Εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα μετανάστη
«Σήμερα τιμούμε όλους τους μετανάστες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα. Από τους Ελληνες που πήγαν σε άλλες χώρες και ηπείρους και έχτισαν εκεί τη ζωή τους, μέχρι τους ανθρώπους που μετακινούνται μαζικά τα τελευταία χρόνια προς την Ευρώπη ή την Αμερική και βεβαίως εκείνους που έχουν φτάσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και έφτιαξαν εδώ μια νέα ζωή.
Ο ελληνικός Λαός έχει δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ποια είναι η σωστή συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης. Και τώρα και όποτε χρειαστεί, ο ίδιος Λαός που άνοιξε την αγκαλιά του στους κατατρεγμένους, θα περιθωριοποιήσει τις όποιες εκδηλώσεις μίσους και βίας και δεν θα επιτρέψει να υψωθούν φρούρια και κάγκελα ξενοφοβίας».
Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα ζουν περίπου 550.000 μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας πριν από το 2010 και δεν έτυχαν της υποδοχής που θα έπρεπε από την Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στον τόπο μας, ακόμη και σήμερα αναζητούν ταυτότητα, βρίσκονται σε μια ενδιάμεση και ασαφή κατάσταση, ζουν σε «γκετοποιημένες» γειτονιές, δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους, τα παιδιά τους, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εμποδίζονται από το να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις».
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς έχουμε κάνει πολλά βήματα για την αναγνώριση της θέσης τους στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, έχουν βελτιωθεί αρκετά οι διαδικασίες για τη χορήγηση τόσο της άδειας διαμονής, όσο και της υπηκοότητας. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να κατακτήσουμε το επιθυμητό επίπεδο και να αποκτήσουν οι άνθρωποι αυτοί τη θέση που τούς αξίζει».
Μιλώντας για την μετανάστευση των Ελλήνων, σημείωσε: «Σχεδόν όλοι έχουμε κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό που είναι μετανάστης στο εξωτερικό. Ο απόδημος ελληνισμός, ουσιαστικά μια ακόμη Ελλάδα εκτός της επίσημης επικράτειας, άνθρωποι διωγμένοι είτε από τη φτώχεια, είτε από τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου και το ασφυκτικό κλίμα που ακολούθησε και διαχώρισε τους έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα. Τέτοιου είδους πρακτικές, καταδικασμένες ήδη από την ιστορία, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν, σε καμία περίπτωση».
Αναφερόμενος στους νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα, διωγμένοι από την κρίση και τις δυσκολίες, τόνισε: «Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα τούς πείσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν, να προσφέρουν, αλλά και να απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Ελπίζουμε σύντομα να τους δούμε να επιστρέφουν και να εμπλουτίζουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη γνώση και την εμπειρία τους».
Ο Υπουργός μίλησε επίσης για την «Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που υλοποιείται ήδη και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την οργανική και λειτουργική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας. «Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος σε μια κανονική ζωή, η πρόσβαση στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, με ίσους όρους για όλους. Εργαζόμαστε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας», υπογράμμισε.
«Επιθυμούμε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας, προβάλλουμε τον δημοκρατικό Λόγο ως ανάχωμα που σταδιακά θα κατορθώσει να αποβάλει από την κοινωνία μας ως εχθρικό σώμα τη μισαλλοδοξία, το σκοταδισμό του ρατσισμού, την ξενοφοβία και το φανατισμό», επεσήμανε ο Υπουργός.
«Πιστεύουμε ότι το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση που υιοθετήθηκε στο Μαρακές, αποτελεί μια ισορροπημένη βάση που αναγνωρίζει τη μετανάστευση ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να ανασχεθεί, αλλά πρέπει να ρυθμιστεί με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.
Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Φωτεινή Παντιώρα, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα: Το μίσος, ο φόβος και ο ρατσισμός, που κάποιοι επιχειρούν να τροφοδοτήσουν με όχημα τις ακραίες αντιμεταναστευτικές θέσεις, δεν χωρούν στις κοινωνίες μας. Είναι φαινόμενα που αντιτίθενται στις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού, πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και απειλούν την ίδια τη Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει τη μετανάστευση των δικών του παιδιών, προς άλλες ηπείρους και χώρες. Και για το λόγο αυτό, στάθηκε εξ αρχής και συνεχίζει να στέκεται δίπλα και όχι απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους από πολέμους, βία, διώξεις αλλά και την πείνα, τη φτώχεια ή την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμια προσέγγιση».
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Τζιανλούκα Ρόκο επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα υπάρχουν 258 εκατομμύρια μετανάστες σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων το 14% είναι παιδιά και το 48,8 γυναίκες. 68,5 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί ως εκτοπισμένοι, ενώ 150,3 εκατομμύρια υπολογίζεται το ανθρώπινο δυναμικό – οι μετανάστες που εργάζονται σε ξένες χώρες. To Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση έθεσε μία ατζέντα για τις χώρες, ώστε να συζητήσουν για τις μεγάλες προκλήσεις της μετανάστευσης, όπως είναι η κλιματική αλλαγή η οποία πυροδοτεί μεγάλες μεταναστευτικές ροές».
Ο κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης βοηθάει στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για το άσυλο. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά και μέσω Έβρου είναι πρόσφυγες, άνθρωποι που φεύγουν κυνηγημένοι από πόλεμο και διώξεις. Τόνισε ότι η «η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες» αλλά κάλεσε να μην ξεχνάμε όσους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κατάσταση στη Σάμο, και απηύθυνε έκκληση για ενταντικοποίηση των προσπαθειών, ώστε οι άνθρωποι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν από το τέλος του χρόνου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά μετανάστες, μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού και του 4ου Λυκείου Καλλιθέας τα οποία αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους τόσο στο δρόμο του ξενιτεμού όσο και στην Ελλάδα. Ακόμη μίλησαν νεαροί μετανάστες που ζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Ιορδανός φωτογράφος Μοχάμεντ Μουχάισεν. Στην αίθουσα είχαν αναρτηθεί έργα του Κούρδου ζωγράφου Νακάμ, του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου γυναικών της Δομής Σχιστού καθώς και ζωγραφιές παιδιών από το νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο της Δομής στη Μαλακάσα.
Παραβρέθηκαν οι Χρ. Σίμος, Γ.Γ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΥΨΗΠΤΕ, Μ. Κλάπας, Γ.Γ Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Α. Γκουγκουλής, Γ.Γ Υποδοχής Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζ. Φιλιππάκος, Γ.Γ Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Α. Ξεπαπαδέα, Γ.Γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φ. Κούβελα, Γ.Γ Ισότητας των Φύλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας και ο πρώην Υφυπουργός Γ. Μπαλάφας, οι βουλευτές, Γ. Ψυχογιός, X. Καφαντάρη, Αντ Συρίγος, Αν. Καββαδία, ο Στ. Ράπτης, Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι του Α/ΓΕΕΘΑ και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.