά είναι τα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά το τίμημα, ξέρετε ότι όλα αυτά και στη δική μας λογική ενδέχεται να έχεις μεγαλύτερο –και παλεύουμε γι΄ αυτό- αποτέλεσμα προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ασφαλώς προς όφελος των επενδύσεων, που έρχονται εμπροσθοβαρώς μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση, πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία. Όλα αυτά τα βλέπουμε σε συνδυασμό. Ενδεχομένως, να μην είχε μεγάλο νόημα να μπει κανείς στο θέμα του τιμήματος, γιατί αυτό ήταν δεδομένο, ξέρετε και από την αρχή της δέσμευσης, που έχουμε αναλάβει και από τη Συμφωνία του καλοκαιριού. Και προσπαθήσαμε πάνω σε αυτό το δεδομένο με δέσμευση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού σε αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί, να προσθέσουμε άλλους όρους, να τροποποιήσουμε όσο περισσότερους όρους μπορούμε προς το δημόσιο συμφέρον, ήτοι να γίνουν επενδύσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και όπως σας είπα και πριν, με αύξηση του ελεύθερου χώρου, μείωση της δόμησης, ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και άλλα τέτοια. Νομίζω ότι μέχρι το βράδυ που θα έχει υπογραφεί και το τελικό MoU, θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ποιες θα είναι οι διαφορές σε σχέση με την αρχική σύμβαση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε νωρίτερα, κυρία Γεροβασίλη, πως υπάρχουν απόψεις για κατάργηση του bonus, για να επανέλθω στο θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά και ταυτόχρονα συζητήσεις για τη μη κατάργησή του ή εν πάση περιπτώσει μείωση των εδρών. Να το ερμηνεύσω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να το ερμηνεύσετε ότι σε ένα διάλογο ειλικρινή και ουσιαστικό θα ακουστούν πολλά πράγματα, που, ενδεχομένως, να μην συμφωνούν μεταξύ τους, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, και μεταξύ των μελών της κυβέρνησης ελεύθερα θα διατυπωθούν όλες οι σκέψεις και οι απόψεις, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο. Δεν είναι ο στόχος να ειπωθεί μία πρόταση και πάνω σε αυτή να συμφωνήσουν όλοι (και τα μέλη της κυβέρνησης και το κόμμα κ.λ.π.). Ο στόχος είναι να γίνει αυτό με τον πιο σωστό τρόπο και βεβαίως το να διαφωνεί κάποιος και να λέει λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, λίγο προς την άλλη κατεύθυνση, θεωρείται θεμιτό. Θα βρεθεί το μίγμα το οποίο θα έχει όμως στην καρδιά του, αυτό το οποίο σας ανέφερα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το υπερταμείο πότε θα είναι έτοιμο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοείτε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του, τα πρακτικά του θέματα; Δεν μπορώ να σας απαντήσω πότε θα είναι έτοιμο. Σύντομα πάντως.
Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr